Zadeva: E-novice 25
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 30. 07. 2019 12:11
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 25. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani. 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 25-2019

E-novice 25, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Molitev, pogovor otroka z Očetom

Ko odgovarja na jasno prošnjo učencev, jim Jezus ne poda abstraktne definicije molitve, niti jih ne nauči učinkovite tehnike, kako moliti, da bi nekaj »dosegli«. On jih namreč povabi v neposredno komunikacijo z Očetom in jim tako prebudi željo po osebnem odnosu z Bogom, z Očetom. V tem je novost krščanske molitve! Je pogovor med osebami, ki se imajo rade, je pogovor utemeljen na zaupanju, ki ga podpirata zaupanje in odprto solidarno prizadevanje. Je pogovor Sina z Očetom, otrok z Očetom. To je krščanska molitev.

Več na...

 

O papeževem pismu Asadu 

Novejša vojaška ofenziva je še poslabšala že tako skrajne pogoje za življenje, ki so jih morali prenašati po taboriščih in mnoge prisilila v beg. Papež spremlja z zaskrbljenostjo in veliko bolečino to dramatično usodo civilnih prebivalcev, predvsem otrok, ki so jih zajeli  krvavi spopadi. Vojna se žal nadaljuje, nadaljujejo se bombardiranja, med katerimi so bili uničeni različni sanitarni objekti, medtem ko so drugi morali delno ali povsem prenehati s svojimi dejavnostmi. 

Več na...
 

Novosti na tiskovnem uradu

Tiskovni urad Svetega sedeža je teden dni po imenovanju novega tiskovnega predstavnika dobil še njegovo namestnico. Potem ko je funkcijo tiskovnega predstavnika v ponedeljek uradno nastopil v Angliji rojeni Italijan, laik in oče enega otroka, 43-letni Matteo Bruni, je papež za njegovo namestnico imenoval prav tako laikinjo, mater dveh otrok, 57-letno Brazilko Cristiane Murray. 

Več na...
 

Pritiski Velike Britanije na Irskem

Škofje Severne Irske so odločno proti uzakonitvi splava in istospolnih porok. To v tej državi, ki je del Velike Britanije, želi uvesti London prek zakonskega dopolnila, brez posvetovanja javnosti. Škofje so opozorili, da gre za kršitev velikonočnega sporazuma iz leta 1998, ki Severni Irski daje avtonomijo pri odločanju o takšnih zadevah. Menijo, da bi moral takšen način delovanja Londona zaskrbeti vsakega prebivalca Severne Irske.

Več na...

V pripravi na sinodo o Amazoniji

Cerkev na amazonskem področju je šla vedno naproti kulturam, tako s svetlimi kot s temnimi platmi. V skladu z evangeljsko zapovedjo Cerkev spremlja korak, s katerim hodi naprej najrevnejše ljudstvo. V teh stvarnostih je mogoče zaznati misijonarsko vitalnost Cerkve v Amazoniji. Ta del planeta je biom, v katerem se življenje kaže v svoji izredni raznolikosti, kot Božji dar za tiste, ki tam živijo ter za vse človeštvo. Kljub temu pa gre za področje, ki je vedno bolj uničeno in ogroženo.

Več na...
 

V Medžugorju tudi škofje in kardinali 

V Medžugorju je vse nared za 30. Festival mladih. Pod geslom »Hôdi za menoj!« bo potekal od 1. do 6. avgusta. Dogodka se vsako leto udeleži več deset tisoč mladih iz vsega sveta, tudi Slovenije. Letos pa prvič lahko pričakujemo tudi številne škofe in kardinale. O tem je po poročanju Radia Mir Medžugorje na novinarski konferenci spregovoril apostolski vizitator za župnijo Medžugorje, Henryk Hoser.  

Več na...
 

V Evropi rast otroške prostitucije

V Evropi se razrašča trg spolnega izkoriščanja mladoletnih. Poročilo italijanske podružnice humanitarne organizacije Save the Children razkriva grozljive podatke. Poročilo z naslovom Majhni, nevidni sužnji 2019 (Piccoli Schiavi Invisibili) navaja, da je bilo med letoma 2015 in 2016 v Evropski uniji uradno od 20.500 žrtev kar 56 odstotkov spolnih zlorab, v 26 odstotkih primerov pa je šlo za izkoriščanje otrok za delovno silo.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Združeni v molitvi v luči velikonočne skrivnosti

325.     Učiteljeve besede (prim. Mt 22,30) in tiste sv. Pavla (prim. 1 Kor 7,29-31) o zakonu so – ne naključno – vključene v zadnjo in dokončno razsežnost našega življenja, ki jo moramo znova ovrednotiti. Tako bodo zakonci lahko spoznali smisel poti, po kateri hodijo. Kajti, kakor smo v tej spodbudi večkrat spomnili, nobena družina ni nebeška resničnost in izdelana enkrat za vselej, temveč zahteva postopno zorenje svoje sposobnosti za ljubezen. Obstaja pa neki stalni poziv k popolnosti, ki izhaja iz popolnega občestva Svete Trojice, iz dragocenega zedinjenja med Kristusom in njegovo Cerkvijo, iz tiste tako lepe skupnosti nazareške družine in iz brezmadežnega bratstva in sestrstva med nebeškimi svetniki. Kljub temu nam razmišljanje o še ne doseženi polnosti tudi dovoljuje, da zgodovinsko pot, ki jo hodimo kot družine, vidimo v pravi perspektivi. Tako bomo nehali od medčloveških odnosov zahtevati popolnost, čistost namenov in povezanost, do katere bomo lahko dospeli šele v dokončnem kraljestvu. Ta pogled nam preprečuje, da bi strogo sodili tiste, ki živijo v okoliščinah velike slabosti. Vsi smo poklicani, da v sebi vzdržujemo živo stremljenje po nečem, kar presega nas same in naše omejitve; vsaka družina mora živeti s to stalno spodbudo. Pojdimo kot družine naprej, ostanimo na poti! Obljubljene so nam še večje stvari. Ne obupujmo zaradi svojih omejitev, a se tudi ne odpovejmo prizadevanju za polnost ljubezni in občestvo (ommunio), ki nam je obljubljena.

                                                                      Radost ljubezni, 325
 
 

Božja beseda

 

18. nedelja med letom

 

»Tako je s tistim, ki sebi nabira zaklade, ni pa bogat pred Bogom.« (Lk 12,21) 

 

Prd 1,2;2,21-23

Ps 90

Kol 3,1-5.9-11   

Lk 12,13-21

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Če bom srečo in mir

našel v Bogu,

potem bom sposoben

veliko dati bližnjemu,

zmožen ga bom

sprejeti takšnega,

kakršen je,

ne da bi mu zameril,

kadar ne ustreza

mojim pričakovanjem.

Bog zadošča.

 

Jacques Philippe

iz molitvene revije Magnifikat

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]