E-novice ŽPS


Št. 30 (23.4.2013), Pastoralno leto vere 2012-2013

s. Brigita Zelič, Papež Frančišek: Duhovni poklici se rojevajo v molitvi in iz molitve (Vir: Radio Ognjišče)

 Za četrto velikonočno nedeljo je značilno, da pri sveti maši poslušamo evangeljski odlomek o Jezusu, Dobrem Pastirju. Jezus v njem pravi: "Moje ovce poslušajo moj glas, jaz jih poznam in hodijo za menoj. Dajem jim večno življenje. Nikoli se ne bodo pogubile in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke. Moj Oče, ki mi jih je dal, je večji od vseh, in nihče jih ne more iztrgati iz Očetove roke. Jaz in Oče sva eno." O tem je danes opoldne spregovoril papež Frančišek in opozoril, kako moramo biti pozorni, da prepoznamo glas, ki nas kliče.

"V teh štirih vrsticah je zaobjeto vse Jezusovo sporočilo in jedro njegovega evangelija: Kliče nas k udeleženosti pri odnosu z njegovim Očetom in to je večno življenje," je nadaljeval.

Jezus želi s svojimi prijatelji graditi odnos, ki je podoben tistemu, ki ga on ima z Očetom. Gre za vzajemno pripadnost in popolno zaupanje. Da bi nam to približal, se Jezus predstavlja kot pastir s svojimi ovcami. Kliče jih in one prepoznavajo njegov glas in mu sledijo. "Ta prilika je čudovita! Skrivnost glasu je očarljiva: Pomislimo! Že pod srcem svoje matere se naučimo prepoznavati njen in očetov glas; iz zvena glasu zaznavamo ljubezen ali zaničevanje, naklonjenost ali hladnost. Jezusov glas je enkraten! Če se ga naučimo razločevati, nas On vodi po poti življenja, po poti ki prestopi tudi samo brezno smrti," je dodal papež. Nato je opozoril, da Jezus pravi, da mu je ovce izročil Bog Oče. Gre za globoko in pomembno skrivnost, ki jo je skušal tako pojasniti: "Če mene Jezus privlači, če njegov glas ogreje moje srce, je to milost Boga Očeta, ki je vame položil željo po ljubezni, po resnici, po življenju in lepoti... In v polnosti je Jezus prav to! Ob tem lahko bolje razumemo skrivnost klica, zlasti klica v posebno posvetitev."

Ob koncu opoldanskega nagovora je sveti oče spomnil še na potrebnost molitve, da bi tisti, ki jih Bog kliče v posvečeno življenje, njegov glas prepoznali in mu nato tudi sledili. "V ozadju in pred vsakim poklicem v duhovništvo ali posvečeno življenje, je vedno močna in silna molitev: neke babice, dedka, neke mame, očeta ali neke skupnosti. Vidite, zato je Jezus rekel: "Prosite Gospoda žetve – to je Boga Očeta – naj pošlje delavce na svojo žetev!" (Mt 9,38)"

Poklici se rojevajo v molitvi in iz molitve, je zatrdil sveti oče in dodal, da samo v molitvi zmorejo vztrajati in obroditi sad. Božjo Mater je ob koncu prosil, naj nam pomaga vedno bolje prepoznavati Jezusov glas in mu slediti ter tako hoditi po poti življenja.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/141/aktualno/10568/
 

Papež telefoniral svojemu čevljarju v Argentini (Vir: Družina)

Papež Frančišek, ki je hitro zaslovel po svojem preprostem slogu, bo še naprej nosil običajne črne čevlje, zato je telefoniral svojemu čevljarju v Buenos Aires, če mu jih lahko popravi.

81-letni Carlos Samaria že štirideset let v svoji trgovinici na obrobju argentinske prestolnice z obuvali oskrbuje papeža Frančiška, ki je bil pred svojo izvolitvijo za papeža znan kot kardinal Jorge Bergoglio.

“Halo, Samaria, Bergoglio pri telefonu”, se je pričel telefonski pogovor. “S kom govorim?” je presenečeno odvrnil čevljar. “Samaria, Frančišek tu, papež!” je dejal sveti oče.

Po navedbah brazilskega uredništva Radia Vatikan je papež Frančišek svojemu čevljarju naročil, naj mu ‘ne naredi rdečih čevljev, pač pa naj bodo črni, tako kot običajno’. Samaria je pojasnil, da so čevlji, ki jih nosi papež Frančišek, ‘preprosti, narejeni iz črnega usnja, z mehkim sprednjim delom in brez okrasja’.

“Če bi papežev čevelj vzeli v roke, bi mislili, da ste prijeli coklo, saj je brez kakršnega koli okrasja, ima le vezalke”, je povedal čevljar in dodal, da ‘papež ne želi novih čevljev, želi si le popravila starih’.

Kljub temu je čevljar povedal, da ima v načrtu za papeža ‘izdelati nov, preprost par čevljev, ki bodo pripravljeni zanj, ko ga bom maja lahko obiskal’.

Več na: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/C047D15D710C482EC1257B52002D4565?OpenDocument

 
Vatikan se brani pred očitki revije 'Nature' (Vir: Družina)

Papeški svet za kulturo se brani pred očitki, da bolnikom zbuja preveliko upanje glede terapij z odraslimi izvornimi celicami. Znanstveno je dokazano, da so odrasle izvorne celice dosti obetavnejše za terapije od zarodkovnih, je minuli konec tedna za italijanski spletni portal 'www.tempi.it' pojasnil Tomasz Trafny, vodja 'Oddelka za znanost in vero' pri omenjenem svetu. S tem se je odzval na očitek ugledne revije 'Nature' v angleškem jeziku, ki ga je minuli teden izpostavila na svoji spletni strani.

Ni pravično, da je Papeški svet deležen tolikšnih kritik, medtem ko drugi brez zadržkov zbujajo upanje na ozdravljenje s terapijo z zarodkovnimi celicami, je poudaril poljski duhovnik. Razpravo je sprožil mednarodni kongres o perspektivah odraslih izvornih celic, ki ga je Papeški svet za kulturo minuli teden priredil v Vatikanu. Po katoliškem nauku so moralno dopustne le raziskave in terapije z izvornimi celicami odraslih, t.i. odraslimi izvornimi celicami. Uporabo zarodkovnih izvornih celic katoliška Cerkev zavrača, saj pridobivanje tovrstnih celic vodi v smrt zarodka.

Več na: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/9DF203161BEDBA39C1257B5600240A4D?OpenDocument
 
 
»Punčka bo? Ah ne, poskusiva raje še enkrat!« (Vir: Družina)

 Ameriška raziskovalna novinarka je poslanstvo našla v prizadevanju za spoštovanje človekovega življenja od spočetja dalje. Z njo se je za zadnjo številko Družine pogovarjal Klemen Čeligoj.

Lila Rose se je rodila leta 1988 kot tretja od osmih otrok. Njeni starši so bili tako očitno zelo naklonjeni življenju. Da jabolko ne pade daleč od drevesa, je Lila pokazala s tem, ko je pri rosnih petnajstih letih ustanovila mladinsko gibanje Live Action, ki si prizadeva za kulturo življenja in preprečevanje splavov. S sodobno tehnologijo in mediji skušajo ozaveščati javnost o pravicah nerojenih otrok do življenja. Pri svojem delovanju uporabljajo tudi raziskovalno novinarstvo.
Lila, kako je mogoče, da si se že pri petnajstih letih odločila, da boš ustanovila gibanje za kulturo življenja?

Ko sem imela devet let, sem doma našla knjigo, ki je natančno opisovala postopek splava. Čeprav sem bila še otrok, sem prepoznala, da gre za človeška bitja, zato sem bila šokirana, da lahko kdo kaj takega naredi otroku. Ko sem v naslednjih letih spoznavala grozo, ki jo splav povzroča v Ameriki, sem prizadevanje za kulturo življenja sprejela kot sestavni del svojega življenja.

Ali te je kdo v mladosti posebej navdušil za kulturo življenja? Si imela kakšnega vzornika?

Vedno me je navdihovala bl. mati Terezija. Ena od njenih misli npr. pravi: »Revščina je, če se odločiš, da mora otrok umreti zato, da boš ti živel tako, kot hočeš.«

Si ob vpisu na slovito univerzo UCLA (University of California, Los Angeles) vedela, da želiš življenje posvetiti prizadevanju za kulturo življenja, ali si imela druge poklicne cilje?

Ves čas sem si želela služiti Bogu. V rani mladosti sem ga prosila, da me uporabi tako, kot ve, da je prav. To se ob vpisu na univerzo ni spremenilo. Nikoli nisem imela razloga, da bi dvomila v Boga.

Posvetiva se tvojemu delu. V Live Action deluješ kot predsednica in kot raziskovalna novinarka. Kaj so najbolj presenetljive ugotovitve vaše organizacije?

Odkrili smo številne šokantne resnice o industriji splava: resnico o vodilnih medijih, ki naredijo vse, da dejstva o splavu prikrijejo. Tudi klinike za splav širijo napačne podatke – tako o razvoju otroka pred porodom kot o posledicah različnih strupov, ki jih vbrizgajo v prestrašeno nosečnico. Industrija splava želi, da ženske o tem ne bi bile obveščene in bi še naprej lahko izvajali svoje grozovite postopke. Spoznali smo tudi, da zaposleni v Planned Parenthood (vodilna organizacija za svetovanje in zdravljenje ob porodu v ZDA, op. a.) spodbujajo trgovino z belim blagom, ponujajo splave trinajst- in štirinajstletnim ...

V enem vaših videov lahko vidimo »mamo pod krinko«, ki ji svetujejo, naj počaka, da bo njen nerojen otrok star štiri ali pet mesecev, da bodo lahko z gotovostjo določili njegov spol in nato opravili splav, če bo otrok »napačnega« spola. Se v ZDA pogosto dogaja, da ženska splavi otroka samo zato, ker nosi deklico?

Splav kot način izbire spola otroka je močno razširjen na Kitajskem in v Indiji, žal pa je ta mračni pojav navzoč tudi pri nas. Na tisoče deklicam je bila v ZDA zaradi tega vzeta možnost življenja in tovrstni splavi se nadaljujejo. Pravzaprav se položaj še slabša. Planned Parenthood in drugi velikani promovirajo idejo »brez obsojanja«, po kateri je ubijanje nerojenih otrok zaradi kateregakoli razloga svobodna odločitev. S takim aktivizmom splav zaradi »napačnega« spola otroka le pridobiva.

Celoten intervju Klemena Čeligoja z Lilo Rose:
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/0B85EBD9ED268CBAC1257B51003BFB28?OpenDocument

Več na: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/ED0B4043D10F6C1FC1257B55002D85B5?OpenDocument
 
MOLITEV

Ponižnost Boga,
ki umiva noge človeku,
je temelj novega življenja:
da nam razumeti,
kaj pomeni
“biti kakor Bog”,
“biti sveti, kakor je on svet.”

Silvano Fausti

5. velikonočna nedelja


28. april 2013
Jn 13, 31-35

 
Ko je odšel, je Jezus rekel: »Zdaj je Sin človekov poveličan in Bog je poveličan v njem. Če je Bog poveličan v njem, ga bo tudi Bog v sebi poveličal: in poveličal ga bo kmalu.

Poslovilni govor
Otročiči, še malo časa bom med vami. Iskali me boste in kakor sem rekel Judom, tudi vam zdaj pravim: Kamor jaz grem, vi ne morete priti. Novo zapoved vam dam: Ljubite se med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, se tudi vi ljubite med seboj. Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, ako boste imeli ljubezen med seboj.«

Besede vere za vsakogar


…občestvo svetnikov…
vsi smo povabljeni, da bi živeli evangelij


Vsi krščeni smo poklicani k svetosti, k življenju po evangeliju. Praznik vseh svetih tako združuje vse, znane in neznane ljudi, ki gradijo to občestvo. Njihova pričevanja, zgledi, različnost oblikujejo obzorje vsem kristjanom, ki smo povabljeni, da vsak na svoj način živimo vedno bolj skladno z evangelijem. To občestvo označuje vse dobrine, ki jih po zakramentih prejemamo kot sad deležnosti v življenju Jezusa Kristusa in nas vodijo k svetosti.
Gradiva

Z vstopom v novo obdobje pastoralne prenove, vam želimo še bolj kot v preteklosti, pri vašem delu pomagati s pripravo in iskanjem različnih gradiv za vaše delo. Najdete jih s klikom na spodnje povezave. Na naši spletni strani
imate na dnu strani tudi pasice, preko katerih je omogočen dostop do Božje besede dneva, do svetnika dneva, predstavitve drobcev vere in vseh gradiv, ki jih pripravlja Pastoralna služba v Ljubljani in njeni uradi.


Aktualna gradiva

Aktualno

Korak naprej 2, gradiva

 Velikonočni čas
Materinski dan
Druga aktualna gradiva
Video gradiva
Gradiva za delo v ŽPS

Vsa gradiva Škofijskega urada za laike najdete v meniju spletne strani Urada za laike pod gumbom gradiva oz. pod novico Aktualna gradiva.

Tedenske E-novice dobite na naslednji povezavi.

Vsa gradiva uradov Pastoralne službe Nadškofije Ljubljana pa najdete na naslednji povezavi.

Vas zanima? Oglejte si!

Sveti krst NOVO!
Sveta evharistija NOVO!
Vabimo vas...

Prosta mesta na Škofijski gimnaziji Vipava (Vir: Katoliška cerkev)

Na naši šoli imamo še 12 prostih mest za vpis v 1. letnik v šolskem letu 2013/2014. Vabimo učence, ki zaradi omejitve vpisa ne boste sprejeti na katero od drugih gimnazij, da se nam pridružite. Prosta mesta imamo tudi v dijaškem domu.

Svojo prijavo za vpis v šolo in dijaški dom lahko k nam prenesete do 10. maja 2013. Preberite si več o predmetniku naše gimnazije ter o tem, kaj vam na naši šoli in v dijaškem domu nudimo (vpis na ŠGV 2013/2014).

Vabljeni k ogledu šole in doma ter na pogovor.

Informacije dobite v svetovalni službi: Petra Rep, tel: 05/ 365 53 14, [email protected].

Več na: http://katoliska-cerkev.si/prosta-mesta-na-skofijski-gimnaziji-vipava

Škofijski urad za laike
Ciril Metodov trg 4
1000 Ljubljana

[email protected]

http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/







Sent to [email protected]why did I get this?
unsubscribe from this list | update subscription preferences
Pastoralna služba · Ljubljana · Ljubljana, No Region 0
Email Marketing Powered by MailChimp