Zadeva: E-novice 22
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 18. 06. 2019 12:41
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 22. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani. 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 22-2019

E-novice 21, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Sveta Trojica - čudovita skrivnost Božje bližine

Papež Frančišek je v nedeljo na Trgu Cavour v Camerinu daroval sveto mašo. Med homilijo je razmišljal o spominjanju, upanju in bližini. Poudaril je, da nam Gospod ne odvzame bremen, kot bi si mi želeli, ampak nam daje Svetega Duha. Prav tako je spomnil, da Sveta Trojica ni teološka uganka, ampak čudovita skrivnost Božje bližine.

Več na...

 

Delovni dokument sinode o Amazoniji 

V Vatikanu so včeraj objavili delovni dokument oz. Instrumentum laboris za škofovsko sinodo o Amazoniji, ki bo v Rimu od 6. do 27. oktobra letos. Sinodalni očetje naj bi razpravljali tudi o vprašanju podeljevanja mašniškega posvečenja poročenim moškim in o novih možnostih služenja za ženske v Katoliški cerkvi. Težišče razprav bo okoljevarstvo na območju Amazonije pa tudi zaščita pravic staroselskega prebivalstva na tem območju. 

Več na...
 

Vabljeni k maši za domovino

V sredo, 19. junija 2019, ob 18.30 bo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore daroval sv. mašo za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti. K zahvalni maši za domovino ob dnevu državnosti so poleg vernikov povabljeni tudi predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora.  

Več na...
 

Nov pogled na baziliko Božjega groba

Obiskovalci Jeruzalema si bodo baziliko Božjega groba v starem mestnem jedru po novem lahko ogledali tudi z doslej neobičajne perspektive. Krščansko informacijsko središče (KIS) nasproti trdnjave ob vratih Jaffa bo v obratovalnem času obiskovalcem dalo na razpolago dostop do strešne terase na sedežu ustanove, ki nudi mogočen razgled na jeruzalemsko krščansko četrt vse do Tempeljskega griča in mošeje Al-Aksa.  

Več na...

Pridružen enajsterim učencem

Evangelist Luka nam ob odpadu enega od dvanajsterih, kar je povzročilo rano v telesu skupnosti, pokaže, da mora njegova služba preiti na nekoga drugega. In kdo bi jo lahko prevzel? Peter opozori: novi član mora biti od začetka Jezusov učenec. »Treba je ponovno sestaviti skupino dvanajsterih. Na tej točki se začne praksa skupnostnega razločevanja, kar pomeni gledati realnost z Božjimi očmi, z vidika enosti in občestva.«  

Več na...
 

Kipi papeža Frančiška v stolnici 

V Ljubljanski stolnici so predstavili opus kipov papeža Frančiška akademskega kiparja in slikarja Mika Simčiča. Gre za sedem portretov v bronu in enega v kamnu. Slednjega, ki ga je izklesal iz carrarskega marmorja, bo konec junija predal papežu Frančišku v Vatikanu. Kipe je izdelal s papeževo privolitvijo, kar si šteje v izjemno čast in ponos, saj je papež Frančišek to doslej vedno zavračal.

Več na...
 

Vatikan podpira načrt ZN za zaščito cerkva

Vatikan je izrazil podporo Združenim narodom pri njihovih prizadevanjih za boljšo zaščito svetišč in drugih verskih ustanov. Po vsem svetu strmo naraščajo nestrpnost in preganjanje ljudi zaradi vere, »ki meji že na genocid«. Stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih, nadškof Bernardito Auza, je opozoril na nedavne napade na sinagogo v Pittsburghu, na mošeje v Novi Zelandiji ter cerkve v Šrilanki in Burkina Fasu. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Združeni v molitvi v luči velikonočne skrivnosti

319. V zakonu se živi tudi smisel tega, kaj se pravi v celoti pripadati samo enemu človeku. Zakonca sprejmeta izziv in srčno želita, da bi se skupaj postarala in porabila svoje moči. Tako odsevata Božjo zvestobo. Ta trdna odločitev, ki zaznamuje življenjski slog, je »notranja zahteva zakonske ljubezenske zaveze«, kajti »kdor se ne odloči, da bo ljubil za zmeraj, za tistega je težko, da bi mogel iskreno ljubiti en sam dan«. Vendar bi ne imelo nobenega duhovnega smisla, ko bi šlo samo za zapoved, po kateri kdo brezvoljno živi. To je pripadnost srca, v katerega vidi samo Bog (prim. Mt 5,28). Vsako jutro, ko človek vstane, se pred Bogom na novo odloči za zvestobo, naj se čez dan zgodi karkoli. In ko gre k počitku, upa, da ko, ko se bo prebudil, nadaljeval to pustolovščino v zaupanju v Gospodovo pomoč. Tako je vsak sozakonec za drugega znamenje in orodje bližine Gospoda, ki nas ne pušča samih: »Jaz sem z vami vse dni do konca sveta« (Mt 28,20).

320. V nekem trenutku doživita zakonca svojo ljubezen kot resnično osvoboditev, kot zdravilno avtonomijo: ko vsak odkrije, da drugi ni njegova lastnina, temveč ima veliko pomembnejšega gospodarja, namreč svojega edinega Gospoda. Nihče drug ne more terjati pravice, da bi si lastil najbolj notranje in skrivnostno osebno področje ljubljenega človeka, in samo on more zavzeti središče njegovega življenja. Hkrati načelo duhovnega realizma stori, da zakonec ne postavlja več zahteve, naj drugi v polnosti zadovolji njegove potrebe. Potrebno je, da duhovna pot vsakega posameznika temu pomaga – kot je to dobro povedal Dietrich Bonhoeffer (1906-1945), da doživi neko »razočaranje« nad drugim, da neha pričakovati od tega človeka to, kar je lastno samo Božji ljubezni. To zahteva notranjo odpoved. Izključni prostor, ki ga vsak od zakoncev pridrži za svoje samotno druženje z Bogom, ne daje le možnosti za zdravljenje ran skupnega življenja, ampak omogoča tudi to, da v Božji ljubezni najdemo smisel lastnega življenja. Vsak dan si moramo izprositi delovanje Svetega Duha, da bo ta notranja svoboda možna.

                                                                      Radost ljubezni, 319-320
 
 

Božja beseda

 

12. nedelja med letom

 

»Nato jim je rekel: 'Kaj pa vi pravite, kdo sem?'« (Lk 9,20a)

 

Zah 12,10-11; 13,1

Ps 63

Gal 3,26-29   

Lk 9,18-24

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

O, ti majhen, beli košček kruha,

ki si moj pravi, živi Bog,

klečim pred tvojim skritim bistvom,

lačen, žejen, praznih rok! 

 

Želim, da vsega me použiješ

v ljubeči luči treh Oseb,

iz mene temo vso izmiješ,

me spremeniš v svoj sveti dih.

 

 O, ti čista Kri ljubezni,

ki v kelih usmiljeno kapljaš,

v mojo kri izlij hvaležnost,

dar življenja, ki le Ti ga daš! 

 

Naj v vsaki tvoji sveti maši

z vsem bitjem te častim

in vse, kar delam, mislim, molim,

v obhajilo bližnjim spremenim. 

 

Naredi iz mene dar ljubezni,

da svet bo Tebi posvečen,

in zvesti plamen večne luči

bo moje duše svetli odsev.

 

Zaupam vate, Jezus, Jagnje,

zaupam vate, nevidni Bog,

ljubim te, četudi čutim,

da oltar srca je ves ubog!

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]