Zadeva: E-novice 39
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 8. 10. 2018 13:55
Za: [email protected]

 

Spoštovani,

Pred vami je 39. številka E-novic.

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.


Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 39-2018

E-novice 39, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Sveti sedež javno odgovoril na primer

Mc Carrick

Po dveh javnih pismih nekdanjega nuncija v ZDA Carla Marie Viganója, v katerih obsoja neprimerno obravnavo nadškofa McCarricka, ki je zlorabljal mlade fante, je Vatikan objavil sporočilo za javnost. V njem med drugim poudarja, da zlorabe ali njihovo prikrivanje ne morejo biti več sprejemljivi. Daljši javni odgovor nadškofu Viganóju pa je napisal tudi prefekt kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet. Neprimerno se mu zdi, da Vigano poskuša s škandalom zaradi spolnih zlorab zamajati moralno avtoriteto papeža.

Več na...

 

 

 

Dostojanstvo zakona, zveza ljubezni

Sveti oče je med nedeljskim opoldanskim nagovorom govoril o zakonski zvezi. Izpostavil je, da Jezus brani dostojanstvo zakona kot zveze ljubezni. Ranjeno ljubezen pa lahko Bog ozdravi z usmiljenjem in odpuščanjem. Frančišek je zatrdil, da v prvotnem Stvarnikovem načrtu ni tega, da se moški poroči z žensko in če stvari ne gredo dobro, jo odslovi. Mož in žena sta namreč poklicana, da se spoznata, dopolnjujeta in si v zakonu od blizu pomagata. 

Več na...
 

Nadškof Cvikl na sinodi 

Mladi so zelo iskreni v mnenju, da od Cerkve večkrat ne pričakujejo več ničesar in tudi ničesar nočejo. Tukaj se postavlja vprašanje, ali smo mlade pripravljeni poslušati o vsem, tudi, ko ne bodo govorili o stvareh, ki zadevajo področje duhovnega? Srečati mladega človeka v njegovi konkretnosti pomeni stopiti v proces hoje z njim. Tudi poslušanje je proces, ki se ga sedaj uči vesoljna Cerkev. Poslušanje postaja proces nas škofov, duhovnikov, pastoralnih sodelavcev in vse Cerkve. Ne samo, da poslušamo drug drugega, ampak predvsem, da slišimo Gospoda. 

Več na...
 

Papež: Sanjajmo in upajmo 

Sveti oče je pozval, naj na začetku sinode, za vso Cerkev tako milostnem trenutku, prosimo za pomoč Tolažnika, da nam pomaga spominjati se in oživeti Gospodove besede, ki gorijo v našem srcu (glej Lk 24,32). Spomin, ki lahko v nas prebudi in obnovi zmožnost, da sanjamo in upamo. Kajti vemo, da bodo naši mladi zmožni preroštva in vizije v takšni meri, v kakršni smo mi, že odrasli ali ostareli, zmožni sanjati in tako okužiti in podeliti sanje in upanje, ki jih nosimo v srcu« (glej Gal 3,1). 

Več na...

Pomnožimo molitev za papeža

Medtem ko Cerkev pretresajo razni škandali, se vrstijo tudi napadi na papeža. V preteklih tednih smo lahko zasledili celo zahteve po njegovem odstopu. Kako se kot katoličani na te kritike odzvati, smo povprašali nadškofa Stanislava Zoreta, ki pravi: »Vedeti pa moramo, da je ravno v časih, kot je sedanji, posebej potrebna edinost Cerkve. Zato bi prosil vse katoličane, naj pomnožijo svoje molitve za papeža in njegove namene in naj se v ta namen tudi postijo.

Več na...
 

Res se splača staviti na Cerkev  

Papež Frančišek je pozdravil navzoče v sinodalni dvorani ob začetku 1. generalnega zasedanja škofovske sinode o mladih in dodal: »Ob vstopanju v to dvorano, v kateri se bo govorilo o mladih, se že čuti moč njihove navzočnosti, saj izžareva pozitivnost in navdušenje, ki sta sposobna preplaviti in razveseliti ne samo to dvorano, temveč vso Cerkev in ves svet.« Hvala vam navzočim, hvala tolikim osebam, ki so skozi pot dvoletne priprave, bodisi tukaj v Cerkvi v Rimu in v vseh Cerkvah po svetu, marljivo in zavzeto delali, da bi prišli do tega trenutka.

Več na...
 

Izdatna podpora p. Tadeju Strehovcu  

Poleg Sveta katoliških laikov Slovenije in Sveta slovenskih organizacij se je odločno v bran dr. Tadeju Strehovcu postavil tudi nekdanji ustavni sodnik in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič. Trdi, da je pregon dr. Strehovca pravno neutemeljen, protizakonit in protiustaven. Med drugim tudi zapiše: “Tu je več kot očitno, da ima arbitraren in brezpredmeten pravni napad na obdolžence – slabo montirani proces – za svoj namen instalirati strah in s tem naknadno autocenzuro.”

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Krepiti vzgojo otrok

262. Ko bi bilo zorenje le razvijanje nečesa, kar je že vsebovano v genetskem zapisu, ne bi bilo treba veliko storiti. Preudarnost, zmožnost dobrega presojanja in razumnost niso odvisne zgolj od količinskih dejavnikov rasti, temveč od celotne verige elementov, ki tvorijo sintezo v notranjosti osebe, natančneje rečeno: v središču njene svobode. Ni se mogoče izogniti temu, da nas vsak otrok preseneča z načrti, ki klijejo iz te svobode, in ki se križajo z našimi predstavami. In prav je, da se to dogaja. Vzgoja vključuje nalogo, da spodbujamo odgovorno svobodo, ki v odločilnih trenutkih izbira s smislom in razumno; ljudi, ki brez pridržkov razumejo, da je njihovo življenje in življenje njihove skupnosti v njihovih rokah in da je ta svoboda neprecenljiv dar.

 

Etična vzgoja otrok

263. Da bi svojim otrokom zagotovili osnovno izobrazbo, starši pošljejo otroke v šolo, nikoli pa ne morejo v celoti spustiti iz rok moralne vzgoje otrok. Da bi se človek mogel čustveno in etično razvijati, potrebuje osnovno izkušnjo, ki mu omogoči verjeti, da so njegovi starši vredni zaupanja. To je odgovornost na področju vzgoje: z naklonjenostjo in z lastnim zgledom zbuditi zaupanje v otrocih, jim vliti ljubeče spoštovanje. Če otrok ne čuti, da je svojim staršem dragocen, čeprav je nepopoln, ali če ne zaznava, da so starši iskreno v skrbeh zanj, to poraja globoke rane, ki povzročajo veliko težav v njegovem zorenju. Ta odsotnost, ta čustvena zapuščenost sproža globljo bolečino kot  morebitna graja zaradi slabega dejanja.

                                                                      Radost ljubezni, 262-263
 
 

Božja beseda

 

28. nedelja med letom

 

»Kako težko bodo tisti, ki imajo premoženje, prišli v Božje kraljestvo!« (Mr 10,23)

 

Mdr 7,7-11;

Ps 90;

Heb 4,12-13;   

Mr 10,17-30

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Vodeni po Duhu

 

Molitev

 

Ljubljena slovenska hiša, tiha sredi tihih trat!

Ali še spoštljivo hraniš nad vse dragi svoj zaklad?

 

Moli, moli, rožni venec, ljubljeni slovenski krov;

zvesto nad teboj počival bo Marijin blagoslov.

 

Ali še visi pod križem tvojih dedov blagoslov,

lepi hišni rožni venec, priča tolikih rodov?

 

Moli, moli, rožni venec, ljubljeni slovenski krov;

zvesto nad teboj počival bo Marijin blagoslov.

 

Ali še v večernih urah oče v krogu vseh otrok

 z rožnim vencem si pokrije trde žulje trudnih rok?

 

Moli, moli, rožni venec, ljubljeni slovenski krov;

zvesto nad teboj počival bo Marijin blagoslov.

 

Ali še doni po hišah, ko se vžiga zvezdna noč

skupni glasni rožni venec, kot smo čuli ga nekoč?

 

Moli, moli, rožni venec, ljubljeni slovenski krov;

zvesto nad teboj počival bo Marijin blagoslov.

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]