Zadeva: E-novice 37
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 25. 09. 2018 13:25
Za: [email protected]

 

Spoštovani,

Pred vami je 37. številka E-novic.

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.


Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 37-2018

E-novice 37, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Odpirati prihodnost in služiti življenju

Praznovanje stote obletnice neodvisnosti je pomemben trenutek za življenje celotne družbe. »Vi zelo dobro poznate ceno te svobode, ki ste jo morali osvojiti in si jo ponovno pridobiti. To je svoboda, ki je bila mogoča zaradi korenin, ki vas oblikujejo,« pri čemer je papež spomnil na besede znane latvijske pesnice Zente Maurine: »Moje korenine so na nebu.« »Brez te sposobnosti gledati v višave, klicati najvišja obzorja, ki nas spomnijo na tisto ‘transcendentno dostojanstvo’, ki je sestavni del vsakega človeškega bitja, ne bi bila mogoča izgradnja vašega naroda.

Več na...

 

 

 

Papež: Biti Cerkev v izhodu

V nedeljo se je papež Frančišek iz litovske prestolnice odpravil v mesto Kaunas, kjer je v parku Santakos daroval sveto mašo. V homiliji je povabil, da bi bili Cerkev v izhodu ter izgubili same sebe za najmanjše, pozabljene, tiste, ki živijo na bivanjskih periferijah. Pretekle generacije so bile težko zaznamovane s časom okupacije, s tesnobo tistih, ki so bili deportirani, z negotovostjo zaradi tistih, ki se niso vrnili, s sramom ovaduštva, izdaje. 

Več na...
 

Srečanje mreže Marijinih svetišč 

Od 25. do 28. septembra se pri Mariji Pomagaj zbirajo predstavniki 18 evropskih Marijinih narodnih svetišč. "Vedno bolj, ko gredo priprave h koncu, se šele zavedamo velike odgovornosti, ki jo imamo tukaj na Brezjah s tem, da bomo gostili predstavnike Evropski Marjinih narodnih svetišč in to je zagotovo zelo velika priložnost, ne samo za Brezje, za slovensko narodno svetišče, ampak za vso našo deželo." 

Več na...
 

1094 orgel zbranih v knjigi

V letu evropske kulturne dediščine je izšla izjemna knjiga Orgle Slovenije. Edo Škulj in Jurij Dobravec sta desetletja dela združila in v knjigi predstavila vse orgle v državi. Plod te kulture je 1094 glasbil. O vsakih orglah, ki stojijo v Republiki Sloveniji so v knjigi podatki o lokaciji, izdelovalcih, pomembnejših dogodkih in uporabi, poleg tega pa so orgle še na kratko opisane in prikazane s fotografijo. 

Več na...

Papež o četrti Božji zapovedi

Papež je med katehezo govoril o četrti Božji zapovedi. Ta zapoved ne govori o dobroti staršev, ne zahteva, da morajo biti očetje in matere popolni. Govori o drži otrok, pri tem pa pušča ob strani zasluge staršev. Pove nekaj osvobajajočega in izjemnega: četudi niso vsi starši dobri in niso vsa otroštva vesela, so vsi otroci lahko srečni, kajti doseg izpolnjenega in srečnega življenja je odvisen od prave hvaležnosti do tistega, ki ga je dal. 

Več na...
 

Rupnikovo Spremenjenje na Gori 

P. Rupnik je predstavil svoje novo delo Spremenjenje na Gori, v Črnomlju. Kristus je učence povabil na Goro, »da bi dobili pogled z gore, ne z doline. Z gore se stvari drugače vidijo kot iz doline. Z Gore se vidi, da se tisti, ki ljubi, zapiše zgodovino z zlatimi črkami, čeprav v dolini zgledajo kot oglje. Ampak v Gori ostanejo zlate črke,« Življenje, odživeto po viziji gore, je diamantno, po logiki doline pa je oglje.«

Več na...
 

Brezplačen obisk rimskih katakomb 

V letošnjem oktobru si bodo obiskovalci italijanske prestolnice lahko brezplačno ogledali katakombe. Papeška komisija za versko arheologijo 13. oktobra prvič vabi na »dan odprtih katakomb«. Pod geslom »Iz teme v luč« želijo ljudem približati doslej manj znano kulturno dediščino. Na ta dan bodo odprta številna rimska grobišča, obiskovalcem pa bodo na voljo brezplačni vodeni ogledi in nekaj razstav.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Ko družino prizadene smrt

257.  Eden od načinov, kako lahko vzdržujemo stik z našimi ljubljenimi umrlimi, je ta, da zanje molimo. Sveto pismo pravi, da je »za rajnke moliti sveta in pobožna misel« (2 Mkb 12,44-45). »Naša molitev zanje jim lahko ne le pomaga, marveč tudi napravi njihovo priprošnjo za nas učinkovito.« Janezovo Razodetje prikazuje mučence, kako prosijo za tiste, ki na zemlji trpijo zaradi krivice (prim. 6,9-11), v solidarnosti s tem svetom, ki je na poti. Nekateri svetniki so pred svojo smrtjo tolažili svoje ljubljene bližnje s tem, da so jim obljubili, da jim bodo blizu s svojo pomočjo. Sv. Terezija iz Lisieuxa je čutila, da bo iz nebes še naprej delala dobro. Sv. Dominik je zatrdil, da bo »po smrti bolj koristen (…), bolj mogočen za dobivanje milosti«. To so vezi ljubezni, kajti »zedinjenje potnikov z brati, ki so zaspali v Kristusovem miru, se nikakor ne pretrga, temveč se (…) s skupno deležnostjo pri duhovnih dobrinah še okrepi«.

258. Če smrt sprejmemo, se nanjo lahko pripravimo. Naša naloga pa je, da v ljubezni do teh, ki so z nami na poti, rastemo vse do dne, ko »smrti ne bo več (…) ne bo več ne žalovanja ne vpitja ne bolečine« (Raz 21,4). Tako se pripravljamo tudi na to, da se bomo spet srečali z ljubljenimi ljudmi, ki so že umrli. Jezus, ki je sina, ki je bil umrl, »dal (…) njegovi materi« (Lk 7,15), bo podobno ravnal z nami. Nikar ne tratimo svojih moči s tem, da bi se leta in leta zadrževali v preteklosti. Čim bolje živimo na tem svetu, toliko več sreče bomo lahko v nebesih delili s svojimi ljubljenimi. Kolikor bolje nam uspe zoreti in rasti, toliko več lepih stvari bomo lahko njim prinesli za nebeško gostijo.

                                                                      Radost ljubezni, 257-258
 
 

Božja beseda

 

26. nedelja med letom

 

»Kdor pohujša enega od teh malih, ki verujejo vame….«   (Mr 9,42a)

 

4 Mz 11, 25-29;

Ps 19;

Jak 5,1-6;    

Mr 9,38-43.45.47-48

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Bog je ustvaril svet iz nič.

Lepo.

Še lepše pa je,

da iz grešnikov dela svetnike.

(Sören Kierkegaard)

 

iz molitvene revije Magnifikat 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]