Zadeva: E-novice 29
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 1. 08. 2018 14:40
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 29. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 29-2018

E-novice 29, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek o dečku s petimi hlebi

In glej, Andrej, še eden izmed dvanajsterih, je k Jezusu pripeljal dečka, ki mu je ponudil to, kar je imel: pet hlebov in dve ribi, ki pa vsekakor, kakor je rekel Andrej, niso nič za tako množico (prim. v. 9). Dober je ta deček! Pogumen je ta deček! Tudi on je videl množico, videl pa je tudi pet hlebov in je rekel: »Tole imam, če je potrebno, so na razpolago«. Ta deček nam da malo misliti. Ta pogum; mladi so takšni, imajo pogum. Pomagati jim moramo, da bodo ostali tako pogumni. Kljub temu pa je Jezus naročil učencem, naj posedejo ljudi. Zatem je vzel tiste hlebe in tisti ribi, se zahvalil Očetu in jih razdelil (prim. v. 11), in vsi so imeli hrane do sitega. Vsi so jedli toliko, kot so hoteli. 

Več na...

 

 

Napovednik Nadškofije Ljubljana

Tudi v počitniškem mesecu avustu nam liturgični koledar prinaša kar nekaj praznikov in bolj poznanih svetnikov. Med drugim se tako spominjamo: sv. Janeza Marije Vianneya, sv. Terezije Benedikte od Križa, sv. Lovrenca, sv. Maksimiljana Kolbeja, sv. Roka in mučeništva Janeza Krstnika. V začetku meseca, 5. avgusta, sicer praznujemo najprej praznik Marije Snežne. Njej je v Sloveniji posvečenih kar nekaj cerkva in kapel, med bolj znanimi pa je tista na Kredarici. Isti dan bo tradicionalno, 30. romanje treh Slovenij na Svete Višarje.

Dan pozneje, 6. avgusta, praznujemo praznik Jezusove spremenitve na gori. V središču meseca avgusta pa je glavni Marijin praznik: Marijino vnebovzetje. Tudi njej je posvečenih veliko cerkva po Sloveniji, po vseh župnijah bodo potekale slovesne svete maše. Kot vsako leto bo slovesno v osrednjem narodnem Marijinem svetišču na Brezjah, kjer bo slovesno mašo ob 10.00 daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore OFM.

Nadškof Zore bo ob Evropskem dnevu dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov sveto mašo daroval v ljubljanski stolnici, ob 18.00.

Tudi v mesecu avgustu po številnih župnijah naše nadškofije potekajo oratoriji. Seznam in datume najdete na spletni strani oratorij.net. V marsikaterem duhovnem središču naše nadškofije potekajo duhovne vaje. Društvo SKAM pa v tem mesecu organizira poletne duhovne oddihe na otoku Kaprije.

Želimo vam blagoslovljen in duhovno bogat mesec, naj se okrepi vera v priprošnjo in delovanje naše nebeške Matere Marije!

Če bi radi, da kakšen dogodek dodamo na naš koledar nam to sporočite na: [email protected]. Vabljeni, da nas spremljate na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana v Google+ in Youtubu.

 

Tretja kateheza: Velike Božje sanje 

Vsak otrok, ki nastaja v notranjosti svoje matere, je v večnem načrtu Boga Očeta in njegove večne ljubezni: “Preden sem te upodobil v materinem telesu, sem te poznal, preden si prišel iz materinega krila, sem te posvetil” (Jer 1,5). Vsak otrok je od vekomaj Bogu pri srcu in v trenutku, ko je spočet, se izpolni Stvarnikov večni sen. Pomislimo, koliko je ta zametek vreden od prvega trenutka spočetja!

Več na...
 

Postopek za beatifikacijo A. Strleta

Anton Strle se je rodil 21. januarja 1915 v Osredku. Po končanem bogoslovju je bil leta 1941 posvečen v duhovnika. Doktoriral je iz sv. Tomaža Akvinskega. Po vojni se je z drugimi begunci umaknil na Koroško, po vrnitvi je služboval kot katehet v Novem mestu, nato se je začela njegova kalvarija: trikrat je bil zaprt, z mnogimi drugimi duhovniki je več kakor pet let preživel v zaporu in na prisilnem delu.

Več na...
 

Ali ima tudi šport dušo?

V estonskem Tallinnu se je 28. julija začel največji evropski zborovski festival Europa Cantat, ki se ga udeležujejo tudi dekleta Dekliškega zbora sv. Stanislava, ki že več kot dvajset let navdušujejo s pretanjeno interpretacijo, izjemnim repertoarnim razponom in barvito zvočno podobo. Skupaj z zborovodkinjo pogosto očarajo tudi z ustvarjalnim in iskrivim scenskim nastopom in mladostno radoživostjo.

Več na...

Oratorij: Eno je potrebno

Oratorij! Čarobna beseda, ki se poleti razširi nad našo domovino! Nekaj, kar odtehta tudi najdražje počitnice in staršem pomaga pri stalni počitniški skrbi: Kam z otroci, ko ni šole? Če v tem času potujete po župnijah, jih srečate pisane zastave z napisom Eno je potrebno!, gruče otrok v enakih majicah; mlade vseh starosti, sliši se pesem, smeh. Oratoriji oživijo cerkvena dvorišča in pomladijo župnike ...

Več na...
 

V avgustu molimo za družine

Ravno zaradi zavzetosti in odgovornosti glede rojevanja ter vzgoje svojih otrok, potrebujejo družine s strani javnih služb in podjetij, v luči medsebojnega sodelovanja, njim primerno pomoč. Zaskrbljujoče demografsko stanje zahteva v dobro družin od vseh zainteresiranih izjemno ter pogumno strategijo. S tem bi se pa lahko začela tudi gospodarska rast države. Tako lahko rešimo brezposelnost. 

Več na...
 

Nikoli ne veš, če ne poskusiš

Primož Roglič pravi: »Nikoli ne veš, če ne poskusiš.« Sam si je drznil poskusiti na največji kolesarski preizkušnji, na dirki Tour de France. A ni le poskusil, ni se le peljal, ni si mislil: »Kar bo, pač bo«, temveč je dirko vzel zares. Tako zares, da se je skoraj veselil stopničk, in tako zares, da na koncu ni bilo grenkega priokusa, ker jih ni osvojil, temveč veselje, da je svoja pričakovanja presegel in dokazal, da je vse mogoče.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Stare rane

239. Razumljivo je, da pride do kriz v družinah takrat, ko eden njenih članov ni v polnosti razvil načina, kako vstopiti v odnos, ker še ni pozdravil ran iz tega ali onega obdobja svojega življenja. Slabo preživeto otroštvo ali mladostništvo je rodovitna prst za osebne krize, ki lahko prizadenejo zakon. Ko bi bili vsi ljudje normalno dozoreli, bi bile krize manj pogoste in manj boleče. Je pa dejstvo, da se morajo včasih štiridesetletniki potruditi, da pridejo do zrelosti, ki bi jo morali doseči že ob koncu odraščanja. Včasih kdo ljubi s sebično, za otroka značilno ljubeznijo, ki je ostala na stopnji, v kateri je resničnost popačena in si človek v svoji muhavosti predstavlja, da se vse vrti okoli njegovega jaza. To je nenasitna ljubezen, ki kriči ali joka, če ne dobi, kar si želi. V drugih primerih kdo ljubi z ljubeznijo, ki je obtičala na pubertetniški stopnji in jo zaznamujejo prepirljivost, zajedljiva kritika, navada obtoževanja drugih ter logika afekta in domišljije; drugi naj bi polnili njegovo praznino ali bi se morali ravnati po njegovih muhah.

 

240. Številni ljudje preživijo otroštvo, ne da bi kdaj začutili, da so brezpogojno ljubljeni, in to poškoduje zmožnost, da bi zaupali in se prepustiti drugemu. Slab odnos z lastnimi starši ter brati in sestrami, ki ni bil nikoli ozdravljen, se kasneje spet pojavi in škoduje zakonskemu življenju. Potem je treba iti skozi proces osvobajanja, s katerim se ni še nikoli soočil. Če odnos med zakoncema ni dober, bi morali, preden sprejmemo važne odločitve, zagotoviti, da vsak zakonec gre po tej poti zdravljenja svoje zgodovine. To zahteva, da človek uvidi, kako zelo nujno je, da si izprosi milost, da bi mogel odpustiti in prositi za odpuščanje. Sprejemati pomoč, iskati pozitivne nagibe in to poskušati vedno znova. Vsakdo mora biti zelo pošten sam s seboj, sicer ne more spoznati, da so v njegovem načinu, kako živi ljubezen, prisotne te oblike nezrelosti. Če se zdi, da je še tako očitno, da je vsa krivda na strani drugega, vendar nikoli ni mogoče premagati krize, če pričakujemo, da se samo drugi spremeni. Treba se je vprašati tudi o tem, kako bi mogel še dozoreti ali se ozdraviti, da bi pospešil premagovanje spora.

                                                                      Radost ljubezni, 239-240
 
 

Božja beseda

 

18. nedelja med letom

 

»Ne delajte za jed, ki mine, temveč za jed, ki ostane za večno življenje in vam jo bo dal Sin človekov.« (Jn 6,27a)

 

2 Mz 16,2-4.12-15;

Ps 78;

Ef 4,17.20-24;    

Jn 6,24-35

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Ne boj se stremeti kvišku,

dovoliti Gospodu,

da te ljubi in osvobaja.

Ne boj se prepustiti,

da te vodi Sveti Duh.

Svetost ti ne bo ničesar človeškega odvzela,

saj gre za srečanje tvoje krhkosti

z močjo milosti.

(papež Frančišek)

 

iz molitvene revije Magnifikat 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]