Zadeva: E-novice 20
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 4. 06. 2019 14:10
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 20. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani. 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 20-2019

E-novice 20, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Papež na obisku v Romuniji: Bodite priče svobode in usmiljenja

Ko pomislim na svobodo, ne morem, da ne bi opazil, da to božansko liturgijo obhajamo na »Polju svobode«. Ta pomenljiv kraj opozarja na edinost vašega ljudstva, ki se je uresničila v različnosti verskih izrazov. To predstavlja duhovno dediščino, ki tvori romunsko narodno kulturo ter identiteto in jo bogati. Novi blaženi so trpeli in žrtvovali svoja življenja, ko so nasprotovali nesvobodnemu ideološkemu sistemu, ki je teptal temeljne človekove pravice. 

Več na...

 

Ne pozabi tega, kar si se naučil

Sveti oče se je v Romuniji, v kraju Iaşi, na trgu pred Palačo kulture srečal z mladimi in družinami. Po pričevanjih in prebranem odlomku iz Apostolskih del je sveti oče zbrane nagovoril. Spregovoril je o pomenu korenin, sanj ter vere, prejete v družini.
»Če hočeš hoditi skupaj, tam, kjer si, ne pozabi tega, kar si se naučil v družini. Ne pozabi svojih korenin.«

Več na...
 

Nov sklop katehez o Apostolskih delih

Papež Frančišek je med sredino splošno avdienco začel nov cikel katehez, posvečen Apostolskim delom. »Božja beseda teče, je dinamična, namoči vsako zemljo, na katero pade. In kaj je njena moč? Sveti Luka nam pravi, da človeška beseda ne postane učinkovita zaradi retorike, kar je umetnost dobrega govorjenja, temveč zahvaljujoč Svetemu Duhu, ki je ‘dýnamis’ Boga, Božja dinamika, njegova sila, ki ima moč, da očisti besedo in jo naredi za prinašalko življenja.  

Več na...
 

Varuh obsoja medijsko sojenje

Varuh človekovih pravic obsoja primere tako imenovanega “medijskega sojenja”. »Domneva nedolžnosti in zahteva po sojenju v razumnem roku veljata za vsakogar«. S temi besedami se je odzval na vprašanja v zvezi s primerom duhovnika Franca Klopčiča. Na Radiu Ognjišče nas je zanimal odgovor varuha na dejstvo, da so duhovniki vedno od prvega hipa v medijih objavljeni s polnim imenom in slikami ter drugimi osebnimi podatki.   

Več na...

Kdo so novi romunski blaženi?  

Papež Frančišek je v nedeljo v romunskem mestu Blaj za blažene razglasil sedem grško-katoliških škofov mučencev, ki so od leta 1948 dalje v obdobju komunističnega režima svoje življenje izgubili v ječi ali hišnem zaporu, kjer so večinoma shirali ali pa umrli za posledicami prisilnega dela. Pokopani so bili v neoznačenih grobovih. Pri bogoslužju se jih bomo spominjali 2. junija. 

Več na...
 

Molitveni namen za mesec junij 

Molitveni namen za evangelizacijo se glasi: Da bi duhovniki s skromnim in ponižnim načinom življenja zavestno udejanjali svojo solidarnost z najbolj ubogimi. »Če želimo resnično srečati Kristusa, se moramo dotakniti njegovega telesa v telesih trpečih, revnih kot odgovor na zakramentalno obhajilo, dano v Evharistiji. Kristusovo telo, ki ga lomimo pri svetem bogoslužju, se nam razkriva v ljubezni in deljenju, v obrazih in osebah najbolj ranljivih.«

Več na...
 

Duhovnik stoletnik s sedmimi otroki

Don Probo Vaccarini, duhovnik in oče štirih duhovnikov, obhaja stoti rojstni dan. Kot vdovec je ob spodbudi svoje družine zaključil študij teologije in v starosti 69 let prejel mašniško posvečenje. Odtlej je župnik v manjši župniji v bližini Riminija. Vaccarini se je rodil 4. junija 1919, po udeležbi na ruski fronti v drugi svetovni vojni pa je opravljal poklic geodeta. V zakonu s soprogo Anno Mario so se jima rodili tri hčere in štirje sinovi. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Duhovnost nadnaravnega občestva

316. Skupnost, ki jo uresničujemo v družini, je pristna pot posvetitve v običajnem življenju kakor tudi pot mistične rasti, sredstvo za prisrčno zedinjenje z Bogom. Kajti zahteve življenja med brati in sestrami in v družinski skupnosti so priložnost, da vedno bolj odpiramo srce, in to omogoča vedno popolnejše srečevanje z Gospodom. Božja beseda pravi: »Kdor pa svojega brata sovraži, je v temi« (1 Jn 2,11), »ostaja v smrti« (1 Jn 3,14) in »Boga ni spoznal« (1 Jn 4,8). Moj predhodnik Benedikt XVI. je poudaril, da »nas zapiranje oči pred bližnjim napravi slepe tudi za Boga« in da je ljubezen končno edina luč, »ki vedno znova osvetljuje temni svet«. Samo »če se med seboj ljubimo, ostaja Bog v nas in je njegova ljubezen v nas postala popolna« (1 Jn 4,12). Ker »[ima] človeška oseba vrojeno in po svoji strukturi družbeno razsežnost«, »družbena razsežnost osebe pa najde svoj prvi in izvorni izraz v zakonu in v družini«, je duhovnost meso in kri družinskega sožitja. Kdor ima torej globoko hrepenenje po duhovnosti, naj ne misli, da ga družina ovira pri rasti življenja v Duhu; marveč je to pot, ki jo Bog uporablja, da bi ga vodil k vrhuncu mističnega zedinjenja.

                                                                             Radost ljubezni, 316
 
 

Božja beseda

 

Binkošti

 

»Kdor veruje vame, bodo, kakor pravi Pismo, iz njegovega osrčja tekle reke žive vode.«           (Jn 7,37-38)

 

Apd 2,1-11

Ps 104;

Rim 8,8-17   

Jn 14,15-16.23b-26

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

O pridi, stvarnik, Sveti Duh,

obišči nas, ki tvoji smo,

napolni s svojo milostjo

srce po tebi ustvarjeno.

 

Ime je tvoje Tolažnik

in dar Boga najvišjega,

ljubezen, ogenj, živi vir,

posvečevalec vseh stvari.

 

Razsvetli z lučjo nam razum,

ljubezen v naša srca vlij,

v telesni bedi nas krepčaj,

v slabosti vsaki moč nam daj.

 

Odženi proč sovražnika

in daj nam stanoviten mir,

pred nami hodi, vodi nas

in zla nas varuj vsakega.

 

Po tebi naj spoznavamo

Očeta in Sina Božjega,

in v tebe trdno vérujemo,

ki izhajaš večno iz obeh. 

Amen.

 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]