Zadeva: E-novice 25
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 19. 06. 2018 14:56
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 25. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 25-2018

E-novice 25, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Preiti od mladosti k zrelosti

Papež Frančišek je med splošno avdienco, ki je potekala na Trgu sv. Petra, začel nov sklop katehez, tokrat namenjen zapovedim. Spregovoril je o prehodu od mladosti k zrelosti, sprejemanju svojih omejitev in izpolnjenem življenju.

Več na...


 

Nekaj podatkov o duhovnosti v Nadškofiji Ljubljani 

Na spletni strani Nadškofije Ljubljana lahko najdete nekaj podatkov o duhovnosti v naši nadškofiji. Zavedamo se, da ne moremo zajeti vseh duhovnih tokov, ki se prebujajo in so aktivni v naših župnijah oziroma v škofiji, nekaj osnovnih informacij pa lahko služi za usmeritev pri raziskovanju. Če iščete prostore za duhovni odmik ali pa bi svojo skupino odpeljali na duhovne vaje imamo na spletni strani objavljene naslove in kontakte domov duhovnosti, ki so v naši nadškofiji. V nekaterih domovih imajo svoje programe duhovnosti in duhovnih vaj, spet v drugih lahko najamete zgolj prostore. V nadškofiji deluje nekaj skupnosti, ki si prizadevajo, v okviru svoje karizme, za še bolj pristno krščansko življenje. V “molitvenem kotičku” lahko najdete spodbude, kako popestriti svoje osebno duhovno življenje. Duhovnost je močno povezana s Cerkvenim letom, saj je nanj vezano praznovanje različnih praznikov. Na naši strani lahko najdete tudi povezave do nekaterih Cerkvenih dokumentov, ki so objavljeni na spletu.

 

 

Molitev in post za domovino 

Pobuda 24 ur molitve in posta za domovino nas v Cankarjevem letu nagovarja pod geslom: “Prijatelj, globje poglej!” 24-urna molitvena veriga bo tokrat potekala v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja od srede, 20. junija od 18. ure do četrtka 21. junija do 18. ure. Oblikovale jo bodo različne skupine, gibanja, katoliška društva in skupnosti. Molitveno verigo bomo sklenili z mašo za domovino, ki jo bo daroval predsednik Slovenske škofovske konference nadškof Zore. 

Več na...
 

Vlagajte v trdne in vesele družine

Papež Frančišek izpostavi, da je družina v središču Božjega načrta in v središču vse zgodovine zveličanja. Moški in ženska zaradi medsebojnega dopolnjevanja in ljubezni postaneta Stvarnikova sodelavca. Zaupa jima rojevanje življenja novih stvaritev, njihovo rast in vzgojo. Kot zibelka življenja in prvi kraj sprejetja in ljubezni, ima bistveno vlogo pri človekovi poklicanosti in je kakor okno, ki se na stežaj odpira za skrivnost Boga, ki je ljubezen v troedinosti Oseb.«

Več na...
 

Duhovna posvojitev nerojenih otrok

V naši državi se vsako leto s splavom konča več kot 4000 nerojenih življenj. S pobudo želijo najti in pridobiti vsaj 4000 ljudi, ki bi duhovno posvojili nerojenega otroka in zanj molili 9 mesecev. Z molitvijo lahko posvojite nerojenega otroka, ki ga morda sploh ne poznate in ga morda nikoli ne boste spoznali, a mu boste z molitvijo rešili življenje. Molitev deluje tam, kjer mi ne moremo – v srcu mame, ki je v stiski in morda ravno zdaj premišljuje o umetnem splavu. Na tak način bi »pomagali mamam, da bi se odločile za življenje.

Več na...

Romanje bolnikov in ostarelih na Brezje

»Pred Gospoda pa danes po Mariji Pomagaj posebej polagam vse domače naših bolnih in ostarelih bratov in sester. Če že bolnike obiskovati spada med telesna dela usmiljenja, koliko večje delo usmiljenja je bolnike negovati in zanje skrbeti iz dneva v dan.  Nič drugačnih želja in pričakovanj nimajo naši bolni in ostareli očetje, mame, sorodniki, prijatelji, le da v njih poleg vseh drugih želja neprestano gori želja, da bi bolezen bila znosna in da bi skrb in nega bili ljubeči.«

Več na...
 

Bodimo luč in sol za druge

Zdi se malo, a Gospod iz našega malega dela čudeže, dela čuda. Potrebna pa je drža ponižnosti, kar pomeni, da si prizadevamo biti sol in luč. Sol za druge, luč za druge, kajti sol ne daje okusa sama sebi, ampak je vedno na razpolago. Luč ne razsvetljuje sama sebe, ampak je vedno na razpolago. Sol za druge. Malo soli, ki pomaga testu, a malo. V trgovinah soli ne prodajajo na tone, temveč v majhnih vrečkah. To je dovolj. Zatem, sol ne hvali sama sebe, kajti ne služi sama sebi. 

Več na...
 

Pismo Krištofa Kolumba v Vatikanu

Ukradeni dokument o Kolumbovem odkritju Amerike se je minuli četrtek vrnil v Vatikansko knjižnico. Po navedbah veleposlaništva ZDA pri Svetem sedežu gre za latinsko različico poročila iz leta 1493, ki jo je slavni raziskovalec in pomorščak poslal španskemu kraljevemu paru, kralju Ferdinandu in kraljici Izabeli. Izvirno pismo je bilo napisano v španščini, kmalu pa je bilo prevedeno tudi v druge jezike in tako širilo vest o novih odkritjih. Izvirna španska različica se je izgubila, še vedno pa obstaja okoli 80 prevedenih kopij. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Prinašati luč v krize, bojazni in težave 

231. Naj bo nekaj besed namenjeno tistim, ki so v svoji ljubezni že prišli do zrelosti novega vina zaročne dobe. Ko postane vino zaradi te izkušnje poti zrelejše, potem se pojavi in se v vsej polnosti razcvete zvestoba v drobnih življenjskih dogodkih. To je zvestoba pričakovanja in potrpljenja. Ta zvestoba, ki je polna žrtvovanja in veselja, se razcveta v obdobju življenja, v katerem vse dosega zrelost starosti in začnejo oči žareti ob opazovanju otrok svojih otrok. Ta ljubezen je bila zvesta že od vsega začetka, vendar je zdaj postala bolj zavestna, se je ustalila in dozorela v vsakdanjem presenečenju odkrivanja – dan za dnem, leto za letom. Kot je učil sv. Janez od Križa: »Stari zaljubljenci, ki so že privajeni in izkušeni (…), so podobni staremu vinu (…), ki ne kaže več čutnega kipenja niti divjega zunanjega nemira in ognja. Že okušajo sladkost ljubezenskega vina, ki (…) se jim pretaka v notranjosti duše …« To predpostavlja, da so bili sposobni skupaj prestati krize in obdobja strahu, ne da bi bežali pred izzivi in brez prikrivanja težav.

 

Izzivi kriz

232. V družinskih zgodbah se pojavljajo vse vrste kriz, ki so tudi del njene dramatične lepote. Treba je krizo odkriti, da premagana kriza ne bi oslabila  odnosa, ampak vodila k temu, da vino povezave postane bolj kakovostno, se ustali in dozori. Ne živimo skupaj zato, da bi bili vedno manj srečni, temveč zato, da bi se naučili biti srečni na drugačen način; začeti je treba z možnostmi, ki jih odpira vsako novo obdobje. Vsaka kriza pomeni čas učenja, ki daje možnost, da poglobimo moč skupnega življenja ali vsaj najdemo nov smisel v zakonu. V nobenem primeru se ne smemo zadovoljiti z nazadovanjem, s komaj znosno povprečnostjo. Nasprotno, če vzamemo zakon kot nalogo, ki pomeni tudi premagovanje ovir, bomo v vsaki krizi videli priložnost, da pridemo do tega, da bomo skupaj pili boljše vino. Dobro je spremljati zakonce, da bi lahko krize, v katere zaidejo, prenesli, in bodo sposobni soočiti se z izzivom in krizam odmeriti pravi prostor v življenju družine. Zakonski pari, ki imajo že bogate izkušnje, morajo biti pripravljeni, da druge tako spremljajo pri tem odkrivanju, da jih krize ne prestrašijo in jih tudi ne pripravijo do tega, da bi delali prehitre zaključke. Vsaka kriza v sebi skriva dobro novico; kako jo slišati, se naučimo tako, da bolj natančno nastavimo sluh srca.

                                                                      Radost ljubezni, 231-232
 
 

Božja beseda

 

Rojstvo Janeza Krstnika

 

Iz 49,1-6;

Ps 139;

Apd 13,22-26;    

Lk 1,57-66.80

 

13. nedelja med letom

 

Mdr 1,13-15;2,23-24;

Ps 30;

2 Kor 8,7.9.13-15;    

Mr 5,21-43

 

14. nedelja med letom

 

Ezk 2,2-5;

Ps 123;

2 Kor 12,7-10;    

Mr 6,1-6

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Kar podarja,

ni oddaljeno.

Kar ljubi,

ni izgubljeno.

Kar upa,

kliče v objem.

 

Marjetka Smrekar

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]