Zadeva: E-novice 26
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 10. 07. 2018 14:31
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 26. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 26-2018

E-novice 26, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Bog se ne pokorava predsodkom

Vprašajmo se, kako to, da so Jezusovi rojaki prešli od čudenja do nevere? Primerjali so Jezusov skromen izvor in njegove sedanje sposobnosti: mizar je, ni študiral, pa vendar pridiga bolje kot pismouki in dela čudeže. In namesto, da bi se odprli resničnosti, so se pohujšali. Za prebivalce Nazareta je Bog prevelik, da bi se tako ponižal in spregovoril po tako preprostem človeku! To je pohujšanje učlovečenja, ta osupljiv dogodek Boga, ki postane meso, ki misli s človeškim razumom, dela in deluje s človeškimi rokami, ljubi s človeškim srcem, Boga, ki trdo dela, je in spi, kot vsak od nas. 

Več na...

 

Napovednik dogodkov v Nadškofiji Ljubljani 

V počitniškem mesecu juliju so pred nami praznovanja, s katerimi se zahvaljujemo za našo nadškofijo. 5. julija smo se namreč spomnili glavnih zavetnikov naše nadškofije, sv. Cirila in Metoda. 12. julija pa se spominjamo drugotnih zavetnikov naše nadškofije in sicer sv. Mohorja in Fortunata. Medtem se bomo spomnili še na Božjega služabnika Antona Vovka. Spominska sveta maša ob 55. obletnici njegove smrti bo v soboto, 7. julija ob 9.00 v ljubljanski stolnici.

Zelo dobro poznana in sprejeta med verniki je Krištofova nedelja, pri kateri se zahvalimo za srečno prevožene kilometre in blagoslovimo naša prevozna sredstva. Na ta dan tudi darujemo tudi za vozila misijonarjev. Na Brezje boste isti dan poromali zakonci jubilanti, sveto mašo bo daroval pomožni škof Šuštar.

Sicer pa je mesec julij tudi mesec novih maš in oratorijev. Seznam in datume slednjih najdete na spletni strani oratorij.net.

Želimo vam blagoslovljen mesec, da bi tudi v oddihu čutili Božjo prisotnost in Marijino varstvo!

 

 

55.obletnica smrti škofa Vovka 

Po imenovanju za ljubljanskega škofa je Vovk od oblasti končno dobil dovoljenja, da je smel oditi v Rim. 1. februarja 1960 se je srečal s papežem Janezom XXIII., ki je pozneje škofijo povzdignil v nadškofijo in škofa Vovka v nadškofa. Takrat je bila navada, da se je pred svetim očetom pokleknilo. Škof Vovk se je svetemu očetu opravičil, da zaradi bolezni ne more poklekniti pred njim. Sveti oče pa mu je odgovoril: »Jaz bi moral poklekniti pred Vami.« Srečala sta se dva svetnika in se pogovarjala kot dva svetnika.  

Več na...
 

Kardinal Farell o duhovnikovem delu

Kardinal Farell je za irski časnik Irish Times dejal: »Klerikalizem je mrtev. Pa ne zato, ker bi ga s čimer koli umorili, ampak nam o tem govorijo številke.« Duhovnikov primanjkuje zato morajo več časa posvetiti pastorali, vzporedne dejavnosti pa lahko prevzamejo tudi laiki. »Upravne posle znotraj Cerkve lahko opravlja vsakdo. Doslej so jih sicer večinoma opravljali duhovniki, vendar bi te naloge mirno lahko zaupali tudi laikom.«

Več na...
 

Izjemna najdba pokopališke cerkve

Arheologe je med izkopavanji na Gosposvetski cesti v Ljubljani, na območju severnoemonskega grobišča, na katerem se po besedah Martina Horvata iz Muzeja in galerij mesta Ljubljana zgoščeno pojavljajo starokrščanski grobovi iz 4. stoletja, predvsem pokopi v sarkofagih, nazadnje presenetilo odkritje posvečenega prostora oz. pokopališke cerkve. »Ta koncentracija, vključno s tem objektom, kaže, da gre resnično za poseben del, vezan na starokrščansko dogajanje v mestu« je poudaril.

Več na...

Prvi laik na vodilnem položaju dikasterija

Za prefekta Dikasterija za komunikacijo je bil imenovan Paolo Ruffini, novinar z dolgoletnimi izkušnjami, poročen, do sedaj direktor Tv2000, ki je prvi laik na vodilnem položaju nekega vatikanskega dikasterija. Za Vatican News je dejal, da se reforma vatikanskih medijev nadaljuje v duhu služenja Cerkvi. Sam meni, da je to »klic tudi za laike, da se ne bi izmikali svojim odgovornostim, svojemu ‘biti Cerkev’, in vlogam, h katerim nas Cerkev v življenju poziva, da jih odkrijemo.

Več na...
 

P. Marko Rupnik za koroško Nedeljo

Če je Božje usmiljenje ime Boga, potem kdor ne doživlja sebe kakor prostor, v katerem se razodeva to usmiljenje, Boga še ni srečal, ga še ne pozna, še ni odrešen. Vera je naš skromen odgovor na dar odrešenja. Kdor ne spozna Boga, kakor tistega, ki je vrgel most čez greh in smrt, da bi nas dosegel, je še vedno v tisti drži, da se bo sam dokopal preko greha in smrti, a to še nobenemu ni uspelo, ker človek ne postane Bog, ampak je Bog postal človek. 

Več na...
 

Molitveni namen za mesec julij

»Utrujenost duhovnikov! Veste, kolikokrat mislim na to? Duhovniki ... opravljajo svojo službo na različnih področjih. Zaradi tolikih odprtih front se po kakšnem razočaranju ne morejo ustaviti. V takšnih trenutkih se je dobro spomniti, da imajo ljudje radi svoje pastirje, jih potrebujejo ter jim zaupajo.« Zato papež Frančišek vabi: »Skupaj molimo, da bi duhovniki, ki s težavo in v osamljenosti preživljajo svoje pastoralno delo, začutili pomoč ter tolažbo prijateljstva z Gospodom in s svojimi brati.«

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Izzivi kriz

233.  Neposredni odziv na krizo je, da se upiramo in se postavimo v obrambno držo, ker čutimo, da izgubljamo nadzor, kajti kriza pokaže, kako naš način življenja ni dovolj dober in to nam ni prijetno. Potem poskušamo težave zanikati, jih prikriti, relativizirati njihov pomen, zanašati se na to, da bo kriza s časom prešla. Toda to le zavlačuje rešitev in vodi k temu, da porabimo veliko energije za nekoristno odrivanje, kar še naprej zapleta zadeve. Vezi slabijo, krepi pa se zapiranje, ki škoduje zaupanju. V krizi, ki je ne priznamo, je najbolj prizadeto sporazumevanje. Tako postane tisti, ki je bil »moški, ki ga ljubim«, vedno bolj »od nekdaj moj partner«, potem le še »oče mojih otrok« in končno tujec, oziroma »ženska, ki jo ljubim«, po enakih stopnjah postane tujka. 

 

234.  Če se hočemo spoprijeti s krizo, moramo biti prisotni. To ni lahko, kajti včasih se ljudje osamijo, da ne bi pokazali, kaj občutijo; umaknejo se v malenkostno in varljivo molčanje. V tem trenutku je nujno treba poiskati prostore, da se pogovorimo od srca k srcu. Težava je v tem, da je v trenutku krize zelo težko priti do takega pogovora, če se pogovora nismo nikoli naučili. To je prava umetnost, ki se je človek nauči v mirnih časih in jo potem lahko s pridom uporabi v težavnih obdobjih. Treba je pomagati tako, da v srcih zakoncev zaznamo najbolj skrite vzroke in se z njimi spopademo, kot je treba sprejeti porod, ki bo minil in bo za seboj pustil nov zaklad. Vendar so odgovori na opravljene ankete pokazali, da se večina v težavnih ali kritičnih položajih ne obrača na pastoralne spremljevalce, ker jih ne doživlja kot razumevajoče, kot tiste, ki so ljudem blizu, kot stvarne in življenjske. Zato se bomo zdaj poskusili bolj približati zakonskim krizam s pogledom, ki ne spregleda bremena njihove bolečine in tesnob.

                                                                      Radost ljubezni, 233-234
 
 

Božja beseda

 

15. nedelja med letom

 

»In šli so ter oznanjali pokoro« (Mr 6,12)

 

Am 7,12-15;

Ps 85;

Ef 1,3-14;    

Mr 6,7-13

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Potrebujemo duha svetosti, 
ki bo prepojil 
našo samoto in naše služenje, 
našo notranjost in naše prizadevanje 
za evangelizacijo, 
da bo vsak trenutek izražal 
našo darujočo ljubezen 
v Gospodovih očeh. 
Tako bodo postali vsi trenutki 
stopnice na naši poti k svetosti. 
 
papež Frančišek

 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]