E-novice 25-2016

E-novice 25, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

           Pastirsko pismo slovenskih škofov         ob 25.letnici slovenske države

 

Ob 25-letnici slovenske suverene države in njene samostojnosti v mednarodni skupnosti je prva naša misel hvaležnost Bogu in vsem, ki so si v daljni in bližnji preteklosti prizadevali zanjo kot najbolj trdno institucionalno oporo slovenske duhovne in kulturne identitete. Človek je kulturno bitje in ustvarja svoj svet. Vsaka narodna skupnost razvija svojo kulturo in omiko, z lastno državnostjo pa jo zavaruje in okrepi. Z državo se nočemo povzdigovati nad druge, temveč gledamo nanjo z vidika moralnosti in človekovega dostojanstva. Narodna in državljanska zavest je zahteva in izraz pristnega človeškega ponosa, zvestobe sebi in svojemu dostojanstvu, za kakršne nas je ustvaril Bog, ko nas je ustvaril po svoji podobi in nas usposobil za umno ravnanje, za ljubeče in spoštljive medsebojne odnose in ustvarjalnost na vseh področjih življenja. V službi teh vrednot je tudi država s svojo neodvisnostjo.

Več na...

Posvetitev slovenskega naroda Marijinemu srcu

 

Slovenski škofje bodo slovenski narod, v petek, 24. junija 2016, ob 16. uri med sveto mašo za domovino ob dnevu državnosti v ljubljanski stolnici, posvetili Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Ta dan bo v stolnici med sveto mašo navzoč tudi kip fatimske Marije Romarice. Posvetitev na tak način se bo prvič izvršila v slovenski zgodovini, saj bodo slovenski škofje prvič vsi skupaj posvetili ves slovenski narod Marijinemu brezmadežnemu Srcu.
 

Več na...

Kardinal Stella: Misli o apostolski spodbudi


Posinodalna spodbuda Amoris laetitia (Radost ljubezni) se obrača na vso Cerkev, na vsakega člana Božjega ljudstva, da bi vsakdo mogel pridobiti kar največ za lastno poklicanost in cerkveno poslanstvo. Prav posebej pa je apostolska spodbuda, ki izhaja iz premišljevanja o družini v današnjem svetu, konkreten »predlog« za krščanske družine, da bi mogle okrepiti pozitivno stvarnost, ki jo že živijo, in kot »opogumljenje« za tiste družine, ki so v težavah ali stiskah.

Več na...

Kaj je šlo narobe pri boju za pravice žensk?

 

Ko sem gledala film Sufražetke, ki kaže zgodovino boja žensk za volilno pravico, me je resnično pretreslo dvoje: 1. Gibanje za pravice žensk se je začelo, da bi ženskam pomagalo ubežati krivičnemu, razčlovečenjskemu in brutalnemu ravnanju moških. 2. manj kot 100 let zatem, ko so ženske pridobile pravico voliti, so začele isto moč, nasilje in razčlovečevalno premoč, ki so ji želele ubežati uporabljati na najbolj tragičen način - proti lastnim nerojenim otrokom.

Več na...

Papež: Potrebujemo laike s pogledom v prihodnost

 

»Potrebujemo dobro formirane laike, ki jih poživlja pristna in čista  vera, katerih življenja se je dotaknilo osebno in usmiljeno srečanje z ljubeznijo Jezusa Kristusa.« Potrebujemo laike, ki bi tvegali, ki bi si umazali roke, ki se ne bi bali zmotiti se, ki bi šli naprej. Potrebujemo laike s pogledom v prihodnost, ki niso zaprti v malenkosti življenja. Potrebujemo laike s priokusom življenjske izkušnje, ki jih razvnemajo sanje. Danes je trenutek, v katerem mladi potrebujejo sanje starostnikov.

Več na...

Papež: Večina današnjih zakonov je nična


Papež Frančišek je dejal, da je velika večina danes zakramentalno sklenjenih zakonov nična, ker pari v zakon ne vstopijo s pravim razumevanjem trajnosti in predanosti. “Živimo v kulturi začasnosti. Zaradi začasnosti je velika večina zakramentalnih zakonov ničnih. Ker izrečejo “da, za vse življenje”, a ne vedo, kaj govorijo. Ker imajo drugačno kulturo. Izrečejo to, imajo dobro voljo, a ne vedo tega (kaj v resnici izgovarjajo, o.p.).”

Več na...

Umrl zadnji duhovnik iz taborišča Dachau

 

  »Mogoče je bilo le pobegniti ali moliti«, se spominja oče Scheipers. V nekem trenutku je bil v nevarnosti, da ga pošljejo v plinsko celico, a mu je bilo prizanešeno s smrtjo. Njegov prijatelj duhovnik ni bil tako srečen, in leta kasneje se je oče ganjen spominjal, kako mu je ta dal svoj košček kruha preden so ga odpeljali usmrtit. »Vsak dan, ko obhajam sveto mašo in razlomim kruh, se spomnim tega.«
 

Več na...

Sveto leto usmiljenja

Duhovna dela krščanskega usmiljenja


Delom telesnega usmiljenja sledijo dela duhovnega usmiljenja: svetovati negotovim, poučevati nevedne, opominjati grešnike, tolažiti potrte, odpuščati žalitve, potrpežljivo prenašati krivice, moliti za žive in mrtve. Poglejmo prva štiri dela duhovnega usmiljenja. Mar se ne nanašajo na to, kar smo poimenovali »apostolat poslušanja«: znati se ljudem približati, jim prisluhniti, svetovati in jih poučevati, predvsem s svojim pričevanjem? Naša krščanska verodostojnost je odvisna od tega, kako sprejemamo odrinjene, ki nosijo telesne rane, in grešnike, ki nosijo duhovne rane. Nikoli ne pozabimo besed svetega Janeza od Križa: »Na večer življenja bomo sojeni po ljubezni.«

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Vabimo vas

Molitev in post za domovino

24-urna molitev in post za domovino bosta potekala od 23. junija ob 16.00 uri do 24. junija ob 16.00 uri.

23. junija ob 18.30 bo v ljubljanski stolnici v okviru 24-urne molitve sv. maša, h kateri so še posebej povabljeni mladi.

Župnije vabimo, da se zlasti v teh 24 urah v svojih občestvih pripravijo molitvena srečanja in župljane povabijo k osebni molitvi za domovino.

Osrednja 24-urna neprekinjena molitev bo v ljubljanski stolnici in se bo zaključila z mašo za domovino, ki jo bodo 24. junija ob 16. uri darovali slovenski škofje, ki bodo slovenski narod posvetili Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Ta dan bo v stolnici med sveto mašo navzoč tudi kip fatimske Marije Romarice. Duhovnike, redovnike, redovnice, pastoralne delavce in vernike vabimo, da se udeležijo svete maše in posvetitve slovenskega naroda.

Več na: http://www.nasadomovina.si/
 
 
Slovesnost ob državnem prazniku »Za mojo Slovenijo«

Slovesnost ob državnem prazniku »Za mojo Slovenijo« bo 25.6.2016 ob 20.30 na Trgu republike v Ljubljani.

Slovesnost bo popestril bogat kulturni program domačih, slovenskih kulturnih ustvarjalcev.

Sodelovali bodo:

- Garda in Orkester Slovenske vojske,
- svetovno znana pevca Bernarda Inzko Fink in Marko Fink,
- igralca Tone Kuntner in Roman Končar,
- pevca Ana Dežman in Oto Pestner,
- Vokalna akademija Jurij Slatkonja,
- maturanti srednješolskega slovenskega tečaja Rast iz Argentine,
- citrarka Janja Brlec,
- skupina narodno zabavnih glasbenikov Za mojo Slovenijo s pevko Ani Frece,
- Mark Sovinšek (član mladinskega pevskega zbora OŠ Nazarje),
- mlada jazz pevka Manca Cerar in drugi.

Na dogodek so vabljene vse generacije, posamezniki in družine z otroci in sploh vsi, ki se veselijo rojstnega dne naše domovine. Organizatorji udeležence prosijo, naj pridejo na dogodek s slovenskimi zastavami. 

 

Božja beseda


13. nedelja med letom   

 

»Ko so potovali, mu je med potjo nekdo rekel: 'Za teboj bom hodil, kamor koli pojdeš.'« (Lk 9,57)


1 Kr 19,16b.19-21

Ps 16

Gal 5,1.13-18

Lk 9,51-62


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Molitev


Bog, naš Stvarnik!
Zahvaljujemo se Ti za raj pod Triglavom,
za našo državo Slovenijo, doma, v zamejstvu in po svetu! Hvala, da si nam podaril
ta čudoviti košček zemlje.
Našim prednikom si razodel
svojega Sina Jezusa Kristusa
in sklenil zavezo z nami.
Vera nam je omogočala,
da smo preživeli na tem križišču
slovanskih, romanskih in germanskih narodov.
Na pot skozi zgodovino si nam pošiljal
duhovnike, preroke in mučence, može, žene, matere in očete, kulturne in druge javne delavce.
Številni so s svojo krvjo napojili zemljo,
da bi naša država pognala nove korenine.
Njihove priprošnje in varstvo Matere Marije,
Kraljice narodov ter naše zavetnice, nam utrjujejo vero,
da ostajaš z nami
tudi v preizkušnjah sodobnega globalnega sveta.
Tvoj Sveti Duh nas tudi danes razsvetljuje in vodi.
Utrjuj našo vero, blagoslavljaj družine,
opogumljaj mlade in podpiraj trpeče.
Vodi žene in može, posebej voditelje,
da bodo složno iskali pota pravičnosti, miru in spoštovanja. Naj nas povezuje Tvoja ljubezen
in nam utrjuje upanje v zmago dobrega.
Naj se sestrstvo in bratstvo vseh ljudi dobre volje
dopolni pri Vstalem Gospodu v nebeškem Jeruzalemu!
Amen.

Izdala Slovenska škofovska konferenca

Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp