E-novice 16-2016

E-novice 16, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

             Papež pri katehezi:               
Razlikujmo med grehom in grešnikom


Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil še enemu vidiku usmiljenja. Za izhodišče je vzel zgodbo o grešnici, ki je med jokom Jezusu umivala noge, medtem ko je bil na obisku pri farizeju Simonu. Pri tem je poudaril, da moramo znati ločevati med grehom, s katerim ne moremo sklepati kompromisov, in grešniki, katerim se moramo približati.
Več na...

Frančišek nam je znova dal življenje

 

Spletni portal Vatican Insider prinaša pričevanja treh družin, ki jih je papež Frančišek pripeljal iz begunskega centra na Lezbosu v Rim. Začetno gostoljubje jim nudi Skupnost svetega Egidija, ko bo vse urejeno, pa naj bi se pridružile drugima dvema družinama, ki jih je pod svoje okrilje že pred časom sprejela vatikanska župnija sv. Ane. Gre za muslimanske družine iz Sirije, 6 odraslih in 6 mladoletnih. Izbrane so bile izmed tistih, ki so imele urejene dokumente.

Več na...

Radost ljubezni in njeni tektonski premiki


Z apostolsko spodbudo Radost ljubezni človek tudi v praksi postaja pot Cerkve, ne samo v izbornih besedah, ne le v svoji popolnosti, ampak tudi v svoji ranjenosti. Neskončno dragocen in ljubljen preprosto zato, ker je Božji otrok. Vprašanje je samo, če bomo ne le pastoralni delavci, pač pa vsi kristjani v svoji lastni ranjeni resničnosti, to sporočilo znali in zmogli razumeti ter ga živeti.
 

Več na...

1300 piškotov in 240 litrov mleka vsak mesec

 

54-letni José María Postigo in 49-letna Rosa Pich sta vedno sanjala o veliki družini. Da sta svoje sanje lahko uresničila in da je naziv »največje evropske družine leta« prišel v njune roke, pa sta morala prehoditi dolg križev pot. ... Družina se ponaša z največjim številom šoloobveznih otrok v Španiji. Njun dom je kaotična zmešnjava domačih nalog, zapiskov, šolskih uniform, nogavic brez para, toda vse je pod ravno pravšnjim nadzorom.

Več na...

24. aprila nabirka namenjena Ukrajini

 

V nedeljo, 24. aprila 2016, bo na pobudo papeža Frančiška po vseh evropskih katoliških župnijah posebna nabirka za Ukrajino. Slovenska škofovska konferenca (SŠK) se pridružuje nabirki in bo zbrana sredstva nakazala Papeškemu svetu Cor Unum, ki je zadolžen za posredovanje pomoči v Ukrajino. Nabirko je sveti oče naznanil na nedeljo Božjega usmiljenja, 3. aprila, ter pozval, da priskočijo na pomoč vsi, “ki imajo žejo po spravi in miru”. 

Več na...

Najti veselje v zmedi zakona


Visok ideal poklicanosti v krščanski zakon se sooča s trdo resničnostjo modernega sveta in nedavna apostolska spodbuda papeža Frančiška ponuja pot v povezovanju resničnosti zmede zakona z visoko vizijo pristnega zakona, ki traja vse življenje. Papež Frančišek spodbuja pastirje in vernike, naj pomagamo tistim, ki so doživeli brodolom, da bodo zbrali razbitine in svoj tovor in iz teh razbitin poskušajo zgraditi splav.

Več na...

Letošnji novi svetniki in blaženi

 

Papež Frančišek je v letošnjem letu odobril številne dekrete za beatifikacije in kanonizacije svetniških kandidatov. Na spletnih straneh Radia Vatikan so objavili seznam, katere slovesnosti so predvidene v naslednjih mesecih. 4. septembra 2016 je v Rimu predvidena slovesna kanonizacija Matere Terezije iz Kalkute (Agnese Gonxha Bojaxhiu), ustanoviteljice Kongregacije misijonark in misijonarjev ljubezni (†1997).
 

Več na...

Sveto leto usmiljenja

Stopiti v temo

Stopiti moramo v temo, v kateri tava toliko naših bratov in sester, z njimi vzpostaviti stik in jim dati občutiti svojo bližino. Pri tem pa ne smemo sami podleči silam teme ali dovoliti volkovom, da vstopijo v ogrado. Odrinjene in grešnike poskušajmo nagovoriti s pričevanjem o usmiljenju, ki smo ga sami doživeli. Pri tem ne smemo nikoli podleči skušnjavi, da bi se čutili pravične ali popolne. Bolj ko se bomo zavedali svoje majhnosti in grešnosti ter doživljali neskončno Božjo ljubezen in usmiljenje, več sočutja in topline bomo lahko izkazali »ranjencem«, ki jih bomo srečali na svoji poti. Potem na druge ne bomo gledali zviška, jih obsojali in iskali trščice v njihovem očesu, ne da bi opazili bruna v svojem. Vedno se zavedajmo, da se naš Bog bolj veseli enega grešnika, ki se vrne v ogrado, kot pa devetindevetdesetih pravičnih, ki ne potrebujejo spreobrnjenja. Kadar se začne nekdo po delovanju Svetega Duha – to je Božje milosti – zavedati svoje duhovne bolezni in spoznavati svojo grešnost, mora najti vrata odprta, ne zaprta. Naleteti mora na sprejem, ne pa na predsodke in obsodbe. Treba mu je pomagati, ne pa ga zavračati ali odrivati na rob.
 

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


5. velikonočna nedelja   

 

»Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen« (Jn 13,35).

Apd 14,21b-27

Ps 145

Raz 21,1-5a

Jn 13,31-33a.34-35

 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Molitev

 

Blagor vsakemu, ki se boji GOSPODA,
ki hodi po njegovih poteh.
Sadove truda svojih rok boš zares užival,
blagor tebi, tebi bo dobro.
Tvoja žena bo kakor rodovitna trta
sredi tvoje hiše;
tvoji otroci bodo kakor oljčne mladike
okrog tvoje mize.
Glej, tako bo blagoslovljen mož,
ki se boji GOSPODA.
Blagoslovi naj te GOSPOD s Siona,
da boš užival blaginjo Jeruzalema
vse dni svojega življenja,
da boš videl svojih otrok otroke.
Mir nad Izraelom!

Ps 128

 
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp