Zadeva: E-novice 19
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 28. 05. 2019 14:30
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 19. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Krasilke in krasilci vabljeni na delavnico za krašenje, ki bo potekala na dva termina in sicer 31. maja (pričetek ob 9.00) in 7. junija (pričetek ob 16.00). Več informacij najdete na: http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/delavnica-za-krasilke-in-krasilce/

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 19-2019

E-novice 19, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Z nami bo Tolažnik

Medtem ko se približuje trenutek križa, Jezus zagotavlja apostolom, da ne bodo ostali sami. Z njimi bo vedno Sveti Duh, Tolažnik, ki jih bo podpiral v poslanstvu ponesti evangelij vsemu svetu. V izvirnem grškem jeziku pojem »παράκλητος, (paràcletos)« pomeni njega, ki se postavi zraven, da bi podpiral in tolažil. Jezus se vrača k Očetu, vendar nadaljuje s poučevanjem in spodbujanjem učencev preko delovanja Svetega Duha. 

Več na...

 

Po milosti pritegnjeni v pogovor z Bogom

Rečemo lahko, da se krščanska molitev rodi iz drznosti klicati Boga z imenom »Oče«. To je korenina krščanske molitve, torej reči »Oče« Bogu. Toda potreben je pogum! Ne gre toliko za obrazec, kakor za otroško intimnost, v katero smo uvedeni z milostjo. Jezus je Očetov razodevalec in nam podarja domačnost z Njim.Če s pozornostjo beremo evangelije, odkrijemo, da molitveni izrazi, ki se pojavijo na Jezusovih ustnicah, izražajo besedilo »očenaša«. 

Več na...
 

Godovni dan Alojzija Grozdeta

Alojzij Grozde (1923 – 1943) se je rodil 27. maja 1923 v Zgornjih Vodalah, župnija Tržišče. Bil je član Katoliške akcije ter voditelj Marijine kongregacije in vnet častilec evharistije ter Jezusovega im Marijinega Srca. To češčenje je goreče širil med svojimi vrstniki. Njegovo dosledno krščansko življenje je bilo zakoreninjeno v zakramentih sprave in evharistije, ki jo je imenoval »Sonce mojega življenja«. 

Več na...
 

Lahko družina postane sveta?

Znana je tema prihodnjega svetovnega srečanja družin, ki bo julija 2021 v Rimu. Udeleženci bodo razmišljali o družinski ljubezni kot poklicanosti in poti k svetosti. Vatikanski urad za laike, družino in življenje izpostavlja družinsko ljubezen kot poklicanost in pot svetosti, da bi razumeli globok in zveličaven pomen družinskih odnosov v vsakdanjem življenju. Ta pot svetosti v družini pa je zelo zahtevna.  

Več na...

Splav ni odgovor, ki ga iščejo ženske  

Udeleženci mednarodnega simpozija z naslovom ‘Da življenju! Skrbeti za dragoceni dar življenja v krhkosti’ so se v preteklem tednu srečali s papežem Frančiškom. Spregovoril jim je o svetosti in nedotakljivosti človeškega življenja, poudaril odločno zavrnitev splava ter izpostavil, da je družinam treba pomagati sprejeti, objeti in ljubiti bolne otroke. »Nobeno človeško bitje ne more nikoli biti nezdružljivo z življenjem,« je zatrdil papež Frančišek v govoru.

Več na...
 

Film o Alojziju Grozdetu 

Devet let po razglasitvi za mučenca je življenjska zgodba Lojzeta Grozdeta prikazana tudi v filmu. Dobre pol ure dolga dokumentarno-igrana filmska pripoved spremlja njegovo pot iz revnega dolenjskega okolja do perspektivnega dijaka v Ljubljani, člana Katoliške akcije, častilca Marije, sklene se sklene z njegovo mučeniško smrtjo in sporočilom, s katerim blaženi Grozde še 75 let po smrti nagovarja sodobnega človeka.

Več na...
 

Ikone - zakladi ruskih muzejev

Do 15. septembra bo v Mestnem muzeju v Ljubljani na ogled 85 dragocenih ruskih ikon. Za razstavo so jih posodile tri ugledne ruske ustanove: moskovska Državna Tretjakovska galerija, Muzej umetnosti v Jaroslavlju in Državni zgodovinski in umetnostni muzej Sergiev Posad. Izbor predstavlja zaokroženo zgodbo motiva in podobe Matere Božje, zavetnice pravoslavnega vzhoda. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Duhovnost v zakonu

313. Ljubezen prevzema različne oblike, skladno z življenjskim stanom, h kateremu je poklican vsak posameznik. Že pred nekaj desetletji, ko je 2. vatikanski koncil spregovoril o apostolatu laikov, je podčrtal duhovnost, ki izhaja iz družinskega življenja. Poudaril je, da »[mora] laiška duhovnost dobiti posebno značilnost v zakonskem stanu in v družini« in da družinske skrbi ne smejo biti »zunaj okvira duhovnega življenja«. Vredno si je torej vzeti nekaj časa za to, da opišemo temeljne poteze te posebne duhovnosti, ki se razvija v družinskem življenju.

Duhovnost nadnaravnega občestva

314. Vedno smo govorili o tem, da Bog prebiva v srcu človeka, ki živi v milosti. Danes lahko rečemo tudi, da je v svetišču zakonske skupnosti navzoča Sveta Trojica. Kakor prebiva nad hvalnicami ljudstva (prim. Ps 22,4), živi globoko v zakonski ljubezni, ki ji poje slavo.

315.  Gospodova navzočnost prebiva v resnični, konkretni družini, z vsem njenim trpljenjem, boji, radostmi in njenimi vsakdanjimi zadevami. Ko človek živi v družini, se je težko hliniti in lagati; ne moremo si nadeti maske. Kadar to pristnost poživlja ljubezen, tedaj tam vlada Gospod s svojim veseljem in svojim mirom. Duhovnost družinskega življenja je sestavljena iz tisoč vsakdanjih in konkretnih dejanj. V tej raznolikosti darov in srečanj, po katerih zori notranja povezanost, ima Bog svoje bivališče. Ta predanost »združuje človeško in božje«, kajti napolnjena je z Božjo ljubeznijo. Končno je zakonska duhovnost duhovnost prisrčne povezanosti, v kateri prebiva Božja ljubezen.

                                                                      Radost ljubezni, 313-315
 
 

Božja beseda

 

7. velikonočna nedelja

 

»In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom razodeval.«    

Jn 17,26

 

Apd 7,55-60

Ps 97;

Raz 22,12-14.16-17.20  

Jn 17,20-26

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

 

Molitev

 

Kaj, če zvenele Marijine cvetke so bele!

Zdaj so žareče se vrtnice nam razcvetele –

k Božjemu Srcu Marija nas je pripeljala –

z ljubljenim Sinom za vedno pri nas bo ostala!

»Pridite k meni vsi!« kliče Srce nas ljubeče,

»Pridite k viru svetosti, veselja in sreče!

Vsi, ki ste trudni, z bridkostjo, skrbjo obteženi –

vsi, ki grešili ste – pridite, pridite k meni!«

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]