Zadeva: E-novice 35
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 11. 09. 2018 13:50
Za: [email protected]

 

Spoštovani,

Pred vami je 35. številka E-novic.

Na spletni strani Škofijskega urada za laike oz. na povezavi: http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/eno-srce-in-ena-dusa/ so že objavljena PPS gradiva k posameznim poglavjem priročnika za člane ŽPS, ki letos nosi naslov Eno srce in ena duša in jih  lahko uporabite na sejah članov ŽPS. Naj koristijo!

Vas in člane ŽPS vabim k obisku spletne strani Škofijskega urada za laike, na kateri najdete tudi številne druge novice in vse, ki jih še ne prejemajo tudi k prijavi na e-novice (prijava na: [email protected]).

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Srečanja za člane ŽPS

Obenem vas obveščam, da bo jesensko srečanje za člane ŽPS potekalo 10. novembra (za 1. in 3. arhidiakonat oz. dekanije Lj.-Center, Lj.-Moste, Lj.-Šentvid, Lj-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje) in 24. novembra (za 2. in 4. arhidiakonat oz. dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje), spomladansko pa 9. in 23. marca 2019.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 35-2018

E-novice 35, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: O potrebi po dvojnem ozdravljenju

Jezus nam je razkril skrivnost čudeža, ki ga lahko ponovimo tudi mi tako, da postanemo protagonisti »Efatá!«, torej tiste besede »Odpri se«, s katero je ponovno dal besedo in sluh gluhonememu. Gre za to, da se odpremo potrebam naših trpečih in pomoči potrebnim bratom in sestram ter se s tem izognemo sebičnosti in zaprtosti srca. Srce, torej naše najgloblje jedro osebe, je prišel Jezus »odpreti«, ga osvoboditi, da bi postalo sposobno v polnosti živeti odnos z Bogom ter z drugimi. On je postal človek zato, da bi človek, ki je postal zaradi greha notranje gluh in nem, lahko prisluhnil Božjemu glasu, glasu Ljubezni, ki govori njegovemu srcu in bi se tako naučil govoriti jezik ljubezni ter bi ga prevedel v geste velikodušnosti in podaritve samega sebe.

Več na...

 

 

 

Papež o pravem in lažnem počitku

Nasproti počitku kot begu od stvarnosti, dekalog postavi počitek kot blagoslov stvarnosti. Za nas kristjane je središče Gospodovega dneva, nedelje, evharistija, ki pomeni »zahvala«. To je dan, ko Bogu rečemo: Hvala, hvala Gospod, hvala za življenje, za tvoje usmiljenje, za vse tvoje darove. Nedelja ni dan, ko izbrišemo druge dneve, ampak se jih spominjamo, jih blagoslavljamo in se pomirimo z življenjem, ko rečemo: življenje je dragoceno; ni lahko, včasih je boleče, vendar je dragoceno.

Več na...
 

Zakaj se ne poroča o dobrih duhovnikih?

V času raznih afer v Cerkvi, ki so jih mediji z veseljem pograbili, je odprto pismo napisal salezijanec p. Martin Lasarte, ki kot misijonar deluje v Angoli. V pismu časniku New York Times po eni strani obsoja pedofilske zločine v Cerkvi, obenem pa se sprašuje, zakaj mediji ne pišejo o neštetih dobrih duhovnikih po vsem svetu. Nihče ne poroča, da bi kdaj spremljal življenje »običajnega« duhovnika medtem ko ta daruje svoje življenje.

Več na...
 

V Italiji ob nedeljah zaprte trgovine

Katoliška cerkev v Italiji je z veseljem pozdravila načrtovano omejitev nedeljskega odprtja trgovin. Tovrstna zakonska sprememba je »Božja milost«, je po navedbah časnika Corriere della Sera pojasnil nadškof v Campobassu, Giancarlo Maria Bregantini. Poudaril je pomen počitka ob nedeljah in praznikih ter dolgoletno izročilo te navade. Tudi Italijanska škofovska konferenca je pozdravila nedavno odločitev italijanske vlade.

Več na...

Svet kardinalov podpira papeža

Svet kardinalov je na svojem prvem srečanju 26. zasedanja sklenil, da izroči svetemu očetu predlog glede reforme rimske kurije, ki so ga izdelali v petih letih svoje dejavnosti. Glede nadaljevanja pa so menili, da papeža zaprosijo za refleksijo o dosedanjem delu, o strukturi in sestavi samega sveta. Svet kardinalov je tudi izrazil popolno solidarnost s papežem Frančiškom glede tega, kar se je zgodilo v zadnjih tednih, zavedajoč se pri tem, da Sveti sedež glede aktualnih razprav že pripravlja potrebno pojasnilo. 

Več na...
 

Pobuda Pro Pope Francis se zaključuje

Pred približno letom dni sprožena pobuda »Pro Pope Francis« se počasi približuje koncu: dunajski pastoralni teolog Paul Zulehner, ki je skupaj s praškim filozofom religije Tomašem Halikom oblikoval solidarno pismo o cerkveni usmeritvi papeža Frančiška in spletno stran www.pro-pope-francis.com, je v sporočilu za javnost podpornikom pobude napovedal izdajo več publikacij o omenjeni akciji in osebno izročitev svetemu očetu. 

Več na...
 

Ikono vrnil ruskim redovnicam 

V letošnjem avgustu so v samostanu Spaso-Borodino v bližini Moskve obhajali prav posebno spravno slovesnost. Sin nemškega oficirja je redovnicam ruskega samostana izročil ikono Matere Božje iz Tihvina, ki si jo je njegov oče, grof Georg Castell, si je kot oficir nemškega Wehrmachta leta 1941 ikono prisvojil in jo nato desetletja dolgo hranil v svojem gradu. Po smrti staršev se je Wolfgang Castell odločil, da bo ikono vrnil samostanu Spaso-Borodino.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Ko družino prizadene smrt

253. Včasih družino prizadene smrt ljubljene osebe. Tedaj moramo ponuditi luč vere in spremljati družine, ki v teh trenutkih trpijo. Ko bi zapustili družino takrat, ko jo je prizadela smrt, bi to bilo veliko pomanjkanje usmiljenja in bi pomenilo, da smo zamudili veliko pastoralno priložnost. Taka drža nam lahko zapre vrata za vsako drugo možnost evangelizacije.

254. Razumem tesnobo tistega, ki je izgubil zelo ljubljenega človeka, soproga oziroma soproge, s katerim oziroma s katero je delil toliko stvari. Sam Jezus je bil globoko pretresen in je jokal ob žalovanju za prijateljem (prim. Jn 11,33.35). In kako ne bi mogel razumeti tožbe tistih, ki so izgubili otroka? Kajti to »je tako, kot da se je ustavil čas: Odpre se brezno, ki požre preteklost in tudi prihodnost  (…) In včasih ljudje celo Bogu pripišejo krivdo. Koliko ljudi – razumem jih – je jeznih na Boga.« »Ovdovelost [predstavlja] posebno težko izkušnjo (…) V trenutku, ko morajo prestajati to izkušnjo, nekateri pokažejo, da je mogoče s še večjo predanostjo podariti lastne moči otrokom in vnukom, in v tej izkušnji ljubezni najdejo novo vzgojno poslanstvo (…) Tiste, ki ne morejo računati na sorodnike, od katerih bi lahko prejemali ljubezen in bližino, mora krščanska skupnost podpreti s posebno pozornostjo in jim pomagati, posebno če so v pomanjkanju.«

                                                                      Radost ljubezni, 253-254
 
 

Božja beseda

 

24. nedelja med letom

 

»In vprašal jih je: 'Kaj pa vi pravite, kdo sem?'« (Mr 8,29a)

 

Iz 50,5-9a;

Ps 116;

Jak 2,14-18;    

Mr 8,27-35

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Za vsakim smehljajem, za vsako radostjo,

za blaženih hipov razkošno sladkostjo

zagledam Tvoj sveti obraz.

 

Življenja gladka, ožarjena pota

pripravila zame je Tvoja dobrota,

so Tvoje ljubezni dokaz.

 

Najmanjšo kapljo zemske sreče

je zame Tvoja ljubezen zgradila,

da v tihi sreči bi moja duša se s Tvojo spojila.

 

iz molitvene revije Magnifikat 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]