Zadeva: E-novice 4
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 29. 01. 2019 14:10
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 4. številka E-novic. 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 4-2019

E-novice 4, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Papež Frančišek mladim v Panami: Ste "Božji zdaj"

 

V Panami se je v nedeljo zaključil 34. Svetovni dan mladih. Sklepno sveto mašo, ki se je je udeležilo 700.000 oseb, je papež Frančišek daroval na planjavi Sv. Janeza Pavla II. Mladim z vsega sveta je dejal, da so »Božji zdaj«.

Več na...

 


 

Frančišek: Biti varuh korenin

Odrešenje, ki nam ga podarja Gospod, je povabilo, da bi sodelovali pri zgodovini ljubezni, ki se prepleta z našimi zgodovinami; ki živi in se želi roditi med nami, da bi mogli obroditi sad tam, kjer smo, kakršni smo in s komer smo. Gospod prihaja tja, da bi sadil in se vsadil; On je tisti, ki prvi reče »da« našemu življenju, On je vedno prvi, prvi, ki reče »da« naši zgodovini in želi, da tudi mi rečemo »da« skupaj z Njim. On vedno hodi pred nami, vedno je prvi.

Več na...
 

Internet dovzeten za lažne novice

V Vatikanu so objavili papeževo poslanico za letošnjo nedeljo sredstev družbenega obveščanja. Papež v dokumentu poziva k uvidevnemu sporazumevanju in medsebojnim odnosom na svetovnem spletu in družbenih omrežjih. Internet ni le »vir znanja in odnosov«, temveč tudi »kraj, ki je na poseben način dovzeten za dezinformacije,« piše sveti oče, pa tudi za »zavestno in ciljno sprevračanje dejstev in medčloveških odnosov...«.

Več na...
 

Pomoč Slovencev otrokom v Safi 

V sklopu obiska Centralnoafriške republike smo z Jano Lampe s Slovenske karitas in usmiljenko s. Bogdano Kavčič, ki že skoraj pol stoletja misijonari v Afriki, pet dni preživele na misijonu v Safi, približno 120 km južno od glavnega mesta Bangui. Že sama vožnja s terenskim avtom, dar MIVE Slovenija, nas je pripravila na težke razmere v državiNa območju misijona je približno 14 tisoč prebivalcev ...

Več na...

Karitas in Hofer za družine v stiski

Malo prej smo v predstavitvi slišali in iz zastav videli, da prihajamo iz različnih kultur in narodov, govorimo različne jezike, uporabljamo različna oblačila. Ljudstva, iz katerih prihajamo, so imela različno zgodovino in okoliščine. Koliko je stvari, po katerih se lahko razlikujemo! Vendar pa nam nič od tega ni preprečilo, da bi se srečali in bili srečni, da smo lahko skupaj. To je mogoče, ker vemo, da obstaja Nekdo, ki nas povezuje, ki nas naredi za brate. 

Več na...
 

Spominska poštna znamka

V petek, 25. januarja 2019, so v Občini Škocjan v okviru Knobleharjevega leta predstavili in predali v javno uporabo spominsko poštno znamko ob 200-letnici rojstva škocjanskega rojaka, misijonarja, duhovnika in raziskovalca dr. Ignacija Knobleharja. Pošta Slovenije je ob obletnici prepoznala pomembnost Knobleharjeve življenjske zgodbe in delovanja in je motiv uvrstila letošnjo zbirko posebnih znamk. Njena nominalna vrednost je 1,30 €.

Več na...
 

Proti liberalizaciji splava  

New York State Catholic Conference, škofovska konferenca ameriške zvezne države New York, je v izjavi za javnost ostro obsodila novo zakonodajo o splavu. Škofje so v izjavi obnovili svojo obljubo, da bodo pomagali vsem ženskam, ki nenačrtovano zanosijo. Podpore pa ne bodo deležne le med nosečnostjo, temveč tudi po otrokovem rojstvu. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Posredovanje vere

288. Vzgoja v veri se mora prilagoditi vsakemu otroku, kajti nekdaj uporabljena sredstva ali »recepti« pogosto ne delujejo več. Otroci potrebujejo simbole, kretnje, pripovedi. Odraščajoči običajno zapadejo v krizo, ko težko sprejemajo avtoritete in zahteve, zato je treba v njih spodbujati lastna verska doživetja in jim ponuditi svetle zglede, ki so prepričljivi že zaradi svoje lepote. Starši, ki želijo spremljati vero svojih otrok, bi morali pozorno paziti na njihove spremembe, kajti vedeti morajo, da v duhovno izkustvo ne smemo nikogar siliti, temveč mora biti to prepuščeno njihovi svobodi. Temeljnega pomena je, da otroci čisto konkretno vidijo, da je staršem molitev zares pomembna. Zato imajo lahko trenutki molitve v družini in izrazne oblike ljudske pobožnosti večjo evangelizacijsko moč kot vse kateheze in vsi govori. Rad bi posebej izrekel svojo zahvalo vsem materam, ki tako kot sv. Monika molijo za svoje otroke, ki so se oddaljili od Kristusa.

289. Če tako posredujemo vero otrokom, da jo laže izražajo in lahko v njej rastejo, to prispeva, da družina postane oznanjevalka in začne sama od sebe vero dajati vsem, ki pridejo z njo v stik, tudi zunaj lastnega družinskega kroga. Otroci, ki doraščajo v misijonarskih družinah, pogosto sami postanejo misijonarji, če znajo starši živeti to nalogo tako, da jih drugi občutijo kot ljudi, ki so jim blizu in prijateljski, in tako, da otroci odraščajo v takem odnosu do sveta, da se ne odpovedo svoji veri in prepričanju. Spomnimo se, da je sam Jezus jedel in pil z grešniki (prim. Mr 2,16; Mt 11,19), da se je hotel pomuditi v pogovoru s Samarijanko (prim. Jn 4,7-26) in je ponoči sprejel Nikodema (prim. Jn 3,1-21), da je prostitutki dovolil, da mu je mazilila  noge, in ni okleval dotikati se bolnikov (prim. Mr 1,40-45; 7,33). Isto so delali njegovi apostoli, ki nikakor niso zaničevali drugih, se niso umaknili v majhne skupine izvoljenih in se izločili iz življenja svojega ljudstva. Ko so jih oblastniki preganjali, »so bili pri vsem ljudstvu priljubljeni« (Apd 2,47; prim. 4,21.33; 5,13)..

                                                                      Radost ljubezni, 288-289
 
 

Božja beseda

 

4. nedelja med letom

 

»On pa je šel sredi med njimi in je hodil dalje« (Lk 4,30)

 

Jer 1,4-5.17-19;

Ps: 71;

1 Kor 12,31-13,13;   

Lk 4,21-30

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Po Cerkvi vsak od nas spozna,

da je poklicanost vseh poklicanosti to,

da sledimo Kristusu

v polnosti Njegovega duhovništva:

v Njegovi ljubezni do človeka in sveta,

Njegovi ljubezni do njune končne izpolnitve

v izobilju življenja Božjega kraljestva. 

 

(Alexander Schmemann)

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]