Zadeva: E-novice 31
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 14. 08. 2018 11:21
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 31. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 31-2018

E-novice 31, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Dobro je ne delati slabo, je pa slabo ne delati dobro

V nedeljskem nagovoru mladim je papež Frančišek poudaril, da ne zadostuje ne delati hudo, da smo dobri kristjani. Potrebno je pripadati dobremu in delati dobro. Zato sv. Pavel nadaljuje: »Bodite drug do drugega dobrosrčni in usmiljeni ter drug drugemu odpuščajte, kakor je tudi vam Bog milostno odpustil v Kristusu« (v. 32). Večkrat se zgodi, da slišimo nekatere, ki pravijo: »Nikomur ne delam nič hudega.« Misli, da je svetnik. Ne. Pa dobro, mu delaš? Koliko oseb ne počne nič hudega, pa tudi ne nič dobrega in zato njihovo življenje mineva v ravnodušnosti, v brezčutnosti, v mlačnosti. Taka drža je nasprotna evangeliju in je nasprotna tudi značaju vas mladih, ki ste že po naravi dinamični, zagreti in pogumni. To si zapomnite. Če si boste zapomnili: »Dobro je ne delati slabo, je pa slabo ne delati dobro.« Ponovimo: »Dobro je ne delati slabo, je pa slabo ne delati dobro.«

Več na...

 

 

 

Ne dovolite, da bi vam ukradli sanje

Sanje so pomembne. Ohranjajo širok naš pogled, pomagajo nam objeti obzorje, gojiti upanje v vsakršnem dejanju. In sanje mladih so izmed vseh najpomembnejše. Mlada oseba, ki ne zna sanjati, je omrtvičena. Ne bo mogla razumeti življenja, življenjske moči. Sanje te zbudijo, peljejo te na drugo stran. So najsvetlejše zvezde, tiste, ki kažejo drugačno pot za človeštvo. Vi imate v srcu te bleščeče zvezde, ki so vaše sanje ...

Več na...
 

Peta kateheza: Kultura življenja

Božja Beseda je prišla na svet v revščini, odpovedala se je vsemu, razen nečemu: učlovečila se je v družini, ki je imela mater in očeta. Po tem pripetljaju je torej Jezus ostal pokoren svojim staršem, kajti skupaj dajeta zgled vzajemnosti in srečevanja različnih ljudi, pri čemer vsak prinaša svojo lastno identiteto in se zaveda, da sprejema tudi od drugega.

Več na...
 

RTV Slovenija - zapisana resnici

RTV Slovenija je bila sicer običajno zelo brezkompromisna pri zaščiti urednikov in novinarjev, celo v primerih, kjer je bilo delo nekaterih posameznikov izrazito neobjektivno, neuravnoteženo in neprofesionalno. Podrobno poznam več takšnih primerov iz obdobja, ko sem bil član programskega sveta. A ta zaščitniška drža ne velja za vse, pač pa deluje selektivno.

Več na...

Domov se vrnite polni ljubezni

Dragi prijatelji, podali ste se na pot in prišli na to srečanje. Vesel sem sedaj, ko čutim, da vaša srca bijejo iz ljubezni do Jezusa, kakor ona Marije Magdalene, Petra, Janeza. In ker ste mladi, sem jaz, kot Peter vesel, ko vas vidim teči hitreje, kakor Janez, gnani po ritmu svojega srca, občutljivega za glas Svetega Duha, ki poživlja vaše sanje. Zato vam pravim, ne bodite zadovoljni s previdnim korakom tistega, ki se postavi na konec vrste.

Več na...
 

Nuncij o uresničevanju konkordata

Sporazum med Svetim sedežem in slovensko vlado, ki je bil podpisan leta 2001 in ratificiran leta 2004, še vedno ostaja le beseda ... Nimamo zakonov, ki zagotavljajo vojaško oskrbo, oskrbo v zaporih, v bolnišnicah. Krščanske šole so diskriminirane z nezakonitim zmanjšanjem državnih subvencij, mediji se zabavajo s posredovanjem lažnih novic o Cerkvi.

Več na...
 

V Belgiji evtanazija v porastu

V Belgiji še vedno narašča število primerov evtanazije, kot je razvidno iz dvoletnega poročila Zvezne komisije za nadzor in ocenjevanje evtanazije (FCEE). Poročilo navaja, da je lani z zdravniško pomočjo umrlo 2.309 ljudi, kar v primerjavi z letom 2016, ko je bilo takšnih primerov 2.028, pomeni 13-odstoten porast. Statistika evtanazije v Belgiji je tako naravnost strašljiva.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Spremljanje po razpadih in ločitvah

243. Kar zadeva ločene, ki živijo v novi zvezi, je pomembno, da jim damo čutiti, da so del Cerkve, da »nikakor niso izobčeni« in se jih ne obravnava kot izobčene, ker so vedno del cerkvenega občestva (communio). Ti primeri »terjajo pozorno razlikovanje in spremljanje z velikim spoštovanjem. Pri tem se je treba izogibati takega načina govorjenja in ravnanja, ki bi ga prizadeti utegnili občutiti kot obtožujočega (diskriminatornega). Takšna skrb zanje ne pomeni oslabitve vere v krščanskem občestvu ali njegovega pričevanja glede nerazvezljivosti zakona. Nasprotno, ravno v takšni skrbi se izraža ljubezen do bližnjega.«

244. Z druge strani so številni sinodalni očetje »poudarjali, naj bodo postopki za ugotavljanje ničnosti zakona dostopnejši in bolj prilagodljivi ter po možnosti povsem brezplačni«. Počasni postopki spravljajo ljudi v slabo voljo in jih utrujajo. Oba moja najnovejša dokumenta v zvezi s to temo sta uvedla poenostavitev postopka za možno razglasitev ničnosti zakona. Z njima sem hotel tudi z vso jasnostjo potrditi, »da je škof sam v svoji Cerkvi, kateri je postavljen za pastirja in glavo, sodnik njemu zaupanih vernikov«. »Uveljavitev teh dokumentov posledično predstavlja veliko odgovornost škofov ordinarijev, ki so poklicani, da sami presodijo nekatere postopke in v vsakem primeru vernikom zagotovijo enostavnejši dostop do pravice. To predpostavlja izobraževanje dovolj velikega števila strokovnega osebja – sestavljenega iz duhovnikov in laikov –, ki se prednostno posveča tej cerkveni službi. Zato bo potrebno, da ljudem, ki živijo ločeno, ali parom, ki doživljajo krizo, dati na voljo službo za informiranje, povezano z družinskim dušnim pastirstvom, za svetovanje in poravnave, ki bo na voljo tudi v zvezi s predhodno preiskavo (prim. Motu proprio Gospod Jezus, usmiljeni sodni, čl. 2-3).« 

245. Sinodalni očetje so poudarili tudi »posledice ločitve ali razveze pri otrocih, ki so v vsakem primeru nedolžne žrtve«. Oni so prva skrb – nad vsemi premisleki, ki jih lahko opravimo –, ki jih ne sme zamegliti noben drug interes ali namen. Prosim ločene starše: »Nikoli, nikoli, nikoli ne smete jemati otroka za talca! Zaradi številnih težav in različnih razlogov ste šli narazen. Življenje vam je naložilo to preizkušnjo, toda otroci ne smejo nositi bremena te ločitve, ne sme se zgoditi, da bi bili kot talci uporabljeni proti drugemu zakoncu. Ko odraščajo, morajo slišati mater, kako lepo govori o njihovem očetu, čeprav nista skupaj, in da oče lepo govori o materi.« Neodgovorno je, če kdo z namenom, da bi si zagotovil otrokovo naklonjenost, da bi se maščeval ali branil sebe, kvari podobo očeta ali matere, kajti to škoduje otrokovemu notranjemu življenju in povzroča rane, ki jih je težko ozdraviti.

                                                                      Radost ljubezni, 243-245
 
 

Božja beseda

 

20. nedelja med letom

 

»Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz v njem.« (Jn 6,56)

 

Prg 9,1-6;

Ps 34;

Ef 5,15-20;    

Jn 6,51-58

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Marija, sveta med svetimi

je najbolj blagoslovljena.

Kaže nam pot svetosti

in nas na njej spremlja.

Ne sprejema tega,

da tedaj, ko pademo,

ostanemo na tleh,

zato nas včasih vzame v naročje,

ne da bi nas obsojala.

Pogovor z njo nas potolaži,

osvobaja in posvečuje.

Mati ne potrebuje veliko besed,

njej ni treba razlagati,

kaj se nam je zgodilo.

Dovolj je, da vedno znova šepnemo:

»Zdrava, Marija …«

(papež Frančišek)

 

iz molitvene revije Magnifikat 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]