Zadeva: E-novice 24
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 23. 07. 2019 09:40
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 24. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani. 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 24-2019

E-novice 24, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Vključevanje akcije in kontemplacije

Današnji evangelij nas spominja, kako je modrost srca ravno v tem, da znamo vključevati skupaj obe drži, tako kontemplacijo kot akcijo. Marta in Marija nam v tem kažeta pot. Če želimo z veseljem uživati življenje, moramo združevati ti dve drži: po eni strani biti »ob Jezusovih nogah«, da mu prisluhnemo, ko nam razlaga skrivnost vsake stvari; po drugi strani pa biti urni in pripravljeni za gostoljubnost, ko gre On mimo ter trka na naša vrata v obličju prijatelja, ki potrebuje trenutek počitka in bratstva. Za to je potrebna ta gostoljubnost.

Več na...

 

Glavni naj bo Sveti Duh 

Papež Frančišek izraža podporo Cerkvi v Nemčiji na njeni sinodalni poti. Sveti oče v svojem pismu Cerkev v Nemčiji poziva, naj ne hodi sama, ter poudarja središčno vlogo Svetega Duha v cerkveni prenovi. »Vsi se zavedamo, da ne živimo samo dobe sprememb, ampak tudi spremembo dobe, ki zastavlja nova in stara vprašanja, pred katerimi je razprava upravičena in nujna ...«.

Več na...
 

Kateheza o prvih kristjanih

Kristjani vztrajno poslušajo didaché, torej apostolsko učenje; drugo vrsto medosebnih odnosov živijo tudi preko občestva v duhovnih in materialnih dobrinah; spominjajo se Gospoda z lomljenjem kruha, torej z evharistijo, in se pogovarjajo z Bogom v molitvi. Kot je pripomnil papež, so to štiri poteze dobrega kristjana.  

Več na...
 

Molitveni namen za julij 

Molitveni namen za mesec julij se glasi: Da bi tisti, ki delijo pravico, pri tem ohranili svojo integriteto in da bi krivičnost, ki prevladuje v svetu, ne imela zadnje besede. Papež Frančišek poudarja: »Sodnike prosim, naj uresničujejo svojo poklicanost in svoje temeljno poslanstvo, ki je vzpostavljanje pravičnosti, brez katere ni reda, trajnostnega in celostnega razvoja ter še manj družbenega miru.« 

Več na...

Pastoralna ekipa v vsako župnijo

Vikar rimske škofije se je s pismom neposredno obrnil na vse duhovnike škofije in jim predlagal novosti za novo pastoralno leto. V ospredju je oblikovanje »pastoralne ekipe«. »Proces spreobrnjenja in prenove zahteva, da se v vsaki župniji oblikuje majhna skupina oseb, t. i. pastoralna ekipa, ki bo lahko skrbela za vse, varovala skupno smer in konkretno spodbujala različne pobude.«

Več na...
 

Migracijski tokovi duhovnikov 

Še pred kratkim bi Azija, predvsem pa Afrika, kjer so kandidati za duhovništvo v porastu, lahko nadomestili primanjkljaj duhovnikov na stari celini in v Severni Ameriki. A kot kaže raziskava, zadeva ni tako preprosta. Ravno na območjih, kjer duhovniški poklici naraščajo, predvsem na afriški celini, se katolicizem vedno bolj širi. 

Več na...
 

Kdo je nova slovenska veleposlanica?

Ameriški predsednik Donald Trump je na položaj nove veleposlanice v Sloveniji imenoval podjetnico in aktivistko za otroke in proti revščini Lyndo Blanchard iz zvezne države Alabame. Lynda “Lindy” Blanchard je mati sedmih otrok, od katerih je štiri posvojila na tujem. Ima diplomo iz matematike in računalništva z univerze Auburn. Zelo dejavna je na področju dobrodelnosti.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Združeni v molitvi v luči velikonočne skrivnosti

323. Globoko duhovno doživetje je, da na ljubljenega človeka gledamo z Božjimi očmi in v njem prepoznavamo Kristusa. To zahteva pripravljenost, ki ne pričakuje povračila, kar omogoča, da znamo ceniti njegovo dostojanstvo. Pred drugim smo lahko popolnoma prisotni, če se mu »kar tako« posvetimo in pozabimo na vse drugo okrog sebe. Ljubljeni človek si zasluži vso pozornost. Jezus je bil zgled za to, kajti kadar je kdo prišel k njemu, da bi z njim govoril, ga je pogledal in z ljubeznijo zrl vanj (prim. Mr 10,21). V njegovi navzočnosti nihče ni imel občutka, da je ostal prezrt, ker so njegove besede in njegova dejanja izražala vprašanje: »Kaj hočeš, da naj ti storim?« (Mr 10,51). To se živi tudi sredi vsakdanjega družinskega življenja. Ko se spomnimo, da človek, ki živi z nami, zasluži vse to, kajti v njem je neskončno dostojanstvo, saj je predmet brezmejne ljubezni nebeškega Očeta. Tako se poraja nežnost, ki je sposobna, da »v drugem prikliče na dan veselje, ker se čuti ljubljenega. Na poseben način se ta nežnost izrazi v tem, da se z največjo pozornostjo posvetimo mejam drugega, posebno takrat, ko te omejitve očitno izstopajo.«

324.  Po nagibu Svetega Duha družina ne le sprejema življenje, ko ga spočne v svojem naročju, temveč tudi tako, da se odpre, gre iz sebe, da bi svoje dobro širila med druge, da bi zanje skrbela in iskala njihovo srečo. To odpiranje se izraža posebno z gostoljubjem, h kateremu vabi in spodbuja Božja beseda: »Gostoljubnosti ne pozabite. V tej so namreč nekateri, ne da bi vedeli, pogostili angele« (Heb 13,2). Če družina sprejme druge in gre ven k njim, zlasti k ubogim in zapuščenim, potem je »simbol in priča tistega materinstva Cerkve, pri katerem je dejavno udeležena«. Družbena razsežnost ljubezni, odsvit Trojice, je v resnici to, kar združuje duhovni smisel družine in njeno poslanstvo zunaj nje, kajti ta ljubezen naredi družinsko kerygmo v javnosti navzočo z vsemi njenimi zahtevami glede skupnosti. Družina živi svojo posebno duhovnost tako, da je hkrati domača Cerkev in živa celica za preobrazbo sveta.

                                                                      Radost ljubezni, 323-324
 
 

Božja beseda

 

17. nedelja med letom

 

»Tudi jaz vam pravim: Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!« (Lk 11,9)

 

1 Mz 18,20-32

Ps 138

Kol 2,12-14   

Lk 11,1-13

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Ljubezen je veselje nad dobrim;

dobro je edini razlog ljubezni.

Ljubiti pomeni:

nekomu hočem storiti dobro.

 

sv. Tomaž Akvinski
 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]