E-novice 24-2016

E-novice 24, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papež: Jezus ozdravlja z zdravilom ljubezni

 

Sreča, ki si jo vsakdo želi, se sicer izraža na veliko načinov, dosežemo pa jo samo, če smo sposobni ljubiti. Vedno gre za ljubezen, ni druge poti. Prav izziv pa je, kdo bolj ljubi. Koliko prizadetih in trpečih oseb se ponovno odpre za življenje, ko odkrijejo, da so ljubljeni. In koliko ljubezni lahko privre iz srca zaradi enega samega nasmeha. Zdravljenje z nasmehom. Tako bo krhkost postala naša tolažba in opora med osamljenostjo. Jezus nas je s svojim trpljenjem ljubil do konca (prim. Jn 13,1). Na križu je razodel ljubezen, ki se brezmejno podarja. Kaj še lahko očitamo Bogu glede naših bolezni in trpljenja, ki niso že vtisnjene v obličje njegovega križanega Sina. K telesnemu trpljenju so dodali še zasmehovanje, odrinjenost in pomilovanje, a On je odgovarjal z usmiljenjem, ki vse sprejema in vsem odpušča: »Po njegovih ranah smo ozdraveli« (Iz 53,5; 1 Pt2,24). Jezus je zdravnik, ki ozdravlja z zdravilom ljubezni, saj sprejme nase naše trpljenje in ga odreši. Vemo, da Bog razume naše slabosti, saj jih je izkusil v prvi osebi (prim. Heb 4,15).

Več na...

God Marije Magdalene praznik za vso Cerkev

 

God svete Marije Magdalene, ki ga v Cerkvi obhajamo 22. julija, bo odslej praznik za vso Cerkev. Papež Frančišek je odločitev o prazniku svete Marije Magdalene sprejel v okviru jubileja Usmiljenja, da bi izpostavil »pomembnost te ženske, ki je pokazala veliko ljubezen do Kristusa in ki jo je Kristus zelo ljubil«. Odločitev se umešča v sedanji cerkveni kontekst, ki zahteva bolj poglobljen premislek o dostojanstvu ženske, novi evangelizaciji in veliki skrivnosti božjega usmiljenja.

Več na...

Devetletna dobrotnica


Na družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek devetletne ameriške deklice Khloe Thompson, ki se je ob soočenju s stisko someščanov odločila, da jim bo ponudila prav posebno obliko pomoči. »Včasih me stisnejo v objem, včasih mi rečejo: Bog Te blagoslovi!, nato pa se zahvalijo – ali pa storijo vse našteto«, z nasmehom na obrazu pojasnjuje Khloe, ko govori o tem, kako se brezdomke odzivajo na njene darove, ko jim deli torbice s potrebščinami za osebno higieno.

Več na...

Izgorelost v najboljših letih

 

Moje telo ni več preneslo pritiskov z vseh strani. Uprlo se je. Zbolel sem. Še včeraj sem imel občutek, da je moški pri sedemintridesetih v najboljših letih, če ne celo v »junaški« dobi življenja: zlahka je super mož in oče štirih otrok, brez težav obvladuje izredne razmere v podjetju ob prodaji novemu lastniku, obvlada vodenje projektov, gradnjo družinske hiše, skrajno zapletene in zaostrene odnose v vasi in v župniji, pa krute bolezni staršev in posledično očitne potrebe po pomoči pri delu na kmetiji…

Več na...

Poklicana sprejeti Kristusovo sporočilo

 

Kardinal Angelo Sodano, je v ponedeljek dopoldne v baziliki sv. Petra daroval slovesno sveto mašo ob 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. »Slovenija je danes poklicana, da sprejme Kristusovo sporočilo, kakor je to storila pred več stoletji, ko je Kristusov evangelij bil oznanjen v vaši deželi,« je dejal kardinal Sodano med homilijo in spomnil, da je enako spodbudo izrekel že pred petimi leti, ko je daroval slovesno mašo ob 20-letnici osamosvojitve Slovenije.

Več na...

Dragi otroci, tukaj očka

 

So noči, ko čutim, da moja brada sivi in da v tem življenju še vedno nisem naredil nič pomembnega. Toda danes mislim, da ne bi naredil nič boljšega kot sem s tem, da sem svetu podaril dar, ki bo spremenil zgodovino: vas. Vi ste nedvomno najboljše. In čeprav sem bil včasih v skušnjavi, da bi si mislil, da pripadate vaši mami in meni, sem se hitro stresel in si rekel, da ste najprej in predvsem Božji – moje upanje in seme prihodnosti, ki pripada vam. Očka bo vedno skrbel za vas, tukaj in onstran.

Več na...

Zakonska zveza le med moškim in žensko

 

  V Organizacijski odbor pri Evropski državljanski pobudi (EDP) Mama, oče in otroci pozdravlja odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice z dne 9. junija 2016 glede primera Chapin in Charpentier proti Franciji (št. 40183/07), ki pojasnjuje, da izraz »zakonska zveza« v Evropski konvenciji za človekove pravice in temeljne svoboščine nima drugega pomena kot skupnost med moškim in žensko. Zakonska zveza je nekaj posebnega in edinstvenega. 
 

Več na...

Sveto leto usmiljenja

Dela krščanskega usmiljenja

Ali v tretjem tisočletju še vedno pridejo v poštev znamenita tradicionalna dela krščanskega usmiljenja ali pa je treba razmišljati o čem drugem?
 
Ta dela so še vedno koristna in potrebna, čeprav bi morda nekatera lahko malo »posodobili«. Ostajajo temelj za naše spraševanje vesti in nam pomagajo, da se odpiramo Božjemu usmiljenju. Prositi moramo za milost spoznanja, da brez usmiljenja ne moremo storiti ničesar in da brez njega »sveta ne bi bilo več«, kot je rekla tista ​​starka, ki sem jo srečal leta 1992. Najprej si poglejmo sedem del telesnega usmiljenja: nahraniti lačne, odžejati žejne, obleči gole, sprejeti popotnike, obiskati bolnike, obiskati zapornike, pokopati mrtve. Menim, da posebna razlaga tu ni potrebna. Če se ozremo okoli sebe, na stanje v naši družbi, nam za to ne bo zmanjkalo priložnosti. Kako ravnati z brezdomci, ki spijo pod našim blokom, z reveži, ki nimajo niti za hrano, s sosednjo družino, ki se komaj prebija skozi mesec, ker je oče izgubil službo? Kako poskrbeti za priseljence, ki tvegajo življenje na morju, se izkrcavajo na naših obalah in vrstijo pred našimi mejami? Kako poskrbeti za ostarele, ki so zapuščeni in nimajo nikogar? Zastonj smo prejeli, zastonj dajajmo. V vsaki zapostavljeni osebi smo poklicani služiti križanemu Jezusu, dotakniti se Kristusovega telesa v odrinjenih, lačnih, žejnih, golih, zaprtih, bolnih, brezposelnih, preganjanih, beguncih … V njih se dotaknemo Gospoda, v njih najdemo našega Boga. Jezus nam je jasno povedal, na podlagi česa bomo sojeni: karkoli storimo najmanjšemu od svojih bratov, storimo njemu (Mt 25,31–46).

 

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


12. nedelja med letom   

 

»Nato jim je rekel: 'Kaj pa vi pravite, kdo sem?'« (Lk 9,20a)Zah 12,10-11; 13,1

Ps 63

Gal 3,26-29

Lk 9,18-24


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Molitev

 

Gledam te,
poln tvoje navzočnosti.
Res si tu,
v tej beli,
z lučjo osvetljeni hostiji.
Ti, Božje Sonce,
Življenje mojega življenja,
Ogenj moje vere,
upanja in ljubezni,
večji si
od moje duhovne lakote in žeje,
močnejši
od moje ranjenosti in bolezni,
silnejši
od mojega umiranja,
globlji
od oceana mojega hrepenenja.
Ti, Božje Sonce,
s svojimi božajočimi žarki
prodiraš do zadnjega atoma
mojega bitja
in ozdravljaš ter prenavljaš
svoj živi tabernakelj – moje srce.
Ostani v tem tabernaklju
za vedno,
Ti, Skrivnost vseh skrivnosti,
Življenje vseh življenj.

 

iz molitvene revije Magnifikat
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp