Zadeva: E-novice 17
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 24. 04. 2018 10:36
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 17. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 17-2018

E-novice 17, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Krst in znamenje križa

Na Trgu sv. Petra je tudi preteklo sredo potekala splošna avdienca, med katero je sveti oče imel katehezo o zakramentu krsta. V ospredje je postavil znamenje križa ter med drugim starše pozval, naj otroke naučijo, da se bodo znali prav pokrižati. Narediti znamenje križa namreč pomeni povedati sebi in drugim, komu pripadamo in kdo želimo biti.

Več na...

 

Pastorala na Nadškofiji Ljubljana

“Redno pastoralo mora bolj poživljati ogenj Svetega Duha, da bi se vnela srca vernikov, ki redno obiskujejo skupnost ter se zbirajo na Gospodov dan, da bi se nahranili z Njegovo Besedo ter s kruhom večnega življenja.” (papež Benedikt XVI.) Tudi na spletni strani Nadškofije Ljubljana se lahko seznanite kakšne so pastoralne usmeritve nadškofije ter na katere urade se lahko obrnete pri najrazličnejših pastoralnih vprašanjih.

Prvi odgovorni za pastoralo v posamezni škofiji je krajevni škof, pri tem pa mu, pomaga Škofijski pastoralni svet. O pomembnosti le-tega si lahko preberete, prav tako pa preverite, kdo so aktualni člani.

Pastoralno delo usmerja Pastoralna služba Nadškofije Ljubljana, v okviru nje Tajništvo pastoralne službe, ki ima, tako kot ostali pastoralni in drugi uradi, svojo posebno spletno stran. Uradi želijo zajeti posamezne skupine vernikov in vedno znova odgovarjati na pastoralne potrebe. Urad za laike pripravlja različna izobraževanja, npr. dvakrat letno po dve srečanji za člane župnijskih pastoralnih svetov, vsak teden pripravijo e-novice, na katere se lahko naročite na: [email protected]. Aktivni so tudi na družbenem omrežju Facebook. Urad za družino, v okviru katerega deluje družinski center Betanija, prav tako pripravlja različna srečanja in gradiva, vsako leto tako izdajo priročnik za delo z zakonskimi skupinami. Posebej pa gre izpostaviti sodelovanje pri vsakoletnem tednu družine. Tudi njih lahko po novem najdete na Facebooku. Na vprašanja povezana s katehezo, predvsem osnovnošolsko, odgovarja Škofijski katehetski urad.

Ker smo v pričakovanju sinode mladih, ki jo je sklical papež Frančišek in bo potekala letos jeseni, je potrebno posebej izpostaviti službe, ki se ukvarjajo s pastoralo mladih. Če boste kliknili na podzavihek “mladinska pastorala”, boste preusmerjeni na spletno stran Skupnosti katoliške mladine. Ta pokriva mladinsko delovanje po celi Sloveniji, najbolj znani njihovi projekti pa so: Stična mladih, Mala občestva in srečanja Ljubljana skupaj. Prisotni so na družbenih omrežjih: Facebook, Twitter in Instagram. Ker je Ljubljana univerzitetno mesto z največ študenti v Sloveniji, za njihovo duhovno oskrbo skrbi Unipas. Njihov najbolj odmeven projekt so gotovo že tradicionalni Nikodemovi večeri.


 

 

 

Papež: Poklicani smo poznati Jezusa

»Jaz sem dobri pastir; dobri pastir da svoje življenje za ovce« (Jn 10,11). To Jezusovo samopredstavitev ne moremo skrčiti le na čustveno spodbudo brez kakršnega koli konkretnega učinka. Jezus ozdravlja preko tega, da je pastir, ki da življenje. S tem, ko daje svoje življenje za nas, Jezus vsakemu pravi: »Tvoje življenje ima zame tolikšno vrednost, da za njegovo rešitev dam sebe vsega«. Ravno to darovanje svojega življenja ga naredi najodličnejšega dobrega Pastirja, Njega, ki ozdravlja ...

Več na...
 

Skavti poromali k trem Marijam

Več kot 3.000 slovenskih skavtinj in skavtov je pred nedeljo Dobrega Pastirja in pred dnevom Zemlje poromalo k trem Marijam. Ptujska Gora je gostila štajersko regijo, Sveta Gora primorsko, na Brezjah se je zbrala ljubljanska regija. Vsa tri svetišča so se ob 17. uri povezala v evharistični daritvi in pred tem tudi v molitvi rožnega venca. Tako so se slovenski skavtinje in skavti hkrati zahvalili drug za drugega in za vsa doživetja ter prosili, da bi znali slediti Božji poti.

Več na...
 

Vatikan hvali program evropskih poti

Vatikan je program evropskih kulturnih poti pohvalno označil kot močan prispevek k skupni krščanski istovetnosti Evrope. Mnoge izmed teh poti so pravzaprav stare romarske poti, ki nas opominjajo, da je naša celina globoko prežeta s krščansko kulturo, je zapisal stalni opazovalec Svetega sedeža pri Svetovni turistični organizaciji, Maurizio Bravi, v prispevku, ki so ga ob koncu tedna objavili v Vatikanu. 

Več na...

Nadškofovo voščilo nadškofu Stresu

Ob Vaši zlati maši se iskreno zahvaljujem Bogu, da Vas je poklical, in enako iskrena zahvala tudi Vam, da ste na povabilo odgovorili – ne samo enkrat, ampak tolikokrat v teh petdesetih letih držanja za plug in pogleda, uprtega v Dobrega pastirja, ki Vas je poklical in stopal pred Vami. Hvala Vam, da ste še vedno z veseljem navzoči na toliko področjih življenja naše Cerkve, posebno še Ljubljanske nadškofije. Bogu hvala za Vas in Bog Vas živi pod skrbnim varstvom Matere Marije.

Več na...
 

Alfieja odklopili, a še vedno živi in diha sam

Kljub temu, da je Italija malemu Alfieju Evansu podelila državljanstvo in ga je vatikanska bolnišnica Bambino Gesu’ takoj pripravljena sprejeti, je sodnik določil, da ga morajo odklopiti iz aparata za dihanje. To se je zgodilo sinoči ob 22.30. Več ur zatem deček še vedno sam diha. Papež Frančišek je malo pred tem zapisal, da je treba najti nove načine zdravljenja in pomoči Alfieju, kar si želijo starši. »Prisluhniti je treba njihovemu trpljenju«, je zapisal.

Več na...
 

Belgija: 10% rakavih bolnikov evtanaziranih

Raziskava o smrti rakavih bolnikov v Belgiji je pokazala, da 10 % te skupine pacientov umre zaradi evtanazije ali samomora z zdravniško pomočjo. Izsledki raziskave so bili objavljeni v strokovni reviji The British Journal of Cancer. Raziskava je bila opravljena s pomočjo vprašalnika, poslanega določenim belgijskim zdravnikom, katerih pacienti predstavljajo reprezentativni del svoje populacije.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Priprava na poročno slavje

215. Škofje iz Kenije so opozorili: »Ker so bodoči zakonci pretirano osredotočeni na dan poroke, pozabljajo na to, da bi se pripravili na obveznosti, ki trajajo vse življenje.« Moramo jim pomagati, da bi razumeli, kako zakrament ni samo trenutek, ki potem postane del preteklosti in spominjanja, saj trajno vpliva na celotno zakonsko življenje. Pomen spolnosti, ki je naravnana na roditev otrok, govorica telesa in ljubezenske geste v zgodovini zakonske zveze se spreminjajo v »bogoslužno govorico« in tako »postaja zakonsko življenje v nekem smislu bogoslužje«.

216. Lahko premišljujemo o svetopisemskih berilih in tako pridemo do globljega razumevanja izmenjave prstanov ali drugih znamenj, ki sestavljajo del obreda. Vendar ne bi bilo prav, če bi prišla k poroki, ne da bi skupaj molila drug za drugega. Pri tem naj ženin in nevesta prosita za Božjo pomoč, da bi bila zvesta in velikodušna. Skupaj naj Boga sprašujeta, kaj pričakuje od njiju; svojo ljubezen lahko posvetita tudi pred Marijino podobo. Tisti, ki ju spremljajo v pripravi na zakon, bi ju morali tako usmeriti, da bi pred poroko res molila, kar bi jima lahko zelo dobro delo. »Poročno bogoslužje je edinstven dogodek, ki ga je treba obhajati v okviru družinskega in družbenega praznovanja. Prvi Jezusov čudež se je zgodil na svatbi v Kani; dobro vino čudeža, ki ga je naredil Gospod, vino, ki polepša začetek nove družine, je novo vino Kristusove zaveze z možmi in ženami vseh časov (…) Duhovnik, ki vodi bogoslužje, ima pogosto priložnost, da se obrne na zbrane ljudi, ki se redko udeležujejo cerkvenega življenja, ali pripadajo drugim krščanskim veroizpovedim ali verskim skupnostim. To je dragocena priložnost za oznanilo Kristusovega evangelija.«

                                                                      Radost ljubezni, 215-216
 
 

Božja beseda

 

5. velikonočna nedelja

»Brez mene ne morete storiti ničesar.« (Jn 15,5)

 

Apd 9,26-31;

Ps 22;

1 Jn 3,18-24;    

Jn 15,1-8

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Čuj Marija, klic srca,

saj si vsa usmiljena,

ti mogočna, sveta mati,

moraš vedno pomagati.

Ko nikjer ni več pomóči,

si nam zvezda v temni noči,

ne presliši prošnje glas,

ljuba mati, reši nas.

Glej, otroci tvoji smo,

tebi vse zaupamo,

saj nam moreš pomagati,

o, pokaži, da si mati!

Ko nikjer pomóči ni,

naše upanje si ti,

čuj Marija, klic srca,

bodi nam usmiljena.

Amen.

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]