Zadeva: E-novice 39
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 14. 11. 2017 12:16
Za: [email protected]

Spoštovani,

pred vami je 39. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10

E-novice 39-2017

E-novice 39, leto 2017 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
 

 

Nuncij msgr. Juliusz Janusz o obisku pri papežu Frančišku 


V petek, 3. novembra 2017, je sveti oče na zasebni avdienci sprejel Njegovo ekscelenco msgr. Juliusza Janusza, apostolskega nuncija v Sloveniji. V pogovoru je papež izrazil veliko simpatijo do slovenskega naroda, še zlasti, ko se je z vidno empatijo spomnil trpljenja tega naroda pod komunističnim režimom. Papež z resničnim zanimanjem pričakuje bližnji obisk slovenskih škofov »ad limina Apostolorum« v mesecu marcu 2018. Nuncij je papežu povedal, da je, kljub zagotovilom o dobrih odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem (izraženihv nedavnih obiskih predsednika Republike, predsednika vlade, predsednika Državnega zbora in zunanjega ministra v Vatikanu), dejavnost Cerkve v praksi ovirana s strani nerazložljive enostranskosti vlade in parlamenta. 

Več na...
 

 

Več na: https://skam.si/dogodki/dogodki-v-sloveniji/nikodemovi-veceri/

Napovednik za mesec november

19. novembra, na 33. navadno nedeljo, bomo na pobudo papeža Frančiška obhajali prvi svetovni dan ubogih. Isti dan se začne letošnji teden zaporov, ki bo trajal vse do 25.11. in bo potekal pod geslom: “Trudim se.” Tudi letošnji Nikodemovi večeri bodo potekali v tem tednu, med 20. in 23.11., slednji pa se bodo že ozrli proti sinodi mladih, ki bo potekala v naslednjem letu.

Predstavitev spletne strani Nadškofije Ljubljana

Pozdravljeni vsi novi in redni obiskovalci spletnih strani Nadškofije Ljubljana. V naslednjih mesecih bomo z rednimi prispevki predstavljali vsebine, ki jih ponujamo, z željo, da bi vam spletno stran še bolj približali. Vedno smo veseli tudi vaših pobud in komentarjev preko elektronske pošte: [email protected].

Na naslovni spletni strani vas čaka kar nekaj zavihkov, ki jih bomo predstavili v prihodnje. Pod so 3 najbolj pomembne novice, za njimi pa sledi še 8 novic. Prizadevamo si, da bi novice objavljali kar se da hitro in redno. Na desni strani najdete osnovne podatke Nadškofije, ter pozdravni film, v katerem nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM pozdravi nove obiskovalce naših spletnih strani. Misel tedna, ki jo črpamo iz papeževe posinodalne spodbude Radost ljubezni, naj vam pomaga pri osebni rasti v družini. Pod tem imate povezavo na nadškofovo stran na Facebooku, za katero ste prav tako vabljeni, da jo všečkate. V tem desnem delu najdete še povezavi do dnevne Božje besede ter spletne strani Pridi.com.

Sledi vmesni del, ki ga občasno menjavamo. Nekaj mesecev je bilo to mesto, kjer ste si lahko ogledali napovednik filma Goreči škof, v adventu pa bo tu prostor za akcijo #DeliJezusa. Na dnu spletne strani je koledar dogodkov, kjer je objavljenih 5 dogodkov, ki se bodo v kratkem odvili v naši Nadškofiji.

Skrajno desno so štirje gumbki, ki vodijo do naših profilov na družbenih omrežij: profila nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana v Google+ in Youtubu.

Več na: http://www.nadskofija-ljubljana.si/predstavitev-spletne-strani-nadskofije-ljubljana/

 

 

Papež začel nov niz katehez o evharistiji

»Papež Frančišek je med splošno avdienco začel nov sklop katehez, posvečen evharistiji. Kot je dejal, je evharistija »srce Cerkve«. »Za nas kristjane je poglavitno, da dobro razumemo vrednost in pomen svete maše, da bi tako vedno bolj polno živeli naš odnos z Bogom,« je zatrdil in pojasnil: »S temi katehezami, ki jih danes začnemo, bi želel skupaj z vami ponovno odkriti lepoto, ki jo skriva evharistično obhajanje in ki – ko se jo enkrat odkrije – daje polni smisel življenju vsakega. Marija naj nas spremlja na tej novi poti.«.

Več na...
 

Pet preprostih načinov evangelizacije 

Ali se prekrižamo, kadar jemo v restavraciji? Ali na zapestju nosimo rožni venec in ga tudi uporabljamo? Ali smo v odzivu do sočloveka prijazni in potrpežljivi? Takšna in podobna vprašanja si je zastavil Tommy Tighe, sodelavec katoliškega spletnega portala Aleteia in ugotovil, da so vse to »priročni« načini za evangelizacijo, ki jo opravljamo kar »sproti«. Katoličani imamo včasih težave, na kakšen način širiti svojo vero, toda priznati moramo, da je človek s krstom poklican tudi k evangelizaciji. Obstajajo preprosti načini evangelizacije. 

Več na...
 

Nekdanji župan Firenc kmalu blaženi? 

Kardinal Giuseppe Betori, nadškof Firenc, je v pogovoru za Radio Vatikan spregovoril o nekdanjemu županu Firenc, Giorgiu La Piru, za katerega se pričakuje, da bo kmalu razglašen za blaženega. Opisal ga je kot politika, izobraženca, moža vere in molitve ter kot graditelja miru v svetu. Eden izmed najbolj znanih izrazov La Pire je bil »podreti zidove in graditi mostove«. 

Več na...

Sposobnost za čutiti se ljubljenega

Pobuda Boga je vedno zastonjska. Bog sprejme vse. Po drugi strani pa vidimo, da tisti, ki so bili povabljeni prvi, ne razumejo zastonjskosti. Podobna logika je tudi v priliki o izgubljenem sinu. »Ampak ta je zapravil ves denar, zapravil je dediščino s pregrehami in ti mu prirejaš zabavo? In jaz, ki sem katoličan, ki hodim k maši vsako nedeljo, ki opravim stvari – meni pa nič?« Ta ne razume zastonjskosti zveličanja, misli, da je zveličanje sad logike »jaz plačam in ti me zveličaš«. Plačam s tem, s tem, s tem … Ne, zveličanje je zastonjsko! 

Več na...
 

Naša družina praznuje katoliške praznike 

Praznik Darovanja Device Marije nas spominja na darovanje deklice Marije v templju. Čeprav praznik temelji na legendi, nas uvaja v resnico, ki jo praznujemo 8. decembra in sicer, da je bila Marija od spočetja dalje brez greha. Naš tempelj, ki ga vsak teden obiskujemo, pa je naša župnijska cerkev. Zato v družini ob tem prazniku na list papirja narišite risbo zunanjosti in notranjosti (oltar, krstni kamen, kipi, freske) vaše župnijske cerkve. Na vrh zapišite njeno ime: npr. Župnijska cerkev sv. Lovrenca. 

Več na...
 

Papež prepovedal prodajo cigaret 

Po papeževi odločitvi, bo od leta 2018 prodaja cigaret uslužbencem, redovnikom in diplomatom na območju Vatikana prepovedana, z namenom, da bi ta ne podpiral prakse, ki škoduje zdravju, je povedal predstavnik za medije, Greg Burke, in dodal, da se je papež za ta ukrep odločil, ker: »noben dobiček ni upravičen, če pomeni tveganje za življenja ljudi.«.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Sprejemanje novega življenja 

168. Nosečnost je težavno obdobje, a je tudi čudovit čas. Bog spremlja mater, da bi se dogodil čudež novega življenja. Materinstvo izhaja iz »posebne zmožnosti ženskega organizma, ki s svojo stvariteljsko svojskostjo (…) služi spočetju in rojstvu človeškega bitja«. Vsaka ženska je deležna »stvariteljske skrivnosti, ki se obnavlja v rojevanju človeških bitij«. Je tako, kakor pravi psalm: »Ti si (…) me stkal v telesu moje matere« (139,13). Vsak otrok, ki nastaja v notranjosti svoje matere, je v večnem načrtu Boga Očeta in njegove večne ljubezni: »Preden sem te upodobil v materinem telesu, sem te poznal, preden si prišel iz materinega krila, sem te posvetil« (Jer 1,5). Vsak otrok je od vekomaj Bogu pri srcu in v trenutku, ko je spočet, se izpolni Stvarnikov večni sen. Pomislimo, koliko je ta zametek vreden od prvega trenutka spočetja! Pogledati ga moramo s tistim ljubeznivim pogledom nebeškega Očeta, ki vidi tisto, kar je onkraj vsakega zunanjega videza.

169. Nosečnica se lahko udeleži tega Božjega načrta in sanja o svojem otroku: »Vsaka mati in vsak oče devet mesecev sanjata o svojem otroku (…). Družina brez sanj sploh ni možna. Ko se v družini izgubi zmožnost sanjanja, ne rastejo otroci in ne raste ljubezen, življenje oslabi in ugasne.« V teh sanjah, če je to krščanski zakon, se nujno rojstvu pridruži tudi krst. Starši ga pripravljajo s svojo molitvijo in otroka izročajo Jezusu, še preden se rodi.

Radost ljubezni, 168-169

 
 

Božja beseda

 

33. nedelja med letom

 
»V malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil. Vstopi v veselje svojega gospodarja!« (Mt 25,21)


Prg 31,10-13. 19-20. 30-31

Ps 128

1 Tes 5,1-6

Mt 25,14-30

Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Naša človeškost

se v dajanju

najbolj razcveti.

Postanemo lepi ljudje,

 ko dajemo to,

kar lahko damo:

nasmeh, stisk roke, poljub, objem,

 ljubeznivo besedo, darilo,

del življenja … celo življenje.

 

Henri J. M. Nouwen

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]