Zadeva: E-novice 28
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 24. 07. 2018 14:56
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 28. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 28-2018

E-novice 27, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Jezus je sočuten

»Ko se je izkrcal, je zagledal veliko množico. Zasmilili so se mu, ker so bili kakor ovce, ki nimajo pastirja, in jih je začel učiti mnogo stvari« (v. 34). V tem kratkem stavku nam evangelist ponuja še posebej zgoščen flash (hiter pogled) tako, da fotografira oči božanskega Učitelja in njegovo držo. Opazujmo tri glagole te fotografije: videti, imeti sočutje, učiti. Imenujemo jih lahko glagoli Pastirja. Jezusov pogled ni nevtralen pogled, ali še slabše, hladen in odsoten, saj Jezus vedno gleda z očmi srca. In njegovo srce je tako nežno in polno sočutja, da zna zaznati potrebe oseb, tudi najbolj skrite. Poleg tega pa njegovo sočutje ne izraža preprostega čustvenega odziva nad stanjem stiske ljudi, temveč je veliko več. Je namreč Božja drža in vnaprejšnja dovzetnost do človeka in njegove zgodovine. Jezus se je pojavil kot uresničitev Božje skrbi in pozornosti do svojega ljudstva. 

Več na...

 

 

Vzgoja in izobraževanje v ljubljanski nadškofiji

Kljub temu, da smo v počitniških dneh, bo marsikomu, ob prihajajočem šolskem in akademskem letu, prišla prav informacija, o vzgojno izobraževalnih ustanovah naše nadškofije. Z veseljem lahko povemo, da je na ravni nadškofije poskrbljeno za večino starostnih skupin, ki so vpete v vzgojno izobraževalni proces. Najmlajši se lahko vključijo v katoliške vrtce, ki so večinoma župnijski, v nadškofiji pa jih je dvanajst.

Glavna katoliška izobraževalna zavoda v nadškofiji sta Zavod sv. Stanislava in Zavod sv. Frančiška Saleškega, ki ga vodijo salezijanci. V okviru prvega deluje trenutno edina katoliška osnovna šola v Sloveniji. Osrednja dejavnost obeh Zavodov sta gimnaziji in sicer: Škofijska klasična gimnazija in Gimnazija Želimlje. Oba Zavoda nudita svojim gojencem tudi bivanje v dijaškem domu, v Zavodu sv. Stanislava imajo Jegličev dijaški dom, v Zavodu sv. Frančiška Saleškega pa Dom Janeza Boska, dijaški dom pa imajo salezijanci tudi na Rakovniku.

Na področju visokošolskega izobraževanja je v nadškofiji dejaven Katoliški inštitut, del njega pa je Fakulteta za poslovne vede. Nadškofija Ljubljana je povezana tudi s Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani, saj je veliki kancler fakultete ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. Študenti, ki pridejo študirat v prestolnico imajo veliko možnosti, da se vključijo v enega izmed šestih katoliških šudentskih domov.

Za raziskovanje se lahko obrnete na katoliške knjižnice in sicer Semeniško ali Škofijsko knjižnico, veliko uporabnega gradiva pa premore tudi knjižnica že omenjene Teološke fakultete.

V škofiji je poskrbljeno tudi za glasbeno izobraževanje, svoji glasbeni šoli imata Zavod sv. Stanislava in Zavod Salezianum na Rakovniku. Bodoči organisti se lahko vpišete v Orglarsko šolo v Ljubljani.

Vabljeni, da spremljate novosti na naši spletni strani, sledite pa nam lahko na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana v Google+ in Youtubu.

Svoje pobude in želje lahko sporočite na: [email protected].

Foto: Zavod sv. Stanislava

Družine v luči Božje Besede

Sveta družina nas z vsakodnevnimi izzivi uči, da je Božja Beseda več kot le posredovanje verskih resnic, katehez ali niz moralnih navodil, ki jih je treba udejanjiti; Beseda je globok, živ odnos z Bogom, ki postane življenjska zgodba vsake družine. Prav zato je družina prvi kraj, kjer se posreduje pripoved izkušnje Božje Besede, kot pravi papež Frančišek: »Sveto pismo ima družino tudi za kraj poučevanja otrok v veri.

Več na...
 

Izredna vizitacija Medugorja

Poljski nadškof Henryk Hoser, ki ga je papež Frančišek imenoval za apostolskega vizitatorja Medžugorja, je prispel v ta romarski kraj v Bosni in Hercegovini, kjer bo ostal za nedoločen čas. Zvečer bo s slovesno sveto mašo v tamkajšnji cerkvi uradno začel službovanje. „Pri apostolski vizitaciji za Medžugorje ne gre za redno vizitacijo ampak za izredno,“ je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal p. Robert Bahčič.

Več na...
 

Ali ima tudi šport dušo?

Papež Frančišek v pripravi na sinodo mladih pravi, da je šport pomembno vzgojno sredstvo, ker omogoča mnogo priložnosti za vzgojo in evangelizacijo. Da, tudi šport ima dušo, kolikor mu je bomo sami »vdihnili«. Brez ljudi, ki bodo v to verjeli in na tem področju delali, ne bo šlo. Osnova pa je čas, ki si ga bomo ob natrpanem vsakdanjem urniku vzeli za mlade in ga preživeli med njimi.

Več na...

Papež presenetil in prišel na poroko

»Duhovnik Renato Dos Santos je bil nemalo presenečen, ko je vstopil v zakristijo in v njem našel nasmejanega papeža Frančiška. Presenečenje je bilo tako veliko, da so se tudi svatje spraševali, če je to res papež.  Dos Santos je kasneje dejal, da je v Frančišku videl župnika, ki skrbi za svoje ovce, kar je tudi vedno delal. V nagovoru po evangeliju je sveti oče izpostavil tri besede: začeti, ustaviti se in nadaljevati pot, da bi v polnosti živeli zakon.

Več na...
 

Je bil v Turinski prt res zavit Jezus?

Mediji so v preteklih dneh veliko pozornosti posvetili raziskavi forenzika Mattea Borrinija in kemika Luigija Garlaschellija, ki sta ugotovila nekaj nepravilnosti v krvnih madežih na tkanini Turinskega prta. Pristnost legendarnega mrtvaškega prta sicer še danes ni v celoti pojasnjena. Italijanski znanstvenik Paolo Di Lazzaro je kritično ocenil potek nedavno opravljene britansko-italijanske sodnomedicinske analize. 

Več na...
 

Sprememba spola zaton Zahodne družbe

Portugalski parlament je sprejel zakon, ki bo državljanom dovoljeval spremembo spola od 16. leta starosti in sicer brez zdravstvenega poročila, ki bi dokazovalo motnjo identitete. Portugalska se je s tem pridružila Danski, Malti, Švedski, Irski in Norveški, ki podoben zakon že imajo. Sprejetje takšne zakonodaje po besedah dr. Perka pomeni zaton Zahodne družbe«

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Izzivi kriz

237. Vedno pogosteje se dogaja, da človek, ki ima občutek, da ni dobil tistega, kar si želi, ali da se ni izpolnilo tisto, o čemer je sanjal, to jemlje kot dovolj velik razlog, da konča zakonsko zvezo. Tako nikoli ne bo imel trajnega zakona. Včasih je dovolj za odločitev, da je vsega konec, kako nezadovoljstvo, kaka odsotnost v trenutku, v katerem bi kdo potreboval drugega, ranjen ponos ali kaka nedoločena bojazen. Nekateri primeri so posledica neizogibnih človeških slabosti, ki se jim pripisuje  prevelika teža. Na primer občutek, da kdo ni dobil popolnega odgovora; ljubosumnost; razlike, ki se pojavijo med obema; privlačnost drugega človeka; novi interesi, ki začenjajo osvajati srce; telesne spremembe soproga oziroma soproge in veliko drugih stvari, ki so prej kot napadi na ljubezen priložnosti, ki vabijo k temu, da bi jo spet enkrat na novo obudili v življenje.

 

238. Nekateri imajo v teh pogojih potrebno zrelost, da drugega – ne glede na omejitev odnosa – na novo izberejo in z realizmom sprejmejo dejstvo, da ta ne more zadovoljiti vseh sanj, ki smo jih gojili v sebi. Izognejo se temu, da bi videli sebe le kot žrtev, uporabijo male in omejene možnosti, ki jim jih nudi družinsko življenje, in stavijo na to, da bodo zvezo z vztrajnim delom in trudom okrepili. Kajti navsezadnje spoznajo, da je vsaka kriza kot nova pritrditev, ki omogoči, da se ljubezen znova rodi, okrepljena, spremenjena, zrelejša in bolj razsvetljena. Na osnovi doživete krize ima človek pogum, da poišče globoke korenine tega, kar se dogaja, si upa spet pogajati in sklepati temeljne sporazume o tem, kako najti novo ravnovesje in skupaj zakorakati v novo obdobje. S tako držo stalne odprtosti se dá premagati veliko težkih situacij.  Zaradi spoznanja, da je sprava možna, se vsaj danes zdi »služba, ki se posveča tistim, katerih zakonski odnos je porušen, posebno nujna«.

                                                                      Radost ljubezni, 237-238
 
 

Božja beseda

 

17. nedelja med letom

 

»Tukaj je deček, ki ima pet ječmenovih hlebov in dve ribi.« (Jn 6,9a)

 

2Kr 4,42-44;

Ps 145;

Ef 4,1-6;    

Jn 6,1-15

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Pojem ti, Mati,

pesem ljubezni;

vem, da me ljubiš,

saj sem ves tvoj.

 

Dajem ti, Mati,

svoje življenje,

v vsaki težavi

bodi z menoj.

 

Kažem ti, Mati,

rane na duši,

naj jih ozdravi

Jezus, tvoj Sin.

 

Sprosi mi, Mati,

srčno kesanje

in odpuščanje,

pot do višin.

 

Ljubim te, Mati,

vodi me k Sinu;

on je življenje,

moj je Gospod.

 

Prosim te, Mati,

naj te posnemam,

Jezusa ljubim zvesto,

povsod.

 

iz molitvene revije Magnifikat 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]