Zadeva: E-novice 27
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 17. 07. 2018 10:55
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 27. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 27-2018

E-novice 27, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Misijonarski stil, ki ima središče in obličje

Ta evangeljski dogodek se tiče tudi nas, in to ne samo duhovnikov, temveč vseh krščenih, ki so poklicani pričevati v različnih življenjskih področjih Kristusov evangelij. Prav tako pa je tudi za nas to poslanstvo pristno samo, če izhaja iz nespremenljivega središča, ki je Jezus. To ni pobuda posameznih vernikov, niti skupin, še manj velikih združenj, ampak je to poslanstvo Cerkve neločljivo povezano z njenim Gospodom. Noben kristjan ne oznanja evangelij »iz sebe«, temveč poslan po Cerkvi, ki je od Kristusa prejela to poslanstvo. 

Več na...

 

 

 

Prva kateheza za svet. srečanje družin 

Edino zgodbo, ki nam predstavi Jezusa pri dvanajstih letih (ko je že vstopil v svet odraslih), ki komunicira s starši, najdemo v Lukovem evangeliju, v pripovedi o »Dečku Jezusu v templju«. Pričakovali bi zgodbo iz idiličnega življenja Svete družine, ki bi nekoliko spominjala na tiste reklame, v katerih so družinski člani lepi, se smehljajo in žarijo v popolni harmoniji. Evangelij nas preseneti, ko nam pove drugačno zgodbo. Z današnjimi besedami bi lahko rekli, da je nazareška družina »v krizi«.  

Več na...
 

Pobuda proti razlastitvi pokopališča

Pod pretvezo širitve pokopališča in z lažnimi obljubami o posodobitvi, ki jih krajani dobivamo že več let, želijo to mesto, ki že stoletja pripada Šentvidčanom, odvzeti. To lahko razumemo samo tako, da župan prestolnice v demokratičnem času z razlastninjenjem prevzema to, kar ni njegovo. Sprašujemo se, kdo bo na vrsti jutri, komu bodo z enakim postopkom vzeli del dvorišča ali njive za dosego zgolj lastnega cilja ...« Pobudo proti lahko podpišete na tej povezavi.

Več na...
 

Paliativno središče za otroke

Vatikanska otroška bolnišnica Bambino Gesu bo v Rimu uredila paliativno središče za male paciente. »Villa Luisa«. Papeška otroška bolnišnica je v preteklem letu sprejela več kot 28.000 pacientov in opravila 30.000 kirurških posegov. Klinika poleg tega skrbi za več kot 13.000 pacientov z redkimi boleznimi in je v letu 2017 odkrila 16 novih redkih bolezni. Več kot 100 pacientov so obravnavali breplačno, mnogi izmed njih so v Rim pripotovali z vojnih območij.

Več na...

Krištofova nedelja in akcija MIVA Slovenija

»Moj dar Boga slavi za vse prevožene poti«. S tem geslom bomo v nedeljo, 22. julija, obhajali nedeljo svetega Krištofa, zavetnika popotnikov. Po župnijah bodo duhovniki blagoslavljali naša vozila (avtomobile, kombije, motorje, kolesa …) in delili Krištofove kartončke z molitvijo za srečno vožnjo in nalepke, verniki pa bomo ob tej priložnosti darovali za misijonska vozila. Preko misijonske vozniške akcije MIVA Slovenija že 31 let pomagamo misijonarjem v deželah tretjega sveta.

Več na...
 

Z rožnim vencem v finale

Malokdo izven Hrvaške ve, da je Dalić dejaven katoličan, ki vsak dan moli rožni venec. Tudi med tekmami ga ima vedno pri sebi in ga skoraj ne izpusti iz rok. Dalić svoj uspeh pripisuje veri: »Za vse, kar sem doslej v življenju in na poklicni poti dosegel, se lahko zahvalim svoji veri. Gospodu sem za vsako stvar neizmerno hvaležen,« je dejal pred začetkom svetovnega prvenstva za hrvaški radio. »Ko človek izgubi upanje, se mora zanesti na usmiljenega Boga in svojo vero.« 

Več na...
 

Nov vrhovni sodnik katoličan

Ameriški predsednik Donald Trump je za novega vrhovnega sodnika imenoval katoličana Bretta Kavanaugha. Kavanaugh, prizivni sodnik v Washingtonu, velja za konservativnega in »pro-life«. V kratkem nagovoru po imenovanju je izpostavil pomen svoje katoliške vzgoje in kako ta vpliva na njegovo službeno pot. Nazadnje si je v Washingtonu prizadeval, da bi tudi nadškofija na območju Washingtona lahko objavljala verske oglase na podzemni železnici.«

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Izzivi kriz

235. So splošne krize, ki se navadno pojavijo v vsakem zakonu, kot je začetna kriza, ko se morata zakonca naučiti, kako uskladiti razlike in se osamosvojiti od staršev; ali kriza ob prihodu otroka z novimi čustvenimi izzivi; kriza otrokovega odraščanja, ki spreminja navade zakonskega para; kriza otrokove pubertete, ki zahteva veliko moči, starše vrže iz ravnotežja in ju včasih razdvoji; kriza »izpraznjenega gnezda«, ki zakonca prisili k temu, da se spet posvetita samim sebi; kriza, ki izhaja iz starostne oslabelosti staršev zakonskega druga, ki zahteva več prisotnosti, več nege in težke odločitve. To so težke situacije, ki povzročajo tesnobo, občutke krivde, depresije ali stanja izčrpanosti, ki lahko zvezo hudo prizadenejo. 

236. Tem je treba prišteti osebne krize, ki so povezane z gospodarskimi, delovnimi, čustveni in družbenimi težavami, ter vplivajo na zakonski par. In pridružijo se še nepričakovane okoliščine, ki lahko spreminjajo družinsko življenje in zahtevajo pot odpuščanja in sprave. Hkrati ko poskuša napraviti korak k spravi, se mora vsakdo z vedro ponižnostjo vprašati, če ni sam ustvaril pogojev, ki drugega izpostavljajo nevarnosti, da naredi določene napake. Nekatere družine propadejo, če se zakonca začneta medsebojno obtoževati, vendar »izkušnja kaže, da se velik odstotek zakonskih kriz zadovoljivo premaga z ustrezno pomočjo in spravno močjo milosti. Temeljna izkušnja v družinskem življenju je, da znamo odpuščati in smo deležni odpuščanja.« »Težavna umetnost sprave, ki potrebuje podporo milosti, zahteva velikodušno sodelovanje sorodnikov in prijateljev in včasih tudi zunanjo strokovno pomoč«.

                                                                      Radost ljubezni, 235-236
 
 

Božja beseda

 

16. nedelja med letom

 

»Pojdite sami zase na samoten kraj in se nekoliko odpočijte.« (Mr 6,31a)

 

Jer 23,1-6;

Ps 23;

Ef 2,13-18;    

Mr 6,30-34

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Zlato sonce je večerno

lice že za goro skrilo

in oblake čarovito

z lahno zarjo pozlatilo.

 

Tisoč senc se tiho spušča,

tko nevidne se zavese.

Mirno spanje, sen tolažbe

trudnim zopet noč prinese.

 

Cvetje, polje, plodne njive j

e pogledu noč zakrila;

v temni plašč je loge,

griče daleč naokrog ovila.

 

Zemlja vsa mi je zastrta.

 Vetrič lahno mi šepeče,

hoče reči, da v nebesih

ocean me čaka sreče.

 

Duša blaženo prisluhne,

se povzpne navzgor, v višine,

občuduje zvezde zlate –

okna rajske domovine.

 

Duh moj dviga se še više,

čez vsemirje do Očeta,

kjer glasi se čudovito

lepa pesem neizpeta.

 

Ukreše želja se mi v srcu:

Kdaj bo prišla ura srečna,

 ko na mene se razlije slava

in lepota večna?

 

Ob Mariji bom pozabil

vse trpljenje v solz dolini.

Radost rajsko bom užival

gor pri Tebi – Troedini.

iz molitvene revije Magnifikat 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]