Zadeva: E-novice 23
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 26. 06. 2019 14:35
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 23. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani. 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 23-2019

E-novice 23, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Sveti Duh, oblikovalec občestva

Papež Frančišek je med splošno avdienco govoril o binkoštih in izlitju Svetega Duha ter tako nadaljeval kateheze o Apostolskih delih. Dejal je, da je Sveti Duh oblikovalec občestva in umetnik sprave, predvsem pa je namenjen vsem, ki kličejo Gospodovo ime, in ne samo nekaterim.

Več na...

 

Vsakič prejmimo obhajilo kot prvič 

Ne smemo se navaditi evharistije in iti k obhajilu, kakor iz navade, ne! Vsakič, ko se približamo oltarju, da bi prejeli evharistijo, moramo obnoviti naš »amen« Kristusovemu telesu. Ko duhovnik reče »Kristusovo telo«, mi rečemo: »Amen«. Naj bo to »amen«, ki prihaja iz srca, iz prepričanja. Jezus je, živi Jezus. Ne navadimo se, vsakič naj bo, kot bi bilo prvo obhajilo.

Več na...
 

Plečnikova dela v Vatikanu

27. junija, bo  v Vatikanskih muzejih odprtje razstave Plečnik in sveto – Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Izjemen Plečnikov sakralni opus – 33 kosov liturgičnega posodja: kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarij – bo predstavljen svetovni javnosti takorekoč v središču Vatikanskih muzejev, v sobani na vhodu v Pinacoteco Vaticano, ki hrani dela svetovno znanih umetnikov.  

Več na...
 

Sodišče preprečilo prisilni splav 

Prizivno sodišče v Veliki Britaniji je preprečilo prisilni splav, ki so ga zdravniki želeli opraviti pri duševno zaostali nosečnici. Sodnica in dva sodnika so v ponedeljek razsodili, da je nedopustno predpisati umetno prekinitev nosečnosti zoper voljo mlade ženske. Sodniki so s svojo odločitvijo ugodili prošnji matere omenjene nosečnice, ki je minuli petek vložila pritožbo na razsodbo sodišča glede predloga zdravnikov.  

Več na...

Gojite in širite Kristusov ogenj

Ko sta učenca sedela z Jezusom pri mizi, je on »vzel kruh, ga blagoslovil, razlomil in jima ga dal. Tedaj so se jima odprle oči in sta ga prepoznala« (Lk 24,30). Ali je naključje, da ste mogli obhajati slovesnost Svetega Rešnjega Telesa in Krvi ravno v teh dneh? Ali ni morda Gospod tisti, ki želi ponovno odpreti vaša srca in vam spregovoriti preko tega evangeljskega odlomka?

Več na...
 

Vsem darovalcem iskrena hvala 

Slovenska karitas je sporočila, da so s pomočjo sredstev iz akcije »Za srce Afrike« ter Misijonskega središča Slovenije ta konec tedna v Ruandi blagoslovili nove prostore zdravstvenega centra. Tako Karitas kot misijonarka s. Anka Burger vsem darovalcem iz Slovenije vzklikata »iskrena hvala«. Vse to pa ne bi bilo možno brez dobrote darovalcev, ki so zbrali 196.000 evrov. 

Več na...
 

Odvetnik Bibijeve spet brani kristjane

Odvetnik Asie Bibi se znova bori proti smrtni obsodbi v procesu o bogoskrunstvu.  Saiful Malook bo na prizivnem procesu pred vrhovnim sodiščem zagovarjal krščanski par v Lahoreju. Zakonca v zaporu čakata na izvršitev smrtne kazni od leta 2014, ko sta bila obtožena, da sta užalila preroka Mohameda. Saifulu Malooku je že v primeru Asie Bibi uspelo spodbijati smrtno obsodbo zaradi bogoskrunstva. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Združeni v molitvi v luči velikonočne skrivnosti

321. »Krščanski zakonci so drug drugemu, svojim otrokom in ostalim domačim sodelavci za milost in pričevalci za vero.«  Bog jih kliče za rojevanje in zato, da bi skrbeli drug za drugega. Ravno zaradi tega je bila družina »od nekdaj najbližja 'bolnišnica'«. Negujmo drug drugega, podpirajmo drug drugega, spodbujajmo se med seboj in vse to živimo kot del naše družinske duhovnosti. Življenje zakonskega para je deležnost pri rodovitnem Božjem delu in vsak je za drugega stalen izziv Svetega Duha. Božja ljubezen se izraža tudi »z besedami, s katerimi si mož in žena izražata svojo zakonsko ljubezen«. Tako sta oba drug za drugega odsev Božje ljubezni, ki tolaži z besedo, pogledom, pomočjo, ljubkovanjem in objemanjem. Zato je »želja, da bi osnovala družino (…), odločitev, da bosta del Božjih sanj, odločitev, da bosta sanjala z njim, odločitev, da bosta z njim gradila, da se bosta skupaj z njim vrgla v to pustolovščino in gradila svet, kjer se nihče ne počuti samega«.

 

322. Celotno življenje družine je usmiljena »paša in varovanje«. Vsak skrbno slika in piše v življenje drugega: »Naše pismo ste vi, zapisano v naših srcih, (…) pisano ne s črnilom, ampak z Duhom živega Boga« (2 Kor 3,2-3). Vsak je »ribič ljudi« (prim. Lk 5,10), ki v Jezusovem imenu »meče mreže« (prim. Lk 5,5) na druge, ali je kmet, ki obdeluje svežo prst svojih ljubih in iz njih spravlja, kar je najboljše. Zakonska rodovitnost pomeni tudi podpirati druge, kajti »koga ljubiti pomeni, od njega pričakovati nekaj nedoločljivega in nepredvidljivega; in hkrati pomeni, da mu na kakršen koli način pomagamo do sredstva, da bo mogel ustrezati temu pričakovanju«. To je Božja služba, kajti Bog je v nas položil veliko dobrih stvari, v upanju, da jim bomo dali rasti.

                                                                      Radost ljubezni, 321-322
 
 

Božja beseda

 

13 nedelja med letom

 

»Ko so potovali, mu je med potjo nekdo rekel: 'Za teboj bom hodil, kamor koli pojdeš.'« (Lk 9,57)

 

1 Kr 19,16b.19-21

Ps 16

Gal 5,1.13-18   

Lk 9,51-62

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

 

Molitev

 

Noč srebrna je prižgala

lučke Božje na višavi,

doli gledajo na zemljo

s tisoč ljubkimi pozdravi.

 

Zvezda k zvezdi se nagiblje,

vsaka ve skrivnost veliko;

gledajo, strme na zemljo,

v nezaslišano odliko.

 

Doli gledajo na zemljo

male iskrice ognjene,

gledajo Boga, ki čaka,

čaka, da se s prahom sklene.

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]