E-novice 3-2016

E-novice 3, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Izšli kratki filmi Sedem zakramentov Cerkve

V petek, 15. januarja, je pri Zavodu Pridi.com izšla serija sedmih kratkih filmov: Sedem zakramentov Cerkve. V kratkih filmih, ki v slovenskem prostoru predstavljajo dobrodošlo novost, o svojem odnosu z Bogom spregovorijo slovenski pričevalci, ki podajajo čustveno zelo močne, osebne zgodbe o svoji rasti iz zakramentov. Filmi prikazujejo, kako ljudje ljudje iz zakramentov živimo v osebnem življenju, v občestvu z ljudmi in z Bogom. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na: http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/sedem-zakramentov-cerkve/ Komplet DVD-ja Sedem zakramentov Cerkve in knjižice s katehezami o zakramentih, ki je dobrodošel pripomoček za katehezo in osebno poglobitev ter lepo darilo ob prejemu zakramentov, je mogoče naročiti pri Pastoralni službi na: [email protected] oz. na tel.: 01 234 26 51.

Več na...

Molitvena osmina za edinost kristjanov


Za nas, Slovence, je eno od slavnih Božjih del osvoboditev izpod komunističnega jarma, žal pa ne daru svoje domovine ne daru naše krščanske vere ne cenimo dovolj, zato je molitev za edinost letos v znamenju hvaležnosti za omenjeno. S tem, ko molimo za edinost, izražamo prepričanje, da ne gre za naš projekt, za človeško delo, ampak za Božji projekt, Božje delo, za delo Sv. Duha.
Več na...

57 drobnih del usmiljenja v svetem letu

 

Na katoliški spletni strani Aleteia so ob začetku svetega leta Božjega usmiljenja objavili prispevek, v katerem ponujajo 57 načinov, kako smo kristjani lahko usmiljeni do svojih bližnjih v času jubilejnega leta. Konkretni predlogi ponujajo izziv vsem kristjanom, duhovnikom in laikom, na kakšen način lahko obeležimo ta milostni čas.

Več na...

Italijanski škofje proti posvojitvam v istospolne skupnosti


Italijanska škofovska konferenca je izrazila ostro nasprotovanje prizadevanjem tamkajšnje vlade, da bi istospolnim dovolila posvojitve otrok njihovih partnerjev. Otrok ni nikakršna pravica, je minuli teden v pogovoru za časnik La Stampa dejal kardinal Edoardo Menichelli. Takšen odnos do posvojitev pa otroke spreminja v lastnino.
Več na...

Januar: mesec verskega tiska!


Januar je v Sloveniji tradicionalno posvečen verskemu tisku. Da je njegov pomen velik, poudarja odgovorni urednik mesečnika Ognjišče Božo Rustja. Priznava, da ne more biti tako ažuren, kot so elektronski mediji, vendar sta lahko daljši premislek in komentiranje z določene časovne razdalje prednost. Še ena od odlik verskega tiska je po njegovih besedah alternativen pogled na svet.
Več na...

Rad bi vas poklical po imenu


V svetem letu usmiljenja bo četrta velikonočna nedelja, 24. april, namenjena dečkom in deklicam v starosti od 13 do 16 let. Že dan pred tem se bodo zbrali v Rimu, imeli priložnost za spoved, poromali skozi sveta vrata in izpovedali vero na grobu svetega Petra. V nedeljo pa bo papež Frančišek na Trgu svetega Petra zanje daroval sveto mašo.
 
Več na...

Evropski parlament zavrnil deklaracijo o evtanaziji


Deklaracija o dostojanstvu ob koncu življenja v Evropskem parlamentu ni dobila zadostne večine. V njej so  zahtevali, da bi bila vsem evropskim državljanom omogočena evtanazija. Na srečo je tokrat med evropskimi poslanci zmagala zdrava pamet in so sporno deklaracijo zavrnili. Deklaracijo je od 751 poslancev podprlo le 95.
Več na...

Sveto leto usmiljenja
 

Kaj so odpustki, posebej jubilejni odpustki?

Po nauku Katoliške cerkve ima velik greh dve posledici: prikrajšanost v občestvu z Gospodom (večna kazen, pekel) in nezdravo navezanost na ustvarjene stvari (časna kazen, prestajanje v vicah). Po spovedi Bog skesanemu grešniku podeli odvezo grehov in odpuščanje večnih kazni). Po odpustkih Božje odpuščanje opravičuje tudi časno kazen za spovedane grehe, pomaga preseči z grehom nastali nered v človeku. Izraz jubilejni odpustek opisuje posebno milost, ki se ji človek lahko odpre in po njej popolnoma ozdravi v svetem letu.

Več na...

Božja beseda

        3. nedelja med letom     


»Oči vseh v shodnici so bile uprte vanj. »Danes se je to Pismo izpolnilo, kakor ste slišali«             (Lk 4,20-21).

 

Neh 8,2-4a.5-6.8-10

Ps 19

1 Kor 12,12-30

Lk 1,1-4;4,14-21

 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...

Molitev


Gospod Jezus,
ti tako zvesto obiskuješ in s svojo navzočnostjo napolnjuješ
Cerkev in človeško zgodovino;
ti nas v čudovitem zakramentu svojega telesa in krvi
obdarjaš, da smo deležni tvojega Božjega življenja
in nam daješ predokus veselja večnega življenja.
Molimo te in te blagoslavljamo.
Na kolenih pred teboj, ki si vir in ljubitelj življenja,
resnično navzoč in živ med nami, te prosimo:
Prebudi v nas spoštovanje do vsakega nerojenega življenja,
usposobi nas, da bomo v sadu materinega telesa videli
čudežno delo Stvarnika.
Odpri naša srca,
da bodo velikodušno sprejela vsakega otroka,
ki prihaja v življenje.
Blagoslovi vse družine,
posveti zakonske zveze mož in žena,
naredi njihovo ljubezen rodovitno.
Spremljaj z lučjo svojega Duha
odločitve zakonodajnih teles,
da bodo ljudstva in narodi spoznali in spoštovali
sveto naravo življenja, vsakega človeškega življenja.

papež Benedikt XVI.

 
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp