Zadeva: E-novice 18
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 3. 05. 2018 10:45
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 18. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 18-2018

E-novice 18, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Moč za boj proti hudemu duhu

H krstnemu izviru nikoli ne gremo sami, ampak nas spremlja molitev vse Cerkve, kakor nas to spominjajo litanije svetnikov, ki so pred zarotilno molitvijo in maziljenjem s katehumenskim oljem. Vsem, ki se pripravljajo na ponovno rojstvo kot Božji otroci, ta dejanja zagotavljajo, da jih molitev Cerkve podpira v boju proti zlu, jih spremlja na poti dobrega in jim pomaga umakniti se moči greha, da bi prišli v kraljestvo Božje milosti. »Molitev Cerkve,« je ponovno izpostavil papež. »Cerkev moli za vse, za vse nas. Mi kot Cerkev molimo za druge … Ne pozabite: molitev Cerkve se vedno odvija. Mi pa moramo vstopiti v to molitev in moliti za vse Božje ljudstvo in za vse tiste, ki potrebujejo molitev.« 

Več na...

 

Napovednik Nadškofije Ljubljana za mesec maj

Pred nami je pomladni mesec maj, Marijin mesec, povezan pa bo tudi z zaključkom liturgičnega praznovanja velike noči. Tako je pravzaprav že liturgični koledar precej bogat z različnimi vsebinami.

Prvega maja praznujemo praznik Jožefa delavca. Hkrati se na ta dan začne obhajanje šmarnične pobožnosti, ko bomo po vsej Sloveniji po različnih cerkvah in kapelicah, na različne načine izkazovali našo ljubezen do nebeške Matere Marije.

V četrtek, 10. maja, se bomo spomnili Gospodovega vnebohoda. Jezus se je po pričevanju evagnelistov, pred očmi apostolov dvignil v nebo, učenci pa so od takrat naprej pričakovali prihod Svetega Duha. V vmesnem času bomo 13. maja obeležili 52. dan sredstev družbenega obveščanja, za katerega je papež Frančišek že pred časom napisal poslanico. Na isti dan bomo praznovali tudi spomin na Fatimsko Mati Božjo. Vabljeni k branju bogatih vsebin, ki so povezane z obiskom kipa Fatimske Matere Božje v Sloveniji, dve leti nazaj.

V pričakovanju binkoštnega razodetja se bodo mladi zbrali na srečanja Ljubljana – skupaj, tokrat pri molitvi, adoraciji, slavljenju in koncertu, v petek 18.5., v Zavodu sv. Stanislava. Slovesni praznik binkošti bomo praznovali dva dni kasneje, v nedeljo, 20.5., ko se bomo izpolnili že omenjene obljube, da bo Jezus poslal svojim učencem Duha Tolažnika.

Teden kasneje praznujemo nedeljo Svete Trojice, ko posebej ozavestim, da verujemo v Troedinega Boga: Očeta, Sina in Svetega Duha. Bolj kot bo mesec tekel proti koncu pa bodo naše misli usmerjene k Mariji in k različnim zaključkom šmarničnih pobožnosti.

 


 

 

 

Papež: Gospod vedno prihaja z nečim novim

»Zaprtost in odprtost – dva nasprotna si pola, ki opisujeta, kako lahko človek reagira pred vzgibom Svetega Duha. Druga drža, torej odprtost, je lastna učencem, apostolom. Začetno upiranje ni samo nekaj človeškega, ampak je prav tako zagotovilo, da se ne bi pustili prevarati vsaki stvari. Vedno bodo upiranja Svetemu Duhu, vedno, vse do konca sveta. Naj nam Gospod podeli milost, da se bomo znali upirati tistemu, čemur se moramo upirati, kar prihaja od hudega, kar nam jemlje svobodo ...«

Več na...
 

Šmarnice nekoliko drugače

Če boste šmarnice morda obhajali doma, povabite še sosednje družine, da se vam pridružijo. Na posebnem mestu v stanovanju pripravite Marijin kotiček, kjer pogrnete lep prtiček, nanj daste Marijino podobo in pred njo vazo s cvetlicami, za oskrbo katere naj skrbijo otroci. Lahko se dogovorite, da se enkrat dobite pri vaši družini, naslednjič pa pri sosedih. Šmarnična pobožnost bo tako tudi priložnost za utrjevanje vašega prijateljstva.

Več na...
 

Alfie po petih dneh končal svojo pot

Alfie ni govoril, vendar je povzročil veliko hrupa. Hoteli so mu ‘podariti’ smrt, on pa nam je vsem podaril življenje in ljubezen z nedolžno ljubeznivostjo svojega malega obraza. Nek sodnik je dejal, da je ta otrok tako prizadet, da ne čuti niti ljubkovanja svoje matere, toda mi smo čutili, da nas on ljubkuje. Zdravniki so povzročili njegovo prezgodnjo smrt, on pa je zdravil našo brezbrižnost. Bil je najbolj šibek med vsemi, a je dal neskončno moč tistim, ki so ga imeli radi.  

Več na...

Kdaj bo prvo sveto obhajilo?

V majskih in junijskih dneh otroci nestrpno pričakujejo prejem prvega svetega obhajila. Zakaj je priprava tako pomembna tako zanje kot za starše? Čas prvih obhajil v maju in juniju je milostni čas za prvoobhajance, njihove starše in župnijsko občestvo, če se duhovno pripravlja. Ko smem biti priča iskreni pripravi drugo- in tretješolcev na prvo sveto spoved in obhajilo, je njihova iskrenost in zaupanje usmiljenemu Očetu tudi zame spodbuda, da poglobim osebni odnos z Gospodom. 

Več na...
 

Šmarnice za otroke: Pripovedi o Mariji

Šmarnice za otroke Pripovedi o Mariji je napisal Lojze Kozar ml. Ob letošnjih šmarnicah, namenjenih predvsem otrokom, bomo prisluhnili legendam in zgodbam, ki nam Marijo približajo na poseben način. »O Mariji nam bodo pripovedovali njeni starši, sosedje, znanci, pa tudi taki, ki so se mimogrede srečali z njo,« pravi avtor. Vse s samo enim namenom: da bi nebeško Gospo čim bolje spoznali, se navdušili nad njo in jo posnemali. 

Več na...
 

Papežev molitveni namen za mesec maj

Papež v namenu za mesec maj izpostavlja poslanstvo laikov: Da bi verni laiki izpolnili svoje posebno poslanstvo s tem, da bi svojo ustvarjalnost dali v službo izzivov sedanjega sveta. Papež poudarja: »Pastirji smo poklicani, da spodbujamo proces inkulturacije s tem, da opogumljamo ljudi, naj živijo svojo vero tam, kjer so in s tistimi, s katerimi so.« To  pomeni učiti se, kako določena skupina ljudi danes, tu in sedaj v zgodovini živi, praznuje in oznanja svojo vero. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Priprava na poročno slavje

218. Z druge strani bi želel poudariti, da zakonska pastorala stoji pred nalogo, kako pomagati dojeti, da zakona ne kaže razumeti kot nekaj končnega. Združitev je resnična, nepreklicna; potrdil in posvetil jo je zakrament zakona. Vendar ko se zakonca povežeta, postaneta glavna igralca, ki imata sama v rokah svojo zgodbo, in sta ustvarjalca projekta, ki ga morata skupaj peljati naprej. Pogled se usmerja v prihodnost, ki jo je treba graditi dan za dnem, in ravno zaradi tega se od zakoncev ne zahteva, da sta popolna. Treba se je posloviti od iluzij in drugega sprejemati takšnega, kakršen je: nedovršen, poklican k rasti in razvoju. Če kdo na sozakonca stalno gleda kritično, to kaže, da zakona ni sprejel kot projekt, ki ga je treba skupaj uresničevati s potrpljenjem, razumevanjem, strpnostjo in velikodušnostjo. To pelje k temu, da na mesto ljubezni stopi preiskujoč in neizprosen pogled, ki kontrolira in meri zasluge in pravice enega in drugega, pritožbe, tekmovalnost in samoobramba. Tako partnerja v zakonu postaneta nesposobna, da bi skrbela drug za drugega in bi skupaj zorela ter rasla v edinosti. Novoporočencem je treba to od vsega začetka prikazati z realistično jasnostjo, da se zavesta, da sta komaj začela. Svoj »da«, ki sta si ga dala, je začetek poti s ciljem, ki ima v sebi možnost, da premagata okoliščine in ovire, ki se jima postavljajo na pot. Sprejeti blagoslov je milost in pobuda za to stalno odprto pot. Spodbuja ju, da sta pripravljena na pogovor, delata konkretne načrte, si zastavljata cilje in izbirata  sredstva in podrobnosti.

 

219. Spominjam se pregovora, ki pravi, da se stoječa voda začne kvariti in smrdeti. To se zgodi, če ljubezensko življenje v prvih letih zakona obstane, če se neha gibati, če izgubi tisti nemir, ki ga pelje naprej. Ples v tej mladi ljubezni, korak za korakom naprej, ples v smeri upanja, z očmi, ki so polne čudenja – ta ples se ne sme ustaviti. Upanje je v zaročnem času in v prvih letih zakona pogonska sila, kvas, ki omogoča videti preko navzkrižji, spopadov, težkega gospodarskega položaja in vedno znova podarja boljši pogled v prihodnost. To je tista sila, ki poganja tisti nemir, ki omogoča ostati na poti rasti. Isto upanje nas vabi, da polno in v celoti živimo sedanjost in smo s srcem navezani na družinsko življenje, kajti najboljši način, kako pripraviti in utrditi prihodnost, je v tem, da dobro živimo sedanjost.

                                                                      Radost ljubezni, 218-219
 
 

Božja beseda

 

6. velikonočna nedelja

 

»Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil. Ostanite v moji ljubezni!« (Jn 15,9).

 

Apd 10,25-26.34-35.44-48;

Ps 98;

1 Jn 4,7-10;    

Jn 15,9-17

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Ko pride majnik čez ravni,

ves lep in svež,

s preblaženim obličjem,

ko slavec

hvalnice zagostoli,

ko zali log

ponaša se s cvetličjem;

ko zemljo

krije majniško zelenje,

mi vstaja v duši

vroče hrepenenje.

 

O nji,

ki ljubim jo na moč,

ob cvetu cvet

se tiho pogovarja;

slavi jo dan,

slavi srebrna noč,

zarana že ji poje

rujna zarja.

 

Vse,

vse pozna njo Lepo,

njo Veliko,

jaz, njen otrok,

 pa zrem le njeno sliko …

Oh, sliko le!

 

Kdaj se odpre nebo?

Kdaj prvič jo zagledam

v hiši večni?

Kdaj z njenim

sreča moje se oko?

Kdaj Mater bo objel

otrok presrečni?

Kdaj tisti zlati majnik

mi prisije,

ko bom na srcu

matere Marije?

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]