Zadeva: E-novice 4
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 23. 01. 2018 14:01
Za: [email protected]

Spoštovani,

pred vami je 4. številka E-novic. Vabimo vas k prijavi na spomladansko srečanje članov ŽPS, ki bo potekalo v dveh terminih in sicer v soboto, 3. februarja, za udeležence iz dekanij 1. in 3. arhidiakonata (dekanije: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje) in v soboto, 10. marca, za udeležence iz dekanij 2. in 4. arhidiakonata (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje).

Na srečanju bomo ob iztočnici g. nadškofa msgr. Stanislava Zoreta OFM, razmišljali o tem, kako skupaj skrbeti za župnijo. Zelo zaželeno je, da se srečanja iz posamezne župnije udeleži več župljanov in župnik, saj bomo spregovorili o temi, ki bo zelo pomembna za prihodnost naših župnij. Če se srečanja ne morete udeležiti na termin, določen za vašo dekanijo, se nam lahko pridružite tudi na preostali razpoložljivi termin.

 

Program srečanja

9.00     Molitev

9.15     Pogled g. nadškofa na življenje v župniji v prihodnosti

10.00   Izkušnje in dobra praksa župljanov:

·      župnije, ki je ostala brez župnika,

·      župnije, v kateri župljani župniku zelo dejavno pomagajo pri delih, ki niso vezana na posvečenje

11.00   Odmor

11.30   Delo po skupinah

13.00  Kosilo

 

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 4-2018

E-novice 4, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

 Papež v Limi: Bog se ne naveliča hoditi, da bi dosegel svoje otroke 


»Ko so aretirali Janeza (Krstnika), se je Jezus odpravil v Galilejo, da bi oznanjal Božji evangelij. Za razliko od Jone, Jezus ob žalostnem in krivičnem dogodku, kakor je bila Janezova aretacija, vstopi v mesto, vstopi v Galilejo; v tistem majhnem ljudstvu začne sejati to, kar je predstavljalo začetek večjega upanja: Božje kraljestvo je blizu, Bog je med nami. In sam evangelij nam pokaže veselje in verižni učinek, ki ga to povzroči: začel je s Simonom in Andrejem, potem z Jakobom in Janezom (prim. Mr 1,14-20) in od tedaj je preko sv. Roze iz Lime, sv. Toribija, sv. Martina Porresa, sv. Janeza Macíasa, sv. Frančiška Solana prišel do nas preko oznanila oblaka pričevalcev, ki so verovali Vanj. Do nas je prišel, da bi se, kakor z obnovljenim protistrupom, ponovno zavzeli proti globalizaciji ravnodušnosti. Pred to ljubeznijo namreč ne moremo ostati ravnodušni.«

Več na...

 

 

Predstavitev spletne strani Nadškofije Ljubljana

Nadaljujemo s predstavitvijo spletnih strani Nadškofije Ljubljana, tokrat na kratko o zavihku “domov”. Kot se za “dom” spodobi vas bo najprej pričakala “dobrodošlica”, kratek pozdrav nadškofa msgr. Stanislava Zoreta OFM vsem obiskovalcem spletnih strani Nadškofije Ljubljana. Pod rubriko aktualno najdete zadnje novice, ki so bile objavljene na spletni strani nadškofije, med njimi so tudi osmrtnice pokojnih duhovnikov. Če pa želite malce pobrskati po zgodovini, kliknite arhiv. V njem boste našli prispevke, ki smo jih objavili ob 550. obletnici Ljubljanske nadškofije, shranjene imamo tudi nekatere pridige in ostale nagovore upokojenega nadškofa dr. Antona Stresa. Seveda imamo na tem mestu spravljene tudi nagovore in pridige trenutnega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta. Na enem mestu pa imamo zbrane tudi vse misli tedna, ki jih redno objavljamo in se prikazujejo na naslovni spletni strani.

Vabljeni, da nas spremljate na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana v Google+ in Youtubu.

Svoje pobude in želje lahko sporočite na: [email protected]

 

 

Papežev nagovor čilskim škofom

Smo del svetega ljudstva, ki je zvesto Bogu, Cerkev ni in nikoli ne bo elita posvečenih, duhovnikov ali škofov. Svojega življenja, svoje poklicanosti in služenja ne bomo mogli vzdrževati brez zavesti, da smo Ljudstvo. Pomanjkanje zavesti, da pripadamo Božjemu ljudstvu kot služabniki in ne kot gospodarji, nas lahko pripelje do ene od skušnjav, ki povzročajo največjo škodo misijonski dejavnosti, ki smo jo dolžni pospeševati: klerikalizem, ki je karikatura našega poklica.

Več na...
 

Papež na letalu poročil stevarda in stevardeso

Papež Frančišek je na letalu iz Santiaga v Iquiqe na severu Čila poročil stevarda Carlosa Ciuffardija in stevardeso Paulo Podest Ruiz. Cerkveno bi se morala poročiti že leta 2010, vendar je potres uničil njuno župnijo v Santiagu. Tako sta se poročila samo civilno. Sedaj pa sta si podelila tudi zakrament svetega zakona. Ko sta prišla na vrsto za običajno fotografiranje s papežem ju je papež vprašal, če sta poročena. Odgovorila sta, da le civilno. Frančišek je predlagal, da ju poroči. Kot priči sta nastopili lastnik letalske družbe Latam, Ignacio Cueto, in monsinjor Mauricio Rueda. Papež pa je vodil obred. 

Več na...
 

Svetopisemski maraton 2018

»Maratonsko« branje Svetega pisma bo potekalo od sobote, 27. januarja do sobote, 3. februarja 2018, 24 ur na dan v kapeli Antonovega doma na Viču. Branje je razdeljeno na 2-urne termine, ki jih “pokrijejo” vnaprej dogovorjene skupine bralcev, vedno pa se jim lahko pridružijo tudi naključni posamezni bralci. Sveto pismo beremo počasi, naglas in razločno. Posamezni bralec prebere samo eno poglavje in potem sede, ter da mesto naslednjemu bralcu znotraj skupine  ... 

Več na...

Papež pojasnil ozadje poroke na letalu

Med papeževo vrnitvijo iz Čila in Peruja je bilo eno izmed novinarskih vprašanj neizogibno. Zadevalo je trenutek, ko je papež Frančišek na letu v Iquique poročil par, ki je bil navzoč na letu. Vprašanje je bilo skoraj neizogibno: Kaj bo papež odslej naročal duhovnikom in škofom, ko jim bodo pari izrazili željo, da bi se poročili na obali, v parkih, na čolnih…? »Eden izmed vas  mi je dejal, da je to, kar sem naredil, noro,« je dejal papež Frančišek. »A bilo je  čisto preprosto ...«

Več na...
 

Kako Life site skuša očrniti papeža?

Podobnih primerov najdemo na omenjeni spletni strani veliko. Eden takšnih je tudi predstavitev knjige, v kateri avtor špekulira, da je vse, kar papež počne, le igra ... Žal tej spletni strani sledijo tudi mnogi katoličani v Sloveniji. Če dan za dnem prebiraš članke, ki postavljajo pod vprašaj papeževe besede, jih pisci jemljejo iz konteksta in barvajo po svoje, začneš še sam dvomiti vanj. Pa vendar bi katoličan moral znati ločiti zrna od plev – vsaj, če želi ostati zvest Cerkvi. Predvsem pa ima kot katoličan dolžnost novico preveriti. Če dvomi, naj prisluhne celotnemu papeževemu govoru. 

Več na...
 

Katehetski simpozij 2018 

Vse duhovnike, katehistinje in katehiste vabimo na 48. katehetski simpozij z naslovom V mreži: Družine, odrasli in mladi v današnjem svetu – priložnosti za oznanilo evangelija. Letošnja tematika se bo osredotočila na izziv, kako katehizirancem od najmlajših do zrelih let sredi mreže odnosov in omrežij sodobnega sveta oznaniti Jezusa Kristusa. Predavali bodo: dr. Vinko Potočnik, Sara in Drago Jerebic, Matjaž Celarc in Miha Kramli. V Hiši kruha pri Svetem Duhu bo potekal od 28.2. do 1.3.2018.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Biti sinovi in hčere

190. Vendar ima medalja še drugo plat: »Zaradi tega bo zapustil mož očeta in mater« (1 Mz 2,24), pravi Božja beseda. Včasih se ljudje tega ne držijo in končno ne pride do zakona, ker niso uresničili te zapustitve in te podaritve. Staršev ne smemo niti prepustiti njim samim niti jih ne smemo zanemariti, vendar se mora človek, da bi se združil v zakonski zvezi, od njih ločiti, da tako nova družina postane dom, zavetje, skupni prostor in življenjski projekt, in je tako mogoče, da dva postaneta »eno telo«. V nekaterih zakonih se zgodi, da kdo zakonskemu drugu marsikaj prikriva, medtem ko je o tem govori z lastnimi starši; in to gre tako daleč, da postane mnenje staršev važnejše kot čustva in mnenje zakonca. Takih razmer daljši čas ne moremo vzdrževati in to mora biti samo nekaj začasnega. Med tem pa je treba ustvariti pogoje, da bi rasli v zaupanju in dialogu. Zakonska zveza ljudi izziva, da bi našli novo obliko, kako biti sinovi in hčere.

                                                                             Radost ljubezni, 190
 
 

Božja beseda

 

4. nedelja med letom, nedelja Svetega pisma

 

»Strmeli so nad njegovim naukom, ker jih je učil, kakor kdor ima oblast« (Mr 1,22)

 

5 Mz 18,15-20

Ps 95;

1 Kor 7,32-35;    

Mr 1,21-28

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Ti, Gospod, si moja sreča,

v tebi vedno najdem mir.

Ti ljubezen si goreča,

večne blaženosti vir.

Tebi vsega se izročam,

ti si moje upanje.

Svoje rane priporočam,

skaži mi usmiljenje.

 

Pot, resnica in življenje ti si,

dobri moj Gospod.

Bodi mi nekoč vstajenje,

vedno spremljaj me povsod.

Tebi vsega se izročam,

ti si moje upanje.

Svoje rane priporočam,

skaži mi usmiljenje.

 

iz molitvene revije Magnifikat

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]