E-novice 18-2016

E-novice 18, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Duhovniki poklicani služiti laikom ne laiki duhovnikom

 

Sveti oče na osrednje vprašanje, ki se mu je med marčevskim zasedanjem posvečala papeška komisija: »Kaj pomeni, da laiki delajo v javnem življenju?«, odgovarja: »Pomeni iskati način, kako opogumiti, spremljati in spodbujati vse poskuse in napore za ohranjanje živega upanja in vere v svetu, ki je poln nasprotij, predvsem za najrevnejše, predvsem z najrevnejšimi. Pomeni, da si kot pastirji prizadevamo sredi našega ljudstva in z našim ljudstvom podpirati vero in njegovo upanje. Odpirati vrata, delati z njim, sanjati z njim, premišljevati in predvsem moliti z njim.« Papež Frančišek poudari, da ni pastir tisti, ki mora povedati laiku, kaj mora storiti in reči; on sam vé to mnogo bolje od duhovnikov. Ni pastir tisti, ki mora odrediti tisto, kaj morajo verniki povedati v različnih okoljih. »Kot pastirjem, povezanim s svojim ljudstvom, bo dobro delo, če se vprašamo, kako spodbujamo in pospešujemo ljubezen in bratstvo, željo po dobre, po resnici in po pravičnosti; kaj storimo, da se pokvarjenost ne bi ugnezdila v naša srca,« je neposreden papež Frančišek.

Več na...

Papež: Delo je poklicanost

 

Delo je poklicanost. Izvira iz klica, ki ga Bog od začetka namenja človeku, da bi obdeloval in varoval skupen dom. Potrebno je za vzdrževanje družine in dostojanstvenega življenja njenih članov. Če ni dela, je človekovo dostojanstvo ranjeno. Ni problem dobiti hrane, saj gremo lahko na Karitas ali druge organizacije. Problem je, da ne moremo domov prinašati kruha.

Več na...

Kdaj je družba res človeška?


5.junija se bo v Švici na referendumu odločalo o zakonskem osnutku glede spremembe zakona, ki med drugim zadeva predimplantacijsko genetsko diagnostiko. Le-ta je bila preteklega junija že sprejeta, s čimer je bila zdravnikom dana prosta pot za raziskave na človeških zarodkih zunaj materinega telesa, torej preden pride do presaditve v maternico.

Več na...

Vzgajajmo svoje otroke v veri

 

S tem, ko boste svojo družino vključili v »dobra dela«, s tem ko boste prinašali pomoč, upanje in ljubezen drugim v potrebi, se bodo naši otroci naučili videti vero v dejanju. Tako kot oni lahko pomagajo drugim, bodo pričeli verjeti, da bodo tudi drugi pomagali njim.

Več na...

Teden družine: Družina, tukaj je usmiljenje doma

 

V tednu pred binkoštimi in svetovnim dnevom družin, od 9. do 15. maja, letos obhajamo teden družine na temo »Družina – tukaj je usmiljenje doma«. Vabljeni k molitvi za današnje potrebe družin. Pri svetih mašah in šmarnicah bomo vsak dan kratko pomislili, kako lahko v družini živimo telesna in duhovna dela usmiljenja in smo odprti za darove Svetega Duha.

Več na...

Molitveni nameni za mesec maj


Splošni: Da bi bile v sleherni državi sveta ženske cenjene in spoštovane in da bi prav vrednotili njihov nenadomestljiv prispevek družinam in družbi.
Za evangelizacijo: Da bi v družinah, skupnostih in skupinah molili rožni venec za evangelizacijo in mir.
Slovenski: Da bi radi obiskovali Marijina svetišča in se kot romarji srečevali z Bogom, vero in občestvom.

Več na...

Peter Prevc papežu podaril potico

 

Sredine avdience so posebno doživetje za zbrane na Trgu sv. Petra. V sredo, 27. aprila, so se je udeležili tudi verniki iz Unca in Rakeka ter družina Prevc. Peter Prevc in njegova mati Julijana sta se srečala s papežem Frančiškom in mu podarila potico.
 

Več na...

Sveto leto usmiljenja

Grešniki da - pokvarjenci ne!

Med neko homiliji v cerkvi svete Marte ste rekli: »Grešniki – da, pokvarjenci – ne!« Lahko opišete razliko med grehom in pokvarjenostjo?
 
Greh se sprevrže v pokvarjenost, kadar ga – namesto, da bi se ga kesali in bi nas napravil ponižne – poveličujemo, se nanj navadimo in postane naš življenjski slog. Ne čutimo več potrebe po odpuščanju in usmiljenju, ampak opravičujemo sebe in svoje ravnanje. Jezus pravi učencem: tudi če tvoj brat sedemkrat na dan greši proti tebi in te sedemkrat prosi odpuščanja, mu odpusti. Skesani grešnik, ki zaradi svoje slabosti vedno znova pada v greh, vsakič najde odpuščanje, če prizna, da je potreben usmiljenja. Pokvarjenec pa greši in se ne kesa. Pri tem se pretvarja, da je kristjan, in s svojim dvoličnim življenjem pohujšuje druge.

 

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


7. velikonočna nedelja   

 

»In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom razodeval.« (Jn 17,26)Apd 7,55-60

Ps 97

Raz 22,12-14.16-17.20

Jn 17,20-26


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Molitev

 

Življenje
je dar,
je milost,
je čas,
ko Bog vodi
naš korak,
našo molitev,
našo hvaležnost
med lepoto svojega stvarstva.
Vsako leto se znova učimo
v svojih pomladih –
med rožami,
med pticami –
razdajati, služiti,
svetiti;
podnevi kot
toplo sonce,
ponoči kot
najbližja zvezda.
Življenje je zato
vsak dan znova nevidna,
tiha daritev srca:
naše sreče,
našega veselja,
naše ljubezni.

iz molitvene revije Magnifikat

 

 
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp