Zadeva: E-novice 18
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 22. 05. 2019 14:15
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 18. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Krasilke in krasilci vabljeni na delavnico za krašenje, ki bo potekala na dva termina in sicer 31. maja (pričetek ob 9.00) in 7. junija (pričetek ob 16.00). Več informacij najdete na: http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/delavnica-za-krasilke-in-krasilce/

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 18-2019

E-novice 18, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Papež o Jezusovi novi zapovedi ljubezni

Starodavna zapoved ljubezni je postala nova, ker je bila dopolnjena s tem dodatkom: »Kakor sem vas jaz ljubil«. Ljubite, kakor sem vas jaz ljubil. Vsa novost je v ljubezni Jezusa Kristusa, s katero je On dal življenje za nas. Gre za vse zajemajočo brezpogojno in neomejeno ljubezen, ki doseže svoj višek na križu. 

Več na...

 

Temveč reši nas hudega 

Z besedami »Temveč reši nas hudega«, tisti ki moli, ne samo prosi, da ne bo zapuščen v času skušnjave, temveč prosi, da bi bil rešen hudega. Izviren grški glagol je zelo močan, saj omenja navzočnost hudiča, ki nas skuša zgrabiti ter ugrizniti (prim. 1 Pt 5,8) in od katerega Boga prosimo za osvoboditev. Apostol Peter še pravi, da hodi hudič okoli nas, kakor rjoveč lev, da bi nas požrl, mi pa prosimo Boga, da nas reši. 

Več na...
 

V pripravi na sinodo o Amazoniji

15. oktobra 2017 je papež Frančišek napovedal posebno zasedanje škofovske sinode za področje Panamazonije, ki bo potekalo oktobra letos v Rimu na temo »Amazonija, nove poti za Cerkev in za celostno ekologijo«. V pripravi na ta dogodek je nastal naslednji pogovor s kardinalom Claudiem Hummesom, upokojenim nadškofom Saõ Paola, ki ga je sveti oče imenoval za generalnega relatorja sinode. 

Več na...
 

Slovenski čebeljnjak za papeža

Kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec je svetemu očetu podarila slovenski čebelnjak. Izdelal ga je Matija Čemažar iz Brezovice pri Ljubljani. Motivi na panjskih končnicah čebelnjaka, delo Maje Mlakar, so štirje: poroka pred cerkvijo, slovenski muzikantje pred kozolcem, dedek z vnuki pred čebelnjakom in čebelarja pobirata roj. 

Več na...

Beatifikacija Marie Guadalupe  

Že kot mlado dekle je bila dobra kristjanka, zvesta zakramentom, sveti maši, kadar je šla v Cerkev, je bila zbrana in v tišini. Vendar pa je v določenem trenutku razumela, da se krščanstvo ne konča s trenutki v cerkvi, da ti niso ločeni od preostalega dneva. In to je najpomembnejše, pravi smisel tega, da smo Jezusovi učenci: nisi kristjan samo v določenih trenutkih, z uro v roki, vedno si kristjan.« 

Več na...
 

Papež mi zavida potico 

»Imaš srečo. Jedel boš lahko sladico, ki je odlična, narejena iz orehov. Malo ti zavidam, ker jo boš jedel.« Tako je 18. maja, tik pred prihodom v Slovenijo, novemu nunciju v naši državi, nadškofu Jeanu-Marieju Speichu, dejal papež Frančišek. Kot je v pogovoru za tednik Družina, dejal Francoz nadškof Speich, sta se po potici dotaknila še drugih tem, ki zadevajo Cerkev na Slovenskem.

Več na...
 

Bodo Lamberta izstradali do smrti?

V zvezi s primerom 42-letnega Francoza Vincenta Lamberta, tetraplegika, ki je že 11 let v stanju minimalne zavesti, sta 21. maja stališče zavzela tudi dva vatikanska urada. Dikasterij za laike, družino in življenje ter Papeška akademija za življenje sta v skupni izjavi poudarila, da je prekinitev dovajanja hrane in tekočine pacientu groba kršitev človekovega dostojanstva. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Norme razločevanja

312. To nam daje okvir in ozračje, ki nam branita, da bi pri govorjenju o najkočljivejših temah razvijali hladno pisarniško moralo, in nas nasprotno postavljata v kontekst pastoralnega razločevanja, polnega usmiljene ljubezni, ki se vedno nagiba k temu, da bi razumela, odpuščala, spremljala, upala in predvsem vključevala. To je logika, ki mora v Cerkvi prevladovati, da bomo »izkusili tudi, kako je mogoče odpreti srce tistim, ki živijo na najbolj obupnih obrobjih življenja«. Vabim vernike, ki živijo v zapletenih položajih, da z zaupanjem pristopijo k pogovoru s svojim pastirjem ali z drugimi laiki, ki so življenje podarili Gospodu. Pri njih ne bodo vedno našli potrditve svojih lastnih predstav in želja, vendar bodo zanesljivo prejeli luč, ki jim bo pomagala, da bodo bolje razumeli svoj položaj in odkrili pot osebnega zorenja. In vabim pastirje, naj ljubeče in sproščeno prisluhnejo, z iskreno željo, da bi vstopili v središče drame ljudi in razumeli njihovo stališče, jim pomagali bolje živeti in spoznati, kakšno je njihovo mesto v Cerkvi.

                                                                      Radost ljubezni, 312
 
 

Božja beseda

 

6. velikonočna nedelja

 

»Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Vaše srce naj se ne         vznemirja in ne plaši.«           (Jn 14,27)

 

Apd 15,1-2.22-29;

Ps 67;

Raz 21,10-14.22-23;   

Jn 14,23-29;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Z jutranjo roso v nedolžnih očeh,

z rožnatim cvetjem na belih dlaneh

z lahnim korakom prihaja

rajska Cvetlica – Kraljica maja.

Sredi demantne poljane

se nasmehne in obstane.

Šmarnice zaspane

si očke mencajo.

»Prišla je, prišla Naša ljubljena Gospa!«

v zadregi šepetajo.

Hitro obrazke umijejo,

da v sončni rosi zasijejo kot angelske glavice.

»Sestrice, bratci, zdaj je naš čas!

Zdaj nas ožarja

Marijin obraz.

Kraljica vstajenja spet je pri nas.«

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]