E-novice ŽPS


Št. 17 (12.5.2015), leto 2015

AKTUALNE NOVICE

Blagoslov otroka pred odhodom od doma na praznik prvega svetega obhajila (pripravil: Matej Kobal)

Blagoslov se izvrši tik pred odhodom od doma, ko smo že oblečeni in pripravljeni za odhod v cerkev. Predhodno pripravimo blagoslovljeno vodo. Otroka blagoslovi najprej mama in nato na enak način oče.

Ko smo pripravljeni za odhod v cerkev odpremo vhodna vrata (obred naj poteka znotraj doma pri odprtih vratih). Otrok naj se obrne k mami (potem še k očetu) in sklene roke.  Mama (nato oče) otroka nagovori:

Dragi(a) moj(a) ______! Dobri Bog naj te spremlja in varuje ves današnji dan in vse prihodnje dni! Ko boš danes pri obhajilu sprejel(a) Jezusa v svoje srce, naj napolni tvojo notranjost in vedno ostane s tabo. Naj bo današnji dan zate začetek čudovitega prijateljstva z Njim.

(Palec desne roke pomoči v blagoslovljeno vodo, oz ga z njo navlaži in otroka pokriža na čelo):
V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

Otrok odgovori: Amen.

Mama (potem oče) otroka poljubi na vrh glave (ali poboža) in stisne k sebi. Ko blagoslov ponovi oče, zapustimo dom in se v svečanem ozračju (tiho, dostojanstveno) odpravimo v cerkev.
 
 
Molitev pred jedjo ob slavnostnem obedu na dan prvega svetega obhajila
Starši goste povabijo k trenutku tišine, nato se pokrižajo in prvoobhajanec zmoli (prebere) naslednjo molitev:

DRAGI JEZUS!
HVALA, KER SEM TE LAHKO DANES SPREJEL V SVOJE SRCE.
HVALA, KER SI MOJ PRIJATELJ.
HVALA TI ZA VSE, KI ME IMAJO RADI, IN SE DANES Z MENOJ VESELIJO.
BLAGOSLOVI JIH.
DAJ, DA BOMO ZMERAJ TVOJI PRIJATELJI, DA TE BOMO RADI PREJEMALI V SVETEM OBHAJILU IN ŽIVELI KOT TI ŽELIŠ.
BLAGOSLOVI VSE NAS, KI SMO SE ZBRALI PRI TEM KOSILU.
BLAGOSLOVI NAŠE PRIJATELJSTVO IN NAŠE DRUŽENJE.
BLAGOSLOVI HRANO, KI JO BOMO SEDAJ ZAUŽILI IN DAJ HRANE TUDI TISTIM, KI SO LAČNI.
SLAVA OČETU IN SINU IN SVETEMU DUHU ....
V IMENU OČETA IN SINA IN SVETEGA DUHA.
 

Petra Gorše, Binkoštna devetdnevnica (Vir: Radio Ognjišče)

V cerkvi Sv. Jožefa v Ljubljani se bo v četrtek, na praznik Gospodovega vnebohoda, začela neprekinjena molitev pričakovanja Svetega Duha. Binkoštna devetdnevnica bo ob branju in premišljevanju nekaterih evangeljskih odlomkov trajala do binkoštnega jutra, 24. maja.
 
K molitvi v znamenju prve - »jeruzalemske« - devetdnevnice, ki se bo začela v četrtek zvečer, vabi Zavod Božji otroci skupaj z jezuiti. Vsak dan bo po sv. maši v cerkvi sv. Jožefa ob 19. uri sledil nagovor p. Tomaža Podobnika o Svetem Duhu, prav tako tudi po jutranji sv. maši ob 7. uri v Marijini kapeli.
 
Molitvi se lahko pridruži vsak, ne le z neposredno prisotnostjo, ampak tudi doma, saj bodo za to priložnost nagovori objavljeni tudi na spletnih portalih YouTube, skupaj z razlago evangeljskih odlomkov pa tudi na Facebook profilu Zavoda Božji otroci. Če boste molili doma, se za sodelovanje lahko prijavite na številki 041 311 185. Če boste molili v cerkvi, ponoči v Marijini kapeli, pokličite na številko 051 265 997 ali sporočite čas, ko bi molili, na elektronski naslov [email protected].
 
Po možnosti vzemite s seboj Sveto pismo, brevir, molitvenik in pesmarico. Kot pravijo v Zavodu, so dobrodošle tudi skupine, še posebej z glasbili. Za nočno bdenje priporočajo toplo obleko in obutev, ker pa bo v dveh dvoranah možno počivati ali spati, je treba prinesti spalno vrečo. Vabijo vse, da "ohranimo duhovno zbranost vse ure te neprekinjene devetdnevnice, in poleg molitve dodamo tudi kakšno pokoro in dobra dela". "Bodimo ena duša in eno srce med seboj, v ljubezni do vseh ljudi, da bomo deležni obiska Svetega Duha, ki more edini - zlasti v teh hudih časih - oživiti srca, družinske skupnosti, družbo, Cerkev in ves svet!" so še zapisali v vabilu.
 
Na binkoštni praznik, v nedeljo, 24. maja, se bo devetdnevnica sklenila s skupno zahvalno molitvijo in slovesno sveto mašo.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/166/aktualno/17171/
 

K.C., Žalna slovesnost in somaševanje ob 70.letnici druge svetovne vojne (Vir: Družina)

Še vedno se vrstijo dogodki ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne. V tem tednu se bodo na njene grozote spomnili ob molitvi in žalni slovesnosti ob Lipi sprave v Ljubljani, nato pa še pri slovesnem somaševanju slovenskih škofov v baziliki na Brezjah.
 
Molitev za žrtve vojnega in povojnega nasilja
V četrtek, 14. maja 2015, ob 16.30 bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor položil venec k Lipi sprave na ljubljanskih Žalah, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore pa bo molil za žrtve vojnega in povojnega nasilja.
 
Slovesno somaševanje slovenskih škofov
Dva dni pozneje, v soboto, 16. maja 2015, pa bo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah ob 10. uri slovesno somaševanje slovenskih škofov za vse žrtve medvojnega in povojnega nasilja. Mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Več  na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/zalna-slovesnost-in-somasevanje
 

Katja Cingerle, V Nepal posredovali več kot 61.000 evrov (Vir: Družina)

Potem ko je Slovenska Karitas v prvem tednu po potresu v Nepalu za pomoč preživelim zbrala okrog 15.000 evrov, jih je zdaj v najbolj prizadeto državo v naravni katastrofi posredovala še dodatnih 46.000 evrov, skupaj torej že več kot 61.000 evrov pomoči. Sredstva so namenjena za začasna prebivališča in njihovo ureditev (šotore, žimnice, posodo za kuhanje, kantice za vodo, svetilke, tablete za čiščenje vode, higienske pripomočke …) in za psihosocialno pomoč preživelih žrtev. Pozneje pa bodo zbirali še sredstva za obnovo uničenih zgradb.

Slovenska Karitas se iskreno zahvaljuje vsem darovalcem, ki pomagajo prizadetim v Nepalu. »Veseli smo tudi lepega odziva v skupni akciji Roka vrhu sveta v oddaji Tarča,« je na spletni strani Slovenske Karitas zapisal generalni tajnik Imre Jerebic.

Caritas Internationalis je pozvala vse dobre ljudi, da se vključijo in prispevajo ljudi Nepalcem, ki jih je prizadel potres. V humanitarni akciji pomagajo okrog 100.000 ljudem oziroma 20.000 družinam, je sporočila Slovenska Karitas.

Žal pa neugodne razmere znajo izkoristiti nepridipravi, zato pri Karitas Nepal poskušajo zaščititi dekleta in ženske pred trgovci z ljudmi.

Položnice tudi na pošti in župnijah
Preživelim lahko še vedno pomagate s prispevki. Položnice dobite na poštah in župnijah po Sloveniji. Pet evrov pa je mogoče darovati tudi z SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919. Storitev je omogočena za uporabnike Telekoma Slovenije, Si.mobila, Tušmobila, Debitela, Izimobila in T-2.
 
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
SI56 0214 0001 5556 761
Namen: Potres Nepal
Sklic: SI00 880
Koda namena: CHAR BIC banke: LJBASI2X
 
Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/v-nepal-posredovali-vec-kot-61000-evrov


Mojca M. Štefanič, »Aplavz za vse matere!« (Vir: Družina)

Papež Frančišek je v nedeljo, vsem materam voščil ob materinskem dnevu, ki so ga v soboto obhajali v nekaterih zahodnoevropskih državah in drugod po svetu. »S hvaležnostjo in ljubeznijo se spomnimo vseh mater in jih priporočimo Jezusovi Materi«, je sveti oče dejal ob sklepu opoldanske molitve na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Ob koncu nagovora je več deset tisoč zbranih vernikov v italijanščini pozval, naj namenijo bučen aplavz vsem navzočim »mamam«. Aplavz naj bi obenem »objel« vse druge matere na svetu, tako biološke kot duhovne, je pojasnil papež.

Nagovor med opoldansko molitvijo je Frančišek navezal na evangeljski odlomek o Jezusovi zapovedi ljubezni. Kot je dejal, nam je Jezus s to zapovedjo pokazal pot, po kateri naj hodimo za njim, torej po poti ljubezni. Njegova zapoved ni zgolj predpis, pač pa konkretna pot, ki nas vodi iz samih sebe naproti drugim. Božja ljubezen se namreč udejanja v ljubezni do bližnjega, kaže pa se tudi v pristni materinski ljubezni.

Vir: Kathpress / RV

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBaplavz-za-vse-matere%C2%AB
 

Marjana Debevec, 100. obletnica rojstva br. Rogerja (Vir: Radio Ognjišče)

Taizejska skupnost v letošnjem letu obhaja več jubilejev. Spominjajo se namreč 75. obletnice ustanovitve skupnosti, prav danes pa praznujejo 100. obletnico rojstva svojega ustanovitelja brata Rogerja.

Vse se je začelo leta 1940, ko je brat Roger pri petindvajsetih letih zapustil rodno Švico, in se napotil živeti v Francijo. Več let je bolehal za tuberkulozo. Med dolgotrajnim okrevanjem se je v njem izoblikoval klic po ustanovitvi skupnosti. V majhni vasici Taize je začel nuditi zatočišče vojnim beguncem, med njimi so bili mnogi Judje. „Bila je vojna in on si je rekel: 'Rad bi ustanovil skupnost v teh težkih okoliščinah. Toliko je nasilja in celo kristjani se borijo drug proti drugemu.' To je bila torej njegova začetna vizija: oblikovati majhno skupnost kristjanov iz različnih okolij in cerkva, ki živijo spravo in mir“, je povedal Rogerjev naslednik br. Alois.
Postopno so prihajali drugi mladi možje, da bi se pridružili prvotni skupini bratov. Na veliko noč leta 1949 se jih je sedem izmed njih zavezalo k vseživljenjskemu celibatu, k skupnemu življenju v veliki preprostosti.

Danes v taizéjski skupnosti živi več kot sto bratov približno tridesetih narodnosti, ki so katoličani ali prihajajo iz različnih protestantskih okolij. Skupnost je znak sprave med razdeljenimi kristjani in ločenimi narodi. Živi zgolj od svojega dela in ne sprejema daril. Prav tako bratje ne sprejemajo osebne dediščine zase, ampak jo skupnost nameni revnim.

Nekateri bratje živijo v nekaterih zapostavljenih krajih po svetu in so pričevalci miru med trpečimi. Te majhne skupine bratov v Aziji, Afriki in Južni Ameriki delijo življenjske pogoje s tistimi, ki jih obkrožajo.

Taizejska skupnost je zaradi svojega močnega pričevanja edinosti že vse od začetka pritegovala množice mladih. Vendar pa, kot brati br. Alois, ti mladi ne pripadajo njihovi skupnosti. Udeležijo se kakšnega od srečanj romanja zaupanja na zemlji, potem pa jih bratje spodbudijo, naj se vrnejo v svoje župnije in tam delujejo naprej.

Spomnimo, da je brat Roger umrl 16. avgusta 2005, star 90 let. Bil je umorjen med večerno molitvijo. Od takrat je predstojnik skupnosti brat Alois, ki ga je brat Roger izbral za svojega naslednika že pred mnogimi leti.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/166/svet/17174/  


Marjana Debevec, Peticija proti teoriji spola v italijanskih šolah (Vir: Radio Ognjišče)

41 italijanskih združenj je v tem tednu predsedniku republike Mattareli izročilo več kot 180 tisoč podpisov v podporo neindoktrinirani šoli. V njej izražajo svoje nasprotovanje uvajanju teorije spola v javne šole. Medtem ko se javno mnenje usmerja predvsem na proteste proti šolski reformi, je namreč Komisija za kulturo pri italijanskem parlamentu preteklo nedeljo sprejela dopolnilo, ki uvaja lekcije enakosti spolov v vseh šolah.

Predsednik združenja Pro Vita Onlus Paolo Ondarza je za Radio Vatikan povedal, da jim razen predsednika republike nihče sploh ni odgovoril na njihovo peticijo, ki jo podpira kar 180.517 državljanov. Več organizacij sicer že tedne zbira številne primere uvajanja teorije spola v italijanske šole. „Pripravljamo tudi video, saj v Milanu, Perugi, Torinu v mnogih šolah in vrtcih otroke poučujejo o teoriji spola ter odprto govorijo o transseksualnosti in homoseksualnosti“, je povedal Ondarza.

Za zdaj te teorije izvajajo predvsem prostovoljci, če pa bo amandma sprejet v senatu, bodo postale del obveznega učnega programa, za katerega nameravajo nameniti 200 milijonov evrov.

Ondarza je pri tem opozoril na nordijske države. Norveška je na primer ena od držav, ki so v zadnjih desetih letih najbolj podpirale teorijo spola. Danes pa lahko na spletu najdemo film z naslovom „Norveško protislovje“, ki prikazuje, kako so Inštitutu za teorijo spola odvzeli vsa državna sredstva, saj so se končno zavedli, da gre za absurdne, nesmiselne teorije. „Naj povem le en primer: norveški prof. Lippa je anketiral 200 tisoč ljudi iz 58 različnih kultur in v vseh primerih je prišel do zaključka, da se moški bolj nagibajo k mehanskih in tehničnim opravilom, ženske pa k delu, ki služi ljudem. Te študije dokazujejo, da smo si moški in ženske med seboj biološko različni.“

Rezultati raziskave po besedah Paola Ondarze dokazujejo, da ne gre za družbene stereotipe, proti katerim naj bi se borila teorija spola v imenu enakosti, ki pa izbriše vsako naravno razliko. „Stereotipi res obstajajo. To so ženske kot objekt, hiperseksualizirane ženske; to so nezvesti moški z lepimi avtomobili, ki mlada dekleta silijo v anoreksijo in druge bolezni motenj hranjenja. Ti stereotipi, ki jih spodbujajo naši mediji, škodujejo družbi in se moramo proti njim boriti“, še meni Ondarza.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/166/aktualno/17115/  
 
 


 


 
 
 

MOLITEV
 

Dihaj v meni, Sveti Duh,

da bom mislil na to,
kar je sveto.

Priganjaj me, Sveti Duh,

da bom delal to,
kar je sveto.

Vabi me, Sveti Duh,

da bom ljubil to,
kar je sveto.

Krepčaj me, Sveti Duh,

da bom varoval to,
kar je sveto.

Varuj me, Sveti Duh,

da nikoli ne bom izgubil tega,
kar je sveto.

 

(iz molitvene revije Magnifikat)
 

7. velikonočna nedelja

17. maj
Jn 17,11-19

 

 »Ne prosim, da jih vzameš s sveta, ampak da jih obvaruješ hudega.« (Jn 17,15)

Že nisem več na svetu; oni so na svetu, a jaz odhajam k tebi. Sveti Oče, ohrani v svojem imenu te, ki si mi jih dal, da bodo êno kakor midva. Dokler sem bil med njimi, sem jih varoval in nobeden izmed njih se ni pogubil, razen sinu pogubljenja, da se spolni pismo. Zdaj pa grem k tebi; in o tem govorim na svetu, da bi imeli v sebi polnost mojega veselja. Jaz sem jim izročil tvoj nauk in svet jih je sovražil, ker niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. Ne prosim, da jih vzameš s sveta, ampak da jih varuješ hudega. Niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. Posvéti jih v resnici; tvoja beseda je resnica. Kakor si mene poslal na svet, sem tudi jaz nje poslal v svet. In jaz se posvečujem zanje, da bodo tudi oni posvečeni v resnici.

 

Besede vere za vsakogar


Julie Hanlon Rubio, Družbena poklicanost krščanskih staršev

Štiri naloge družine

 

Na vsaki točki tega opisa idealne družine vključuje, da družine presegajo same sebe. So občestva ljubezni, vendar niso usmerjene same vase. Življenju služijo s tem, da rojevajo, fizično in duhovno. Služijo družbi, posebno najšibkejšim. So Cerkev v svojih domovih in kot take prispevajo k njenemu cerkvenemu poslanstvu. Njegov poudarek na družbeni razsežnosti družine kaže, da biti krščanski starši pomeni nekaj drugega kot zgolj osredotočanje na družino. Genialnost katoliškega učenja o družini je, da slednje zavrača omejevanje družine le na njihovo skrb nase. Pod vprašaj postavlja etiko starševstva..., ki se osredotoča na dolžnost staršev, da se žrtvujejo za svoje otroke. Vztrajnost te etike je očitna in med drugimi povzroča nenehno krivdo materam, ki delajo izven doma in se zanašajo na varstvo otrok, splošno prepričanje, da je pred vsem drugim najpomembnejša varnost družine in razširjeno prepričanje, da je očetova dolžnost, da skrbi za svoje otroke. Papeževa definicija družine je, naj starši služijo svojim otrokom in svetu.


Prevod po: C21 Resources, Boston College 2010
 
Gradiva
  

Duhovnost

Vprašalnik, Evalvacija dela po župnijah o uresničevanju pastoralnega načrtovanja po župnijah

Druga gradiva Škofijskega urada za laike
 
Vsa gradiva uradov Pastoralne službe Nadškofije Ljubljana pa najdete na naslednji povezavi.

Vas zanima? Oglejte si! 
 



Deli Jezusa: nadaljevanje


Božja ljubezen je resnična
 

Vabimo vas!
 

Slovesno somaševanje slovenskih škofov ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne (Vir: Katoliška Cerkev)

 V soboto, 16. maja 2015, bo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah ob 10. uri slovesno somaševanje slovenskih škofov ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne ter za vse žrtve medvojnega in povojnega nasilja. Sveto mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM.

Več na: http://katoliska-cerkev.si/slovesno-somasevanje-slovenskih-skofov-ob-70-obletnici-konca-druge-svetovne-vojne


Srečanje članov ŽPS

V mesecu marcu je po naših župnijah potekal izbor članov ŽPS. Tudi v vaši župniji ste bili izbrani novi člani ŽPS, ki boste skupaj z g. župnikom prihodnjih pet let soustvarjali pastoralni utrip vaše župnije. Da bi vam olajšali začetek tega dela, smo na Škofijskem uradu za laike pripravili srečanje vseh članov ŽPS v naši nadškofiji.
 
Srečanje, na katerem se nam bo pridružil tudi nadškof msgr. Stanislav Zore OFM oz. generalni vikar, škof msgr. dr. Franci Šuštar, bo potekalo v obliki skupnega srečanja članov ŽPS, tako duhovnikov kot laikov.

Srečanje članov ŽPS bo potekalo v Zavodu sv. Stanislava (od 9.00 do 13.00) in sicer v soboto, 13. junija.
 
Namen srečanja je pregledati pot, ki smo jo doslej prehodili s priročnikom Na poti k izviru; podati vtis, kaj pomeni biti član ŽPS in kako lahko član ŽPS prispeva k delovanju ŽPS v svoji župniji ter predstaviti nadškofov pogled na delo ŽPS v prihodnjih petih letih.
 
Na srečanje ste vabljeni vsi člani ŽPS. Prosimo vas, da to vabilo posredujete tudi drugim članom vašega ŽPS in se z skupaj z njimi srečanja udeležite. 
  
Program srečanja
9.00 - Molitev in pozdrav
9.15 - Doslej prehojena pot s priročnikom Na poti k izviru (nagovor g. nadškofa msgr. Stanislava Zoreta OFM ter okrogla miza s pričevalci iz župnij posameznih arhidiakonatov)
10.30 - Odmor
11.00 - Moja odločitev za ŽPS
12.00 - Plenum, skupen zaključek in sklep
13.00 - Skupno kosilo
 
Prosimo vas, da število udeležencev iz vaše župnije najkasneje do torka v tednu, ko poteka usposabljanje, sporočite na e-naslov: [email protected] ali tel. 01 234 26 51.

dr. Mojca Bertoncel, tajnica Škofijskega urada za laike

 


 

Škofijski urad za laike
Ciril Metodov trg 4
1000 Ljubljana


[email protected]
http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Če e-novic ne želite več prejemati, nam to prosim sporočite na: [email protected]







This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Pastoralna služba · Ljubljana · Ljubljana, No Region 0 · USA

Email Marketing Powered by MailChimp