Zadeva: E-novice 22
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 29. 05. 2018 10:21
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 22. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Od prejemanja e-novic se lahko kadarkoli odjavite z e-pošto ODJAVA na: [email protected]

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 22-2018

E-novice 22, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek v novem sklopu katehez o birmi

Sveti oče je med sredino splošno avdienco začel nov sklop katehez, in sicer o zakramentu birme. Izpostavil je, da je Sveti Duh tisti, ki nam v življenju daje moč za pričevanje in nas vodi, da smo sol in luč za druge ljudi. Po katehezah o krstu nas dnevi, ki sledijo prazniku binkošti, vabijo k premišljevanju o pričevanju, ki ga Sveti Duh spodbuja pri krščencih, ko premakne njihova življenja in jih odpre za dobro drugih, je dejal papež.

Več na...

 

Napovednik Nadškofije Ljubljana za mesec junij 

Po Marijinem mesecu maju sledi rožnik, mesec junij, po mnogih župnijah ga boste z branjem “vrtnic” posvetili Srcu Jezusovemu. V našem napovedniku najprej vabimo na spominsko spravno mašo v Kočevskem rogu, ki bo v soboto, 2. junija, ob 11. uri.

V petek, 8. junija, bomo praznovali slovesni praznik Srca Jezusovega. Dan kasneje sledi praznik Marijinega brezmadežnega srca. Ta dan bo na Rakovniku potekala Čarna mavrica, kamor ste povabljeni veroučenci iz vseh župnij. Veroučenci iz župnij Radovljiške dekanije pa boste ta dan poromali k Mariji Pomagaj na Brezje, romanje pa nosi naslov “Najstniki romamo“. Ravno romanja na Brezje bodo zaznamovala mesec junij.

Teden kasneje, 16. junija, sledi že 50. romanje bolnikov in invalidov na Brezje. Slovesno romarsko sveto mašo bo ob 10. uri daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. Kot predsednik škofovske konference bo v petek, 21.6. daroval slovesno sveto mašo za domovino ob dnevu državnosti in 25-letnici ustanovitve Slovenske škofovske konference. Ob zaključku šolskega leta bodo na Brezje tradicionalno poromali tudi mladi. Nočno peš romanje, ki bo potekalo 22. in 23. junija se bo začelo v župniji Ljubljana – Šentvid, v petek, 22. 6., ob 20. uri.

V nedeljo 24.6. v Katoliški Cerkvi praznujemo slovesni praznik rojstva Janeza Krstnika.

Na slovesni praznik apostolov Petra in Pavla pa bo v ljubljanski stolnici, ob 9. uri, potekalo mašniško posvečenje za ljubljansko nadškofijo.  V duhovnike bodo posvečeni Primož Meglič iz župnije Ivančna Gorica, Marko Mrlak iz župnije Žiri in Peter Stele iz župnije Komenda. Pridružila se jim bosta tudi redovnika br. Miroslav Pavšek OFMCap iz župnije Zagorje ob Savi ter p. Jona Vene OCist iz župnije Ljubljana – Sveti Peter. Novomašnike priporočamo v molitev, prav tako pa vabimo k molitvi za nove duhovne poklice.

 

 

Papežev socialni delavec kardinal 

Nadškof Konrad Krajewski, vodja papeške »socialne službe«, ni niti v sanjah pričakoval, da bo prejel kardinalski naziv. »Ravno sem hotel sesti na kolo in se odpeljati iz Vatikana, ko so mi namignili, naj med nedeljsko opoldansko molitvijo prisluhnem papežu,« je povedal. Napoved svetega očeta med opoldansko molitvijo na Trgu sv. Petra, da bo Krajewskega in še trinajst drugih duhovnikov povzdignil v kardinale, je bila zanj »popolno presenečenje«.

Več na...
 

Izjava Sveta katoliških laikov pred volitvami

Vabimo vse, dragi državljani Republike Slovenije, da udejanjite svojo volilno pravico in se udeležite volitev prihodnjo nedeljo. O volilnem rezultatu odločajo le tisti volivci, ki oddajo svoj glas. Pri presoji, kateri stranki boste namenili svoj glas, bodite pozorni zlasti na sadove njihovega preteklega dela, njihovega zavzemanja za spoštovanje človekovih pravic, pravic nerojenih otrok in družine kot osnovne družbene celice, za pravično družbo in skupno dobro.

Več na...
 

Plečnik potuje v New York

Na razstavi H konkretni utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948–1980, ki jo pripravljajo v Muzeju moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku, bo svoje mesto dobil tudi ikoničen predmet iz Plečnikove zbirke: maketa neuresničenega slovenskega parlamenta, Plečnikove katedrale svobode. Poleg ikonične lesene makete, ki je nastala leta 1949, na razstavo iz Plečnikove zbirke MGML potujeta tudi dva izvirna načrta: prerez in tloris II. nadstropja neuresničenega projekta iz leta 1947. 

Več na...

Papež o združevanju škofij v Italiji

V preteklem tednu je potekalo generalno zasedanje Italijanske škofovske konference na temo Cerkvena navzočnost v sedanjem komunikativnem kontekstu. Uvodni govor je pripadal papežu Frančišku, ki je z italijanskimi škofi želel podeliti nekaj svojih zaskrbljenosti. Začel je s krizo duhovnih poklicev, zatem spregovoril o evangeljskem uboštvu in transparentnosti, ob koncu pa v ospredje postavil še vprašanje zmanjševanja in združevanja škofij.

Več na...
 

Kako preprečiti izumiranje Slovencev?

»Po slovenski ustavi je slovenski narod temelj slovenske ustavnosti, torej, če za ta narod ne skrbimo, tudi slovenska država ni več potrebna. Ker govorimo o slovenskem narodu, to pomeni, da tega izumiranja ne moremo reševati s priseljevanjem, ampak se lahko opremo samo na lastne vire,« je dejal predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše in nanizal nekaj ukrepov družinske politike, ki bi lahko uresničili podporo slovenskim družinam. 

Več na...
 

Papež o lepoti zakona: Ljubezen je mogoča

‘Vidite, da je ljubezen mogoča!’ Ljubezen je zmožna narediti, da dva živita vse življenje zaljubljena: v veselju in bolečini, s problemi z otroki, s problemi med njima …  A vedno gresta naprej. V zdravju in bolezni, a vedno gresta naprej. To je lepota.« Moški in ženska sta ustvarjena po podobi in podobnosti Boga. Sam zakon tako postane njegova podoba, in zato je zelo lep. »Zakon je tiha pridiga vsem ostalim, je pridiga vseh dni.« To je lepota zakona – sta podoba in podobnost Boga. To je naša dobra novica.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Spremljanje v prvih letih zakonskega življenja

226.  Mlade zakonske pare je treba spodbujati, da si ustvarijo svojo navade, ki dajejo zdrav občutek stalnosti in varnosti; to se gradi z vrsto skupnih vsakdanjih obredov. Dobro je vedno začeti jutro s poljubom in vsak večer blagosloviti drug drugega, čakati na drugega in ga sprejeti, ko pride domov, včasih iti skupaj ven in skupaj opravljati hišne naloge. Hkrati pa je tudi prav, da prekinemo vsakdanjo rutino s kakim praznovanjem, da ne bi izgubili zmožnosti praznovanja v družini, se veseliti prazničnega obhajanja lepih doživetij. Skupaj se morata čuditi Božjim darovom in skupaj gojiti navdušenje za življenje. Če znamo praznovati, ta sposobnost obnavlja energijo ljubezni, jo osvobaja enoličnosti in vsakdanje navade napolnjuje z barvo in upanjem.

 

227.  Mi pastirji moramo družinam vlivati pogum, da bi rasle v veri. Zato je prav, da jih spodbujamo k pogosti spovedi, duhovnemu spremljanju in udeležbi na duhovnih obnovah. Treba jih je navajati tudi k temu, da bi si organizirali tedenske priložnosti za molitev v družini, kajti »družina, ki skupaj moli, ostane skupaj«. Včasih bi morali pri obiskovanju družin za trenutek sklicati vse družinske člane, da bi molili drug za drugega in družino zaupali Gospodovim rokam. Hkrati je prav, da vsakega od zakoncev spodbudimo, da si  vzameta čas za osebno molitev, da je vsak sam pred Bogom, saj mora vsak nositi svoje skrite križe. Zakaj ne bi Bogu povedali, kaj nam vznemirja srce, ali ga prosili, naj nam da moči, da ozdravimo svoje rane, se mu priporočili za luč, ki jo potrebujemo, za to, da bi mogli držati svojo obljubo? Sinodalni očetje so poudarili tudi tole: »Božja beseda je vir življenja in družinske duhovnosti. Celotna družinska pastorala se bo morala notranje preoblikovati in člani domače Cerkve se morajo oblikovati z molitvenim in skupnim branjem Svetega pisma. Božja beseda ni veselo oznanilo samo za človekovo zasebno življenje, ampak tudi merilo za presojo in luč za razločevanje raznih izzivov, s katerimi se spopadajo zakonci in družine.«

                                                                      Radost ljubezni, 226-227
 
 

Božja beseda

 

9. nedelja med letom

 

»Sobota je ustvarjena zaradi človeka in ne človek zaradi sobote.« (Mr 2,27)

 

5 Mz 5,12-15;

Ps 81;

2 Kor 4,6-11;    

Mr 2,23-3,6

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Naj čas bi meril, kar nikdar ne mine?

Naj bi brezbrežni, večni ocean

poskusila zajeti drobna dlan?

Naj to, kar Je, obseže, kar izgine?

 

Zaslutimo lahko samo globine,

ki v njih ljubezni se poraja dan,

izliva iz Srca se, polna ran,

vesoljstva napolnila je širine.

 

Približa se ji, kdor je vzljubil sam,

na lastna vsa pozabil je merila

in Darovanemu se daroval.

 

Kdor se prerodil je v ljubezni hram,

ki ga do dna je milost prežarila,

Srca odsev je Božjega postal!

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]