E-novice 23-2016

E-novice 23, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papež: Čas je pomembnejši kot prostor

 

Za papeža Frančiška je čas večji od prostora, ker je pot k pristnemu človeškemu napredku »proces«, ki je sam funkcija časa. Ker je čas gibljiv in v gibanju, predstavlja ključ izogibanju temu, da »obtičimo« v prostoru, če se tako izrazim. Če bomo skušali napolniti prostor s kratkoročnimi rešitvami in togimi in statičnimi odgovori na probleme brez misli, kako se bomo res premaknili s te točke, bomo prekinili stik s časom in se prikrajšali bolj upanja polne prihodnosti.

Več na...

Nov dikasterij: za laike, družini in življenje

 

Sveti oče Frančišek je na predlog Sveta kardinalov, odobril Statut novega dikasterija za laike, družino in življenje, v katerega bosta od 1. septembra 2016 naprej združena sedanji Papeški svet za laike in Papeški svet za družino. Dikasterij je pristojen za področja pospeševanja življenja in apostolata vernih laikov, za pastoralno skrbi za družino in njeno poslanstvo, kot je v Božjem načrtu ter za zaščito in podporo človeškemu življenju.

Več na...

Molitveni nameni za mesec junij


Splošni: Da bi ostareli, odrinjeni in tisti, ki nimajo nikogar, tudi v velemestih našli priložnost za srečanje in medsebojno pomoč.

Za evangelizacijo: Da bi semeniščniki in vsi, ki stopajo na pot posvečenega življenja, imeli modre mentorje, ki živijo evangeljsko veselje in jih bodo znali dobro pripraviti na njihovo poslanstvo.

Slovenski: Da bi tisti, ki jih Bog kliče k posvečenemu življenju in/ali v duhovniško službo, sprejeli Njegovo povabilo.

Več na...

Lady Gaga in debata o evharistiji

 

Verjetno ste slišali, da je Lady Gaga nedavno objavila nekaj o sveti maši, in kako jo je nagovorila vrstica iz duhovnikove pridige. Toda moje razburjenje je bilo premagano, ko sem začela brati komentarje pod objavo. Najbolj me je potrlo to, da sem bila priča temu nevelikodušnemu odnosu s katerim kristjani opazujejo in  obtožujejo na stotine ljudi bogokletja ali smrtnega greha, in se namesto tega ne posvečajo raje navdihu, da bi zanje darovali svoje molitve…

Več na...

Iskati, vključevati in veseliti se

 

Po papeževih besedah je srce dobrega Pastirja usmiljenje samo, njegova ljubezen nima meja, se ne utrudi in se nikoli ne preda. Še posebej je usmerjeno proti najbolj oddaljenim, saj želi doseči vse in nikogar izgubiti. Ob Srcu Jezusovem se postavlja temeljno vprašanje duhovniškega življenja. Tudi srce Kristusovega pastirja poznati le dve usmeritvi: Gospoda in ljudi. Iz tega izhajajo tri lastnosti srca pastirja – iskati, vključevati in veseliti se.

Več na...

Po papeževem poljubu se je tumor skrčil

 

Med lanskim obiskom papeža Frančiška v Philadelphiji, je papež ustavil avtomobilsko povorko, da bi med svojim izletom okrog mesta, pozdravil in poljubil mnogo otrok. Nič ni vedel o tem, da ima ena izmed enoletnih otrok, ki jih je poljubil, Gianna Masciantonio, redko obliko možganskega tumorja, ki ga ni mogoče operirati. Od njegovega poljuba dalje je na hitri poti do okrevanja. Šest tednov po slavnem poljubu, je magnetna resonanca odkrila, da se je tumor v Giannini glavi skrčil in je »tumor samo še rdečica na zaslonu.«

Več na...

Švicarji na referendumu o raziskavah na zarodkih

 

  V nedeljo, 5. junija, je v Švici potekal referendum, na katerem so volilci glasovali o spremembi zakona o predimplantacijski genetski diagnostiki. Po prvih podatkih je 62% udeležencev referenduma glasovalo za to, da bodo lahko na človeških zarodkih opravljali genetske preiskave še preden jih vstavijo v maternico, da bi lahko preverili morebitne bolezni ali prizadetost. Švicarska škofovska konferenca, ki je predlogu od začetka nasprotovala, se je takoj odzvala z izjavo.

Več na...

Sveto leto usmiljenja

Kakšna je razlika med usmiljenjem in sočutjem?

Kakšna je razlika med usmiljenjem in sočutjem in v čem sta si podobna?
 
Usmiljenje je nekaj Božjega in zadeva sodbo nad našimi grehi. Sočutje pa ima bolj človeški obraz. Pomeni čutiti, trpeti z nekom, ne biti ravnodušen do bolečine in trpljenja drugih. Je tisto, kar je občutil Jezus...Pomislimo na čudovit prizor obujenja vdovinega sina iz Naina. Ko je Jezus prišel v to galilejsko mesto, so ga ganile solze vdove, strte zaradi izgube svojega edinca. Luka piše: »Ko jo je Gospod zagledal, se mu je zasmilila in ji je rekel: 'Ne jokaj' (7,13).« Učlovečeni Bog se pusti ganiti človeški bedi, našim potrebam, našemu trpljenju. Grški izvirnik označuje sočutje z izrazom σπλαγχνίζομαι (izg. splanhnízomai), ki se nanaša na maternico. Gre za globoko starševsko ljubezen, ki jo oče in mati čutita do svojega otroka. S takim sočutjem in usmiljenjem nas ljubi Bog. Jezus dogajanja ne spremlja od daleč, neprizadeto, kot kak fotograf, ampak se pusti vplesti vanj. Tako moramo tudi mi gledati na uboge, na odrinjene, na grešnike, s katerimi se srečujemo. Takšno sočutje potrebujemo dandanes, da premagamo vsesplošno brezbrižnost. Sočutje, ki izhaja iz zavesti, da smo tudi sami grešniki.

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


11. nedelja med letom   

 

»Odpuščeni so njeni mnogi grehi, ker je močno ljubila; komur pa se malo odpusti, malo ljubi.« (Lk 7,47)2 Sam 12,7-10.13

Ps 32

Gal 2,16.19-21

Lk 7,36-8,3


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Molitev

 

Gospod, studenec žive vode,
ti Sin si živega Boga.
Napoji me, da ne bom žejen,
mi pošlji Svetega Duha.
Gospod, ti daj mi žive vode,
naj čisti me in poživi,
naj daje rasti mi v višave,
naj vse strasti mi ohladi.
Gospod, ti reka si življenja,
ki s križa teče v večni raj.
Srce je tvoje vir življenja,
naj nikdar ne pozabim nanj.

iz molitvene revije Magnifikat
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp