Zadeva: E-novice 21
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 21. 05. 2018 13:06
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 21. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 21-2018

E-novice 21, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Obleči Kristusa

Od prvih stoletij dalje je bilo naravno, da se je po kopeli prerojenja, ki človeka po Bogu na novo ustvari v resnični svetosti (prim. Ef 4,24), novokrščence obleklo v novo belo oblačilo, ki kaže sijaj življenja v Kristusu in Svetem Duhu. Belo oblačilo, ki simbolično izraža to, kar se je zgodilo pri zakramentu, razglaša stanje spremenjenih v božjo slavo, je razlagal sveti oče med katehezo.

Več na...

 

 

 

O resnični in lažni enosti 

Da bi prišli do obsodbe je obroč v verigi vedno lažna enost, je izpostavil papež. »V manjši meri se isto zgodi v naših župnijskih skupnostih,« je dejal. »Na primer, ko dva ali trije začnejo nekoga kritizirati. In začnejo o njem slabo govoriti. Ustvarijo lažno enost, da bi ga obsodili; prepričani so vase in ga obsodijo. Obsodijo ga mentalno, v smislu drže. Potem gredo narazen in govorijo proti nekomu drugemu, saj so med seboj ločeni. Zato je obrekovanje tudi morilska drža, saj ubija dober glas ljudi.«

Več na...
 

V stiški kapeli nov Rupnikov mozaik

Stiški menihi so na Rupnikov mozaik v kapeli čakali skoraj dve desetletji. In kako se bo poslikava v kapeli umestila v starodavni stiški samostan? »Stiški patri so leta vztrajali, da posežem v to kapelo. Zato verjamem, da se bo nova oprema vključila v starodavno arhitekturo, ker je naše delo izraz Cerkve in izraz njihovega življenja,« pravi p. Rupnik in doda, da se stvari prav umestijo, če so rojene iz Cerkve in ne iz kakšnih drugih motivov.

Več na...
 

Vlaganje v družino je vlaganje v stabilnost

Ob mednarodnem dnevu družin in v duhu letošnjega mednarodnega gesla k spodbujanju mirnih in vključujočih družb, je Slovenska karitas pozvala državne in organe lokalnih skupnosti naj podpirajo in razvijajo družini naklonjene usmeritve. Družina je osnovna enota družbe in eden od treh glavnih stebrov, katerekoli stabilne in trajno razvijajoče se družbe.

Več na...

Akcija Karitas: Pokloni zvezek

Slovenska karitas je letos desetič povabila osnovne šole in vrtce k sodelovanju v spodbudi in akciji Pokloni zvezek. Želijo zbrati čim več novih, velikih in črtanih zvezkov za socialno ogrožene otroke in preko učiteljev spodbuditi k razmišljanju o revščini med sovrstniki in o solidarnosti do njih. Otroci ob tem, da poklonijo zvezek, priložijo tudi posebno razglednico, na katero zapišejo lepo misel ali narišejo sliko. Z zbranimi zvezki bo Karitas pomagala socialno ogroženim otrokom.

Več na...
 

Dar papežu Frančišku z Brezij

»Z majhnimi koraki se delajo dolge poti in moram priznati, da sem izredno vesela, da smo se lahko udeležili te konference z naslovom Svetišča in romanja tukaj v Rimu. Imeli smo priložnost srečati veliko sodelavec iz ostalih svetišč in z njimi izmenjati naše izkušnje. Prepričana sem, da nam bo to zelo pomagalo pri našem delu v prihodnje,« pa je po svojem nastopu dejala direktorica Romarskega urada na Brezjah Andreja Eržen Firšt.  

Več na...
 

Kritično o evtanaziji 104-letnika

Svetovna medijska pozornost je bila neizmerna, zelo malo medijev pa je v povezavi z Goodallovim samomorom opozorilo na ponujeno pomoč za ljudi s samomorilnimi mislimi, je kritična avstrijska etičarka Susanne Kummer: »Primer Goodall bi moral medijske ustvarjalce privesti do tega, da bi v svojem poročanju v zvezi s samomorom razmišljali kritično.« Zavedati bi se morali odgovornosti.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Spremljanje v prvih letih zakonskega življenja

224. Ta pot je odvisna tudi od časa. Ljubezen potrebuje čas, ki je na voljo, podarjen čas, ki druge stvari postavi na drugo mesto. Za to, da bi se pogovorila, se brez naglice objela, da bi skupaj naredila načrte, da bi prisluhnila drug drugemu, se gledala, dala drug drugemu priznanje, da bi okrepila medsebojni odnos. Včasih je težava v vročičnem življenjskem ritmu ali v danih rokih delovnih obveznosti. Drugič je težava v tem, da tisti čas, ki ga preživita skupaj, ni posebno kakovosten. Skupen nam je le fizični prostor, nismo pa pozorni drug na drugega. Pastoralni delavci in zakonske skupine bi morali mladim ali krhkim zakonskim parom pomagati, da bi se naučili, kako se v teh trenutkih med seboj srečati, se ustaviti drug pred drugim in si med seboj deliti tudi trenutke molka, kar vse naj bi ju privedlo do tega, da bi začutila prisotnost sozakonca.

 

225. Zakonski pari, ki imajo dobro izkušnjo tovrstnega »učenja«, lahko drugim posredujejo praktične pripomočke, ki so njim samim pomagali: načrtovanje trenutkov neprisiljenega preživljanja skupnih trenutkov, časi razvedrila z otroki, različni načini, kako praznovati, prostori odprtosti za skupne duhovne doživljaje. Lahko poučujejo druge pare tudi o sredstvih in načinih, ki pomagajo, kako trenutke bližine napolniti z vsebino in pomenom, da bi se naučili bolje komunicirati med seboj. To znanje je izredno pomembno, ko obledi svežina zaročnega časa. Kadar namreč nimata kaj početi skupaj, se kdo od njiju kaj hitro zateče k tehnologiji, se spomni na druge obveznosti ali poišče druge roke za objemanje ali pa pobegne pred neudobno zaupljivostjo.

                                                                      Radost ljubezni, 224-224
 
 

Božja beseda

 

Sveta Trojica

 

»In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.« (Mt 28,20).

 

5 Mz 4,32-34.39-40;

Ps 33;

Rim 8,14-17;    

Mt 28,16-20

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Trojica Sveta, vir moči,

neskončna in edina si,

iz davne večnosti živiš

in níhče ti ne šteje dni.

Bog Oče, vir si milosti,

Sin tvoje slave je odsvit,

ljubezen sama, Sveti Duh,

je med obema sveta vez.

V ljubezni večni ustvaril si vse,

kar obstaja in živi,

ohranjaš, vodiš, vladaš vse,

ti sveti, troedini Bog.

Nam vtisnil pa si svoj pečat,

znak Božji posinovljenja:

o da svetišče bi bili

in vedno ti ugajali.

Življenje Božje, večni žar,

daj, da bi z angeli nekdaj

združili se in tebi v čast

v nebesih peli vekomaj.

 Amen.

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]