E-novice 21-2016

E-novice 21, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papež: Kristjanova osebna izkaznica je veselje

 

»Kristjan je moški in ženska veselja, moški in ženska z veseljem v srcu. Kristjan brez veselja ne obstaja!« Lahko pravi, da je kristjan, vendar ni, ker mu nekaj manjka. Kristjanova osebna izkaznica je veselje, veselje evangelija, veselje, da nas je Jezus izvolil, da nas je Jezus rešil, da nas je Jezus prerodil; veselje tistega upanja, da nas Jezus pričakuje, veselje, ki se tudi v križih in trpljenju tega življenja izraža na nek drugačen način, ki je mir v gotovosti, da nas Jezus spremlja, da je z nami. To veselje v kristjanu raste z zaupanjem v Boga. Bog se vedno spominja svoje zaveze. Kristjan, s svoje strani, pa ve, da se ga Bog spominja, da ga ljubi, ga spremlja in pričakuje. In to je veselje. ... Dobro si zapomnite: kristjan je moški in ženska veselja, veselja v Gospodu; moški in ženska čudenja.«

Več na...

Učiti se sprejemati, živeti in izročati se

 

Tako kot Marija, ki je po angelu sprejela načrt od Boga se moramo po besedah nadškofa Stanislava Zoreta tudi mi naučiti sprejemati to, kar nam daje Bog. „Sprejemati to kar nam izroča Bog. Tudi mi se moramo v življenju naučiti poslušati Božjo besedo. Kajti Bog danes ne govori nič manj, kakor je govoril v Marijinih časih ali pa kakor je govoril v kakšnem drugem obdobju zgodovine. Bog govori, vendar se ga moramo naučiti poslušati in sprejemati. 

Več na...

Papež Frančišek o diakonisah


Kaj so bile diakonise? So bile posvečene ali ne? Kalcedonski koncil (451) govori o njih, toda je nekako skrivnosten. Ta mož - ki je že pokojni, bil je dober profesor, moder, učen - mi je povedal, da se zdi, da je bila naloga diakonis pomagati pri krščevanju žensk, pri potopitvi, nato so jih krstile, zaradi dostojnosti; in so pri krstu tudi mazilile telesa žensk. Diakonise so bile zadolžene za pregled ran moževega pretepanja na telesu žena in za poročanje o tem škofu.

Več na...

Svetovni dan mladih 2016 na Poljskem

 

Od ponedeljka, 25. do nedelje, 31. julija 2016, bo v Krakovu na Poljskem potekal Svetovni dan mladih (SDM) pod geslom Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli (Mt 5,7). Vrhunec in sklep SDM bo nedeljska sveta maša, ki jo bo daroval papež Frančišek v krakovskem parku Błonia, na kateri pričakujejo dva milijona ljudi. Od 20. do 25. julija 2016 bodo potekali pred-program svetovnega dneva mladih, t.i. dnevi po škofijah. 
 

Več na...

Praznik Marije Pomočnice kristjanov

 

V Katoliški Cerkvi 24. maja obhajamo praznik Marije Pomočnice kristjanov oz. Marije Pomagaj. V času papeža Pija V. (1566–1572) so dežele okrog sredozemskega morja ogrožali Turki. Zbral je 222 ladij in 40.000 vojakov, ki so se kleče izročili Marijinemu varstvu. Vnela se je huda bitka, v kateri so osvobodili 15.000 krščanskih sužnjev. Na tej osnovi je papež Pij V. Božji materi Mariji dal naziv Pomočnica kristjanov, ki je od tedaj tudi sestavni del litanij Matere Božje.

Več na...

Antonietta Meo, najmlajša kanonizirana svetnica?

 

Ko je bila stara pet let, je Nennolina (kot so jo klicali domači) padla in si poškodovala koleno. Potem ko se njeno koleno ni celilo, so ji diagnosticirali osteosarkom, agresivno obliko kostnega raka. Amputirali so ji nogo in ji dali umetno nogo. Kot pravijo njeni biografi je vse to vedro prenašala. Nennolina je Jezusu in Devici Mariji napisala več kot sto izjemnih pisem, zaradi vsebine katerih je med katoliškimi teologi  dobila sloves mistikinje.
 

Več na...

Že načrtujete duhovni odmik?

 

Čeprav nas vreme še ne razvaja s topimi sončnimi žarki, je zdaj že pravi čas, da načrtujete duhovni poletni dopust. Izkoristite poletne proste dni za duhovno obnovo. Izbira je pestra. V pomoč so vam pri Založbi Družina pripravili Vodnik po duhovnih vajah. V vodniku si lahko na 16 straneh ogledate, kje se kaj dogaja, kako se prijavite na posamezne duhovne vaje, kaj potrebujete in tudi stike, s katerimi se lahko povežete z organizatorji.

Več na...

Sveto leto usmiljenja

Usmiljenje - večje od vsakega greha

Večkrat ste dejali, da se Bog nikoli ne naveliča odpuščati, temveč se mi naveličamo prositi za odpuščanje. Kako to, da Bog vedno znova odpušča?
 
Zato ker je Bog; ker je Usmiljenje, ki je prva Božja lastnost. Usmiljenje je Božje ime. Ni položaja, iz katerega se ne bi mogli rešiti. Ni nam treba utoniti v živem pesku, v katerega se čedalje bolj pogrezamo, bolj ko se poskušamo izvleči. Tam nas čaka Jezus z iztegnjeno roko, da nas potegne iz blata našega greha, iz brezna zla, v katerega smo zdrsnili. Zadostuje, da prenehamo lizati svoje rane in iskreno pogledamo vase. Prositi ga moramo za milost, da bi sprejeli svojo grešnost in odgovornost za storjeno zlo. Bolj ko se bomo sramovali in ponižali, hitreje in močneje nas bo objelo Božje usmiljenje. Jezus nas čaka in nas prehiteva. Drži nas za roko in je potrpežljiv z nami. Bog je zvest. Usmiljenje bo vedno večje od vsakega greha. Nihče ne more postaviti meje odpuščajoči Božji ljubezni. Če le dvignemo pogled k njemu – proč od svojega popka in svojih ran – in se vsaj za špranjo odpremo delovanju milosti, Jezus iz naših grehov, iz tega, kar smo, iz našega niča, iz naše bede naredi čudeže.

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


9. nedelja med letom   

 

»Gospod, ne trudi se! Nisem namreč vreden, da prideš pod mojo streho.« (Lk 7,6b)


1 Kr 8,41-43

Ps 117

Gal 1,1-2.6-10

Lk 7,1-10


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Molitev

 

 Jezik moj, skrivnost opevaj:
Rešnje Jezusa Telo,
dragoceno Kri prelito,
ki je svet odkupljen z njo.
Sin je Matere presvete
Kralj, ki rešil je zemljo.

Iz brezmadežne Device
se v rešenje nam rodi,
seme Božje blagovesti
seje vse življenja dni:
z delom čudežne modrosti
tek življenja dovrši.

Z brati pri večerji zadnji
spolni zakoniti red;
po obredu sam postane
jagnje, ki rešuje svet;
z lastnimi rokami daje
dvanajsterim sebe v jed.

On, ki večna je Beseda,
nov obred nam podeli,
ko z besedo kruh in vino
spremeni v Telo in Kri.
Ne zaznajo tega čuti,
vera nas dovolj uči.

V Zakramentu vse svetosti
počastimo Jezusa,
v novi daje nam skrivnosti
Kruh življenja večnega;
v naših čutov pa slabosti
živa vera luč nam da.

Tebi, Oče, z ljubim Sinom,
čast pojo naj vse stvari;
Svetega Duha enako
naj slavé jeziki vsi.
Troedinemu naj Bogu,
slava vekomaj doni.
Amen.

 

 
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp