E-novice 22-2016

E-novice 22, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papež o vztrajni in neutrudni molitvi

 

Jezus spodbuja k neutrudni molitvi. »Vsi doživljamo trenutke utrujenosti in obupanosti, predvsem kadar se naša molitev zdi neučinkovita,« je dejal papež Frančišek. A Jezus nam zagotavlja, da Bog za razliko od krivičnega sodnika brez odlašanja usliši svoje otroke, čeprav to ne pomeni v času in na način, kakor bi mi hoteli. »Molitev ni čarobna palica!« je poudaril. »Pomaga nam ohranjati vero v Boga in se zanašati nanj, tudi kadar ne razumemo njegove volje.« Za to nam daje zgled sam Jezus, ki je veliko molil. V Pismu Hebrejcem beremo: »On je v dneh svojega mesa daroval molitve in prošnje z močnim vpitjem in solzami njemu, ki bi ga mogel rešiti iz smrti, in bil je uslišan zaradi spoštovanja do Boga« (Heb 5,7).

Več na...

Papež diakonom: Bodite vedno pripravljeni služiti

 

Kdor služi, ni ljubosumen varuh svojega časa, temveč se odpove, da bi bil gospodar svojega dne. Ve, da mu čas ne pripada, da je dar, ki ga prejema od Boga, da bi ga sam podaril: »Le tako bo zares obrodil sad.« Kdor služi, ni suženj dnevnega reda, ki ga je določil, temveč je s krotkim srcem razpoložljiv za nenačrtovano. Na ta način, z življenjem v razpoložljivosti, je služenje diakonov po papeževih besedah brez osebnih koristi in evangeljsko rodovitno.

Več na...

Sočutje: Moja lepa plešasta hči


Ljubezen do prijateljice in želja izkazati ji podporo, je mojo hčer nagnila k temu, da si je obrila glavo kot zbirateljica sredstev za otroke in mladostnike z rakom. Njena draga prijateljica se že polovico svojega življenja bori z limfomom in je zaradi kemoterapije, ki ji bo le za kratko obdobje pomagala, izgubila svoje lase. Hči ni želela, da bi njena prijateljica to prestajala sama, zato je zapustila svojo cono udobja in se odločila za to, da bo nekaj mesecev pritegnila nase več pozornosti kot bi si sama želela.

Več na...

Svetovno srečanje družin 2018 v Dublinu

 

V Vatikanu so predstavili priprave na 9. svetovno srečanje družin, ki bo od 22. do 26. avgusta 2018 potekalo v Dublinu na Irskem pod geslom Evangelij družine, veselje za svet. Priprave in sam dogodek bodo temeljili na papeževi posinodalni apostolski spodbudi Amoris Letitia oz. Radost ljubezni. Na podlagi tega dokumenta bodo oblikovali kateheze, s katerimi se bodo na dogodek pripravljali na Irskem, pa tudi drugje po svetu.

Več na...

Marijina skrivnost, materinstvo

 

V mesecu maju bi morali znova odkrivati Marijino skrivnost. V tej skrivnosti razkriva, da človeštvo ne pripada le ženskam, ampak tudi moškim. Mati Marija nas spominja, da milost materinstva poveličuje in naredi lepše tako moške kot ženske. Po skrivnosti materinstva moški in ženske soustvarjajo novo življenje z Bogom in tako deležijo v življenju in ljubezni Boga samega, kajti le tista bitja, ki smo se jih naučili ljubiti, so tista, s katerimi bomo preživeli večnost.

Več na...

Kako živeti teologijo telesa v družini?

 

Vsaka družina, vsak dan nam daje priložnost, da veri damo vsebino, da objamemo telesna in duhovna dela usmiljenja, ki so dejanja darovanjske ljubezni usmerjena k človeški osebi. Od skrbi za otroka, menjavanja plenic, pomirjanja srca, ki se trese zaradi nočne more, do živete izkušnje o kateri se odprto pogovarja z vprašujočim najstnikom, poslušanjem iščočega dvajsetletnika ali nasveta mladoporočencu; vsak blagoslovljeni stik z osebo lahko uči teologijo telesa.

Več na...

S tremi milijoni podpisi podprli družino

 

  Civilna združenja, ustanove in različna gibanja v Romuniji, povezana v Koalicijo za družino, si prizadevajo, da bi ohranili tradicionalno družino. V zadnjih petih letih pet referendumov v zvezi z zakonom in družino in sicer na Hrvaškem, v Sloveniji, na Slovaškem, Irskem in v Armeniji. Romunski člani Koalicije za družino pa se navdihovali pri slovenskem izidu referenduma, kjer smo državljani v veliki večini podprli tradicionalno družino.  

Več na...

Sveto leto usmiljenja

Kako učiti usmiljenja otroke?

Kako pa lahko učimo usmiljenja otroke?
 
Tako, da jih seznanjamo z evangeljskimi zgodbami, s prilikami, in se z njimi pogovarjamo. Predvsem pa tako, da jim damo usmiljenje doživeti in razumeti, da v življenju ni pomembno ne narediti nobenega greha, ampak vedno znova vstati iz njega. Rekel sem že, da je družina naša najbližja bolnišnica: kadar zbolimo, se zdravimo v njej, dokler je mogoče. Družina je prva šola za otroke, nepogrešljivi zgled za mlade in najboljši dom za ostarele. Naj še dodam, da je družina prva šola usmiljenja, ker v njej doživljamo ljubezen in odpuščanje ter se učimo ljubiti in odpuščati. Pri tem imam pred očmi zgarano mater, ki skrbi za svojega sina odvisnika in ga ljubi kljub njegovim napakam.

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


10. nedelja med letom   

 

»Ko jo je Gospod zagledal, se mu je zasmilila in ji je rekel: 'Ne jokaj!'« (Lk 7,13)


1 Kr 17,17-24

Ps 30

Gal 1,11-19

Lk 7,11-17


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Molitev

 

Mestni trušč.
V avtobusu,
na pločniku,
z menoj si ti.
Gruča ljudi.
V poslušanju,
v govorjenju,
z menoj si ti.
Tišina gozda.
V pihljanju vetra,
v šelestenju listja,
z menoj si ti.
Lepota svetišča.
V predanosti,
v tihi molitvi,
z menoj si ti, Gospod!

 

iz molitvene revije Magnifikat
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp