Zadeva: E-novice 17
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 14. 05. 2019 10:15
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 17. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Mežnarji in mežnarke vabljeni na srečanje za mežnarje, ki bo v soboto, 18. maja, v župnijskem domu v Preski. Več informacij najdete na: http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/srecanje-meznarjev/.

Krasilke in krasilci pa vabljeni na delavnico za krašenje, ki bo potekala na dva termina in sicer 31. maja (pričetek ob 9.00) in 7. junija (pričetek ob 16.00). Več informacij najdete na: http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/delavnica-za-krasilke-in-krasilce/

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 17-2019

E-novice 17, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Jezus je edini Pastir

Dobri Pastir Jezus je pozoren na vsakega od nas, išče nas in nas ljubi, namenja nam svojo besedo, v globine pozna naše srce, naše želje in naša upanja, kakor tudi naše polome ter naša razočaranja. Sprejema nas in ljubi takšne kot smo, z vsemi našimi odlikami in našimi pomanjkljivostmi. On vsakemu izmed nas »daje večno življenje«, ponuja nam torej možnost, da živimo polno življenje brez konca. Nadalje nas z ljubeznijo varuje in vodi ter nam pomaga prekoračiti neprehodne steze in tvegane poti, ki se pojavijo na poti našega življenja.

Več na...

 

Proti nasilnemu končanju življenja 

Tako kot je na začetku življenja človek nemočen in izročen v veselje ali breme svoji materi, tako je tudi ob koncu življenja izročen na milost in nemilost – in tudi v breme – sorodnikom ali tujim ljudem. V celoti je odvisen od kulture spoštovanja človeškega življenja. Ta kultura pa se danes ne krepi, kar se kaže tudi v neobčutljivosti slovenske družbe, da bi dosledno skrbela za paliativno oskrbo in preprečevanje bolečine ter osamljenosti. 

Več na...
 

Papež odobril romanja v Medugorje

Papež Frančišek je odredil, da je v prihodnje dovoljeno organizirati uradna romanja v Medžugorje, so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada. Ob tem je treba poudariti, da odobritev romanj ne pomeni tudi uradne potrditve Marijinih prikazovanj, o katerih poročajo iz priljubljenega Marijinega romarskega središča. Medžugorje vsako leto pritegne več milijonov romarjev z vsega sveta. Glede pristnosti Marijinih prikazovanj Vatikan doslej še ni sprejel dokončne odločitve. 

Več na...
 

Kdaj bo prvo sveto obhajilo?

Čas prvih obhajil v maju in juniju je milostni čas za prvoobhajance, njihove starše in župnijsko občestvo. Ko smem biti priča iskreni pripravi otrok na prvo sveto spoved in obhajilo, je njihova iskrenost in zaupanje usmiljenemu Očetu tudi zame spodbuda, da poglobim odnos z Gospodom.  

Več na...

50 let kongregacije za zadeve svetnikov 

Kongregacija za zadeve svetnikov letos praznuje 50 let delovanja. Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov poudarja, da je svetost najlepše obličje Cerkve. »Po krščansko krepostnem življenju svetnikov, po njihovi junaški smrti in delovanju, nam je dana priložnost, da motrimo neizčrpno rodovitnost evangelija, ki je zmožen utelesiti se v različnih kulturah in v različnih zgodovinskih dobah.« 

Več na...
 

Šport naj pospešuje kulturo dialoga 

Papež Frančišek se je srečal s predstavniki Italijanskega športnega centra. Spomnil je, da je osnova njihove športne dejavnosti krščanski pogled na človeka. Šport je namreč velika šola, pod pogojem, da se ga živi s pozornostjo na samoobvladovanje in spoštovanje do drugega, v prizadevanju za to, da bi postajali vedno boljši. Uči nas predanosti in vztrajnosti ter borbenosti, zaradi katere pa naj ne izgine nasmeh in ki naj uri tudi v sprejemanju porazov.

Več na...
 

Devetdnevnica pred prvim sv. obhajilom

V majski reviji Mavrica je bila pred leti objavljena devetdnevnica, ki jo lahko prvoobhajanec moli skupaj s starši devet dni pred prejetjem zakramenta. To je lepa priložnost, da se družina v skupni molitvi pripravi na prvi prejem svetega obhajila enega izmed družinskih članov. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Norme razločevanja

310. Ne smemo pozabiti, »da usmiljenje ni samo v Očetovem delovanju, ampak postaja merilo za to, kdo so resnično njegovi otroci. Skratka, poklicani smo, da živimo od usmiljenja, ker je bilo nam najprej izkazano usmiljenje.« To ni kak romantičen predlog ali šibek odgovor spričo Božje ljubezni, ki hoče vedno spodbujati človeka. Kajti usmiljenje je »nosilni steber, ki drži pokonci življenje Cerkve. Vse njeno pastoralno delovanje bi moralo biti ovito v nežnost, s katero naj se obrača na vernike; nič od njenega oznanila in njenega pričevanja svetu ne sme biti brez usmiljenja.« Res, včasih se »obnašamo kakor nadzorniki milosti in ne kot njeni podeljevalci. Vendar Cerkev ni carinska postaja. Cerkev je Očetova hiša, v kateri je prostor za vsakega, še posebej za tistega s težkim življenjem.«

311. Učenje moralne teologije ne bi smelo prenehati iti v tej smeri, kajti čeprav drži, da je treba paziti na neokrnjeno celovitost moralnega nauka Cerkve, je treba posebno pozornost posvetiti poudarjanju in spodbujanju k najvišjim in najbolj središčnim vrednotam evangelija, posebno k prvenstvu ljubezni kot odgovoru na zastonjsko pobudo Božje ljubezni. Včasih nam je v dušnem pastirstvu težko dati prostor brezpogojni Božji ljubezni. Usmiljenju postavljamo toliko pogojev, da ga s tem izvotlimo in mu odvzamemo njegov konkreten smisel in njegov realen pomen. In to je najslabši način, tako zvodenimo evangelij. Res je na primer, da usmiljenje ne izključuje pravičnosti in resnice, predvsem pa moramo povedati, da je usmiljenje polnost pravičnosti in najsijajnejši izraz Božje resnice. Zato je treba vedno pomisliti, »da so neustrezni vsi teološki pojmi, ki postavljajo pod vprašaj sámo Božjo vsemogočnost in še posebej njegovo usmiljenje«.

                                                                      Radost ljubezni, 310-311
 
 

Božja beseda

 

5. velikonočna nedelja

 

»Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.«

(Jn 13,35)

 

Apd 14,21b-27;

Ps 145;

Raz 21,1-5a;   

Jn Jn 13,31-33a.34-35;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Deset zapovedi

Molitev

 

Marija, Mati majskih trav,

prelepa roža vseh dobrav.

Ko se odpre Tvoj beli cvet

ga najde v duši Tvoj poet.

Lepoto Bog je Tebi dal,

otrokom je pokazal

pot do majskih trav,

da roža Tvoja sred’ srca

cvetela bo kot šmarnica.

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]