Zadeva: E-novice 2
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 15. 01. 2019 13:01
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 2. številka E-novic v novem koledarskem letu. 

Lep dan želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 2-2019

E-novice 2, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Papež Frančišek: Jezusov krst

 

S tem, ko se je pridružil ljudstvu in je od Janeza prosil krst spreobrnjenja, je Jezus delil z ljudstvom tudi to globoko željo po notranji prenovi. In Sveti Duh, ki se spustil nadenj »v telesni podobi kakor golob« (v. 22), je znamenje, da se z Jezusom začenja novi svet, »novo stvarjenje«, kateremu se pridružijo vsi tisti, ki sprejmejo Kristusa v svoje življenje. Tudi vsakemu od nas, ki smo prerojeni z Jezusom po krstu, so namenjene Očetove besede: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje« (v. 22). Ta Očetova ljubezen, ki smo jo prejeli vsi mi na dan našega krsta, je plamen, ki je bil prižgan v našem srcu, ki pa ga moramo vzdrževati z molitvijo in dejavno ljubeznijo. 

Več na...

 

Nobena molitev ni neuslišana

»Kolikokrat smo prosili, a nismo dobili? Kolikokrat smo trkali in naleteli na zaprta vrata? V teh trenutkih nam Jezus priporoča, naj vztrajamo in se ne vdamo. Molitev vedno spremeni realnost. Vedno. Molitev vedno spreminja. Če se ne spremenijo stvari, se vsaj mi spremenimo, spremeni se naše srce. Jezus je obljubil dar Svetega Duha vsakemu moškemu in vsaki ženski, ki moli. Lahko smo prepričani, da bo Bog odgovoril«, je zagotovil papež Frančišek.

Več na...
 

Znamenje križa, popotnica krščenim

Že Tertulijan, ki je živel na prehodu iz 2. v 3. stoletje, je lepo opisal navade tedanjih kristjanov: »Ob vsakem koraku in premiku, ob vsakem vstopanju in izstopanju, pri oblačenju, obuvanju, umivanju, pred jedjo, pred prižiganjem luči, preden ležemo, preden sedemo, pred vsakim običajnim dejanjem se po čelu podrgnemo z znamenjem križa.« V mesecu, ki je zaznamovan s spominom na krst, se s tem nagovarjajočim znamenjem spomnimo, komu pripadamo ...

Več na...
 

Mednarodni forum mladih v Rimu  

Po škofovski sinodi in pred neposrednim začetkom Svetovnega dneva mladih v Panami je Dikasterij za laike, družino in življenje napovedal mednarodni forum za mlade, ki bo potekal v Rimu od 18. do 22. junija letos. kljub temu, da so večino moči v preteklih mesecih usmerili v pripravo srečanja mladih v Panami, si posebej želijo, da bi bili sklepi zadnje sinode o mladih, veri in razločevanju poklicanosti sprejeti in uresničeni. 

Več na...

Tornielli o zaščiti mladoletnih

 

Tornielli pravi, da moramo poudariti predvsem vesoljnost, ki je značilna za katoliško Cerkev in se bo odražala tudi na srečanju: prisotnost škofov vsega sveta, ki so bili prvič sklicani skupaj, da bi se soočili s to bolečo rano, ki je vir trpljenja za žrtve, ter s proti-evangeljskim pričevanjem, bo pomagala, da bi se vsi bolj zavedali teže krize. Zbrani se bodo seznanili s pojavom zlorab mladoletnih, z dramatičnimi izkušnjami žrtev, s postopki, ki jih je potrebno izvajati ...

Več na...
 

Bliža se Svetopisemski maraton 2019

Dragi prijatelj Božje besede, leto je naokoli in ekipa organizatorjev Svetopisemskega maratona je pridno pripravljala vse potrebno, da bo med 26.1. in 1.2. branje Božje besede odmevalo noč in dan in razlivalo svojo moč na vso Slovenijo. Vendar Svetopisemskega maratona ne moremo izvesti brez tebe. Vabimo te, da se nam tudi letos pridružiš. Pa ne zaradi nas pa tudi ne zaradi sebe, pač pa zaradi Njega, ki je Beseda sama in ki se nam želi razodevati ...

Več na...
 

Prvo vatikansko športno društvo  

Vatikan je ustanovil svoje prvo športno društvo. V ekipo z imenom »Athletica Vaticana« je včlanjenih okoli 60 vatikanskih sodelavcev in dva islamska migranta kot častna člana društva, so včeraj sporočili na uradni predstavitvi v Vatikanu. »Šport, kultura, vera in etika sodijo skupaj,« je dejal kardinal Gianfranco Ravasi, predsednik Papeškega sveta za kulturo, ki je ob tej priložnosti obsodil doping, rasno razlikovanje in »propad etike« v športu.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

286. Prav tako ne smemo spregledati, da pri oblikovanju ženskega ali moškega načina bivanja niso pomembni samo biološki ali genetski, temveč tudi raznovrstni drugi dejavniki, kot so: značaj, družinska zgodovina, kultura, življenjske izkušnje, izobrazba, vplivi prijateljev, svojcev in vplivnih oseb kakor tudi  druge okoliščine, ki se jim je treba  prilagajati. Res je, da tega, kar je moško in žensko, ne moremo ločiti od Božjega stvariteljskega dela, ki obstaja pred vsemi našimi odločitvami in izkušnjami. V tem so tudi biološke prvine, ki jih ne moremo spregledati. Vendar je tudi res, da moško in žensko med seboj nista strogo ločena. Zato je možno, da moški lahko prevzame delo, ki ga  običajno opravlja ženska. Če moški prevzame gospodinjske naloge ali več skrbi za otroke, ga to ne naredi manj moškega, niti ne pomeni neuspeha, problematičnega vedenja ali sramote. Otrokom je treba pomagati, da bi te zdrave oblike »izmenjave«, ki očetovskemu liku nikakor ne jemljejo dostojanstva, sprejeli čisto normalno. Togo poudarjanje moškosti ali ženskosti  ne vzgaja otrok in mladostnikov k vzajemnosti, ki je del življenja v realnih pogojih zakona. Ta togost lahko ovira razvoj sposobnosti vsakega do te mere, da ima kdo za manj moško, če se kdo posveča umetnosti ali plesu, in za manj žensko, če ima ženska kakršno koli vodstveno funkcijo. To se je, hvala Bogu, spremenilo. Vendar določene  nestvarne predstave marsikje še vedno ožijo legitimno svobodo in ovirajo pristen razvoj otrok in njihovih sposobnosti.

 

Radost ljubezni, 286
 
 

Božja beseda

 

»Tako je Jezus v galilejski Kani naredil prvo od znamenj in razodel svoje veličastvo.«

(Jn 2,11)

 

2. nedelja med letom

Iz 62,1-5;

Ps 96;

1 Kor 12,4-11;

Jn 2,1-11;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

V Kristusovo navzočnost prihajamo,

da bi Mu darovali svoj čas,

in iztegujemo svoje roke,

da bi Ga prejeli.

On pa ta čas napolnjuje s Seboj,

da zdravi

in iz njega vedno znova

dela čas odrešenja. 

 

Alexander Schmemann

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]