E-novice 29-2016

E-novice 29, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

         Papež Frančišek:         
Mati Terezija je bila vse življenje velikodušna delivka Božjega usmiljenja

 

Mati Terezija je bila vse življenje velikodušna delivka Božjega usmiljenja, saj je bila vsem na voljo, tako da je sprejemala in branila človeško življenje, tudi nerojeno, zapuščeno in zavrženo. Zavzela se je za obrambo življenja, ko je nenehno oznanjala, da je »tisti, ki še ni rojen, najšibkejši, najmanjši, najbolj potreben usmiljenja.« Sklanjala se je nad umirajoče, ki so jih pustili umirati na robu ceste, in jim priznavala dostojanstvo, ki jim ga je dal Bog; njegov glas je dala slišati mogočnikom tega sveta, da bi priznali svojo krivdo za kriminalno revščino, ki so jo ustvarili oni sami. Usmiljenje je bilo zanjo »sol«, ki daje okus vsakemu njenemu delu, in »luč«, ki je razsvetljevala temo tistih, ki niso imeli več niti solza, da bi objokovali svojo revščino in trpljenje. Njeno poslanstvo na obrobjih mest in na obrobjih življenja ostaja v naših dneh kot zgovorno pričevanje Božje bližine najrevnejših med revnimi.

Več na...
Datumi izobraževanj za člane ŽPS
v pastoralnem letu 2016-2017

 
Jesensko izobraževanje:
12. november 2016: I. in III. arhidiakonat (dekanije: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje);
19. november 2016: II. in IV. arhidiakonat (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje). V primeru, da se na datum predviden za vašo dekanijo/župnijo, izobraževanja ne morete udeležite, lahko pridete na preostali razpoložljivi termin.
 
Spomladansko izobraževanje:
11. februar 2017: I. in III. arhidiakonat (dekanije: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje);
4. marec 2017: II. in IV.arhidiakonat (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje). V primeru, da se na datum predviden za vašo dekanijo/župnijo, izobraževanja ne morete udeležite, lahko pridete na preostali razpoložljivi termin.

Teta Agnes je bila preprosto izjemna

 

»70-letna Agi Bojaxhiu, ki že od mladosti živi na Siciliji, pravi, da je Mati Terezija, sestra njenega očeta, vedno veliko delala, vendar se ni nikoli izpostavljala. Kar je delala, je bilo izjemno, četudi bi lahko rekli, da je bilo preprosto. »Vsaj jaz sem vsakič, ko sem se pogovarjala z Materjo, tudi ko sva bili sami, uspela govoriti na način, kakor mi ni nikoli uspelo z nikomer drugim. Dala mi je vedrino: njene oči so te gledale prav v notranjost … Če si pogledal v Materine oči, si čutil, da je videla v tvojo notranjost, v tvoje srce.«

Več na...

Intervju s postulatorjem postopka za kanonizacijo


Mati Terezija je dala svoje srce za uboge in nesrečne. Vse svoje odraslo življenje je preživela v služenju najglobljim potrebam »najbolj ubogim izmed ubogih«. Knjiga očeta Kolodiejchuka Klic k usmiljenju, ki povezuje zapise svetnice kot tudi pričevanja ljudi, ki so bili Materi Tereziji blizu, je izšla na večer kanonizacije Matere Terezije, 4. septembra. Oče Kolodiejchuk, ki je kot postulator preko 17 let koordiniral postopek kanonizacije, je predstojnik reda misijonarjev ljubezni. Z Materjo Terezijo je bil povezan od leta 1977 do njene smrti leta 1997.

Več na...

Moč skupne molitve v preizkušnji bolezni

 

»Najprej smo jokali, potem pa je bilo zelo adrenalinsko.« Soočenje z zdravljenjem levkemije je odprlo poglavje bitke za življenje. Emilija je prepričana, da jo je ozdravil Jezus. Oče in mama sta hvaležna, ker so se v hudi preizkušnji prečistili njuni odnosi in odnosi z drugimi, začela sta več moliti... »Večkrat gremo skupaj k maši, veliko se pogovarjamo o tem, ni nas strah smrti, hvaležna pa sva tudi za izkušnjo moči molitve za druge. Naveza molitve v zakonski skupini ostaja, še vedno gre vsak dan en par k maši, saj se zavedamo, kako pomembno je božje varstvo naših otrok.«

Več na...

Odgovori na posmehljiv odnos do Matere Terezije

 

Obsedenost nekaterih ateistov z Materjo Terezijo meji na norost. Celo, ko sem bila sama ateistka, se mi je zdelo precej absurdno, ko so nekateri ateisti zlobno napadali žensko, ki je dala vse, da bi služila ubogim in ki je tudi sama živela v skrajnem uboštvu. Vsaka iracionalna in pretirana kritika Matere Terezije, ki sem jo kdaj prebrala, izvira iz obsedenega sovraštva do albanske redovnice. Navajam nekaj pogostih obtožb, s katerimi ateisti opravičujejo svoje sovraštvo do Matere Terezije in nekaj priročnih odgovorov.

Več na...

Zgodbe ljudi, ki so se srečali z Materjo Terezijo

 

Številni smo v življenju morda srečali nekoga, čigar svetost je bila jasna in navdihujoča. Preprost stisk roke in pogovor s to osebo, sta na nas naredila tak vtis, da smo se spremenili. Lahko bi rekli, da je bilo na njih nekaj drugačnega in da so izžarevali Božjo navzočnost. Vsem, ki so srečali Mater Terezijo, je ob njenem izžarevanju Božjega zmanjkalo besed. Njeno življenje jo je naredilo za orodje Boga. Sledi izbor pričevanj, kot tudi osebnih spominov tistih, ki so jo srečali in v njej prepoznali svetost, po katerih so tudi drugi prepoznali, da je svetnica.

Več na...

Molitveni nameni za mesec september


Splošni: za spoštovanje človeške osebe. Da bi vsak posameznik prispeval k skupnemu dobremu in k izgrajevanju družbe, ki v središče postavlja človeško osebo.

Za evangelizacijo: za zavedanje odgovornosti. Da bi se kristjani po prejemanju zakramentov in premišljevanju Svetega pisma vedno bolj zavedali svoje odgovornosti za evangelizacijo.

Slovenski: za pomen verske vzgoje. Da bi se starši in učenci zavedali, kako pomembna sta verska vzgoja in verouk.

 

Več na...

Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia


Pot trpljenja in krvi

Idila, ki jo prikazuje Psalm 128, ne zanika grenke resničnosti, ki zaznamuje celotno Sveto pismo. Gre za navzočnost bolečine, zla, nasilja, ki uničujejo družinsko življenje in njihovo notranjo skupnost življenja in ljubezni. Kristusov govor o zakonu (prim. Mt 19,3-9) ni brez razloga postavljen v kontekst spora o ločitvi. Božja beseda je stalna priča te temne razsežnosti, ki se odpre že na začetku, ko se z grehom odnos ljubezni in čistosti med moškim in žensko spremeni v prevlado: »Po svojem možu boš hrepenela, on pa bo gospodoval nad teboj« (1 Mz 3,16).
 
Gre za pot trpljenja in krvi, ki vodi skozi mnogo strani Svetega pisma, od bratomorilskega nasilja Kajna nad Abelom in različnih sporov med sinovi in med ženami očakov Abrahama, Izaka in Jakoba, kar privede kasneje do tragedij, ki s krvjo preplavijo Davidovo hišo; in do raznovrstnih družinskih težav, ki prevevajo Tobijevo pripoved ali grenko izpoved zapuščenega Joba: »Moji bratje se odvračajo od mene, moji prijatelji so mi celo odtujeni. Moj dih se gnusi moji ženi in sinovom svoje matere sem ostuden« (Jb 19,13.17).
 
Jezus sam se je rodil v skromni družini, ki je morala kmalu bežati v tujo deželo. Vstopi v Petrovo hišo, kjer je njegova tašča bolna (prim. Mr 1,30-31); se pusti zaplesti v dramo smrti v Jairovi hiši (prim. Mr 5,24.36-43; Lk 8,41-42.49-55) ali v Lazarjevem domu (prim. Jn 11,1-44); sliši obupan krik vdove iz Naina spričo njenega preminulega sina (prim. Lk 7,11-15) in usliši tožbo očeta božjastnega dečka v majhni podeželski vasi (prim. Mr 9,17-27). Cestninarje, kot sta Matej (prim. Mt9,9-13; Lk5,27-32) in Zahej (prim. Lk19,5-10), srečuje v njihovih hišah, in tudi grešnike, kot je ženska, ki se pojavi v farizejevi hiši (prim. Lk 7,36-50). Pozna strahove in napetosti v družini in jih vključi v svoje prilike: od sina, ki zapusti svojo hišo, in se spusti v pustolovščino (prim. Lk 15,11-32), do težavnih sinov z nerazložljivimi načini obnašanja (prim. Mt 21, 28-31) ali do žrtev nasilja (prim. Mr 12,1-9). V njem vzbudi zanimanje tudi svatba, ki lahko pusti sramoten vtis, ker je zmanjkalo vina (prim. Jn 2,1-10), ali zato, ker izostanejo povabljeni gostje (prim. Mt 22,1-10). Prav tako pozna môro zaradi izgubljenega novca v revni družini (prim. Lk 15,8-10).
 
V tem kratkem pregledu lahko ugotovimo, da se Božja beseda ne pokaže kot niz abstraktnih tez, temveč kot prijateljica na potovanju; tudi za družine, ki se znajdejo v krizi ali sredi kakršne koli bolečine, saj jim kaže cilj poti, ko bo Bog »obrisal vse solze z njih oči in smrti ne bo več; tudi ne bo več ne žalovanja ne vpitja ne bolečine« (Raz 21,4).

 
                                                                    
                                                                      Radost ljubezni, čl. 19-22

Božja beseda


24. nedelja med letom   

 

»Otrok, ti si vedno pri meni in vse, kar je moje, je tvoje.« (Lk 15,31)

2 Mz 32,7-11, 13-14

Ps 51

1 Tim 1,12-17

Lk 15,1-32


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!


Molitev


Edina Ti si polnost vse lepote –
lepote Božje, ki nikdar ne mine –
usmiljenja, mogočnosti, miline,
svetišče neizmerne si Dobrote,
 
skrivnostna Roža milosti, krasote.
Vodnica zvezda si za nas trpine,
svetilnik, kažipot v neba višine;
ob Tebi varno hódimo sirote.
 
Ti Jezusa si dala nam za brata –
in z Njim povezana si najtrdneje ...
Nam On Te dal je za nebeška Vrata,
 
lahko deliš nam milosti brez meje ...
O Mati Božja, naša Mati zlata,
žariš nam kakor sonce, ki nas greje.


iz molitvene revije Magnifikat

Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp