Zadeva: E-novice 19
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 8. 05. 2018 10:50
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 19. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 19-2018

E-novice 19, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Kako ostanemo v Božji ljubezni

Ljubezen do drugih pa nikakor ni samo za posebne trenutke, ampak mora v našem bivanju postati stalnica. Vidite, zakaj smo poklicani z ljubeznijo varovati ostarele kot dragocen zaklad, četudi nam povzročajo ekonomske težave in nevšečnosti. Vidite, zakaj moramo bolnikom, četudi so v zadnjem stadiju življenja, dati vso možno oskrbo. Vidite, zakaj je potrebno otroke, ki se bodo rodili, vedno sprejeti. Vidite torej, zakaj je vedno potrebno varovati in ljubiti življenje od spočetja do njegovega naravnega zatona. To je ljubezen.

Več na...

 

 

 

Papež: Odpovem se in verujem

Papež Frančišek je nadaljeval z razlaganjem zakramenta krsta. Na začetku kateheze je najprej spregovoril o vodi, nad katero se prikliče moč Duha, da bi tako dobila moč za prerojenje in prenovitev. Voda je izvor življenja in blaginje, medtem ko njeno pomanjkanje povzroča izginjanje vsake rodovitnosti, kakor se to dogaja v puščavi. Voda pa je prav tako lahko povzročiteljica smrti, kadar utopi med svojimi valovi ali v velikih količinah odnese vse. In navsezadnje, voda ima tudi zmožnost umiti,  očistiti. 

Več na...
 

Prava ljubezen ni romantika

Papež je v preprostem, jasnem in močnem nagovoru poudaril, da ostati v Gospodovi ljubezni pomeni narediti to, kar je Jezus storil za nas, On pa je za nas dal življenje, prišel je, da bi nam služil. Ostati v ljubezni torej pomeni služiti drugim. »Ljubezen je skrbeti za druge, nase naložiti njihova bremena. Ljubezen ni igranje violine in sama romantika. Ne. Ljubezen je delo«, je zatrdil sveti oče. Po njegovih besedah nas ljubezen vedno spodbuja k vprašanju: Kaj storim za druge?

Več na...
 

Alfijev oče - zgled evropskim moškim

21-letni angleški mladenič nam je, evropskim moškim, ki se v tem času v glavnem borimo za svoj košček udobja, s svojim zgledom pokazal kaj pomeni biti možat, kaj pomeni vse delati iz ljubezni, kaj pomeni umirati svojemu vsakdanjemu drobnemu egoizmu, kaj pomeni boriti se z močnimi zdravniškimi lobiji in sodnimi mlini. 21-letni angleški mladenič nam je pokazal kaj pomeni dati življenje za svoje: za svojo lepotico, za svojega otroka. 

Več na...

Vera se posreduje z ljubeznijo

Vsak dan v življenju pričevati o tistem, kar verujemo, nas naredi pravične v Božjih očeh, kar pri osebah, ki nas obdajajo, povzroča radovednost. Pričevanje povzroča radovednost v srcu drugega. In to radovednost daje Sveti Duh, ki gre in deluje v srcu. Cerkev veruje zaradi privlačnosti, raste zaradi privlačnosti. Posredovanje vere se daje s pričevanjem, vse do mučeništva. Ko se vidi doslednost med življenjem in tistim, kar govorimo, vedno pride do radovednosti. 

Več na...
 

Humanost, dobrota in nesebičnost

4. maja, je svoj god praznoval zavetnik gasilcev, sv. Florijan. Medtem ko se na te dobre može po navadi spomnimo ob naravnih in drugih nesrečah, še posebej ob požaru, so bila srečanja gasilcev in številne maše za gasilce po Sloveniji lepa priložnost, da se jim zahvalimo za njihovo požrtvovalno in nemalokrat tudi nevarno delo. Na Brezjah je bilo v soboto, 5. maja, 14. tradicionalno zahvalno romanje gasilcev. Slovesno mašo je daroval škof Andrej Glavan« 

Več na...
 

Veselim se novih priložnosti

Po rojstvu četrtega otroka sem bila zelo srečna, mirna, spočita, odlično sem se počutila, spala vse noči, kar se mi je zdelo posebna milost. Potem pa sem pri dojenju začutila bulico. Presenetilo me je in doživela sem šok ob dejstvu, da imam raka. V prvem trenutku sem mislila, da so me z nekom zamenjali. To je bila moja prva misel. Prosila sem Jezusa, naj bo ob meni. Težko je, ker veš, da je lahko smrtno, marsikaj se vprašaš, kaj bo z otroki ...

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Spremljanje v prvih letih zakonskega življenja

220. Na tej poti je treba prehoditi različna obdobja, ki vabijo k velikodušni predanosti. Od prvega vtisa, za katerega je značilna močna čustvena privlačnost, pridemo do tega, da drugega potrebujemo in to občutimo kot del svojega življenja. Od tod pride človek do zavedanja, da mu medsebojna pripadnost ugaja, potem do razumevanja celotnega življenja kot načrta, ki ga imata oba, do zmožnosti, da postavimo srečo drugega nad lastne potrebe, in k veselju nad tem, da vidimo lastni zakon kot nekaj dobrega za širšo družbeno skupnost. Zorenje v ljubezni vključuje tudi to, da se naučimo »pogajati«. To ni kaka sebična drža ali trgovska igra, ampak vaja vzajemne ljubezni, kajti to »trgovanje« je prepletenost obojestranskih daril in odpovedi v dobro družine. V vsakem novem obdobju zakonskega življenja se je treba usesti skupaj, da bi se ponovno pogodila in prišla do sporazumov, pri katerih ni ne zmagovalcev ne poražencev, temveč v njih oba zmagata. Pri zadevah domače hiše odločitve ne smejo biti sprejete enostransko in oba zakonca si delita odgovornost za družino. Vendar je vsaka domača skupnost enkratna in vsak dogovor v zakonu je drugačen.

 

221.  Eden od vzrokov, ki vodijo k polomu v zakonu, so pretirano visoko pričakovanje od zakonskega življenja. Ko kdo odkrije stvarnost, ki je bolj nepopolna in zahtevna kot tisto, o čemer je sanjal, rešitev ni v tem, da hitro in neodgovorno pomisli na ločitev, ampak v tem, da sprejme zakon kot pot zorenja, na kateri je vsak od partnerjev Božje orodje za to, da drugemu pomaga rasti. Možno je spreminjanje, rast in razvijanje dobrih lastnosti, ki jih vsak nosi v sebi. Vsak zakon je nekakšna »odrešenjska zgodovina«. To pa pomeni, da je treba predpostavljati dovzetnost, ki zaradi Božjega daru in ustvarjalnega in velikodušnega odgovora daje prostor vedno trdnejši in dragocenejši resničnosti. Morda je največja naloga moškega in ženske v ljubezni, da drug drugemu omogočita, da on postane bolj moški, ona bolj ženska. Pustiti rasti pomeni drugemu pomagati, da se oblikuje v svoji lastni istovetnosti. Zato je ljubezen neke vrste rokodelstvo. Če beremo svetopisemski odlomek o stvarjenju človeka, najprej vidimo, kako Bog »izoblikuje« moža (prim. 1 Mz 2,7), in kako kmalu potem opazi, da manjka nekaj bistvenega (prim. 1 Mz 2,18) in »oblikuje« še ženo, potem pa vidi moževo osuplost:  »O, ta je zdaj prava!« (prim. 1 Mz 2,22-23). In potem se nam zazdi, da slišimo tisti čudoviti dvogovor, v katerem mož in žena začenjata odkrivati drug drugega. Kajti tudi v težavnih trenutkih drugi spet preseneti in se odprejo nova vrata za ponovno srečanje, kot bi bilo prvič. In v vsakem novem obdobju je treba znova »oblikovati« drug drugega. Ljubezen deluje tako, da eden čaka na drugega in to dela s potrpežljivostjo, ki je lastna rokodelcu in smo jo podedovali od Boga.

                                                                      Radost ljubezni, 220-221
 
 

Božja beseda

 

7. velikonočna nedelja

 

»Ne prosim, da jih vzameš s sveta, ampak da jih obvaruješ hudega.« (Jn 17,15)

 

Apd 1,15-17.20a.20c-26;

Ps 103;

1 Jn 4,11-16;    

Jn 17,11b-19

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Le vstani,

vstani zlato sonce,

na grič k Materi bom šla,

privedi jutranje meglice,

na stezo krila angelska.

O, pojdi, zvesta, blaga duša,

po Sonce zlato k Materi!

Proseče dlan se k njej odpira

 kot rosni cvet med travami.

 Razlij, izlij, o, Božje Sonce,

v mojo dušo svojo Kri;

 in iz neba te moje sreče

živi naj pesem med ljudmi.

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]