E-novice ŽPS


Št. 19 (26.5.2015), leto 2015

AKTUALNE NOVICE

Molitev papeža Frančiška za jubilejno leto
Gospod Jezus Kristus,
učil si nas, naj bomo usmiljeni, kakor je nebeški Oče,
in rekel si nam, da kdor vidi tebe, vidi Njega.
Pokaži nam svoje obličje in bomo rešeni.

Tvoj ljubezni poln pogled je osvobodil Zaheja in Mateja zasužnjenosti z denarjem,
prešuštnico in Magdaleno iskanja sreče v ustvarjenih stvareh.
Ganil je Petra, da je po izdaji jokal,
in je zagotovil raj skesanemu razbojniku.
Stori, da bo vsak od nas prisluhnil, kakor da je njemu namenjena beseda, ki si jo rekel Samarijanki:
'Če bi poznala Božji dar!'
Ti si vidno obličje nevidnega Očeta,
Boga, ki izraža svojo vsemogočnost predvsem z odpuščanjem in usmiljenjem.
Stori, da bo Cerkev v svetu vidno obličje Tebe, njenega vstalega in v slavi bivajočega Gospoda.
Hotel si, naj bodo tvoji služabniki oblečeni v slabost,
da bodo imeli pravo sočutje do tistih, ki so v nevednosti in zmoti.
Stori, da se bo vsak, h kateremu se bo približal kdorkoli od njih, čutil pričakovanega, ljubljenega in da mu je od Boga odpuščeno.
Pošlji svojega Duha ter z njegovim maziljenjem vse posveti,
da bo jubilej Usmiljenja leto Gospodove milosti
in bo lahko tvoja Cerkev s prenovljenim navdušenjem revežem prinašala veselo sporočilo, razglašala zapornikom ter zatiranim svobodo in slepim vračala vid.
Po priprošnji Marije, Matere Usmiljenja to prosimo tebe, ki živiš in kraljuješ z Očetom in Svetim Duhom na veke vekov.
Amen.

 
Vir: http://katoliska-cerkev.si/molitev-papeza-franciska-za-jubilejno-leto
 

P. G., S. Brigita Zelič, Papež: Svet potrebuje darove Svetega Duha (Vir: Radio Ognjišče)

Na binkoštni praznik je papež Frančišek v baziliki sv. Petra v Vatikanu vodil slovesno evharistično bogoslužje. Zatem je z okna apostolske palače nagovoril množico, ki se je kljub slabemu vremenu zbrala na vatikanskem trgu. Tako pri sveti maši kot v opoldanskem nagovoru je z veliko svežino in pronicljivostjo približeval posamezne razsežnosti delovanja Svetega Duha in spodbujal k uravnavanju našega življenja v skladu z njim.

Papež je v nagovoru med sveto mašo priklical v spomin opis prihoda Svetega Duha na binkoštni dan. Prej boječim apostolom je Sveti Duh s svojim vdorom v njihov razum in srce vlil takšno moč in pogum, da so začeli neustrašno oznanjati ljudem različnih jezikov, ki pa so jih vendarle vsi razumeli v svojem. Spomnil je, da je z apostoli bila tudi Marija, Jezusova Mati in njegova prva učenka ter hkrati mati zdaj porajajoče Cerkve. S svojim mirom, smehljajem in s svojo materinskostjo je spremljala veselje mlade neveste, Jezusove Cerkve.

Za tem je sveti oče spomnil, da nas Sveti Duh vodi k vsej resnici in da prenavlja tudi vse obličje zemlje. Ker je Božji Duh hkrati Duh stvarjenja, je tudi spoštovanje do stvarstva zahteva naše vere. Vrta, ki v njem živimo, ne smemo izkoriščati, temveč obdelovati in spoštovanjem varovati. To pa je mogoče le, če se zemeljski Adam, pusti prenoviti Svetemu Duhu, če se pusti znova izoblikovati Bogu Očetu po vzorcu Kristusa, novega Adama. Takrat bomo prenovljeni po Božjem Duhu lahko živeli v svobodi njegovih otrok in v harmoniji z vsem stvarstvom. V vsaki stvaritvi bomo odkrivali odsev Stvarnikove lepote.

Nato je papež Frančišek dejal, da svet potrebuje ljudi, ki niso zaprti sami vase, temveč so polni Svetega Duha. „Zaprtost pred Svetim Duhom ni samo pomanjkanje svobode, temveč je tudi greh. Obstaja veliko načinov zapiranja pred Svetim Duhom, kot je na primer zapiranje v koristoljubno sebičnost, v zakrknjen legalizem, kot je to bila drža učiteljev postave, ki jih je Jezus poimenoval hinavce, ali pa pozabljanje tega, kar je Jezus učil, ter tudi če krščanskega življenja ne živimo kot služenje, temveč za svojo korist,“ je pojasnil.

V nadaljevanje je še dejal, da svet potrebuje pogum, upanje, vero, vztrajnost in Kristusovih učencev. Svet namreč potrebuje sadove in darove Svetega Duha „ljubezen, veselje, mir, velikodušnost, dobrohotnost, dobroto, zvestobo, krotkost, samoobvladovanje“. Dar Svetega Duha je bil v obilju dan Cerkvi in vsakemu od nas, da bi živeli v pristni veri in dejavni ljubezni ter bi tako spodbujali napredovanje sprave in miru. Okrepljeni z Duhom, ki vodi, ki prenavlja vso zemljo, ki nam daje številne darove, se zmoremo brez popuščanja boriti proti grehu in pokvarjenosti, ki se dan za dnem širi po svetu, ter se v Svetem Duhu s potrpežljivo vztrajnostjo posvečati delom pravičnosti in miru.

Po opoldanskem nagovoru je papež vernike seznanil z beatifikacijo Oskarja Romera v Salvadorju ter sestre Irene Stefani, misijonarke v Keniji. Izrazil pa je tudi zaskrbljenost zaradi dogajanja v Bengalskem zalivu in Andamenskem morju ter opozoril na trpljenje številnih migrantov.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/166/aktualno/17282/  
 

Praznovanje godu bl. Alojzija Grozdeta (Vir: Katoliška Cerkev)

27. maja praznujemo god mučenca bl. Alojzija Grozdeta. Osrednje praznovanje njegovega godu bo v romarskem središču novomeške škofije na Zaplazu, kjer so shranjene njegove relikvije.

Litanije
Molitev za kanonizacijo

Kratek življenjepis in več podatkov o češčenju bl. Alojzija Grozdeta je na voljo na spletni strani Škofije Novo mesto.

Več na: http://katoliska-cerkev.si/praznovanje-godu-bl-alojzija-grozdeta-2015
 

Mojca M. Štefanič, Umorjeni nadškof Romero razglašen za blaženega (Vir: Družina)

Leta 1980 umorjenega nadškofa Oscarja Romera so minulo soboto med slovesnim bogoslužjem na prostem v njegovem škofovskem mestu San Salvadorju razglasili za blaženega. Slovesnosti se je po tamkajšnjih ocenah udeležilo okoli 300.000 ljudi. Bogoslužje na trgu »El Salvador del Mundo« sta obhajala prefekt vatikanske Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Angelo Amato, in nadškof iz rimske kurije, Vincenzo Paglia, ki je kot odvetnik vodil beatifikacijski postopek za umorjenega nadškofa.

Po uradnem branju beatifikacijskega dekreta so na trgu razkrili velik portret Oscarja Romera. Osem duhovnikov je preko trga v steklenem relikviariju prineslo s krvjo zamazano Romerovo srajco, ki so se je skušali dotakniti številni verniki. Nadškofa so pred 35 leti umorili med obhajanjem bogoslužja. Spomin na Romera je še vedno zelo živ, ubogim in izločenim pa prinaša tolažbo, je kardinal Amato dejal v svojem nagovoru. Blaženi je bil dober duhovnik in moder škof, predvsem pa kreposten mož, ki je ljubil Jezusa. Njegovo prizadevanje za revne je temeljilo na evangeliju, ne na ideologiji, je pojasnil kardinal. Romero, ki ga je označil kot »preroka ljubezni do bližnjega in Božje ljubezni«, zato ni simbol delitve, ampak simbol miru in bratstva.

Papež Frančišek je Romera v pozdravnem sporočilu označil za »enega najboljših sinov Cerkve«. Nadškof je kot mučenec vero in krščansko usmiljenje s svojim življenjem izpričal do skrajnosti. »V težkih časih sožitja je msgr. Romeru uspelo, da je svojo čredo vodil, branil in varoval, v zvestobi veri in v občestvu s Cerkvijo«, je zapisal papež.

Že minuli petek, na predvečer slovesne beatifikacije, se je kljub silovitemu deževju v San Salvadorju zbralo več tisoč ljudi, ki so se udeležili procesije z lučkami. Med večernim bogoslužjem, ki je sledilo, je kardinal Oscar Rodrgiuez iz Hondurasa vse duhovnike pozval, naj pri svojem vsakodnevnem delu sledijo zgledu nadškofa Romera. Kri mučenca ni bila prelita zaman, je po navedbah krajevnih medijev poudaril kardinal Rodriguez. Številni verniki so prenočili kar na prostem in so sodelovali pri molitvenem bdenju, ki je trajalo v zgodnje jutranje ure na dan beatifikacije.

Vir: Kathpress

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/umorjeni-nadskof-romero-razglasen-za-blazenega
 

B. Vidmar: So »istospolne poroke« na Irskem napoved in smerokaz za Evropo? (Vir: Časnik)

Referendum “za istospolne poroke”, ki je na Irskem potekal 22. maja 2015, je uspel. Po neuradnih podatkih je »za« glasovalo 62,07 % volivcev. Tako je Irska postala prva država na svetu, ki je legalizirala istospolne poroke z odločitvijo ljudstva.

Zmago so napovedovale vse javnomnenjske raziskave in vsi mediji. Pri tem se mi vendarle nekaj zdi čudno. Po napovedih naj bi »za« glasovalo 80% volivcev. Mar ni tak razplet za javnomnenjske raziskave poraz? Je sploh upravičeno, da mediji tako agresivno oznanjajo, kaj se bo zgodilo? Prikrito sporočilo takega medijskega poročanja volivcem je: »Vse je že odločeno, nima se smisla razburjati, nima se smisla boriti proti. Nazadnjaki in mračnjaki, ki jih je malo, bodo poraženi«. Inštituti za javnomnenjske raziskave so očitno nekakšni sodobni dobro plačani vrači in vedeževalci. Če jim verjameš, se njihove napovedi uresničijo. Javnomnenjske raziskave seveda niso le napovedi, temveč tudi propaganda in pritisk na volivce. O denarju, ki je bil na razpolago za tako propagando, pa rajši ne govorimo, ker za to nimamo dokazov.
Mediji, tudi slovenski, pa so povsem prezrli oziroma zamolčali javni linč, prezir in posmeh, ki so ga na Irskem doživljali nasprotniki istospolnih porok, katere so isti mediji razglašali za homofobe, mračnjake, tercialce, nasprotnike in zaviralce demokracije. Inkvizicija LGBTQ očitno deluje. Kaj pa zavzemanje za svobodo govora in izražanja, ki ga nekateri tako močno poudarjajo, ko gre za »pravico do blasfemije«? Mar ni tak linč in diskreditacija velika in ponavljajoča se sramota za demokracijo? Zakaj mora v Italiji policija varovati t. i. “Sentinelle in piedi” (Stažarji na nogah), ki se nenasilno, v tišini, s knjigo v roki, na mestnih trgih javno zavzemajo za svobodo govora in zakonsko zvezo med moškim in žensko? Mar nismo le še en korak od državljanske vojne? Zanimivo bo opazovati, kaj se bo na Irskem odslej zgodilo s tistimi, ki bodo javno nasprotovali istospolnim porokam. Kako bo odslej potekal pouk na katoliških šolah? Bodo lahko vsaj starši doma otrokom razlagali svoje nasprotovanje teoriji »gender«, s katero bodo v šolah, proti volji vsaj nekaterih staršev, indoktrinirani njihovi otroci?

Kakšno vlogo je v »katoliški Irski«, ki pa to v resnici že zdavnaj ni več, odigrala katoliška Cerkev? Poznavalci pravijo, da je vodstvo katoliške cerkve ostalo mlačno, neodločno, zmedeno, boječe, neaktivno in razdeljeno. Prav tako ali pa še bolj so ostali razdeljeni duhovniki in laiki, kar dokazuje tudi dejstvo, da so bile »za« vse stranke, »za« so bili tudi vidni politiki, ki se razglašajo za katoličane, med drugimi tudi bivša predsednica Mary McAleese. Prav tako so za istospolne poroke glasovali nekateri duhovniki, redovnice in katehisti. Takšno stanje v katoliški cerkvi na Irskem je posledica nepremišljenega in neodgovornega posvečevanja kandidatov za duhovništvo, pedofilskih afer in homoseksualnega lobija v duhovniških vrstah. Katoliška cerkev na Irskem je izgubila avtoriteto in ljudstvo. Le nekaj posameznih organiziranih skupin je nasprotovalo redefiniciji družine (First Families First, Iona Institute).

Odločilna bitka je bitka za izenačitev t. i. »civilnih skupnosti« z zakonskimi skupnostmi. Če to uspe, potem je bitka za ohranitev »klasične družine« že izgubljena, saj med »civilne skupnosti« sodijo tudi istospolne skupnosti, ki so s tem avtomatsko legalizirane in imajo enake pravice, kot zakonske skupnosti, četudi se te skupnosti imenujejo drugače. To pomeni odprto pot za posvojitev otrok, nadomestno materinstvo in umetno oploditev. Strategija LGTBQ je torej več kot očitna.

Irska je dobra lekcija za tiste, ki se nameravajo boriti za obrambo zakonske skupnosti med moškim in žensko. Brez budnih čuvajev in stražarjev ne bo šlo. Da se tudi v Sloveniji ne bo zgodilo isto, kot na Irskem bi bilo potrebno čimprej organizirati »stražarje« in »domobrance«, ki bi organizirali vsesplošen odpor proti diktaturi LGTBQ. Akademske razprave in okrogle mize žal ne zadostujejo. Čimprej bi bilo potrebno prebuditi »ljudstvo družine«. Cerkev bi morala veliko bolj prepričljivo poučevati in razlagati družbeni nauk cerkve… Če se to ne bo zgodilo bomo zagotovo videli že videno.

Več na: http://www.casnik.si/index.php/2015/05/26/b-vidmar-so-istospolne-poroke-na-irskem-napoved-in-smerokaz-za-evropo/  



Marjana Debevec, Kakšne bodo posledice referenduma na Irskem? (Vir: Radio Ognjišče)

Kot smo še poročali, so na Irskem volivci podprli izenačitev istospolne zveze z zakonsko skupnostjo moža in žene. Irska je tako postala prva država na svetu, kjer so tako odločitev ljudje podprli na referendumu. Do sedaj so se vsi referendumi na svetu, razen leta 2012 v ameriški zvezni državi Maine, končali s porazom homoseksualnih aktivistov in aktivistov teorije spola. Ob mnogih referendumih, ki so se in se še bodo izvedli o tej temi, ter še posebej ob ogromni medijski, finančni in politični moči lobija homoseksualnih aktivistov je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo to prvič zgodilo.

Referendum na Irskem so homoseksualni aktivisti na globalni ravni razumeli kot zgodovinskega, zato se je na tem referendumu, kjer je odločalo zgolj 3,2 milijona prebivalcev sveta, skoncentriral velik del njihove globalne moči: medijske, propagandne in finančne. Porabili so na desetine milijonov evrov denarja iz tujine, iz sredstev evropskih skladov ter iz irskega državnega ter lokalnih proračunov, je zapisal sovoditelj koalicije Za otroke gre Aleš Primc. „Borci za pravice otrok in staršev na Irskem so se pogumno borili v izjemno neenakem boju in si zaslužijo naše spoštovanje. Rezultat naj jih ne prizadene, ampak naj pokončno nadaljujejo s svojim delom. Glede na to, da vse največje stranke podpirajo homoseksualno "zakonsko zvezo", je z referendumom nastal potencial za novo najmočnejšo stranko na Irskem z dometom okoli 40 odstotkov.“
Ob tem rezultatu razloga za veselje nima nihče, je prepričan Primc. Večina istospolno usmerjenih bo namreč živela naprej enako s svojimi radostmi in težavami, saj jih po izkušnjah drugih držav, ki so uvedle homoseksualno zakonsko zvezo, več kot 90 odstotkov le te ne bo sklenilo. Radikalizem homoseksualnih aktivistov se bo povečal, predvsem s pritiski na šolski sistem, da se uvede poučevanje otrok o eksperimentiranju s spolno usmerjenostjo in spreminjanjem spola, ter z zahtevami po omejevanju svobode na različnih področjih. „Za otroke in večino staršev na Irskem prihaja nekaj težkih let, ko bodo tudi mnogi, ki so volili "yes", obžalovali svojo odločitev ob spoznanju, kako zelo se jih odločitev tiče osebno, čeprav so jih ves čas prepričevali, da se jih ne. Skupnost žene in moža bo čez čas na Irskem spet dobila položaj, ki ji po naravi pripada. Vprašanji sta samo kdaj in s kakšnimi posledicami“, je za naš radio dejal Aleš Primc, ki je tudi poudaril, da se bo sedaj globalna propagandna mašinerija homoseksualnih aktivistov in aktivistov teorije spola iz Irske preselila. Če bo Ustavno sodišče dovolilo referendum, verjetno v Slovenijo. Koalicija Za otroke gre obljublja, da bo storila vse, da bo zaščitila pravice staršev, starih staršev in otrok.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/166/aktualno/17289/  

 


 
 
 

MOLITEV
 
Troedini Bog!
Usmili se nas!
Pritegni nas v svojo bližino.
Prosimo Te za blagoslov
vsakega življenja,
za blagoslov
vsakodnevnega Tvojega stvarjenja.
Bog Oče!
Blagoslovi nebo,
blagoslovi zemljo!
V Tvoje vsemogočno Veličastvo
naj veruje vsaka preprosta duša.
Bog Sin!
V Tvojo Ljubezen
naj se izroči vsako srce.
Bog Sveti Duh!
Po svojem Usmiljenju utrjuj
temelje svoje Cerkve,
da vsak dan pristopimo
k Božjemu oltarju,
po Božji Besedi in Kruhu
odrešeni
svojih slabosti in svetnih skušnjav.

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sveta Trojica

31. maj
Mt 28,16-20


 »In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.« (Mt 28,20).

Jezus se v Galileji prikaže apostolom in jih razpošlje po svetu
Enajst učencev pa je šlo v Galilejo, na goro, kamor jim je bil naročil Jezus. In ko so ga ugledali, so ga molili, a nekateri so dvomili. In Jezus je pristopil in jim spregovoril te besede: »Dana mi je vsa oblst v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in učite vse narode; krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih spolnjevati vse, karkoli sem vam zapovedal; in glejte, jaz sem z vami vse dni do konca sveta.«

 

Besede vere za vsakogar

Papež Frančišek,

Bula ob napovedi izrednega jubileja Usmiljenja (Vir: Katoliška Cerkev)

1. Jezus Kristus je obličje Očetovega usmiljenja. Videti je, da skrivnost krščanske vere v tej besedi najde svoj povzetek. Postala je živa, vidna in je dosegla vrhunec v Jezusu iz Nazareta. Potem ko je Oče, ki je »bogat v usmiljenju« (Ef 2,4), Mojzesu razodel svoje ime kot »usmiljen in dobrotljiv Bog, počasen za jezo in bogat z ljubeznijo in zvestobo« (2 Mz 34,6), je nenehno na različne načine in ob različnih časih zgodovine dajal spoznati svojo Božjo naravo. Ob »polnosti časa« (Gal 4,4), ko je bilo vse razporejeno v skladu z njegovim načrtom odrešenja, je poslal svojega Sina, rojenega iz device Marije, da bi nam dokončno razodel svojo ljubezen. Kdor ga vidi, vidi Očeta (prim. Jn 14,9). Jezus iz Nazareta s svojo besedo, s svojimi dejanji in z vso svojo osebo[1] razodeva Božje usmiljenje.

Vir: http://katoliska-cerkev.si/bula-ob-napovedi-izrednega-jubileja-usmiljenja

Gradiva
  

Duhovnost

Vprašalnik, Evalvacija dela po župnijah o uresničevanju pastoralnega načrtovanja po župnijah

Druga gradiva Škofijskega urada za laike
 
Vsa gradiva uradov Pastoralne službe Nadškofije Ljubljana pa najdete na naslednji povezavi.

Vas zanima? Oglejte si! 
 



Deli Jezusa: nadaljevanje


 

Bog je prišel in stvari so se spremenile

Vabimo vas!
 

Škofijsko zahvalno romanje prvoobhajancev na Brezje

Romanja, še posebej družinska, so enkratna priložnost za posredovanje vere našim otrokom. Zato  tudi letos  vabimo starše prvoobhajancev, da skupaj poromate k Mariji Pomagaj na Brezje. Tam se bomo zbrali v soboto, 6.junija ob 10.uri. Po  zahvalni  družinski maši, ki jo bo daroval nadškof Stanislav Zore, si romarji lahko popoldanski čas organizirate po svojih željah.

Škofijski urad za družino



Srečanje članov ŽPS

V mesecu marcu je po naših župnijah potekal izbor članov ŽPS. Tudi v vaši župniji ste bili izbrani novi člani ŽPS, ki boste skupaj z g. župnikom prihodnjih pet let soustvarjali pastoralni utrip vaše župnije. Da bi vam olajšali začetek tega dela, smo na Škofijskem uradu za laike pripravili srečanje vseh članov ŽPS v naši nadškofiji.
 
Srečanje, na katerem se nam bo pridružil tudi nadškof msgr. Stanislav Zore OFM oz. generalni vikar, škof msgr. dr. Franci Šuštar, bo potekalo v obliki skupnega srečanja članov ŽPS, tako duhovnikov kot laikov.

Srečanje članov ŽPS bo potekalo v Zavodu sv. Stanislava (od 9.00 do 13.00) in sicer v soboto, 13. junija.
 
Namen srečanja je pregledati pot, ki smo jo doslej prehodili s priročnikom Na poti k izviru; podati vtis, kaj pomeni biti član ŽPS in kako lahko član ŽPS prispeva k delovanju ŽPS v svoji župniji ter predstaviti nadškofov pogled na delo ŽPS v prihodnjih petih letih.
 
Na srečanje ste vabljeni vsi člani ŽPS. Prosimo vas, da to vabilo posredujete tudi drugim članom vašega ŽPS in se z skupaj z njimi srečanja udeležite. 
  
Program srečanja
9.00 - Molitev in pozdrav
9.15 - Doslej prehojena pot s priročnikom Na poti k izviru (nagovor g. nadškofa msgr. Stanislava Zoreta OFM ter okrogla miza s pričevalci iz župnij posameznih arhidiakonatov)
10.30 - Odmor
11.00 - Moja odločitev za ŽPS
12.00 - Plenum, skupen zaključek in sklep
13.00 - Skupno kosilo
 
Prosimo vas, da število udeležencev iz vaše župnije najkasneje do torka v tednu, ko poteka usposabljanje, sporočite na e-naslov: [email protected] ali tel. 01 234 26 51.

dr. Mojca Bertoncel, tajnica Škofijskega urada za laike

 


 

Škofijski urad za laike
Ciril Metodov trg 4
1000 Ljubljana


[email protected]
http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Če e-novic ne želite več prejemati, nam to prosim sporočite na: [email protected]







This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Pastoralna služba · Ljubljana · Ljubljana, No Region 0 · USA

Email Marketing Powered by MailChimp