E-novice 30-2016

E-novice 30, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

         Papež Frančišek:         
Skesanega grešnika Bog sprejme z veseljem in praznovanjem

 

Papež Frančišek je v nedeljo opoldne molil Angelovo češčenje z verniki, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra. V nagovoru je izpostavil veselje Boga ob vrnitvi vsakega skesanega grešnika. Oče nas namreč vedno čaka z razširjenimi rokami. »Ni greha, v katerega smo padli in iz katerega z Božjo milostjo ne bi mogli spet vstati. Ne obstaja nepopravljiva oseba, nihče ni nepopravljiv, kajti Bog nikoli ne neha želeti našega dobrega, tudi kadar grešimo!... Devica Marija, zatočišče grešnikov, naj nam pomaga, da bo iz naših src privrelo zaupanje, ki se je porodilo v srcu izgubljenega sina: ''Vstal bom in šel k očetu in mu rekel: Oče, grešil sem.'' Na tej poti lahko Bogu damo veselje in njegovo veselje lahko postane naše.«

Več na...
Datumi izobraževanj za člane ŽPS
v pastoralnem letu 2016-2017

 
Jesensko izobraževanje:
12. november 2016: I. in III. arhidiakonat (dekanije: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje);
19. november 2016: II. in IV. arhidiakonat (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje). V primeru, da se na datum predviden za vašo dekanijo/župnijo, izobraževanja ne morete udeležite, lahko pridete na preostali razpoložljivi termin.
 
Spomladansko izobraževanje:
11. februar 2017: I. in III. arhidiakonat (dekanije: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje);
4. marec 2017: II. in IV.arhidiakonat (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje). V primeru, da se na datum predviden za vašo dekanijo/župnijo, izobraževanja ne morete udeležite, lahko pridete na preostali razpoložljivi termin.

Benedikt XVI., Zadnji pogovori

 

V preteklem tednu je po vsem svetu izšla knjiga z naslovom Benedikt XVI. Zadnji pogovori. Gre za nov obsežen intervju nemškega novinarja Petra Seewalda z zaslužnim papežem, ki predstavi najpomembnejša obdobja njegovega življenja: od otroštva pod nacističnim režimom, odkrivanja poklica, težkih let vojne, službe v Vatikanu in močne vezi z Janezom Pavlom II., pa vse do izvolitve za papeža in odpovedi pontifikatu. Benedikt XVI. govori tudi o papežu Frančišku ter poudari, da je le-ta znamenje dejstva, da je Cerkev živa...

Več na...

Kako je neporočena mama utrdila svojo vero


Po grozi, ko sem staršem povedala, da sem noseča, me je bilo groza, kako sploh še kdaj iti na družinsko srečanje. Nisem si mogla predstavljati, kako razočaran bo moj dedek. Bala sem se tudi, kako bom kot noseča najstnica hodila k maši. Kaj bom naredila, ko se bo otrok rodil? Ga bom sploh lahko dala krstiti in iti po sredi našega občestva, ne da bi me bilo sram? Do preobrata v moji nosečnosti je prišlo na dan, ko me je dedek poklical z družinskega dogodka, na katerem me ni bilo. Hotel je vedeti, zakaj nisem prišla, da bi mi povedal, da bi kot vedno morala priti.

Več na...

Kolumbijke, okužene z ziko rodile zdrave otroke

 

Ugledna znanstvena revija New England Journal of Medicine je februarja objavila raziskavo slovenskih znanstvenikov, ki so prvi dokazali povezavo med okužbo z virusom zika in razvojem mikrocefalije. Sedaj pa je ista revija objavila obsežno študijo, ki je pokazala, da nobena od 12 tisoč nosečih Kolumbijk, okuženih z ziko, ni rodila otroka z mikrocefalijo oziroma možgansko poškodbo. Nekateri znanstveniki menijo, da bi bili vzrok za mikrocefalijo lahko insekticidi, zlasti piriproksifen, ki so ga razprševali po območjih, kjer sedaj beležijo veliko število otrok z mikrocefalijo.

Več na...

Sveta vrata sv. Petra: Več kot 15 milijonov romarjev

 

Po podatkih Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije je od začetka izrednega jubileja Usmiljenja sveta vrata bazilike svetega Petra prestopilo že več kot 15 milijonov romarjev. Več o tem in o prvih sadovih jubileja je za Radio Vatikan povedal duhovnik Geno Sylva, član omenjenega sveta. "Ko se bodo sveta vrata zaprla, se bo usmiljenje nadaljevalo. To je zelo pomembno. Jubilej nam pomaga videti pastoralni načrt, kam iti naprej, kako povezati to dialektiko ljubezni in vere, vere in ljubezni, ki je tako bistvena za papeža Frančiška."

Več na...

Paraolimpijska atletinja skrbi za brezdomce

 

Potem ko so se v tem mesecu začele paraolimpijske igre, ena izmed atletinj že dela zamahe s svojo nočno vero in z neprofitno organizacijo zbira čevlje za brezdomce. Čeprav ima šele 15 let, je ameriška plavalka McClain Hermes svojo »oviranost« spremenila v »zmožnost« in skuša doseči ljudi, ki so v potrebi. Odkar je izgubila vid, je Hermes upala, da bo lahko v Riu nastopila na paraolimpijskih igrah, zato je trdo trenirala. »Svojo oviro sem spremenila v zmožnost… Zgodile so se mi slabe stvari, toda ne smeš dopustiti, da bi te to potrlo, če imaš nekaj, kar imaš rad.«

Več na...

Kako preživeti šolsko leto?


Zadnje tedne sem porabila ure za urejanje … šolskih potrebščin in knjig za mojih pet šoloobveznih otrok. Izbrala sem nove šolske torbe z barvnim potiskom, zvezke z nalepkami, mape in bloke z razdelki… Pa tudi zvečer ležala v postelji zaskrbljena za prihodnost najinih otrok. Kaj sem v preteklem letu naredila dobro? Kje mi ni uspelo? Kako naj pomagam svojim otrokom, da bodo uspeli? Na katerih področjih bi jim morala pomagati, da se določenim stvarem izognejo. Čeprav vem, da preveč skrbim, se včasih ne morem obvladati. Zato sem si pripravila štiri rešitve, kako prepustiti svojo skrb ...

Več na...

Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia


Nežnost objema

Kristus je kot prepoznavno znamenje svojih učencev dal predvsem zakon ljubezni in samopodaritve drugim (prim. Mt 22,39; Jn 13,34). To je storil po načelu, o katerem oče ali mati običajno pričujeta v svojem lastnem življenju: »Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da kdo za svoje prijatelje dá svoje življenje« (Jn 15,13). Sad ljubezni sta tudi usmiljenje in odpuščanje. V tej smeri je zelo pomenljiv prizor, ki kaže prešuštnico na trgu pred jeruzalemskim templjem, obkroženo s svojimi tožniki in pozneje sámo z Jezusom, ki je ne obsoja in jo vabi k dostojnejšemu življenju (prim. Jn 8,1-11).
 
Na področju ljubezni, ki je v središču krščanske zakonske in družinske izkušnje, izstopa še neka druga krepost, ki se v teh časih hitrih in površinskih odnosov nekoliko zapostavlja: nežnost. Posvetímo se blagemu in zgovornemu Psalmu 131. Kot opazimo tudi v drugih besedilih (prim. 2 Mz 4,22; Iz 49,15; Ps 27,10), se povezanost med verujočim in njegovim Gospodom izraža s potezami očetovske ali materinske ljubezni. Tu se kaže blaga in nežna zaupnost, ki obstaja med materjo in njenim otrokom, novorojenčkom, ki spi v rokah svoje matere, potem ko ga je podojila. Kot pove hebrejska beseda gamûl, gre za že podojenega otroka, ki se zavestno oprijema svoje matere, ki ga nosi na svojih prsih. Gre torej za zavestno in ne zgolj za biološko zaupnost. Zato psalmist poje: »Utešil sem in umiril svojo dušo, kakor otrok v naročju svoje matere, kakor otrok, tako je v meni moja duša« (Ps 131,2). Prav tako se lahko obrnemo k nekemu drugemu prizoru, kjer prerok Ozej polaga Bogu kot očetu v usta ganljive besede: »Ko je bil Izrael mlad, sem ga ljubil in iz Egipta sem poklical svojega sina. Efraima sem učil hoditi, jemal sem jih v svoje naročje (...). Z vrvicami dobrote sem jih vlekel, z vezmi ljubezni; bil sem jim kakor človek, ki dvigne dojenčka k svojemu licu, nagnil sem se k njemu in mu dal jesti« (Oz 11,1.3-4).
 
S tem pogledom, ki obsega vero in ljubezen, milost in zavzetost, človeško družino in Božjo troedinost, motrimo družino, ki Božjo besedo zaupa rokam moža, žene in otrok, da bi sestavljali občestvo ljudi, ki so podoba enosti med Očetom, Sinom in Svetim Duhom. Dejavnost porajanja življenja in vzgoje je po svoje odsev stvariteljskega dela Očeta. Družina je poklicana, da med seboj deli dnevno molitev, branje Božje besede in obhajanje evharistije, da bi spodbudila rast ljubezni in bi se vedno bolj preobražala v tempelj, v katerem prebiva Sveti Duh.
 
Vsaki družini se kaže podoba družine iz Nazareta v svoji vsakdanjosti, prežeti z napori in celo z môrami kot tedaj, ko je morala trpeti zaradi nerazumljivega Herodovega nasilja – izkušnja, ki se še danes tragično ponavlja v mnogih družinah izključenih in nemočnih beguncev. Družine vabim, da tako kot modri z Vzhoda gledajo otroka in njegovo mater, se pred njim poklonijo in ga počastijo (prim. Mt 2,11); da svoje žalostne in navdušujoče družinske izzive – tako kot Marija – pogumno in spokojno živijo ter Božja čudežna dejanja ohranijo v srcu in o njih premišljujejo (prim. Lk 2,19.51). V zakladu Marijinega srca so tudi vsi dogodki vseh naših družin, ki jih ona skrbno ohranja. Zato nam jih lahko pomaga razložiti, da bi v družinski zgodbi prepoznali Božje oznanilo.
                                                                    
                                                                      Radost ljubezni, čl. 27-30

Božja beseda


25. nedelja med letom   

 

»Kdor je v najmanjšem zvest, je zvest tudi v velikem.« (Lk 16,10)

Am 8,4-7

Ps113

1 Tim 2,1-8

Lk 16,1-13


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!


Molitev


Ti, ki prelivaš
vsa morja
v svojih dlanéh,
bdiš nad vesoljnim
stvarjenjem
od svita do svita –
slišiš najtišji
vzdih duše
in ni Ti prikrita
niti najdrobnejša
solza
v človeških očéh ...


iz molitvene revije Magnifikat

Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp