E-novice 38-2016

E-novice 38, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

                  Papež Frančišek:                  Očetovo usmiljenje vse vključuje
 

Na Trgu svetega Petra je v soboto potekala zadnja od t.i. jubilejnih avdienc, ki jih je papež Frančišek imel v svetem letu Usmiljenja. Govoril je o vključevanju kot posebnem vidiku usmiljenja. Bog namreč noče nikogar izključiti iz svojega načrta ljubezni, ampak želi vključiti vse. Po krstu nas naredi za svoje otroke v Kristusu, dele njegovega telesa, kar je Cerkev. Mi kristjani pa smo povabljeni, da uporabljamo isti kriterij: usmiljenje je tisti način ali stil delovanja, s katerim si prizadevamo v svoje življenje vključevati druge, pri čemer se izogibamo zapiranju vase in v svojo egoistično varnost.
 
Več na...
Jesensko srečanje članov ŽPS
v pastoralnem letu 2016-2017

 
Zavod sv. Stanislava: 19. november, od 9.00 do 13.00
 
Vabimo vas na jesensko srečanje članov ŽPS. Na srečanju se nam bo pridružil g. nadškof msgr. Stanislav Zore OFM.
 
Srečanje članov ŽPS bo potekalo v Zavodu sv. Stanislava (od 9.00 do 13.00), v soboto, 19. novembra.
 
Namen srečanja je: Vzgoja občestva za sprejemanje ranjenih družin v župniji.
 

Na srečanje ste vabljeni vsi člani ŽPS. Prosimo vas, da to vabilo posredujete tudi drugim članom vašega ŽPS in se z skupaj z njimi srečanja udeležite. S seboj prinesite priročnik Krščanski zakon in družina: njuna lepota in izzivi in pisalo.
 
Program srečanja
9.00 – Molitev in pozdrav
9.15 – Nagovor g. nadškofa
9.30 – Predavanje na temo apostolske spodbude papeža Frančiška Radost ljubezni
10.30 – Odmor
11.05 – Osebno delo in delo v skupini
13.00 – Skupno kosilo
 
Če se srečanja niste mogli udeležiti na termin, določen za vašo dekanijo, ste dobrodošli, da se ga udeležite v soboto, 19. novembra.

Prosimo vas, da število udeležencev iz vaše župnije najkasneje do torka v tednu, ko poteka usposabljanje, sporočite na e-naslov: [email protected] ali tel. 01 234 26 51.

Uglasiti se na valovno dolžino Boga

 

Danes, dragi bratje in sestre, je vaš jubilej in s svojo navzočnostjo nam pomagate uglasiti se na valovno dolžino Boga. Gledati to, kar vidi On, saj se on ne ustavi ob videzu (prim. 1Sam 16,7), ampak usmeri svoj pogled na »tistega, ki je ponižen in potrt v duhu« (Iz 66,2), na toliko revnih Lazarjev današnjega časa. Kolikšno zlo si delamo, ko se pretvarjamo, da ne opazimo izključenega in izločenega Lazarja (prim. Lk 16,19-21)! S tem obrnemo hrbet Bogu... Tako je papež Frančišek med drugim nagovoril brezdomce, s katerimi se je srečal preteklo nedeljo.

 
Več na...

Jubilejni Nikodemovi večeri


V ponedeljek, 14. novembra, so se v Ljubljani in Mariboru začeli Nikodemovi večeri, katerih slogan je Radost ljubezni/Amoris laetitia. V Ljubljani bodo zaznamovali 50. obletnico Nikodemovih večerov, v Mariboru pa 40. Nikodemovi večeri v Ljubljani bodo do 24. novembra v veliki dvorani na Teološki fakulteti. O ljubezni, družini, vzgoji, evangeliju v družini, otrocih in še čem bodo spregovorili nadškof Marjan Turnšek, Stanislav Slatinek, Karmen Kristan, Ivo Kerže, Aleš Maver, Štefka in Peter Dolenc, Sanja in Jani Jeriček, Peter Topić, Igor Bahovec, Mojca Belcl Magdič, Blaž Jezeršek, Aleš Čerin in Neža Repanšek.

Več na...

Tri malo znane podrobnosti o vicah

 

»Ogenj Božje ljubezni je tisti, ki použiva vsako snet ali ostanek greha v duši. Trpljenje v vicah je torej predvsem bolečina izgube, bolj kot bolečina čutov… Zares je najhujša stvar za dušo notranja žalost, ki jo povzroča ljubezen, ker ta še ni premagala vseh ovir, da bi uživala Boga v polnosti. Več ko je očiščevanja, večja je ljubezen in hujša je bolečina. Ljubezen in bolečina se pojavita in v vicah vedno bolj rasteta. Vice so zato vedno večja ljubezen in bolečina, ki vodita v nebesa, k popolni sreči. Duše v vicah izkušajo veliko veselje, podobno nebeškemu in obenem tudi veliko bolečino, podobno peklu, in ena ne odstrani druge.«

Več na...

Papeževo srečanje z nekdanjimi duhovniki

 

Papež Frančišek se je tokrat zadnjič v okviru petkov usmiljenja napotil proti vzhodu Rima v četrt Ponte di Nona. V enem od stanovanj v tej četrti je srečal 7 družin, ki so jih ustanovili moški, ki so v zadnjih letih zapustili duhovništvo. Sveti oče je tako hotel izraziti znamenje bližine in ljubezni tem moškim, ki so napravili odločitev, s katero se pogosto ne strinjajo bodisi sobratje duhovniki bodisi njihovi domači... Papeža Frančiška so ob prihodu v stanovanje vsi navdušeno sprejeli. Otroci so ga obkrožili ter ga objemali, starši pa niso mogli zadržati ganjenosti.

Več na...

Teden zaporov: Gospod, usmili se

 

Teden zaporov traja od 13. do 19. novembra 2016 in se po vsem svetu vsako leto obhaja v okviru katoliške Cerkve in drugih krščanskih cerkva. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali potreb zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike. Naslov letošnjega tedna je: »Gospod, usmili se!« in je vezano na jubilejno leto usmiljenja. Papež Frančišek je večkrat s svojim vstopom skozi vrata zapora pokazal, da Gospod želi vstopiti v srca vsakega človeka, ki nosi v sebi ujetost in ranjenost, težo in bolečino. Želi, da vrata vseh zaporniških celic postanejo vrata Božjega usmiljenja.

Več na...

Papež bi moral na teorijo spola odgovoriti uradno


Kardinal Eijk, moralni teolog in nekdanji zdravnik, ki je, preden je postal duhovnik, deloval v bolnišnici v Amsterdamu, je dejal, da celo katoliški starši začenjajo sprejemati, da njihovi otroci lahko spremenijo spol, in to predvsem zato, »ker je to vse, kar ves čas poslušajo.« Ideja, da spol nekoga ni nujno spol, s katerim se je nekdo rodil, je privlačna celo za mnoge katolike, zato kardinal predlaga, da mora papež na t. i. teorijo spola odgovoriti uradno. Papeža Frančišek in Benedikt XVI. sta kritizična do »ideologije spola«, toda Cerkev doslej še ni izdala nobenega uradnega dokumenta, da bi jo zavrgla.

Več na...

Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitiaIzzivi

56. Zahvaljujem se Bogu, ker veliko družin – daleč od tega, da bi se imele za popolne – živi v ljubezni, uresničuje svojo poklicanost in gre naprej, čeprav na poti velikokrat pade. S sinodalnimi razmisleki nismo oblikovali stereotipa idealne družine, temveč kolaž, ki nam je v izziv in je sestavljen iz toliko različnih stvarnosti, polnih veselja, dram in sanj. Realnost nas skrbi in nam je hkrati v izziv. Ne ujemímo se v past, v kateri bi se izčrpali s samoobrambno držo pritoževanja, temveč raje prebudimo misijonarsko ustvarjalnost! V vseh situacijah »čuti Cerkev potrebo po tem, da pove besedo resnice in upanja. (...) Velike vrednote krščanskega zakona in družine ustrezajo tistemu iskanju, ki prežema človeško bivanje«. Če vidimo veliko težav, so te – kot so povedali kolumbijski škofje – klic k temu, »da v nas samih sprostimo energije upanja, tako da jih prevedemo v preroške sanje, preobražajoča dejanja in v domiselnost ljubezni«.
 
                                                                             Radost ljubezni, čl. 56

Božja beseda


Kristus kralj   

 
»In govoril je: 'Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!'« (Lk 23,42)

2Sam 5,1-3

Ps 122

Kol 1,12-20

Lk 23,35-43


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!


Molitveni namen papeža Frančiška za mesec november


Molitev


Prosim, Gospod, presej mojo sol,
da bo s čisto radostjo svet osolila,
a nikomur ne bo zagrenila življenja.
Spremeni me v luč,
ki bo vdano svetila,
a nikogar ne bo preslepila s prevaro.
Pregneti me z milostjo,
da vsako težavo
ponižno zakopljem v tvoje Srce,
vate zaupam tudi v trenutkih,
ko dušo bo stiskalo bridko gorje.
Prosim, Gospod, blagoslovi vso zemljo,
da bo odeta v Tvojo svetost,
daj nam Duha, ki se imenuje Ljubezen,
prijatelj ljudi, vodnik v krepost.iz molitvene revije Magnifikat

Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp