E-novice 2-2017

E-novice 2, leto 2017              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papež Frančišek: Solze so semena upanja

 

Papež Frančišek je med prvo redno splošno avdienco v tem letu spregovoril o upanju, ki se rojeva tudi sredi joka ter tako nadaljeval kateheze o krščanskem upanju. "Da bi govorili o upanju nekomu, ki je obupan, je treba z njim deliti njegov obup; da bi obrisali solzo z obraza trpeče osebe, se moramo pridružiti njenemu joku. Samo tako lahko naše besede zares dajo nekoliko upanja." Papež je pripomnil, da če ne zmoremo nameniti besede skupaj z jokom in bolečino, je boljša tišina: gesta nežnosti brez besed.

Več na...
Datumi izobraževanj za člane ŽPS
v pastoralnem letu 2016-2017
 
Spomladansko izobraževanje:
11. februar 2017: I. in III. arhidiakonat (dekanije: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje);
11. marec 2017: II. in IV.arhidiakonat (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje). V primeru, da se na datum predviden za vašo dekanijo/župnijo, izobraževanja ne morete udeležite, lahko pridete na preostali razpoložljivi termin.

Infografika Letnega poročila Katoliške Cerkve

 

Letno poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji 2016 je elektronska letna publikacija Slovenske škofovske konference. V priloženi infografiki so povzeta in grafično prikazana najpomembnejša dejstva ter številke zajete v besedilu.

Več na...

10 duhovnih vaj za skok v novo leto

 

Ko sprejemam novoletne zaobljube, naredim eno za moj razum, eno za moje telo in eno za mojo dušo. Ena izmed sester mi je svetovala, naj raje več berem kot sprejemam prezahtevne zaobljube. Tako bom namesto tega, da si zadam cilj, da bom na leto prebrala 50 knjig, raje sprejela sklep, da bom brala vsaj 15 minut na dan. Na področju zdravja je moja novoletna zaobljuba, da bom pila manj kave in uživala manj sladkorja. Še vedno pa razmišljam o novoletni zaobljubi za dušo. Tu je nekaj vaj, ki vam bodo morda pomagale pri odločanju, kaj v prihodnjem letu vključiti v vaše duhovno življenje...

Več na...

Pomagajmo tistim, ki jih je nosečnost presenetila

 

Celo majhne dejavnosti širijo sporočilo o svetosti vsakega življenja od spočetja do naravne smrti. Dobro je, da je v župniji tovrstna literatura na voljo vsem, ki obiščejo cerkev ob poroki ali pogrebu. Koristna je tudi objava dogodkov za življenje, sporočil, informacij v oznanilih o organizacijah, ki se ukvarjajo s pomočjo mamicam, ki razmišljajo o splavu (Zavod Živim, Zavod Božji otroci), materinskemu domu ali mamicam v finančni stiski. Vključimo se lahko v molitveno pobudo 40 dni za življenje in v devetmesečno molitev za življenje otroka, katerega mati razmišlja tudi o splavu (gl. vseslovenska duhovna posvojitev nerojenih otrok).
 

Več na...

Večerno izpraševanje: Kako postati boljša žena

 

Redno sem molila in vsak večer opravila izpraševanje vesti... A nekaj me je sililo, da kopljem globlje, da bi nekako lažje preverila, kako živim svojo poklicanost v zakon, in ne da zgolj živim neko na splošno dobro življenje... V tem času sem brala knjigo Matere Terezije Pridi, bodi moja luč. Ob koncu knjige piše, kako je preverjala življenjsko obljubo, ki jo je dala. Razmišljala je ob vprašanjih, kako dobro živi svojo vero. Bila je natančna in dosledna do sebe. V meni se je vzbudila globoka želja, da bi tudi sama na podoben način razmišljala o svoji poklicanosti. Želela sem iti globlje in si bolj prizadevala odpraviti nepopolnosti, da bi tudi jaz postala boljša žena.
 

Več na...

Možu nisem bila sposobna odpustiti

 

Neskončne solze so mi tekle po licih, ko so se mi pred očmi znova in znova vrteli dogodki preteklega večera. Potem, ko je bilo dovolj stvari zaradi katerih sem se počutila kot bi me povozil tovorni vlak, se mi je mož opravičil za svoje vedenje in me prosil za odpuščanje. In jaz mu nisem mogla – in hotela – odpustiti... Čas je tekel dalje, s skrbjo za otroke in plačilom računov. Mož in jaz sva se vedno bolj oddaljevala... Gotovo sem bila upravičeno jezna, žalostna in užaljena, tega takrat nisem spoznala, toda v naporu, da bi sebe zaščitila pred tem, da bi bila znova prizadeta, sem okrog sebe zgradila ječo, katere vogelni kamen je bilo neodpuščanje.

Več na...

Ne pozabimo na osamljenost starejših

 

Milijoni starajočih se ljudi po svetu preživljajo tedne in celo mesece, ne da bi s kom spregovorili. So zelo osamljeni. Ko kultura nima prostora za starejše, njihovo modrost in darove, je osiromašena. Kratki film Laure Steward prikazuje starejšega moškega, ki ga v njegovem vsakdanu spremlja »packa«. Kaj točno ta packa predstavlja ni jasno – morda projekcijo njega samega ali nepoboljšljivega otroka, ki je sedaj odrasel. Morda je spomin na njegovo pokojno ženo ali druge osebe ali bitja. Karkoli že predstavlja, predstavlja kot grozečo, sivo praznino moževega življenja, nekaj česar ni več...  Nismo ustvarjeni za to, da bi bili osamljeni.

Več na...

Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitiaPosredovanje človeškega življenja in vzgoja otrok

80. Zakon je najprej »globoka skupnost življenja in ljubezni«, ki predstavlja dobrino za sama zakonca; spolnost »je naravnana na zakonsko ljubezen moškega in ženske«. Zato imajo lahko tudi zakonci, »ki jim Bog ni dal, da bi imeli otroke, zakonsko življenje, ki je v človeškem in krščanskem smislu polno«. Zakonska zveza pa je vendarle »po svoji naravi« naravnana na posredovanje človeškega življenja. »Otrok ni od zunaj dodan medsebojni ljubezni zakoncev; otrok vznikne v samem srcu medsebojne podaritve, katere sad in izpolnitev je«. Otrok se ne pojavi kot zaključek procesa, temveč je od začetka ljubezni navzoč kot bistvena značilnost, ki je ni mogoče zatajiti, ne da bi popačili sámo ljubezen. Ljubezen od samega začetka zavrača vsako pobudo, da bi se zaprla sama vase, in se odpira rodovitnosti, ki jo podaljšuje onstran svojega lastnega bivanja. Noben spolni odnos torej ne more zanikati tega pomena, čeprav iz različnih razlogov vedno ni mogoče dejansko spočeti novega življenja.
 
81. Otrok ima pravico, da se rodi iz te ljubezni, in ne na kakršen koli način, saj »ni nekakšna pravica, ampak dar«; je »sad posebnega dejanja zakonske podaritve njegovih staršev«. Kajti po »stvariteljskem redu sta zakonska ljubezen med možem in ženo in posredovanje življenja naravnana drug na drugega (prim. 1 Mz 1,27-28). Na ta način je Stvarnik možu in ženi dal delež pri svojem stvariteljskem delu in ju hkrati naredil za orodje svoje ljubezni, tako da je po posredovanju življenja prihodnost človeštva zaupal njuni odgovornosti«.
 
82. Sinodalni očetje so zapisali: »Ni težko ugotoviti, da se širi miselnost, po kateri se posredovanje človeškega življenja zreducirana v spremenljivko v projektiranju življenja posameznika ali para«. Nauk Cerkve »pomaga harmonično in zavestno živeti občestvenost med zakoncema v vseh razsežnostih, skupaj z odgovornim posredovanjem življenja. Vnovič je treba odkriti sporočilo okrožnice Posredovanje človeškega življenja bl. papeža Pavla VI., ki poudarja, da je treba pri moralnem vrednotenju metod uravnavanja spočetij spoštovati dostojanstvo osebe. (...) Posvojitev ali rejništvo na poseben način izraža rodovitnost zakonske ljubezni«. S posebno hvaležnostjo »Cerkev podpira družine, ki z ljubeznijo sprejmejo, vzgajajo in stojijo ob strani različno obdarovanim otrokom«.

 
 
                                                                       Radost ljubezni, čl. 80-82

Božja beseda


2. nedelja med letom

 
In Janez je izpričal: »Videl sem Duha, ki se je spuščal z neba kakor golob in ostal nad njim« (Jn 1,32).

 
Iz 49,3.5-6
Ps 40
A Kor 1,1-3
Jn 1,29-34

 
Več na...

Duhovnost

Oglejte si!


Molitev

 

Jezus, dal si se krstiti,
hotel duše si umiti.
Dobri Jezus, hvala ti!

Si se z Materjo domenil,
vodo v vino si spremenil.
Dobri Jezus, hvala ti!

Evangelij si oznanjal,
odpuščanje si poklanjal.
Dobri Jezus, hvala ti!

Večno srečo si prikazal,
ko si v slavi se pokazal.
Dobri Jezus, hvala ti!

Kruh življenja si postavil,
sveti nam obed pripravil.
Dobri Jezus, hvala ti!

K dušam v vicah pohitimo,
zanje milosti prosimo!
Dobri Jezus, reši jih!iz molitvene revije Magnifikat

Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp