Zadeva: E-novice 24
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 12. 06. 2018 13:55
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 24. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 24-2018

E-novice 24, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Sprejeti, da bi dali

»Poslanstvo Cerkve se v svetu nadaljuje preko prispevka vseh tistih, ki so njen del.« Morda kdo misli, da so v Cerkvi gospodarji: papež, škofje, duhovniki, zatem pa delavci, ki so vsi drugi. Po papeževih besedah to ni res: »Cerkev smo vsi. Vsi imamo odgovornost, da posvečujemo drug drugega, da skrbimo za druge. Cerkev smo ‘mi’, vsi. Vsak ima svoje delo v Cerkvi.« O Cerkvi namreč moramo razmišljati kot o živem organizmu, sestavljenem iz oseb, ki jih poznamo in s katerimi hodimo, in ne kot o neki abstraktni in oddaljeni stvarnosti. Cerkev smo mi, ki hodimo. 

Več na...

 

 

 

Iti nazaj, da bi lahko šli naprej 

Krščanski spomin je sol za življenje. Pomeni stopiti nazaj, da bi lahko šli naprej. Moramo se spominjati in premišljevati o prvih trenutkih, ko smo srečali Jezusa. Spominjati se moramo tistih, ki so nam posredovali vero; spominjati se zakona ljubezni, ki nam ga je v naša srca položil Gospod. Moramo »iti nazaj s spominom, da bi srečali Kristusa«, da bi »našli moč za hojo naprej«. Krščanski spomin je vedno srečanje z Jezusom Kristusom. 

Več na...
 

Krasilci dodajo cerkvam "piko na i"

Cvetje je tista lepota, ki vsako slovesnost naredi toliko bolj slovesno. »Cvetličarji radi rečemo, da smo z ljudmi od rojstva do smrti in hortikultura je človekov nevidni spremljevalec. Vedno dopolnjuje obstoječo postavitev v cerkvi in je kot čipka, daje »piko na i«. S svojo barvo in postavitvijo nam sporoča, da gre za slovesen trenutek.« Največji pečat imajo gotovo lokalni krasilci cerkva, ki delo opravljajo prostovoljno in cvetje prinašajo iz svojih vrtov.

Več na...
 

Izjava Zbora za republiko

V Zboru za republiko so s posebno izjavo izrazili pričakovanje po oblikovanju kompetentne vlade z ministri, ki bodo od začetka svojega mandata delovali strokovno in odgovorno. Kritični so do drugouvrščenega Marjana Šarca, ki da “prehiteva” s sestavljanjem koalicije mimo zmagovalne SDS. Kot glavni problem pa vidijo izključevanje. Pod izjavo se je podpisalo nekaj manj kot 30 vidnih posameznikov. 

Več na...

Zlata maša nadškofa Stresa

»Kot je gospod nadškof Anton dejal v pridigi, je slavje zlate ali srebrne maše vedno v resnici razlog za zahvaljevanje, za zvestobo in za vse tiste darove, ki jih Gospod daje duhovniku in po njem Božjemu ljudstvu skozi leta njegovega služenja, skozi rane, ki jih prejema njegovo srce. In če jih ne prejema, ni Kristusov duhovnik, kakor smo slišali. Pokojni profesor Janžekovič je bil silno ponosen na svojega naslednika, profesorja Antona Stresa.«

Več na...
 

Pomagajmo prizadetim v neurju

Nedavna toča je zelo prizadela posamezne kraje v občini Črnomelj. Prizadetih je več sto stanovanjskih objektov. Slovenska karitas zato vabi k zbiranju sredstev, s katerimi bo pomagala najbolj prizadetim pri začasnih ukrepih. Zbrana sredstva v akciji bodo namenjena socialno ogroženim gospodinjstvom predvsem pri pokritju stroškov nakupa strešnikov, ureditvi streh, ki so bila pokrita z salonitno kritino in drugo kritino ter menjavi poškodovanih stekel. 

Več na...
 

Papež sprejel astronavte

Papež Frančišek je v soboto v avdienco sprejel pet astronavtov, poroča spletni portal Vatican News. 26. oktobra lani se je sveti oče s posadko Mednarodne vesoljske postaje (International Space Station/ISS) v živo pogovarjal s pomočjo video povezave, ekipa teh astronavtov – Američani Randy Bresnik, Joe Acaba in Mark Vande Hei, Rus Sergej Rjazanski in Italijan Paolo Nespoli – z družinami pa so papeža zdaj obiskali v Vatikanu.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Spremljanje v prvih letih zakonskega življenja

230. Res je, da veliko zakoncev po poroki izgine iz krščanskega občestva, vendar pogosto zamudimo nekatere priložnosti, v katerih se spet pojavijo in bi jim lahko ponovno na privlačen način približali ideal krščanskega zakona ter jih povezali z različnimi oblikami spremljanja. Mislim na primer na krst otroka, na prvo obhajilo ali kadar se udeležijo pogrebne svečanosti ali svatbe kakega sorodnika ali prijatelja. Skoraj vsi zakonski pari se spet pojavijo ob takih priložnostih, ki bi jih lahko bolje uporabili. Drug način zbližanja je blagoslov hiše (stanovanja)  ali obisk Marijine podobe, kar daje priložnost, da razvijemo pogovor o stanju v družini. Koristno je lahko tudi, če zrelejšim zakonskim parom zaupamo nalogo, da spremljajo mlade poročene zakonce v svoji soseski tako, da jih obiskujejo, jih spremljajo v njihovih začetkih in jim predlagajo način, kako rasti. Pri sedanjem življenjskem ritmu večina zakonskih parov ne bo pripravljena za pogosto srečevanje, ne smemo pa se omejiti na pastoralo malih elit. Družinska pastorala mora biti danes v bistvu misijonarska; treba je iti ven, biti ljudem blizu, namesto da bi se omejili na to, da smo ustanova s tečaji za tisto peščico, ki jih obiskuje.

                                                                             Radost ljubezni, 230
 
 

Božja beseda

 

11. nedelja med letom

 

»Brez prilike jim ni govoril, svojim učencem pa je posebej vse razlagal« (Mr 4,34)

 

Ezk 17,22-24;

Ps 92;

2 Kor 5,6-10;    

Mr 4,26-34

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

 

Molitev

 

Veličasten slap grmi z višine. 
Morje kapljic združenih je v eno. 
Vsaka zase nič ne šteje; 
skupaj z vsemi zliva se v lepoto, 
ki odeva Božje stvarstvo. 
V Božji slap smo združeni po krstu. 
Vsi smo udje svete Božje Cerkve. 
Sami zase smo le kaplje. 
Kadar eno smo v ljubezni Božji, 
slap smo večnega življenja.

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]