Zadeva: E-novice 21
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 12. 06. 2019 13:51
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 21. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani. 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 21-2019

E-novice 21, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Izšel nov dokument o teoriji spola: Moškega in žensko ju je ustvaril

Prefekt za katoliško vzgojo je predstavil novi dokument Kongregacije za katoliško vzgojo »Moškega in žensko ju je ustvaril«: »Glede teorije spola moramo najti poti dialoga, ne da bi zapadli v slogane in skrajnosti. A pri tem moramo izhajati iz svoje identitete in luč, ki izhaja iz vere, znati prevesti v argumente razuma, kajti zmede je veliko in v šolah obstaja nevarnost, da se samo ena misel vsili kot znanstvena. Spoštujemo vse, vendar tudi zase zahtevamo spoštovanje.« To so besede kardinala Giuseppeja Versaldija, prefekta Kongregacije za katoliško vzgojo, ki je skupaj z nadškofom Vincenzem Zanijem, tajnikom Dikasterija, podpisal dokument »Moškega in žensko je ustvaril.«

Več na...

 

Daj nam veselje vstajenja

Po eni strani je bil Jezus Vstali. Polni veselja so ga videli in poslušali in celo jedli so z Njim. Po drugi strani pa še niso prerasli dvomov in strahov. Bili so pri zaprtih vratih (prim. 20,19.26), z majhnimi obeti, nesposobni oznanjati Živečega. Potem je prišel Sveti Duh in zaskrbljenost je izginila, saj se sedaj apostoli ne bojijo niti tistih, ki jih zapirajo. Prej so bili zaskrbljeni, kako si rešiti življenje, sedaj se ne bojijo več umreti. 

Več na...
 

Papež imenoval delegata za Lurd

Papež Frančišek v marijansko romarsko svetišče Lurd v Franciji kot svojega delegata pošilja 62-letnega Antoina Henryja Pierra Marie Herouarda, pomožnega škofa škofije Lille. Odločitev je na isti ravni kot tista iz leta 2017 za Medžugorje. Papež Frančišek ima posebno skrb za romarje in si želi, da bi središča marijanske pobožnosti postala »vedno bolj kraji molitve in krščanskega pričevanja glede na zahteve Božjega ljudstva.«  

Več na...
 

Vrtci in osnovne šole zbirajo zvezke

Slovenska karitas vabi k sodelovanju v akciji Pokloni zvezek. Z akcijo želijo tudi letos zbrati čim več zvezkov za socialno ogrožene otroke in otroke spodbuditi k solidarnosti s sovrstniki. Akcija je bila v preteklih letih zelo uspešna. Tako se je v lanskem letu zbralo več kot 29.000 zvezkov, ki so jih škofijske Karitas razdelile socialno ogroženim otrokom. Tudi letošnja akcija že dobiva lep odmev, saj se je k sodelovanju do sedaj prijavilo 237 osnovnih šol in 93 vrtcev.  

Več na...

Nov urad za Katoliško karizmatično Prenovo

Na binkošti je s svojim delom pričel CHARIS, nov urad za Katoliško karizmatično prenovo, ki ga je Dikasterij za laike, družino in življenje na željo papeža Frančiška ustanovil 8. decembra lani. Na izrecno željo svetega očeta CHARIS ni vodstveni organ, ampak urad, ki je v službi občestva. Zanj je odgovoren moderator Jean-Luc Moens, poročen laik, družinski oče, ki je v karizmatično prenovo vključen že več kot 45 let.  

Več na...
 

Papež se je srečal z otroki z Vlaka otrok 

Papež Frančišek se je srečal s 400 otroki, ki so prišli v Vatikan s t.i. »Vlakom otrok«. Gre za pobudo, ki jo organizira »Dvorišče za pogane« v sodelovanju z Italijanskimi državnimi železnicami, v okviru katere vsako leto k svetemu očetu pridejo otroci z različnih koncev Italije, ki so se morali soočati s preizkušnjami. Tokrat so se obiska veselili otroci iz treh šol, ki jih je lani prizadelo zrušenje mostu v Genovi.

Več na...
 

Prepešačili 5000 kilometrov

Camille in Guilemette sta brez prebite pare v žepu več kot sedem mesecev hodili od Pariza do Jeruzalema. Med romanjem v iskanju Boga sta doživeli veliko nepozabnih srečanj ter ob tem odkrili druga drugo in sami sebe. Njuna pustolovščina se je začela v Parizu. Camille Desveaux je imela projekt v glavi že od svojega štirinajstega leta. To so bile njene sanje, shranjene globoko v podzavesti, o katerih ni govorila z nikomer. Pred tremi leti se je odločila, da bo svojo željo zaupala staršem.  

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Združeni v molitvi v luči velikonočne skrivnosti

317. Če družini uspe, da se osredotoči na Kristusa, on povezuje in razsvetljuje celotno družinsko življenje. Bolečine in bojazni doživlja družina v povezanosti z Gospodovim križem in njegov objem omogoča, prenašati najhujše trenutke. V grenkih dnevih se poveže z zapuščenim Jezusom, kar lahko prepreči zlom družine. Tako družine postopno »z milostjo Svetega Duha preko zakonskega življenja uresničujejo svojo svetost, tudi s tem, da se udeležujejo skrivnosti Kristusovega križa, ki težave in trpljenje spreminja v daritev ljubezni«. Z druge strani družina doživlja trenutke veselja, počitka ali praznovanja in tudi spolnost kot deležnost pri polnosti življenja v njegovem vstajenju. Zakonca z različnimi dnevnimi opravili oblikujeta tisti duhovni prostor, v katerem je mogoče izkusiti mistično navzočnost vstalega Gospoda«.

318. Molitev v družini je prednostno sredstvo za to, da to velikonočno vero izrazimo in okrepimo. Vsak dan lahko najdejo nekaj minut, da skupaj stojijo pred živim Gospodom, mu povejo stvari, ki jim povzročajo skrbi, ga prosijo za tisto, kar družina potrebuje, molijo za koga, ki preživlja težke trenutke, si od Boga izprosijo pomoč, da bi mogli ljubiti, se mu zahvalijo za življenje in dobre stvari ter od Device Marije izprosijo varstvo pod njenim materinskim plaščem. Tako lahko trenutki molitve s preprostimi besedami naredijo veliko dobrega za družino. Različne oblike izražanja ljudske pobožnosti so za mnoge družine zaklad duhovnosti. Skupna pot molitve doseže svoj vrhunec v skupni udeležbi pri evharistiji, zlasti sredi nedeljskega miru. Jezus trka na vrata družine, da bi z njo obhajal evharistični obed (prim. Raz 3,20). Pri njem lahko zakonca vedno znova zapečatita velikonočno zavezo, ki ju je zedinila, in v kateri se zrcali tista zaveza, ki jo je Bog s človeštvom zapečatil na križu.

 
                                                                      Radost ljubezni, 317-318
 
 

Božja beseda

 

Nedelja Svete Trojice

 

»Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel: Iz mojega    jemlje in vam bo oznanjal.«    (Jn 16,15)

 

Apd Prg 8,22-31

Ps 8

Rim 5,1-5   

Jn 16,12-15

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Trojica Sveta, luči vir, 
življenja in edinosti, 
nakloni novih milosti, 
ko nam ugaša dneva žar. 
 
Te s petjem zjutraj hvalimo 
in še zvečer te molimo; 
o daj nam priti v slave raj, 
častiti tebe vekomaj. 
 
Očeta, Sina prosimo,
 enako Svetega Duha; 
mogočni Bog, vladar sveta, 
usliši prošnje milostno. 
Amen.

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]