Spoštovani prejemniki E-novic!
 
Pred vami je 21. številka E-novic.
 
Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel
 
 
 




E-novice ŽPS


Št. 21 (17.6.2014), leto 2014
Marjana Debevec, Ljubezen je konkretno znamenje naše vere (Vir: Radio-ognjisce.si)

Po papeževih besedah nas praznik Svete Trojice vabi k češčenju božanskega življenja Očeta, Sina in Svetega Duha. Gre za življenje globokega občestva in popolne ljubezni, ki je izvir in cilj vsega vesolja ter vsakega ustvarjenega bitja, je dejal papež.

Sveta Trojica je po papeževih besedah vzor Cerkve, v kateri smo poklicani, da se ljubimo med seboj, kakor nas je ljubil Jezus. „Ljubezen je konkretno znamenje, ki izraža našo vero v Boga Očeta, Sina in Svetega Duha. Ljubezen je značilnost kristjana, saj je Jezus rekel: 'Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste imeli ljubezen med seboj'.“

Po papeževih besedah smo prav vsi poklicani oznanjati sporočilo, da je Bog ljubezen, da Bog ni oddaljen ali neobčutljiv na to, kar živimo. „Blizu nam je, vedno je bo nas, hodi z nami in z nami deli naše veselje in naše bolečine, naša upanja in napore. Ljubi nas vse do tega, da je postal človek, prišel na svet, ne da bi nas obsodil, ampak da bi se svet po njem zveličal“, je poudaril papež. To ljubezen je po njegovih besedah težko razumeti, vendar jo občutimo, ko s približamo Jezusu, ki nam vedno znova odpušča.

Sveti Duh je po njegovih besedah Tisti, ki nam posreduje božansko življenje in nam tako pomaga vstopiti v dinamičnost Svete Trojice, ki je dinamičnost ljubezni, občestva, medsebojnega služenja in podelitve.

Človek, ki ljubi druge iz samega veselja, da ljubi, je odsev Trojice. Družina, v kateri se njeni člani ljubijo in si med seboj pomagajo, je odsev Trojice. Župnija, kjer se imajo radi med seboj ter si podelijo duhovne in materialne dobrine, je odsev Svete Trojice“, je dejal Frančišek. Po njegovih besedah prava ljubezen nima mej, ampak se zna omejiti, da gre naproti drugemu, da spoštuje svobodo drugega.

Sveta Trojica pa se nam posreduje preko evharistije. Zato je Cerkev po prazniku Svete Trojice postavila praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Vse Rimljane je papež ob sklepu povabil k procesiji, ki jo bodo v četrtek zvečer pripravili v Lateranski baziliki.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/155/aktualno/14063/ 
 

V Vatikanu sta se srečala papež Frančišek in anglikanski nadškof Justin Welby (Vir: katoliska-cerkev.si)

S papežem Frančiškom se je srečal canterburyjski anglikanski nadškof Justin Welby. Frančišek in Welby sta se najprej zadržala v zasebnem pogovoru, sledila je predstavitev anglikanske delegacije svetemu očetu z govori, zatem pa še skupna molitev v kapeli Urbana VIII. v Vatikanu.

Papež je v svojem govoru dejal, da se pred Jezusovim usmiljenim pogledom ne moremo pretvarjati, da ločitev med katoliško in anglikansko Cerkvijo ni sramotna in da ni ovira pri oznanjevanju evangelija zveličanja v svetu. Polna edinost se lahko zdi zelo oddaljena, pa vendar vedno ostaja cilj, h kateremu moremo usmeriti vsak korak na ekumenski poti, po kateri skupaj hodimo, je zatrdil in spomnil na 'Dekret o ekumenizmu' drugega vatikanskega koncila, ki poziva k nadaljevanju odnosov in sodelovanja, ne da bi se oviralo poti Božje previdnosti in nasprotovalo prihodnjim navdihom Svetega Duha. »Naš napredek k polnemu občestvu ne bo samo rezultat naših človeških dejanj, ampak svobodni dar Boga. Sveti Duh nam daje milost, da ne izgubljamo poguma, in nas vabi, naj se s popolnim zaupanjem prepustimo njegovemu mogočnemu delovanju,« je zatrdil papež.

Nadaljeval je, da se kot Gospodovi učenci zavedamo, da je vera prišla do nas preko številnih pričevalcev: »Dolgujemo velikim svetnikom, učiteljem in skupnostim, ki so nam skozi stoletja posredovali vero in ki nam potrjujejo naše skupne korenine.« Spomnil je na papeža Gregorja Velikega, ki je iz Rima odposlal meniha Avguština in njegove tovariše oznanjat evangelij ljudstvom Velike Britanije ter tako začel zgodovino vere in svetosti. Ta pomembna pot je po Frančiškovih besedah pustila globoko sled v cerkvenih ustanovah in izročilih, ki so skupni obema Cerkvama in ki prestavljajo trden temelj za bratstvo. »Na tem temelju gledamo z zaupanjem v prihodnost,« je poudaril. 'Mednarodna anglikansko katoliška komisija' in 'Mednarodna anglikansko katoliška komisija za edinost in poslanstvo' predstavljata pomembno okolje, jer se lahko na konstruktiven način pretrese stare in nove izzive ekumenskega prizadevanja.

Papež Frančišek je še spomnil na prvo srečanje z nadškofom Welbyjem, ko sta se pogovarjala o skupnih skrbeh in bolečini ob vseh hudem, ki pesti človeško družino, predvsem glede trgovine z ljudmi in drugih sodobnih oblik suženjstva. Frančišek se je Welbyju zahvalil za zavzemanje v zoperstavljanju temu nesprejemljivemu zločinu nad človeškim dostojanstvom. Na tem področju so bile vzpostavljene pomembne dejavnosti sodelovanja na ekumenskem področju ter tudi s civilnimi oblastmi in mednarodnimi organizacijami. Veliko je tudi karitativnih pobud, ki potekajo v različnih delih sveta, pri čemer je papež omenil mrežo za boj proti trgovini z ženskami. Pozval je k zavzemanju za vztrajen boj proti novim oblikam suženjstva, nudenju tolažbe žrtvam in zaustavitvi te tragične oblike trgovine. »Kot učenci, ki so bili poslani ozdravljat ranjeni svet, se zahvaljujem Bogu, da nam je pomagal, da se skupaj, vztrajno in odločno zoperstavljamo tej ogromni nadlogi,« je še dejal Frančišek.

Več na: http://katoliska-cerkev.si/v-vatikanu-sta-se-srecala-papez-francisek-in-anglikanski-nadskof-justin-welby
 

Ksenja Hočevar, Dolinšek: »Starši, naredite stopinje svojim otrokom!« (Vir: Druzina.si)

Pastoralna služba nadškofije Ljubljana in Škofijski urad za družino sta v soboto, 14. junija, prvič povabila prvoobhajance na zahvalno romanje k Mariji Pomagaj na Brezje.

Prvoobhajanci, njihovi starši, bratci in sestrice, dedki in babice so brezjansko baziliko napolnili do zadnjega kotička. Najbolj množično so se odzvali iz župnij Ljubljana Koseze, Kranja-Zlato polje, Dola pri Ljubljani, Dolskega, Šenčurja, Kranja Primskovo – iz teh župnij so prvoobhajance spremljali duhovniki, veliko prvoobhajancev pa je prišlo organizirano s kateheti ali s starši, med njimi jih je bilo veliko iz župnij Moravče in Grosuplje, ki so ob koseških prvoobhajancih in z zborovodkinjo Veroniko Bartolj oblikovali tudi petje pri maši..
Pred mašo so sodelavci Pastoralne službe pripravili polurni program, v katerem so predstavili življenje s. Tončke Krajnik, ki je bila pri sedmih letih ozdravljena na Brezjah, o njej pa je posnet tudi film. »Starši, bodite zgled svojim otrokom, delajte jim v življenju stopinje, po katerih bodo hodili,« je med pridigo spodbujal starše prvoobhajancev vodja pastoralne službe in koseški župnik Igor Dolinšek in s prispodobo stopinj v pesku opogumljal zbrane k življenju po Marijinem zgledu.

Ob koncu maše je Dolinšek povabil družine, da se v procesiji približajo Mariji, gredo okoli oltarja. »pridite s hvaležnostjo v srcu! Starši, izročite svoje otroke Mariji, otroci, zahvalite se za starše in stare starše božji Materi,« jih je vabil Dolinšek, njegovi sodelavci pa so ob izhodu vsakemu prvoobhajancu podarili podobico brezjanske Marije in blagoslovljen kruhek.

Na ploščadi pred cerkvijo so otroci prejeli brezplačen izvod Mavrice, veliko pa jih je sodelovalo v nagradnem kvizu revije Mavrice, založba Družina pa jim je podarila zanimive nagrade.

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/dolinsek:-%C2%BBstarsi-naredite-stopinje-svojim-otrokom%C2%AB
 

Dan molitve in posta za domovino (Vir: Druzina.si)

Ob 20-letnici samostojne Slovenije je nastala pobuda za Dan molitve in posta za domovino. Dogodek jeIniciativna skupina za molitev in post za domovino prvič organizirala 22. junija 2011, od takrat pa je postal tradicionalen. S tem želijo pobudniki priklicati Božji blagoslov in znova najti vezi z Bogom, "ki so bile pretrgane ali prizadete zaradi naše nehvaležnosti ob mnogih darovih, ki smo jih bili deležni kot narod in družba", so zapisali na svoji spletni strani.

Že v času Stare zaveze so skupnosti s postom in molitvijo poskušale stopiti na novo pot. Znane pa so tudi novejše pobude. Na primer, ameriški predsednik Abraham Lincoln je med ameriško državljansko vojno razglasil dan molitve, posta in ponižanja za vso Ameriko, saj se je zavedal, da v njegovih predsedniških rokah ni drugih vzvodov, s katerimi bi mogel prekiniti grozote državljanske vojne. Tudi zdaj smo v težkem gospodarsko-finančnem položaju in se morda še ne zavedamo svoje človeške nezmožnosti, da bi presegli "razloge in posledice vsestranske krize, v kateri smo se znašli kot narod, družba in država". Pobudniki za molitev in post za domovino želijo spodbuditi posameznike in skupine, da bi skupaj pripomogli k lepši prihodnosti naše domovine, so pa pripravljeni tudi sodelovati pri drugih pobudah, ki bi Sloveniji prinesle boljši jutri. Nagovarjajo pa tudi nekristjane in neverujoče, ki "čutijo potrebo, da ne le na družbenem, političnem ali strokovnem področju, pač pa tudi drugače nekaj prispevajo k blaginji naše domovine."

Gospod Gregor Čušin, član Iniciativne skupine za molitev in post za domovino, je tik pred prvim Dnem molitve in posta za domovino spregovoril o začetnih dvomih in poznejšem navdušenju: "K projektu sem bil povabljen in priznam, da po prvem telefonskem klicu in pogovoru, ki je sledil, nisem čisto natančno vedel, za kaj gre. Mislil sem si, da me potrebujejo, da bom na neki prireditvi malo recitiral. Ko pa so mi predstavili idejo o dnevu molitve in posta, sem bil navdušen. Čeprav sem neprestano v pogonu, me neka, recimo temu »politična angažiranost« ni nikoli prevzela. Do kakšnih prireditev, javnih zborovanj in protestov čutim celo svojevrsten odpor. Kar seveda ne pomeni, da se mi te stvari zdijo nepotrebne. Ljudi, ki se javno zavzamejo za svoje ideale, celo občudujem. Pravim le, da je meni tovrstno početje tuje in da me vsakič nekoliko peče vest, ko »prešpricam« kako tako zadevo. Molitev in post?! Za domovino? Tu pa z veseljem pristavim svoj lonček. To pa je pot, na katero prav rad stopim."

VPIS V MOLITVENO VERIGO

Letos bo Dan molitve in posta že četrtič zapored. Trajal bo od ponedeljka, 23. junija, zvečer, do torka, 24. junija, zvečer. Spokorni dan bo sklenil predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan, ki bo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani daroval tradicionalno mašo za domovino. Glavna letošnja pobuda je spodbuditi k razmišljanju o tem, da smo ljudje v domovini med seboj povezani v skupnosti, saj kot posamezniki vstopamo v odnos. Temelj skupnosti je vsak človek, zato je vsak dragocen. V različnosti pa se med seboj dopolnjujemo.

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/dan-molitve-in-posta-za-domovino
 

Mojca M. Štefanič, Zelena luč za osem novih blaženih (Vir: Druzina.si)

Papež Frančišek je potrdil zaključek osmih postopkov za beatifikacijo štirih moških in štirih ženskih kandidatov, predvsem duhovnikov ali redovnikov oz. redovnic, med njimi pa je tudi katoliški laik. Med avdienco za prefekta pristojne vatikanske kongregacije, kardinala Angela Amata, je sveti oče minuli teden potrdil dve čudežni ozdravljenji in šest dekretov, s katerimi so svetniškim kandidatom priznane junaške kreposti.

Med kandidati je tudi Uberto Mori (1926-1989), inženir in časnikar, član Frančiškovega tretjega reda. V bližini Marijinega svetišča Puianello pri Modeni v severni Italiji je preko radijske postaje »Antenna 1« intenzivno oznanjeval in misijonaril.

V dekretih, ki so jih minuli konec tedna objavili v Vatikanu, je papež potrdil čudež redovnice Irene Stefani (1891-1930) iz Brescie v severni Italiji, ki je delovala v Keniji. Junaške kreposti je priznal tudi redovnici Giuseppi Scandola (1849-1903) iz Verone. V starosti 28 let je odšla v Sudan in tam kot misijonarka delovala vse do svoje smrti. Pripadala je prvim članicam sestrske skupnosti »Pie Madri della Nigrizia«, ki jo je ustanovil Daniele Comboni.

V drugih dekretih so pomemben korak bliže beatifikaciji še trije Italijani, Francoz in Britanka.

Vir: Kathpress

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/zelena-luc-za-osem-novih-blazenih
 

Mojca M. Štefanič, Evropska škofovska komisija obžaluje bruseljsko zavrnitev »Enega izmed nas« (Vir: Druzina.si)

Potem ko je Evropska komisija zavrnila pobudo »Eden izmed nas« za zaščito človeških zarodkov, ki jo je s podpisi podprlo več kot 1,7 milijona državljanov Evropske zveze, je Komisija evropskih škofovskih konference pri Evropski zvezi (ComECE) minuli konec tedna v izjavi za javnost izrazila svoje globoko obžalovanje. Evropska komisija je 28. maja odločila, da ne bo vložila zakonodajnega predloga v odgovor na omenjeno državljansko pobudo.

Cilj pobude »Eden izmed nas« je bil prepoved in prenehanje financiranja dejavnosti, ki predvidevajo uničenje človeških zarodkov, predvsem na področju raziskav, razvojne pomoči in javnega zdravja, s sredstvi Evropske zveze.

Evropski škofje v svoji izjavi poudarjajo, da pobuda, ki je uspela zbrati podpise 1,7 milijona evropskih državljanov, predstavlja »bistven korak v participatorni demokraciji«. Pobuda je pozornost komisije usmerila k bistvenemu vprašanju, namreč financiranju dejavnosti, ki predvidevajo uničenje človeških zarodkov, z evropskimi sredstvi. Pobuda je Evropsko komisijo skušala spodbuditi k dejavnemu odzivu in k prepovedi tovrstnega financiranja. Evropski škofje so prepričani, »da je takšno financiranje povsem nesprejemljivo«. Komisija škofovskih konferenc svoj »ne« utemeljuje »na etičnih, pravnih, znanstvenih in tudi gospodarskih argumentih«.

Kritiko so pri ComECE izrekli tudi argumentu Evropske komisije, ki naj bi pobudo zavrnila, ker je bil trenutni zakonodajni okvir za znanstvene raziskave »šele pred kratkim sprejet v demokratičnem postopku«, kar naj bi se nanašalo na glasovanje v Evropskem parlamentu.

»To bi lahko pripeljalo do zmotnega zaključka, da obstaja spor med reprezentativnimi demokratičnimi orodji in novim participatornim orodjem, ki ga predstavlja pobuda »Eden izmed nas«. Odločitev Evropske komisije bi lahko povzročila oslabitev tega posebnega orodja evropske državljanske pobude, ki je predvideno v Lizbonski pogodbi in ki naj bi zapolnilo vrzel med zakonodajalci v Evropski zvezi in državljani, ki jih zastopajo«, so zapisali evropski škofje.

Pri ComECE pa pozdravljajo pripravljenost Evropske komisije, da se znova obrne na Evropsko skupino za etiko, kar bi lahko privedlo do druge obravnave »pri tem temeljnem vprašanju«. Nikakor pa ne sme odločitev komisije »kristjanom in celotni civilni družbi odvzeti poguma, da bi tako na narodni ravni kot tudi na ravni Evropske zveze še naprej zagovarjali vrednote, ki jih predstavlja omenjena pobuda«.

Vir: Kathpress
Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/evropska-skofovska-komisija-obzaluje-bruseljsko-zavrnitev-%C2%BBenega-izmed-nas%C2%AB
 

Knjiga Kresnik - Ognjeno izročilo bo izšla pri Družini! (Vir: Druzina.si)

Film Kresnik – Ognjeno izročilo je režiral mladi slovenski režiser David Sipoš, bil je tudi producent projekta. Scenarij za film je napisal Jernej Kastelec, ki je po scenariju napisal še literarno zgodbo. Zgodba Jerneja Kastelca bo z ilustracijami Klarise Sipoš izšla v knjižni obliki pri založbi Družina, kot darilo pa bo vsakemu izvodu priložen tudi dvd s filmom Kresnik.

Zgodba 20-minutnega fantazijskega filma Kresnik – Ognjeno izročilo govori o treh fantih, ki preživljajo počitnice pri svojem dedku. Na kresno noč se s posebnim namenom odpravijo globoko v gozd. Kaj se tam zgodi, preberite v knjigi in si oglejte v filmu. Vsebina je zares primerna za čas okrog kresne noči, ko se začenjajo tudi poletne počitnice!

Film Kresnik smo spoznali v okviru zbiranja sredstev za pripravo filma v okviru platforme Kickstarter. Takrat je v intervjuju za Mladi val David Sipoš povedal, kako je potekalo snemanje in kako poteka t.i. postprodukcija filma (snemanje glasbe z orkestrom ...). Knjigo pa spremlja tudi kratka spremna beseda avtorja Jerneja Kastelca, v kateri pove, kako je doživel pretvorbo scenarija v zgodbo. Film Kresnik je sedaj že pripravljen na premierno prikazanje, ki bo v nedeljo, 22. junija, ob 20. uri v Centru urbane kulture Kino Šiška. Pospremil ga bo tudi zanimiv spremljevalni program z glasbenimi gosti (Maja Keuc, APZ Tone Tomšič ...). Če se želite udeležiti premiere, si rezervirajte brezplačne vstopnice na elektronskem naslovu:[email protected]. Na premieri bodo na voljo tudi knjige Kresnik – Ognjeno sporočilo, skupaj z DVD-jem filma! Vabljeni!
 
Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/knjiga-kresnik-ognjeno-izrocilo-bo-izsla-pri-druzini

 
MOLITEV


 

Jed, pijača sam postane,

vendar Kristus cel ostane,

pričujoč v podobah dveh.

Kdor uživa, razdeliti

ga ne more, ne zlomiti,

celi Jezus pride vanj.

Kakor eden, tisočeri,

vsak ga prejme v isti meri,

za nikogar ni ga manj.

Dan je dobrim, dan krivičnim,

le z učinkom prav različnim:

za življenje ali smrt.

Je krivičnim v pogubljenje,

dobrim vernim pa v življenje,

dvojen, glej, je vstop odprt.

Če podoba se prelomi,

ne premišljaj in ne dvomi,

delci toliko dado mi,

kakor v celem skrito je.

Ne deli se Božje Jagnje,

ne spreminja njega stanje,

le deli se, kar je vnanje,

notranjega znamenje.

Angelska je, glejte, hrana

potnikom v popotnjo dana,

kruh resničen za kristjana,

tega ne mečimo psom.

Se v podobah označuje:

ko sin Izak se žrtvuje,

jagnje praznično daruje,

mana daje prednikom.

Ti, pastir, nas s kruhom hrani,

ti nam, Jezus, stoj ob strani,

ti nas pasi, ti nas brani,

ti nam daj med nebeščani

mesto v večnih radostih.

Ti, zaklad moči, modrosti,

tu že vir nam vse sladkosti,

sprejmi nas med svoje gosti

tudi v rajski tam blagosti

v družbi svojih blaženih!

 

iz pesmi slednice

12. nedelja med letom


22. junij 2014
Mt 10,26-33

 

Neustrašeno in odkrito govorite

Ne bojte se jih torej! Nič ni namreč prikritega, kar bi se ne razodelo, in skritega, kar bi se ne zvedelo. Kar vam pravim v temi, povejte pri belem dnevu; in kar slišite na uho, oznanjajte na strehah! Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti; bojte se marveč tistega, ki more dušo in telo v pekel pogubiti. Ali se ne prodajata dva vrabca za en novčič? In ne eden izmed njih ne pade na tla brez (volje) vašega Očeta. Vam pa so tudi lasje na glavi vsi prešteti. Nikar se torej ne bojte! Več ko mnogo vrabcev ste vredni vi. Vsakega torej, kdor bo mene priznal pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih; kdor pa bo mene zatajil pred ljudmi, njega bom tudi jaz zatajil pred svojim Očetom, ki je v nebesih.

Sveti Peter in Pavel

29. junij 2014
Mt 16,13-19

 

Jezus obljubi Petru najvišjo oblast

Ko pa je Jezus prišel v kraje Cezareje Filipove, je svoje učence spraševal: »Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?« Odgovorili so: »Nekateri: da je Janez Krstnik, drugi: da je Elija, zopet drugi: da Jeremija ali kdo izmed prerokov.« Reče jim: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Spregovoril je Simon Peter in rekel: »Ti si Kristus, Sin živega Boga.« Jezus mu je odgovoril: »Blagor ti, Simon, Jonov sin, zakaj meso in kri ti nista tega razodela, ampak moj Oče, ki je v nebesih. Pa tudi jaz tebi povem: Ti si Peter (Skala) in na to skalo bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva, in kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.«

14. nedelja med letom 

6. julij 2014
Mt 11,25-30

Jezus slavi Očeta

V tistem času je Jezus spregovoril: »Slavim te, Oče, Gospod nebes in zemlje, da si to prikril modrim in razumnim in razodel malim. Da, Oče; zakaj tako ti je bilo všeč. Moj Oče mi je izročil vse, in nihče ne pozna Sina kakor le Oče, in nihče ne pozna Očeta kakor le Sin in komur hoče Sin razodeti. Pridite k meni vsi, kateri se trudite in ste obteženi, in jaz vas bom poživil. Vzemite moj jarem nase in učite se od mene, ker sem krotak in iz srca ponižen, in našli boste mir svojim dušam. Zakaj moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.«

15. nedelja med letom

13. julij 2014
Mt 13,1-9

Uvod

Tisti dan je šel Jezus iz hiše in sédel ob morju. In zbralo se je pri njem mnogo ljudstva, tako da je moral sesti v čoln, vsa množica pa je stala na bregu. In povedal jim je mnogo v prilikah, govoreč:

Prilika o sejavcu

»Glejte, sejavec je šel sejat. In ko je sejal, je nekaj semena padlo na pot in priletele so ptice ter ga pozobale. Drugo je padlo na kamnito zemljo, kjer ni imelo veliko prsti; hitro je pognalo, ker ni imelo globoke zemlje; ko pa je sonce vzšlo, je uvenelo in, ker ni imelo korenin, je usahnilo. Drugo je padlo med trnje; in trnje je zraslo in ga zadušilo. Drugo pa je padlo na dobro zemljo in je dajalo sad: nekatero stoternega, nekatero šestdeseternega in nekatero trideseternega. Kdor ima ušesa za poslušanje, naj posluša!«

Besede vere za vsakogar


Mojca Bertoncel, Veselje evangelija v soočenju z izzivi PiP-a

Krovni dokument Pridite in poglejte pravi, da so občestva plodna tla za razcvet laiških karizem, pri čemer poudarja, naj duhovniki v njih prevzemajo tiste vloge, ki po naravi sodijo k njihovemu poslanstvu: razlaga Božje besede, bogoslužje, osebno spremljanje in duhovno vodstvo. Podobno papež Frančišek poudarja, da karizme niso zaklenjen zaklad, ki je zaupan neki skupini, da ga varuje, saj je razločno znamenje za pristnost karizme njena cerkvenost, njena sposobnost, da se harmonično vključi v življenje svetega Božjega ljudstva v blagor vseh (prim. EG 130).
Gradiva
 
Duhovnost Druga gradiva Škofijskega urada za laike

Vsa gradiva uradov Pastoralne službe Nadškofije Ljubljana pa najdete na naslednji povezavi.

Vabimo vas, da ... z nami podelite svoje vtise ob pastoralnem načrtovanju v župniji ali nam pošljete svoja vprašanja glede slednjega...

Svojo elektronsko pošto pošljite na: [email protected]. V primeru prejetih vprašanj ali morebitnih zadreg, vam bomo z veseljem pomagali.
 
 
Škofijski urad za laike
Ciril Metodov trg 4
1000 Ljubljana

[email protected]

http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/








Email Marketing Powered by MailChimp