Zadeva: E-novice 23
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 5. 06. 2018 09:01
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 23. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Vedno se lahko odjavite od prejemanja e-novic z e-pošto ODJAVA na: [email protected]

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 23-2018

E-novice 23, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Varovati dar Svetega Duha

Papež Frančišek je med splošno avdienco, ki je potekala na Trgu svetega Petra, govoril o tesni povezanosti med zakramentom birme in krščanskim uvajanjem. Dejal je, da je Sveti Duha dar, ki ga moramo skrbno varovati in mu biti poslušni, da bi v današnjem svetu odsevali Jezusa Kristusa. »En sam Duh razdeljuje številne darove, ki bogatijo eno samo Cerkev: je Avtor različnosti, a istočasno je Ustvarjalec enosti. Duh tako daje vsa ta bogastva, ki so med seboj različna, a na isti način ustvarja tudi harmonijo, torej enost vseh teh duhovnih bogastev, ki jih imamo mi kristjani,« je zatrdil papež.

Več na...

 

 

 

Veselje je kristjanovo dihanje 

Pravi kristjan ne more biti mračen in žalosten. Pravi kristjan je vesel. Biti moški in ženka veselja pomeni biti moški in ženska miru, pomeni biti moški in ženska tolažbe. »Krščansko veselje je kristjanovo dihanje,« je dejal papež Frančišek. »Kristjan, ki v srcu ni vesel, ni dober kristjan. Veselje je dihanje, je način kristjanovega izražanja. Ni neka stvar, ki se jo kupi, ali nekaj, kar se počne na silo, ne. Je sad Svetega Duha. Tisti, ki v srcu ustvari veselje, je Sveti Duh.«

Več na...
 

Apostolski vizitator za Medugorje

Župnija Medžugorje je dobila apostolskega vizitatorja, ki bo odgovoren Svetemu sedežu. Papež je na to mesto imenoval poljskega nadškofa Henryka Hoserja, ki je lani poleti preučeval pastoralne potrebe romarjev v tamkajšnjem Marijinem svetišču. Sedaj bo zagotavljal redno in neprekinjeno spremstvo župnijske skupnosti v Medžugorju, kakor tudi vernikom, ki pridejo tja kot romarji. Gre za naslednji korak v Hoserjevem poslanstvu.

Več na...
 

Knjiga lažnih novic o papežu

Kot sta pojasnila avtorja knjige z naslovom Lažni papež, Nello Scavo in Roberto Beretta, se jima je zamisel za omenjeno knjigo rodila pred dvema letoma, ko je izšla knjiga z naslovom Frančiškovi sovražniki. Ta raziskuje, s kakšnim odporom in nasprotovanji se vsak dan srečuje papež. Knjiga o lažnih novicah pa razkriva številne laži, ki v mreži različnih medijev krožijo o papežu Frančišku. Nekatere so očitne izmišljotine, druge so rezultat nesposobnosti ali malomarnosti. 

Več na...

Pedro Opeka pri papežu

Papež Frančišek se je srečal z misijonarjem Pedrom Opeko. Opeka je povedal, da papež Frančišek s svojo karizmo vsakemu sporoča mir, ki ga sam živi. Njegova ponižnost in veselje ti dajeta dober občutek in prebudita željo, da drugemu postaneš brat in mu pomagaš po najboljših močeh. Malgaški škofje so papeža za prihodnje leto povabili na obisk, zato ga je tudi Opeka povabil, naj obišče prebivalce Akamasoe, ki se z delom, izobraževanjem in redom borijo proti izjemni revščini.

Več na...
 

Na Filozofski fakulteti ukinili moški spol

V pravnih dokumentih Filozofske fakultete bodo po novem le študentke in profesorice, v ženski obliki bodo naslavljali tudi vse Filipe, Jakobe, Marke, Petre in tako naprej. Očitno tudi dekana ne bo motilo, če se bo pod pravni akt podpisal, da je zadevo odobrila dekanja Roman Kuhar. Dr. Kozma Ahačič, znanstveni svetnik in namestnik predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, domneva, da so idejo uvozili iz katere od redkih univerz v tujini. 

Več na...
 

Molitveni namen za mesec junij

Splošni molitveni namen za mesec junij: Da bi bile socialne mreže naklonjene solidarnosti in učenju spoštovanja drugega v njegovi različnosti. »Ne moremo živeti sami, zaprti vase. Potrebujemo, da ljubimo in smo ljubljeni. Potrebujemo nežnost. Komunikacijske strategije ne zagotavljajo lepote, dobrote in resnice komunikacije. Tudi svetu medijev ne sme biti tuja skrb za človeštvo; poklican je izraziti nežnost. Digitalno omrežje je lahko kraj, bogat s človečnostjo; ne omrežje žic, ampak človeških oseb.«

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Spremljanje v prvih letih zakonskega življenja

228. Zgodi se, da eden od zakoncev ni krščen ali ne želi živeti verskih obveznosti. Ta ravnodušnost drugega je za drugega zakonca, ki bi rad živel in rastel kot kristjan, gotovo nekaj bolečega. Kljub temu je mogoče najti nekaj skupnih vrednot, ki jih lahko delita med seboj in jih z navdušenjem negujeta. Ljubiti neverujočega zakonskega druga, ga osrečevati, lajšati njegovo trpljenje in z njim deliti življenje, je v vsakem primeru pot posvečevanja. Z druge strani je ljubezen Božji dar in tam, kjer se razliva, daje čutiti svojo spreminjevalno moč, večkrat na skrivnosten način in prav do tega, da je  »posvečen neverni mož po ženi posvečen, in posvečena je neverna žena po možu« (1 Kor 7,14).

 

229. Župnije, gibanja, šole in druge cerkvene ustanove lahko opravljajo razne vrste pomoči za zdravljenje in poživljanje družin. Na primer s pomočjo zbiranja zakonskih parov iz soseščine ali po prijateljstvih, kratkih duhovnih obnov, s predavanji strokovnjakov o čisto konkretnih težavah družinskega življenja, z zakonskimi svetovalnicami, z misijonarskimi delavci, ki so posebej pripravljeni za to, da se pogovarjajo z zakonci o njihovih težavah in željah, s posvetovalnicami za različne družinske težave (odvisnost, nezvestoba, nasilje v družini), s prostori za duhovno zbranost, z delavnicami za pomoč staršem s težavnimi otroki in s srečanji družin. Župnijsko tajništvo mora biti pripravljeno, da ljubeznivo sprejema družine v stiskah in skrbi zanje ali jih napoti k tistim, ki so jim sposobni pomagati. Tudi zakonske skupine predstavljajo  pastoralno oporo, tako s pomočjo v času misijona, z molitvijo, izobraževanjem ali z vzajemno pomočjo. Te skupine nudijo priložnost za dajanje, za družinsko življenje, ki je odprto do drugih, za skupno življenje iz vere; so pa tudi sredstvo, ki lahko dela zakon trden in mu omogoča rast.

                                                                      Radost ljubezni, 228-229
 
 

Božja beseda

 

10. nedelja med letom

 

»Kdor namreč uresničuje Božjo voljo, ta je moj brat, sestra in mati.« (Mr 3,35)

 

1 Mz 3,9-15;

Ps 130;

2 Kor 4,13-5,1;    

Mr 3,20-35

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Prijateljstvo je predvsem prostor,

kjer sta dve osebi lahko druga z drugo odkriti,

ne da bi se sramovali svoje ranljivosti.

To še posebej velja za prijateljstvo s Kristusom,

ki se nam ravno na križu razodeva

kot podoba popolne ranljivosti. …

Bog nam razkriva svojo ranljivost,

da mu lahko tudi mi brez strahu

razkrijemo svojo.

 

Alain Dumont

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]