Zadeva: E-novice 34
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 4. 09. 2018 12:15
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 34. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 34-2018

E-novice 34, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Pred tistim, ki išče pohujšanje, tišina in molitev

Nazarečani so Jezusa sprejeli z veliko sumničavostjo. Gospodova beseda v Lukovem evangeliju (Lk 4,16-30) nam pomaga premišljevati o načinu reagiranja v vsakdanjem življenju, kadar pride do napačnih razumevanj. Prav tako pa nam pomaga razumeti, kako oče laži, tožnik, hudič deluje, da bi uničil enost v družini, v ljudstvu. Prav ta drža ponižnosti je tista, ki daje prostor besedi, ki zaseje dvom, ki vodi k spremembi ozračja – od miru k vojni, od čudenja k besnenju. S svojo tišino Jezus premaga »divje pse«, premaga »hudiča, ki je v srce zasejal laž«.

Več na...

 

 

 

Kdo napada papeža Frančiška?

V medijih je v teh dneh odmevala novica o nekdanjem nunciju v Združenih državah Amerike, nadškofu Carlu Mariji Viganoju, ki papeža Frančiška poziva k odstopu. Po njegovih besedah naj ne bi bil dovolj učinkovit, ko gre za preganjane storilcev spolnih zlorab v ZDA. Ni jasno, zakaj se nekdanji nuncij Viganó z vsemi očitki ni najprej obrnil na samega papeža. Jasno pa je, da so pozivi k odstopu voda na mlin vsem papeževim nasprotnikom. Med njimi je tradicionalistično gibanje v Cerkvi. 

Več na...
 

Nadškofova spodbuda šolarjem

Dragi učenci! Ob začetku novega šolskega leta vam želim vse dobro. Morda boste v prvih dneh res nekoliko pogrešali počitniško sproščenost, a kmalu se boste lahko začeli veseliti uspehov, ki jih boste doživljali ob novih spoznanjih, novih prijateljstvih, predvsem pa ob vedno jasnejšem zavedanju, kako se z vsako novo nalogo, z vsako novo knjigo, širijo vaša obzorja, raste vaše znanje in se poglablja vaše razumevanje sebe in sveta okoli vas. 

Več na...
 

V septembru molimo za mlade iz Afrike

V mesecu septembru smo povabljeni, da molimo za mlade iz Afrike: Da bi imeli mladi z afriškega kontinenta dostop do izobrazbe in dela v lastnih deželah. Pomembno je vlagati v vzgojo ter se tako boriti proti razširjeni miselnosti nasilja in socialnih, etničnih in verskih delitev. Ob problemu »razkrajanja družin« pa je Cerkev poklicana ovrednotiti in spodbujati vse iniciative, ki družini koristijo. 

Več na...

Pismo katehistinjam in katehistom

Vsak nov začetek je predvsem izziv, da kot dobri gospodarji zaupanih nam dobrin Božjega kraljestva iz svojega zaklada prinašamo »staro« in »novo« (Mt 13,52). V svoji dosedanji katehetski praksi ste prav gotovo preizkusili že marsikaj in odkrili mnogo dobrega. To »staro« hvaležno ohranite in uporabite tudi letos. Hkrati pa je Božji katehet neizčrpen in daje nove navdihe in spodbude glede na nove razmere, ki se vedno hitreje spreminjajo. Zato se veselim z vami tudi letošnjih »novosti« ... 

Več na...
 

Odmevi s svetovnega srečanja družin

Svetovno srečanje družin v Dublinu na Irskem je bilo izredno polno doživetje. Družine z vsega sveta so med seboj delile evangelij družine, da bi ga kot veselje prinesle svetu. To veselje je bilo čutiti na vsakem koraku. Ne veselje omamljenosti, ločenosti od življenja in resničnosti, ampak veselje pristnega srečanja, veselje človeka nad človekom, veselje človeka ob spoznanju, da hodi z Bogom in da Bog hodi z njim

Več na...
 

Pomoč Karitas družinam šolarjev 

V letošnjem poletju so do konca avgusta škofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novemu mestu pomagale 8.008 socialno ogroženim otrokom iz 3.094 družin, od tega 6.852 osnovnošolcem in 1.156 dijakom. Letos je bilo skupaj za pomoč v obliki paketov šolskih potrebščin ter bonov in naročilnic za nakup šolskih potrebščin do sedaj porabljenih 232.503,59 EUR

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Spremljanje po razpadih in ločitvah

250. Cerkev svojo držo naravnava po Jezusu, Gospodu, ki se je daroval za vsakega človeka, brez izjeme, v ljubezni brez omejitev. S sinodalnimi očeti sem premišljeval o položaju družin, ki v njihovi sredi živijo ljudje z istospolno usmerjenostjo  –  o izkušnji, ki ni lahka ne za starše in ne za otroke. Zato bi radi predvsem potrdili, da moramo spoštovati dostojanstvo vsakega človeka in ga sprejemati, ne glede na njegovo spolno usmerjenost, ter se skrbno izogibati »slehernemu zapostavljanju« ali celo temu, da bi bili do njega napadalni in nasilni. Nasprotno, pomembno je, da omogočimo spoštljivo spremljanje tistih, ki kažejo istospolne težnje,  da bi lahko  dobili potrebno pomoč, da bi razumeli Božjo voljo in jo v življenju v celoti izpolnili.

 

251. Med razpravo  o dostojanstvu in poslanstvu družine so sinodalni očetje opozorili: »Glede prizadevanj, da bi zveze med istospolnimi osebami izenačili z zakonom,  je treba povedati, da ni nikakršne osnove za  analogijo med istospolnimi življenjskimi skupnostmi in Božjim načrtom o zakonu in družini. Nesprejemljivo je, »da glede tega vprašanja izvajajo pritisk na krajevne Cerkve in da mednarodne organizacije pogojujejo denarno pomoč za revne dežele  z uvedbo 'zakona' med osebami istega spola v zakonodajo«.

252.  Enostarševske družine so nastale pogosto zato, ker se »telesne matere ali očetje niso hoteli vključiti v družinsko življenje; zaradi nasilja, iz katerega je moral pobegniti eden od staršev z otroki; zaradi smrti enega od staršev; tako da je eden od staršev družino zapustil ali podobnih primerov. Kakršen koli je že razlog, mora tisti od staršev, ki živi skupaj z otrokom, najti podporo in tolažbo pri drugih družinah, ki tvorijo krščansko skupnost, kakor tudi pri pastoralnih ustanovah župnije. Te družine pogosto dodatno težijo hudi gospodarski problemi, negotova zaposlitev, težave v zvezi z  vzdrževanjem otrok ali stanovanjski problem.«

                                                                      Radost ljubezni, 250-252
 
 

Božja beseda

 

23. nedelja med letom

 

In na vso moč so strmeli, govoreč: »Vse je prav storil: gluhim daje, da slišijo, nemim, da govorijo.« (Mr7,37).

 

Iz 35,4-7a;

Ps 146;

Jak 2,1-5;    

Mr 7,31-37

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Ko na nebesu zbledijo zvezde zlate,

v rosnem jutru bele rože trgam zate. 

 

Ko izza obzorja prvi žar posije,

moja roka Ti dehteče vence vije. 

 

Ko Ti v vročem dnevu ave zvon pozvanja,

sredi polja duša mi o Tebi sanja. 

 

Ko zahaja sončece za nizke griče,

zvon večerni me v svetišče Tvoje kliče. 

 

Vsak večer v kapelo svetlo lučko nesem –

vsak večer zapojem Tebi novo pesem ...

 

iz molitvene revije Magnifikat 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]