E-novice 19-2016

E-novice 19, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papež Frančišek: Sveti Duh - ujetnik razkošja?

 

Krščansko življenje ni etika, je srečanje z Jezusom Kristusom. In do tega srečanja me pripelje ravno Sveti Duh. »Toda mi v naših življenjih, v naših srcih, Svetega Duha zadržujemo kakor ‘ujetnika razkošja’: ne pustimo, da bi nas spodbujal, ne pustimo, da bi nas premaknil.« Sveti Duh naredi vse, ve vse, zna nas spomniti na tisto, kar je rekel Jezus, zna nam razložiti stvari. Le ene stvari ne zna: Sveti Duh ne zna narediti salonskih kristjanov. »Tega ne zna narediti! Ne zna narediti ‘virtualnih kristjanov’, ki pa niso virtuozni.« On dela resnične kristjane. Vzame resnično življenje tako kot je, zna preroško brati znamenja časa. In tako nas vodi naprej. Vendar pa je »veliki ujetnik naših src«. ... Ko se torej pripravljamo na praznik binkošti, premislimo: »Zares verjamem ali je Sveti Duh zame le beseda?« Poskusimo se pogovarjati z Njim in reči: »Vem, da si v mojem srcu, da si v srcu Cerkve, da Ti Cerkev vodiš naprej, da Ti ustvarjaš enost med vsemi nami, ki smo različni, v raznolikosti vseh nas…«  Recimo mu vse to in prosimo za milost, da bi se dejansko, v svojih življenjih, naučili, kaj dela. To je milost krotkosti Zanj: biti krotki za Svetega Duha. Ta teden premišljujmo o Duhu in se pogovarjajmo z Njim.

Več na...

Izgubljena ovca in dobri pastir

 

»Pastirja se bo našlo tam, kjer je izgubljena ovca. Gospoda je torej treba iti iskat tja, kjer nas on hoče srečati, ne kjer mi mislimo, da ga bomo našli!« Na noben drug način se čreda ne more ponovno zbrati, kot da sledi shojeni poti pastirjevega usmiljenja. Medtem ko pastir išče izgubljeno ovco, ostalih devetindevetdeset spodbuja, da sodelujejo pri ponovni združitvi črede.

Več na...

Pet razlogov zakaj počakati do konca maše


Večina izmed nas je to verjetno že storila najmanj enkrat ali dvakrat.Potem, ko smo prejeli obhajilo, kot čebelice zletimo skozi vrata s sklonjenimi glavami, ker moramo opraviti nekaj pomembnega. Upamo, da duhovnik in prijatelji ne bodo opazili. In morda ne opazijo. Toda Nekdo opazi. Včasih bi tekla za ljudmi, ki jih vidim hiteti iz cerkve takoj potem, ko so prejeli obhajilo, jih stresla in povedala: »V tebi je Jezus. Vzemi si minuto in se pogovori z njim, se mu zahvali, ga imej rad!«

Več na...

Devetdnevnica pred sveto birmo

 

Ko se približuje dan tvoje birme, je čas, da premisliš, kaj ti pomeni življenje v Jezusovem Duhu. Eden od načinov je družinska molitev devetdnevnice. Ta molitev je morda najpomembnejši del priprave na sveto birmo. Če si res odprt Svetemu Duhu in mu dovoljuješ, da deluje v tvojem srcu, boš odkril več o Ljubezni s katero te Bog ljubi in boš tudi pripravljen odgovoriti na to njegovo ljubezen.

Več na...

Vatikan z novo revijo za ženske

 

Vatikan je začel izdajati žensko revijo. Dosedanja priloga papeškega dnevnika L’Osservatore Romano z naslovom Ženska – Cerkev – svet bo odslej izhajala kot ženska revija na 40 straneh. Vsebinski poudarki bodo na duhovnih in svetopisemskih temah. Pobudo za publikacijo je leta 2012 dal papež Benedikt XVI., ki je želel močnejšo navzočnost žensk v medijih.

Več na...

Devetdnevnica pred prvim svetim obhajilom


Za devetdnevnico se zberemo skupaj pri mizi (oz. našem molitvenem kotičku). Na mizo postavimo svečo in križ. Ostalo svetlobo zmanjšamo in zapremo TV, radio, računalnik,… Molitev začnemo z znamenjem križa. Starši in prvoobhajanec preberejo besedilo predvideno za določen dan. Molitev nadaljujemo tako, da vsi navzoči dodamo še druge svoje prošnje Bogu. Molitev sklenemo z očenašem in desetko rožnega venca.

 

Več na...

Možnost dopusta: Kaprije za družine

 

Društvo SKAM nudi možnost počitnikovanja za družine na Kaprijah. Informacije in rezervacije za najem na [email protected] oz. pokličite s. Metko Kos na 031 257 062. Za Poletno šolo skupnosti za družine pa se prijavite po elektronski prijavnici. 

Več na...

Sveto leto usmiljenja

Grešniki da - pokvarjenci ne!

V evangelijih vidimo, da veliki grešniki niso nujno pokvarjenci. Zahej, Matej, Samarijanka, Nikodem in dobri razbojnik, na primer, so v svojih grešnih srcih imeli nekaj, kar jih je obvarovalo pred pokvarjenostjo. Bili so odprti za odpuščanje. Zavedali so se svoje slabosti, ki je bila tista špranja, skozi katero je vstopila Božja moč. Grešnik, ki se zaveda svoje grešnosti, na neki način priznava, da je tisto, česar se oklepa ali se je oklepal, lažno. Pokvarjenec pa svoje grehe in svoj zaklad, ki ga usužnjuje, skriva pod krinko dobre vzgoje in si prizadeva ohraniti lepo zunanjost.

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Vabimo vas: Njegovo obličje

V Letu Usmiljenja je pripovedovalec, duhovnik celovške škofije Janko Krištof,  izbral posebna evangelijska besedila, ki kažejo na lepoto evangelijskega sporočila in na Očetovo obličje, ki ga zremo v Sinovem.
 
V prologu v nastalo delo, ki nosi naslov Njegovo obličje, pravi: »Naša krščanska vera se v teku stoletij po šibki človeški naravi ni kazala vedno v najlepši luči. Ta pogled na zgodovino, pa tudi na nepopolnost nas, ki v sedanjem času oblikujemo krščansko občestvo, mnogim zastira pogled na lepoto evangelija, ki nam je oznanjen in zaupan. Tudi zaradi tega nekateri zapuščajo Cerkev in iščejo hrano svoji duši drugje. Prav tako mnogi mladi le težko  morejo izbrati med mikavnimi ponudbami tisto pot, ki bi jih dolgoročno zadovoljila. Zato sem izmed mnogih temeljnih besedil izbral nekaj najlepših in najbolj izpovednih, ki kažejo na izjemnost in veličino sporočila, ki nam je ponujeno.«
 
Janko Krištof je to delo posebej pripravil za Leto Usmiljenja. Pripravljen je priti tudi na župnije po Sloveniji in vesel bo vsakega povabila. Z njim najlažje vzpostavite stik in se dogovorite po elektronski pošti: [email protected].

Janko Krištof, pripovedovalec, Lena Kolter – violina, Simon Bostjančič  in Lara Ogris – kitara, z režiserjem Alexanderom Tolamierjem, se nam bodo s svojim delom prvič predstavili v Sloveniji na binkoštni ponedeljek, 16. maja, ob 19.30 v župniji Ljubljana Koseze. Glasbena spremljava in gledališke prvine so v službi osnovne izpovedi, ki jo podpirajo.

 

Božja beseda


Binkošti   

 

»Kdor veruje vame, bodo, kakor pravi Pismo, iz njegovega osrčja tekle reke žive vode.« (Jn 7,37-38)Apd 2,1-11

Ps 104

1 Kor 12,3b-7.12-13

Jn 20,19-23


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Molitev

 

Pridi, pridi, Sveti Duh,
iz nebes na nas razlij
svoje luči svetli sij!
Pridi, oče revežem,
ki deliš darove vsem,
pridi, srcem svetla luč!
Ti olajšaš nam bridkost,
ti si dušam sladki gost,
ti jih sladko poživiš.
V hudem trudu si nam mir,
v vročem dnevu hladen vir
in tolažba v žalosti.
O, ti luč preblažena,
daj, razsvetli srca vsa
zvestih svojih vernikov.
Saj brez tvoje milosti
človek poln je bednosti,
krivdi ne izogne se.
Duši madeže izmij,
kar je suho, spet zalij
in ozdravi rane vse!
Upogni, kar upira se,
vse ogrej, kar mrzlo je,
vodi vse, ki so zašli.
In sedmero vlij darov
v duše svojih vernikov,
saj ti v vsem zaupajo.
Za krepost plačilo daj,
srečno smrt in sveti raj,
v njem veselje vekomaj.

 
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp