E-novice 31-2016

E-novice 31, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

         Papež Frančišek:         
Edino pravilna razlaga Amoris laetitiae

 

Vatikan je potrdil, da je papeževo uradno pismo škofom Buenos Airesa, ki hvali pastoralne smernice o izvajanju njegove posinodalne spodbude Amoris laetitia, pristno. Argentinski škofje v dokumentu izpostavljajo, da ni ustrezno govoriti zgolj o dovoljenju za pristopanje k zakramentom (v nekaterih primerih po opravljeni poti razločevanja), temveč bolj o »procesu razločevanja, ki ga spremlja duhovnik«. Ta proces mora biti »oseben in pastoralen«. Kar se predlaga je »razločevanje, ki ustrezno razlikuje vsak primer posebej«. Nekatere situacije potrebujejo posebno pozornost, kar od duhovnikov zahteva veliko potrpežljivosti pri spremljanju ter iskanje možnosti za vključevanje. Pomembno je usmeriti osebe, da se z lastno vestjo postavijo pred Boga, zato je tudi koristno izpraševanje vesti, kot to predlaga tudi apostolska spodbuda, predvsem v odnosu do otrok ali zapuščenega zakonca. Potrebna je »pastoralna ljubezen duhovnika«, ki »sprejme skesanca, ga pozorno posluša in pokaže materinsko obličje Cerkve, medtem ko sprejme njegov dober namen, da celotno življenje postavi v luč evangelija in da prakticira ljubezen«. Ni nujno, da se ta pot konča pri zakramentih, ampak se lahko usmeri v druge oblike še večje vključenosti v življenje Cerkve, kot so večja navzočnost v skupnosti, sodelovanje v molitvenih skupinah, delo v različnih cerkvenih ustanovah.

Več na...
Datumi izobraževanj za člane ŽPS
v pastoralnem letu 2016-2017

 
Jesensko izobraževanje:
12. november 2016: I. in III. arhidiakonat (dekanije: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje);
19. november 2016: II. in IV. arhidiakonat (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje). V primeru, da se na datum predviden za vašo dekanijo/župnijo, izobraževanja ne morete udeležite, lahko pridete na preostali razpoložljivi termin.
 
Spomladansko izobraževanje:
11. februar 2017: I. in III. arhidiakonat (dekanije: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje);
4. marec 2017: II. in IV.arhidiakonat (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje). V primeru, da se na datum predviden za vašo dekanijo/župnijo, izobraževanja ne morete udeležite, lahko pridete na preostali razpoložljivi termin.

Duhovniki in sposobnost razločevanja

 

Razločevanje je ključna beseda v odlomkih Radosti ljubezni (Amoris laetitia), ki zadeva sprejemanje in vodenje ranjenih in »neurejenih« družin. Zato papež poudarja: Bodoče duhovnike moramo oblikovati ne tako, da jih učimo splošne in abstraktne ideje, ki so jasne in razločne, ampak o tem ostrem razločevanju duhov tako, da lahko pomagajo ljudem v njihovem konkretnem življenju. Resnično moramo razumeti tole: v življenju ni vse črno ali belo. Ne! V življenju prevladujejo odtenki sive. Moramo jih naučiti razločevati to sivo področje.«

Več na...

Gabriel Amorth: Kako premagati hudiča


Gotovo hudič obstaja in »obsede« nekatere ljudi... Oče Amorth je velik del svojega življenja posvetil temu, da jih je reševal. Dobro je vedel, kako odstraniti »prstne odtise in uničujoča dela hudiča«. In vendar ta strokovnjak o Luciferju daje naslednji nasvet glede neizogibnih skušnjav in padcev, ki označujejo življenje kristjana: »Če obstaja zanesljivi način, kako se odstraniti iz hudičevega vpliva, je to s tem, da se pustimo privlačiti dobroti in lepoti, ki izhaja iz dobrega in od našega Boga in Očeta.« Sam je stopil na kraljevsko pot tako, da je sledil Marijinemu zgledu in sebe predal v njeno varstvo.

Več na...

Sveti oče obiskal dve zdravstveni ustanovi

 

S tokratnim ‘petkom usmiljenja’ je papež Frančišek želel dati močno znamenje o pomenu življenja, od njegovega prvega trenutka do naravnega konca. Sprejemanje življenja in zagotavljanje njegovega dostojanstva v vsakem trenutku razvoja je nauk, ki ga pogosto poudarja. Z današnjim dvojnim obiskom je dal konkreten in otipljiv pečat dejstvu, kako temeljna je za življenje usmiljena pozornost do najbolj slabotnih. Gre za obisk, ki je posebej pomenljiv nekaj dni po kanonizaciji Matere Terezije, ki je opravljala veliko delo v prid življenja.

Več na...

Umrl je znani eksorcist Gabriele Amorth


V starosti 91 let je umrl oče Gabriele Amorth, verjetno najbolj znan eksorcist na svetu, so minuli konec tedna poročali italijanski mediji. Oče Amorth, čigar je ime se je pogosto pojavljalo na naslovnicah zunaj rimske škofije, kjer je deloval kot uradni eksorcist, je po navedbah časnika Corriere della Sera zadnjih nekaj tednov zaradi težav s pljuči preživel v bolnišnici. Gabriele Amorth je v življenju opravil okoli 70.000 eksorcizmov, ob čemer je obred pogosto moral ponavljati pri istih osebah. Vedno je govoril, da se boj proti zlu začenja v družini.

Več na...

Stična mladih: Sem orodje Božjega usmiljenja

 

Pri cistercijanskem samostanu v Stični je v soboto potekal 35. festival Stična mladih, na katerega je prišlo več kot 6.000 mladih, ki so se navdihovali ob stavku: Sem orodje Božjega usmiljenja. Dopoldansko dogajanje, ko so bile mladim na voljo različne delavnice ter družabni in športni dogodki, imeli pa so tudi priložnost prejeti zakrament svete spovedi, je obogatila sveta maša. Daroval jo je mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki je namesto pridige odgovarjal na vprašanja mladih. Festival vere, pričevanj in druženja s prijatelji se je zaključil s Stična bendom.

Več na...

Evtanazija mladoletnika v Belgiji


Evtanazija mladoletne osebe v Belgiji je med cerkvenimi predstavniki in varuhih pacientovih pravic naletela na proteste in razburjenje. Takšno ravnanje otrokom odvzema njihovo pravico do življenja, je Radio Vatikan ob koncu tedna navedel besede upokojenega kardinala Elia Sgreccie. Odločitev za evtanazijo je v nasprotju z občutki vseh veroizpovedi, pa tudi s slehernim človeškim nagonom. Predvsem mladoletne osebe bi najbolj potrebovale moralno, psihološko in duhovno oporo. Italijanska škofovska konferenca je primer označila kot »znamenje smrti«.

Več na...

Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia


Položaj današnje družine

32. »V zvestobi Kristusovemu nauku motrimo položaj današnjih družin v vsej njegovi kompleksnosti,  njegove svetle in temne plati. (...) Današnje antropološko-kulturne spremembe vplivajo na vse vidike življenja in zahtevajo analitičen in vsestranski pristop«. Iz družbenega konteksta zadnjih nekaj desetletij so španski škofje prepoznali, da je domača hiša  že postala prostor večje svobode, »enakomerne delitve obveznosti, odgovornosti in nalog. (…) Boljša osebna komunikacija med zakonci prispeva k temu, da postaja celotno družinsko sobivanje bolj človeško. (…) Družba, v kateri živimo, in tista, naproti kateri gremo, ne dovoljujeta nekritičnega vztrajanja pri preteklih oblikah in vzorcih«. Toda »zavedamo pa se tudi glavne smeri antropološko-kulturnih sprememb, zaradi katerih imajo posamezniki s strani družbenih struktur manj podpore v svojem čustvenem in družinskem življenju kot v preteklosti«.
 
33. Na drugi strani »je treba prav tako upoštevati rastočo nevarnost, ki jo predstavlja silovit individualizem, ki pači družinske vezi in končno vsakega družinskega člana obravnava kot otoka; v drugih primerih prevladuje predstava subjekta, ki se oblikuje skladno z lastnimi željami, ki jih spet vidi kot nekaj absolutnega«. »Pretirana individualistična kultura posedovanja in užitka vnaša v družine ozračje  nestrpnosti in nasilja«. Temu bi rad dodal še današnji življenjski ritem, stres, organizacijo družbe in dela. To so namreč dejavniki, ki ogrožajo možnost trajnih izbir. Hkrati naletimo na dvoumne pojave. Tako na primer cenimo individualno oblikovanje osebnosti, ki stavi na pristnost, namesto da bi posnemala že ustaljene vzorce vedênja. To je vrednota, ki lahko pospešuje različne sposobnosti in spontanost, toda če je slabo usmerjena, lahko povzroči nenehna sumničenja, beg pred zavezujočimi odnosi, zaprtost v udobje in domišljavost. Svoboda izbire nam omogoča, da načrtujemo lastno življenje in razvijamo osebne potenciale, toda če tej svobodi manjkajo plemeniti cilji in osebna disciplina, se izrodi v nesposobnost, da bi se velikodušno darovali. V mnogih deželah, v katerih se zmanjšuje število zakonov, se povečuje število ljudi, ki se odločijo, da bodo živeli sami, ali takih, ki preživljajo čas v dvoje, ne da bi stalno živeli skupaj. Poudarimo lahko tudi hvalevreden čut za pravičnost, toda če ga napačno razumemo, spremeni državljane v odjemalce, ki samo zahtevajo javne storitve.
 
34. Če te težnje vplivajo na pojmovanje družine, lahko ta postane začasen kraj bivanja, kamor pridemo, ko se nam zdi, da je to za nas koristno, ali kamor se odpravimo, da bi zahtevali svoje pravice, medtem ko ostanejo vezi prepuščene na milost in nemilost bežni nestalnosti želja in okoliščin. Danes pravzaprav zlahka zamenjamo pravo svobodo s predstavo, da lahko vsakdo sodi, kot se mu zdi, kot da onkraj posameznega človeka ni resnic, vrednot in načel, ki nas usmerjajo, kot da je vse pravilno in vse dovoljeno. V tem kontekstu ideal zakona s svojo zavezo, za katero sta značilni izključnost in stalnost, lahko izgine – zaradi koristi, ki jih narekujejo okoliščine, ali zaradi spremenljivosti notranjih vzgibov. Bojimo se samote, želimo si prostora zaščite in zvestobe, a hkrati raste strah pred ujetostjo v odnos, ki bi lahko zapostavil uresničitev osebnih želja.
                                                                    
                                                                      Radost ljubezni, čl. 32-34

Božja beseda


26. nedelja med letom   »Če ne poslušajo Mojzesa in prerokov, se ne bodo dali prepričati, četudi kdo vstane od mrtvih.« (Lk 16,31)

Am 6,1a.4-7

Ps 146

1 Tim 6,11-16

Lk 16,19-31


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!


Molitev


V ljubezni večni, Bog, si nas ustvaril,
v srce položil silno hrepenenje,
po večnosti si dal nam koprnenje …
Izpolnil ga boš – ko nam boš podaril
v kraljestvu svojem neminljivo srečo.
O, hvala za dobroto Ti ljubečo!iz molitvene revije Magnifikat

Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp