Zadeva: E-novice 38
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 2. 10. 2018 12:11
Za: [email protected]

 

Spoštovani,

Pred vami je 38. številka E-novic.

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.


Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 38-2018

E-novice 38, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Predstavili zasedanje škofovske sinode Mladi, vera in razločevanje poklicanosti

V sredo se bo začelo XV. redno generalno zasedanje škofovske sinode o mladih, ki bo potekalo vse od 28. oktobra. »Gre za dogodek osrednje pomembnosti za Božje ljudstvo, pastirje in čredo ter za celotno družbo, saj je tematika sinode, torej mladi, povezana z od vedno iskano civilizacijo ljubezni,« kot je dejal generalni tajnik škofovske sinode kardinal Lorenzo Baldisseri. Tokratno zasedanje je tretje, ki ga je sklical papež Frančišek. Zadnji dve sta bili posvečeni družini, tokratno petnajsto pa je namenjeno mladim in je vsebinsko nadaljevanje prejšnjih dveh.

Več na...

 

 

 

Papež: Cerkev raste zaradi privlačnosti

Drža Jezusovih učencev je zelo človeška, zelo razširjena in jo lahko najdemo v krščanskih skupnostih vseh časov, tudi v nas samih. V dobri veri, še več, z gorečnostjo, hočemo zavarovati pristnost neke izkušnje, in zaščititi ustanovitelja ali voditelja pred lažnimi posnemovalci. Istočasno pa je tudi strah pred »konkurenco«, to je grdo, strah pred konkurenco, da bi kdo lahko odvzel nove privržence. Pri tem se ne uspe ceniti dobro, ki ga drugi delajo. 

Več na...
 

Izjava Sveta katoliških laikov Slovenije 

Državno tožilstvo Slovenije je zoper p. dr. Tadeja Strehovca vložilo obtožnico. SKLS nasprotuje kazenskemu pregonu dr. Tadeja Strehovca, saj je ta v nasprotju s temeljnimi postulati pravne države, pomeni pa tudi grob poseg v ustavno zagotovljeno pravico do svobode govora in (ne)posredno kriminalizira nauk krščanske vere, ki ščiti človekovo življenje od spočetja do naravne smrti. 

Več na...
 

Nisem se poročil, da bi se ločil

Organizacijski odbor za srečanja ločenih vabi na 2. vseslovensko srečanje, ki bo v soboto, 13. oktobra 2018, ob 9.30 uri pri sv. Jožefu v Ljubljani. Na­slov srečanja je: Nisem se poročil-a, da bi se ločil-a. V procesu osvobajanja in zdravljenja travm po ločitvi je pomembno prepoznavati, zakaj je do ločitve prišlo. Udeleženci se bodo dotaknili različnih vzrokov za ločitev, opozorili na nujnost spremljanja ločenih v Cerkvi in vključevanja v skupine. 

Več na...

Papeževo povabilo k molitvi rožnega venca

Sveti oče se je odločil povabiti vse vernike z vsega sveta k vsakodnevni molitvi rožnega venca med marijanskim mesecem oktobrom in se s tem združiti v občestvu ter pokori kot Božje ljudstvo v prošnji Sveti Božji Materi in svetemu nadangelu Mihaelu, da varujeta Cerkev pred hudičem, ki nas hoče vedno ločiti od Boga in med seboj. Molitev rožnega venca zato zaključimo z molitvijo Pod tvoje varstvo in molitvijo papeža Leona XIII. k sv. nadangelu Mihaelu.

Več na...
 

Cerkev naj spremlja mlade zakonce  

Papež Frančišek je sprejel udeležence tečaja o družini in zakonu. Poudaril je pomen stalnega katehumenata za pare. Zakoncem v krizi naj bi pomagali ponovno odkriti milost zakramenta. Priprava na zakon se ne more omejiti le na nekaj srečanj. Odločitev za zakon mora namreč biti zavestna in storjena v želji, da bosta skupaj zgradila nekaj, kar se ne sme nikoli izdati ali zapustiti.

Več na...
 

Zlati cepin za življenjsko delo 

Andrej Štremfelj je kot prvi Slovenec prejel zlati cepin za življenjsko delo. Ob tej priložnosti se je zahvalil soprogi Mariji brez katere ne bi dosegel velikih uspehov. Kot je poudaril, je polovica nagrade njena. "Prva zahvala gre Bogu. Omogočil mi je, da sem tu, in bdi nad nami vsemi," je še poudaril v kratkem nagovoru. Je najmlajši dobitnik tega priznanja, katerega namen je počastiti alpiniste, ki so navdih prihodnjim generacijam raziskovalcev navpičnic.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Krepiti vzgojo otrok

259. Starši imajo vedno vpliv na moralni razvoj svojih otrok – k dobremu ali k slabemu. Zato je najbolje, da sprejmejo to neizogibno nalogo in jo zavestno, navdušeno, preudarno in stvarno izpolnijo. Ker je naloga družinske vzgoje zelo pomembna in je postala zelo zapletena, bi rad to točko obravnaval  posebej in bolj obširno.

Kje so otroci?

260. Družina ne sme nehati biti prostor varstva, spremljanja, vodstva, čeprav mora vedno znova iznajdevati nove metode in  sredstva. Treba je premisliti, čemu hočemo izpostaviti otroke. Zato ni mogoče iti mimo spraševanj, kdo skrbi za njihovo zabavo in razvedrilo, kdo preko zaslonov vdira v stanovanje, kakšnemu vodstvu prepuščamo otroke v prostem času. Samo tisti trenutki, ki jih mi preživimo z njimi, ko se z njimi preprosto ljubeče pogovarjamo o važnih stvareh, in ugodne možnosti, ki jih ustvarjamo, da bi svoj čas dobro uporabili, bodo pripomogli k temu, da omejimo škodljive vplive. Potreben je stalen nadzor. Nikoli ni zdravo, prepuščati otrok samim sebi. Starši morajo svoje otroke in mladostnike usmerjati in pripravljati, da bodo znali obvladati situacije, v katerih se lahko pojavi na primer nevarnost nasilja, zlorabe ali uživanja mamil.

261. Vendar pa pretirana skrb ni vzgojna in ni mogoče imeti pod nadzorom vseh možnih situacij, v katere otrok lahko zaide. Tu velja načelo: »čas je pomembnejši kakor prostor«. Se pravi, da gre bolj za to, da sprožamo procese, kot da obvladujemo prostore.  Če je oče obseden s tem, da mora vedeti, kje je njegov sin, in hoče nadzorovati njegovo gibanje, se trudi samo za to, da bi obvladoval prostor. Tako ga ne bo vzgajal, ne bo ga krepil in ga ne bo pripravil na to, da bi se postavil po robu nevarnostim. Bistveno je predvsem, da v sinu z veliko ljubezni sproži procese zorenja njegove svobode, usposabljanja, celostne rasti in gojenja pristne samostojnosti. Le tako se bo sin znal braniti in v težkih okoliščinah ravnati preudarno in inteligentno. Véliko vprašanje torej ni, kje se otrok fizično nahaja, s kom je v tem trenutku skupaj, ampak kje se nahaja v eksistencialnem smislu, kje stoji v smislu  svojih pogledov, svojih ciljev, svojih želja in svojih življenjskih načrtov. Zato postavljam staršem naslednja vprašanja: »Ali poskušamo razumeti, 'kje' se v resnici nahajajo otroci na njihovi poti? Ali vemo, kje je v resnici njihova duša? In predvsem: Ali hočemo to vedeti?«

                                                                      Radost ljubezni, 259-261
 
 

Božja beseda

 

27. nedelja med letom, rožnovenska

 

»Pustite otroke, naj prihajajo k meni, in ne branite jim, kajti takšnih je Božje kraljestvo.« (Mr 10, 14-15)

 

1 Mz 2,18-24;

Ps 126;

Heb 2,9-11;    

Mr 10,2-16

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

O Mati Ti, na mojega življenja póti

sledim Ti kakor soncu cvet drobán.

Izročam kakor dete Tvoji se dobroti,

v ljubezen Tvojo se pogrezam slednji dan.

 

iz molitvene revije Magnifikat 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]