E-novice ŽPS


Št. 16 (13.5.2014), leto 2014
S. Brigita Zelič, Papež novomašnikom: Nikoli se ne utrudite biti usmiljeni! (Vir: Radio Ognjišče)

Trg. sv. Petra v Vatikanu je bil na 51. svetovni dan molitve za duhovne poklice znova neverjetno napolnjen. Nanj so se zlile množice z dveh strani: iz bližnjih ulic in iz bazilike sv. Petra. Tam je namreč papež Frančišek dopoldne posvetil 13 novih duhovnikov. Od tega je 6 Italijanov, štirje prihajajo iz Latinske Amerike, po eden pa iz Pakistana, Južne Koreje in Vietnama. V nagovoru jih je spodbudil, naj se nikoli ne utrudijo biti usmiljeni. Posebej jim je priporočil, naj v svojem srcu gojijo 'sposobnost odpuščanja' in poudaril, da Gospod ni prišel obsojat, ampak odpuščat. Spomnil je še, da duhovniki niso gospodarji nauka, ampak mu morajo zvesto služiti. O liku dobrega pastirja je nato sveti oče znova spregovoril pred opoldansko molitvijo.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru približal lik Jezusa, Dobrega Pastirja, ki ga evangelist Janez predstavlja v evangeljskem odlomku. V njem odkrijemo opis odnosa, ki ga ima Jezus do svojih učencev. Zanj je značilna mehkoba, ljubezen, medsebojno poznavanje in obljuba življenja v izobilju (prim. Jn 10,10). Sveti oče je dejal, da gre za zgled, za vzor odnosa med kristjani in tudi sicer med ljudmi. Nato je spomnil, da je samo vstali Kristus pravi Pastir, ki daje življenje v izobilju. Jezus nas ne le vodi, temveč nas spremlja in je z nami na poti. Povabljeni smo, naj z razumom in srcem prisluhnemo njegovi Besedi, ki je hrana za našo vero, je luč naše vesti in naj sledimo evangeljskemu nauku.

Nato je papež Frančišek prisotne povabil k molitvi za vse škofe – vključno z njim, rimskim škofom, ter vse duhovnike..., da bi bili vedno zvesti Jezusu, svojemu Učitelju ter modri in razsvetljeni vodniki Božjemu ljudstvu, ki jim je zaupano. Spodbudil je, naj vsi pomagamo, da bodo res dobri pastirji.

Mimo vnaprej pripravljenega besedila je sveti oče začel pripovedovati o zapisu sv. Cesarja iz Arles-a, v katerem ta s podobo vzeto iz narave, skuša ponazoriti vztrajnost, s katero naj verniki s svojimi prošnjami in željami trkajo na vrata svojih pastirjev. Vztrajnosti naj se učimo pri teličku, ki se lačen napoti h kravi, svoji materi. Ta ni takoj pripravljena ugoditi njegovi potrebi po mleku. Vendar teliček z vztrajnim moledovanjem od nje vendarle prejme prepotrebno mleko. Papež Frančišek je pripoved sklenil s spodbudo, naj ostajamo svojim pastirjem blizu, naj jih nadlegujemo z vztrajnim trkanjem na njihova vrata, da bi nas vodili in bi od njih prejeli prepotrebno mleko nauka in milosti.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/154/aktualno/13762/ 
 

Marta Jerebič, Beatifikacija Pavla VI. bo 19. oktobra (Vir: Radio Ognjišče)

Papež Pavel VI. bo za blaženega razglašen 19. oktobra. Datum je določil papež Frančišek, ki je v avdienco sprejel prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinala Angela Amata, in ob tem pooblastil Kongregacijo, da objavi dekret o čudežu, pripisanem priprošnji Pavla VI.

Kot je znano, je do čudežnega ozdravljenja prišlo leta 2001 v ZDA, in sicer pri otroku, ki je bil še v maternici. Pri materi je v 24. tednu nosečnosti prišlo do razpoka plodovega mehurja, pri čemer je odtekla plodovnica. Ginekolog je materi svetoval splav. Tega ni sprejela. V priprošnji se je zatekla k Pavlu VI. Otrok se je rodil popolnoma zdrav. Pavel VI. se je kot Giovanni Montini rodil leta 1897 v italijanskem kraju Concesio, umrl pa je leta 1978 v Castelgandolfu.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/154/aktualno/13757/


Mojca M. Štefanič, »Frančišek ne bo ujetnik javnega mnenja« (Vir: Družina.si)


Vatikanski analitik Sandro Magister zatrjuje, da je odločna podpora papeža Frančiška okrožnici Pavla VI. »Humanae Vitae« ključna za razumevanje njegovega papeževanja, ki daje poudarek tako cerkvenemu nauku kot tudi pastoralnemu usmiljenju.

Magister je v svoji kolumni za italijanski časnik »L'Espresso« zapisal, da je razprava glede prejemanja zakramenta svetega obhajila za ločene in znova civilno poročene zakonce poskrbela za »precejšen pritisk« na javno mnenje, zaradi česar »se v letih 2015 ali 2016 pričakuje« sprememba cerkvenega nauka na tem področju. »Podoben množičen pritisk za spremembe se je pojavil v 60. letih prejšnjega stoletja, ko se je papež moral odločiti glede uporabe umetnih kontracepcijskih sredstev, kar so podpirali tudi številni teologi, škofje in kardinali«, pojasnjuje Magister. »Toda leta 1968 se je Pavel VI. odločil zoper uporabo umetne kontracepcije, kar je jasno predstavil v okrožnici »Humanae Vitae«.«

Ta okrožnica je naletela na »grenko nasprotovanje« številnih skupin škofov, mnogi verniki pa je sploh niso upoštevali, trdi Magister. »Danes pa papež Frančišek zatrjuje, in s tem prav tako preseneča kot s številnimi drugimi svojimi odločitvami, da si želi to okrožnico vzeti za zgled.«


Magister ob tem navaja papeževe besede iz pogovora s svetim očetom, ki ga je marca objavil italijanski časnik »Corriere della Sera«, v katerem Frančišek pojasni, kako je Pavel VI. spovednike spodbujal, »naj bodo usmiljeni in pozorni na konkretni položaj vsakega posameznika«. Dejal je še, da je Pavel VI. premogel »preroškega duha in dovolj poguma, da se je zoperstavil večini, da je zagovarjal moralno disciplino, spodbujal kulturne omejitve ter upor sodobnemu in prihodnjemu neomaltuzianizmu«.

»Ne gre za vprašanje spreminjanja cerkvenega nauka, ampak za globok vpogled, saj je potrebno zagotoviti, da bo pastoralna oskrba upoštevala posamezne položaje in kaj v danem položaju oseba lahko stori«, je dejal papež Frančišek. Magister je še zapisal, da lahko od papeža Frančiška »resnično pričakujemo kar koli«, tudi »odločitev v nasprotju z večino«, ki bi podprla neločljivost zakonske zveze, vendar bo spodbujala »usmiljenje duhovnikov, da se bodo posvečali posameznim konkretnim položajem«.

Po Magistrovih navedbah papež Frančišek sledi vzorcu, ki se »nenehno giblje med prilagodljivostjo in trdnostjo«, kar je razvidno iz njegovih odzivov na prejemanje obhajila za ločene in znova civilno poročene katoličane. Magister ugotavlja, kako nekateri vodilni nemški škofje nakazujejo, da bodo prekinili z ustaljeno prakso in začeli deliti sveto obhajilo tudi ločenim in znova civilno poročenim. Papež se je na to odzval s pooblastilom prefektu Kongregacije za nauk vere, nemškemu kardinalu (tedaj še nadškofu) Gerhardu Ludwigu Müllerju, naj v prispevku za vatikanski časnik »L’Osservatore Romano« izda »stroga navodila« zoper takšno početje, kar je nadškof storil v lanskem oktobru.

Istočasno je papež pooblastil kardinala Walterja Kasperja, vodilnega zagovornika za podeljevanje svetega obhajila ločenim in znova civilno poročenim katoličanom, kot edinega govorca na konzistoriju v letošnji jeseni. Papež Frančišek »ga je podprl in ga pohvalil, tudi ko so se mu drugi kardinali uprli«, trdi Magister.

Po Magistrovem mnenju papež »rad vedno znova zagotavlja svojo zvestobo večnemu nauku«, nato pa se »navidezno od njega loči, kadar se postavi v položaj zdravilca posameznih duš« in se odziva »svetu, polnem ranjencev, ki so potrebni nemudne oskrbe«.

Magister je še zapisal, kako je telefonski pogovor svetega očeta s katoličanko, civilno poročeno z ločenim moškim, v katerem naj bi ji papež domnevno odobril prejem svetega obhajila, zanetil »željno pričakovanje sprememb na tem področju«, čeprav vsebina pogovora s strani Vatikana ni bila nikoli potrjena.

Magister je prepričan, kako sploh ni nujno, da bo papež ta pričakovanja tudi izpolnil. »Izvedenec za ustvarjanje javnega mnenja, kakršen je papež Frančišek, ne bo dopustil, da bi postal njegov ujetnik.«

Vir: CNA

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBfrancisek-ne-bo-ujetnik-javnega-mnenja%C2%AB
 
 
A.S., V Šentjakobu ob Savi so se srečale družine Aninega sklada (Vir: Radio Ognjišče)

Dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova Anin sklad, ki je lani praznovala 15 let delovanja, je v Šentjakobu ob Savi pripravila tradicionalno srečanje družin. Namenjeno je bilo druženju, izmenjavi izkušenj pa tudi predavanjem za starše. O vzgoji otrok sta spregovorila logopedinja Simona Levc in specialni pedagog Marko Juhant. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval predsednik strokovno nadzornega sveta Aninega sklada p. Stane Zore. Predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc je po srečanju, nad katerim so bdele in veliko k njemu prispevale sestre usmiljenke (Hčere krščanske ljubezni) povedala, da ni potrebno delili in dajati zgolj materialnih dobrin, veliko je že, če komu podarimo zgolj objem ali nasmeh.

Ustanova Anin sklad si leto za letom prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so finančne možnosti precej omejene. Pomaga na različne načine, kot so svetovanja, iskanje zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. Pripravlja tudi druženja z družinami, spomladi v Šentjakobu ob Savi, poleti pa v Dolenjskih Toplicah. Ker si večina družin ne more privoščiti dopusta, so takšna druženja za družine z več otroki eden od prijetnejših trenutkov.

Predsednica Uprave Aninega sklada Marija Šterbenc je o geslu „Dajem, delim, sprejemam!“ med drugim dejala, da si med seboj ne dajemo samo materialnih dobrin, ampak je to dajanje večje. „Družine se dajejo na razpolago med seboj, otroci med seboj, starši med seboj in dajejo se na razpolago tudi nam.“ Prav tako je dejala, da si tudi ne delimo zgolj materialnih dobrin. „Delimo vse. Delimo objeme, veselje, žalost, razočaranje, lepo vreme, ...“ Opozorila je, da je pri sprejemanju najpomembnejše, da človeka sprejmemo takšnega kot je. „Imamo 360 družin, v katerih je marsikaj. Vsak od teh 2200 otrok je drugačen in seveda to sprejemanje med seboj je poseben dar, posebno področje. Če si se poglobili, in to tudi znotraj razdelali, bi videli, kako je to bogato sporočilo.“

Predsednica uprave Aninega sklada Šterbenčeva na srečanja gleda zelo pozitivno. „Vidimo, da so družine, ki komaj čakajo, da se dobijo skupaj, ki komaj čakajo, da se srečajo med seboj, da si podelijo doživetja in da si tudi podelijo stvari, ki jih prinesejo s seboj,“ je povedala. Posebnost pomladanskega srečanja je tudi tako imenovana boljša tržnica, na kateri si družine med seboj izmenjajo stvari, podarimo pa jim tudi tisto, kar prinesejo dobrotniki. Letos se je eno od podjetij, ki izdeluje čevlje odločilo, da družinam Aninega sklada podari več kot 200 parov poletne obutve za starše in otroke.

Levc in Juhant o vzgoji otrok
Medtem, ko so se otroci preizkušali v različnih delavnicah, so starši lahko prisluhnili predavanju avtorjema knjige „Varuh otrokovih dolžnosti“ logopedinji Simoni Levc in specialnemu pedagogu za področje obnašanja Marku Juhantu. Spregovorila sta o vzgoji otrok. Tako je Juhant dejal, da je eden od prvih nasvetov pri vzgoji pogled nazaj. „Poglej, kako so vzgajali tvoji starši. Takrat, ko starši ne vemo, kako ravnati, je dobro pogledati v svoje otroštvo zato, ker so bile stvari veliko bolj jasne kot so danes. Danes vlada zmeda. Zmeda informacij, češ to je moderno, to je popularno in podobno,“ je povedal Juhant. Dodal je, da nam prav zgled, kako so ravnali naši starši lahko veliko pove. „Preproste stvari in vrednote, ki so veljale nekoč in morda danes niso najbolj v modi kot sta denimo delavnost in poštenost. Če v tem duhu vzgajamo svoje otroke, starši ne moremo zgrešiti.“

Levčeva pa je dejala, da je bolj kot vlaganje v neke materialne dobrine, kot so računalniki in druge elektronske naprave, potrebno vlaganje v medosebne odnose. Po njenih besedah je zato potrebno, „da si resnično v dnevu vzamemo nekaj časa za vsakega posameznika, ne glede na to, koliko otrok je v družini. Če otrok dobi tisto potrebno pozornost, mu je ni potrebno izzvati z neprimernim vedenjem, za katerega ve, da bo gotovo prineslo pozornost mame ali očeta, čeprav negativno. Tako, da če bi kaj rekla današnjim staršem je to, da naj si v dnevu vzamejo nekaj časa za vsakega otroka posebej“.

Preizkušnje so lahko tudi priložnost za novo pot
Srečanje v Šentjakobu ob Savi so družine začele s sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Jakoba. P. Zore je v nagovoru po evangeliju dejal, da so preizkušnje v življenju vsakega posameznika in tudi družin priložnost, da začnemo razmišljati o novih poteh. „Zato je morda tudi ta kriza, ki jo doživljamo, nekateri zelo hudo, drugi manj, vsi pa zaskrbljeno, priložnost, da tudi mi začnemo razmišljati o novih področjih, o novih poteh, o novih načelih razmišljanja, gospodarjenja, srečevanja, novih načinih medčloveških odnosov, skratka o nočem novem v celotni naši družbi in tudi v naši Cerkvi. Potem, ko bomo stopili na to novo pot, sem prepričan, da bo Gospod tudi nam vsem dal trenutek miru, da bo to novo lahko zaživelo, se ukoreninilo.“ Opozoril je še, da ni hudo, če zmeraj ne razumemo zahtev Jezusa Kristusa, „ni hudo, če kdaj težko sprejemamo tisto, kar nam prinaša življenje, pomembno je, da tako kot Peter in vsi drugi najdemo zmeraj pot nazaj. Besede večnega življenja imaš. Ne glede na to, kdo vse se nam ponuja kot rešitelj, vem, da si Ti moj edini rešitelj“. P. Zore je še dejal, da ostajamo ob Njem ne samo, ko nam je lepo, ampak „ostajamo s Teboj tudi, ko je težko, ker samo ob Tebi žrtev postaja smisel, življenje dobiva upanje, samo ob Tebi križ postaja odrešujoč, samo ob Tebi se lahko tema spremeni v dan.“
 
Družine o srečanju
Mama petih otrok Iva Dimic meni, da je v družini najbolj pomembno to, da „sprejemamo in da med seboj delimo“. Prepričana je, da lahko starši zelo veliko dajo otrokom in obratno. „Mislim, da je največ tisto, kar lahko damo ljubezen do otroka. Da ga sprejemamo takega kot je, da ga sprejemamo kot božji dar in da mu damo občutek, da se lahko vedno vrne v dom in da je tam sprejet. Otroci pa lahko dajo staršem neke vrste ogledalo,“ je opozorila Dimičeva in pri tem dodala, da je pomembno, da imajo starši radi svoje otroke, ker bodo ti potem vedeli to ljubezen tudi vračati.

Da je v velikih družinah veliko sprejemanja in dajanja pa je povedala mama osmih otrok Nadja Mehle: „Brez tega ne preživimo. Velikokrat moraš stvari preprosto sprejeti, čeprav je zelo težko in moraš tudi požreti kakšno grenko, se kdaj zjokati od hudega, od napora ali česarkoli, ampak potem gre to naprej. Krepimo se v preizkušnjah. Najprej se v preizkušnjah krepi najin odnos, ki je nekako osnova in v preizkušnjah se krepi tudi odnos staršev do otrok in obratno.“

Mama desetih otrok Suzana Kvaternik pa je o srečanju družin Aninega sklada povedala: „To je predvsem bogatitev. Vidiš, da imajo tudi druge družine podobne težave.“

Ustanova Anin sklad si prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in se podpirale, da bi se pospeševal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in da bi bilo javno "ozračje" naklonjeno družinskim vrednotam.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/154/slovenija/13759/



Razpis literarne nagrade Svetlobnica 2015 (Vir: Druzina.si)

Založba Družina je, 23 .4 .2014, na svetovni dan knjige, prvič predstavila nagradni natečaj in literarno nagrado svetlobnica, s katero želi spodbuditi izvirno slovensko leposlovje.

Zmagovalec natečaja in dobitnik nagrade svetlobnica 2015 bo neobjavljeno literarno delo iz zvrsti roman, ki bo po presoji posebne šest članske strokovne žirije izbrano za najboljše izmed prispelih rokopisov. Založba bo izbrani roman izdala v novi zbirki Pretakanja in ga posebej promovirala v letu izida.

Strokovna komisija v sestavi Mateja Komel Snoj, Ignacija J. Fridl, Igor Škamperle, Brane Senegačnik, Jože Horvat ter Tone Rode bo obravnavala vsa prispela dela in najboljšemu podelila nagrado v višini 6.000 evrov bruto. Nagrada vključuje avtorski honorar za prenos materialnih pravic do skupne prodane naklade 2.000 izvodov. Nagrada se podeljuje v skladu s pravilnikom, ki je na voljo na spletni strani:
www.druzina.si/svetlobnica. Pravilnik je sestavni del tega razpisa. Komisija si pridržuje pravico, da nagrade ne podeli, če nobeno izmed prijavljenih del ne bo izpolnjevalo pričakovanih kriterijev.

Avtorice in avtorje vabimo, naj na natečaj prijavijo še neobjavljena umetniška besedila v slovenskem jeziku, ki naj ne obsegajo manj kot sedem avtorskih pol ter naj praviloma ne štejejo več kot petnajst avtorskih pol.

Roman naj odslikava življenjske razmere Slovencev, kjerkoli se že ta razvija: v domovini, zamejstvu ali v svetu. Roman lahko sega tudi po snovi iz zgodovine oziroma lahko prikazuje utopično vizijo prihodnosti, vendar naj bo v tem primeru njegova vsebina aktualna in blizu sodobnemu bralcu. V tej luči naj predstavlja literarne figure v okviru globalizirajoče se evropske in svetovne družbe, preizkušane v boju za obstoj v navzkrižnih interesih ideologij in nacij, zaznamovane z iskanjem smisla svoje eksistence med premagovanjem političnih, socialnih in mišljenjskih vzorcev časa, a z vero v presežnost bivanja, v moralne vrednote in zvestobo svojemu rodu. S to človeško in duhovno močjo nam roman v umetniški viziji lahko pomaga globlje razumeti potrebo po trajnem obstoju in nujnem sožitju posameznikov in narodov, zemlje in neba.

Več na:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/svetlobnica

 

Mojca M. Štefanič, Papež bo potrdil Romerovo mučeništvo (Vir: Druzina.si)

Beatifikacijski postopek za nadškofa Oscarja Arnulfa Romera (1917-1980), umorjenega pred 34 leti, je po navedbah Cerkve v El Salvadorju tik pred uspešnim zaključkom. Če bo vse potekalo po pričakovanjih, naj bi bil Romero že kmalu razglašen za blaženega, je minulo nedeljo na tiskovni konferenci v Rimu dejal pomožni škof iz San Salvadorja, Gregorio Rosa Chavez.

»Dolgo časa smo čakali«, je pojasnil Chavez, ki se je papežu Frančišku izrecno zahvalil za njegova prizadevanja pri postopku. »Polni smo hvaležnosti in veselja, kajti ta vest bo razveselila ne le celotne države, ampak tudi tiste ljudi, ki niso katoličani«, so salvadorski mediji navajali škofove besede.

Minuli petek so se nadškof iz San Salvadorja Jose Luis Escobar in še trije tamkajšnji škofje sestali s papežem Frančiškom. Papež je prepričan, da je bil Romero mučenec, svetnik. Podrobnejše informacije bo nadškof Escobar po Chavezovih navedbah predstavil po vrnitvi v domovino.

Chavez je pred potovanjem v Rim obhajal tudi pogrebno bogoslužje in opravil pogreb za še zadnjo umrlo pričo Romerovega umora. Mehiška redovnica Luz Isabel Cueva (»Madre Luzita«) je umrla 5. maja v San Salvadorju v starosti 91 let. Španski in latinsko ameriški mediji so v zvezi s tem poročali, da bi lahko z beatifikacijo mučeniškega škofa računali ob stoletnici njegovega rojstva, leta 2017.

Romero je bil tudi onkraj meja Srednje Amerike znan kot zagovornik pravic revnih in zatiranih. 24. marca 1980 ga je med bogoslužjem v San Salvadorju ustrelil neznanec. Ozadje njegovega umora še danes ni povsem pojasnjeno. Na škofijski ravni so leta 1990 pričeli s postopkom za njegovo beatifikacijo, ob zaključku šest let kasneje so ga nadaljevali v Vatikanu. Postulator postopka je predsednik Papeškega sveta za družino, nadškof Vincenzo Paglia, med drugim tudi član katoliške Skupnosti sv. Egidija, ki si prizadeva za pomoč revnim in za mir.

Vir: Kathpress

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-bo-potrdil-romerovo-mucenistvo
 

Mojca M. Štefanič, Vatikanski muzeji med majem in oktobrom odprti tudi ponoči (Vir: Druzina.si)

Vatikanski muzeji so napovedali, da bodo svoja vrata za obiskovalce odprli tudi v nočnih urah, in sicer vsak petek od 2. maja do 25. julija, nato pa še od 5. septembra do 31. oktobra.

Že šesto leto zapored bodo tako Vatikanski muzeji omogočili obiskovalcem, da si njihove prostore ogledajo med 19. in 23. uro, kar se je v prejšnjih letih izkazalo za izjemno uspešno.

Dodatna ponudba za turiste, ki bodo muzeje v naslednjih mesecih obiskali ob petkovih večerih, bo vrsta kulturnih dogodkov in koncertov z naslovom »Il Bello da Sentire« (Lepota za sluh). Predstave se bodo pričenjale ob 20. uri in 30 minut, trajale približno eno uro, zanje pa ne bo potrebno dodatno plačilo.

Vsi nočni obiski muzejev morajo biti napovedani vnaprej, celotni koledar prireditev pa bo kmalu na voljo na spletnih straneh Vatikanskih muzejev: www.museivaticani.va.

Vir: www.news.va

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/vatikanski-muzeji-med-majem-in-oktobrom-odprti-tudi-ponoci

 
MOLITEV

Marija, Šmarnica,
kako si mila,
ko Sinček
ti v naročju spi sladko,
kako brezmejno spoprijateljila
sta se med vama
zemlja in nebo!
 
Ob čudežu
v galilejski Kani,
ko spremljaš ga
na Golgoto pod križ,
ko te še zadnji
sedmih mečev rani
in Sina mrtvega
v rokah držiš.
 
Povsod enaka
Mamina miloba.
Se On blešči ob Tebi,
Ti ob Njem?
Povsod enaka
Sinova zvestoba!
Kako se je prirasel
v Tvoj objem!
 
 
Ko ljubiš ga,
ko On ima Te rad,
kot Bog svoj lepi svet,
kot maj pomlad.


iz molitvene revije Magnifikat


 

5. velikonočna nedelja


18. maj 2014
Jn 14,1-12


Vaše srce naj se ne vznemirja. V Boga verujete, tudi vame vérujte. V hiši mojega Očeta je mnogo bivališč. Če bi ne bilo tako, bi vam bil povedal, ker odhajam, da vam pripravim prostor. In če odidem in vam pripravim prostor, bom zopet prišel in vas vzel k sebi, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz. In kam grem, veste in za pot veste.« Tomaž mu reče: »Gospod, ne vemo, kam greš; in kako bi mogli vedeti za pot?« Jezus mu reče: »Jaz sem pot in resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni. Če ste spoznali mene, boste poznali tudi mojega Očeta. Zdaj ga poznate in videli ste ga.« Filip mu reče: »Gospod, pokaži nam Očeta in zadosti nam bo.« Jezus mu odgovori: »Toliko časa sem med vami, Filip, in me nisi spoznal? Kdor vidi mene, vidi Očeta. Kako moreš govoriti: ‚Pokaži nam Očeta‘? Ne veruješ, da sem jaz v Očetu in Oče v meni? Besed, ki vam jih govorim jaz, ne govorim sam od sebe. Oče, ki prebiva v meni, on izvršuje dela. Verujte mi, da sem jaz v Očetu in da je Oče v meni. Če pa ne, verujte zaradi del samih. Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje vame, bo dela, ki jih izvršujem jaz, tudi sam izvrševal; in še večja ko ta bo izvrševal, ker grem k Očetu.

Besede vere za vsakogar


Mojca Bertoncel, Veselje evangelija v soočenju z izzivi PiP-a

Pri oblikah molitve papež poudarja prosilno molitev, ki nas "posebej priganja, da se posvetimo evangeliziranju in nas nagiblje, da iščemo blagor drugih" (EG 281). Tako kot je pogovor znamenje bližine, je tudi molitev pogovor z Bogom. "A kakšna ljubezen je to, ki ne začuti nujnosti, da bi govorili o tem, da smo ljubljeni, in da bi to pokazali in razglašali? Če ne občutimo globoke želje, da bi podarjali to ljubezen, se moramo zadrževati v molitvi in ga prositi, da nam spet podeli notranjo prevzetost" (EG 264). Pri tem kot sveta Terezija Deteta Jezusa tudi papež meni, da ta oblika molitve kljub raztresenosti, ki jo morda molivec doživlja "ne odvrača od pristnega premišljevanja, kajti premišljevanje, ki pušča drugega zunaj, je prevara" (EG 281). In nadaljuje: "Reči smemo, da naša prosilna molitev gane Božje srce. A v resnici nas Bog vedno prehiteva. S svojo prosilno molitvijo omogočamo, da se njegova moč, njegova ljubezen in njegova zvestoba z večjo jasnostjo pokažejo med ljudmi" (EG 281). Hvaležnost, ki prihaja iz srca, ki je res pozorno do drugih, sama kliče po molitvi, ki je zahvala Bogu za vse. Ko se srce oznanjevalca evangelija dvigne od molitve, postane bolj velikodušno, osvobodi se duhovne zaprtosti in želi delati dobro ter deliti življenje z drugimi (prim. EG 282).

V sozvočju s krovnim dokumentom, ki poudarja pomen lepega in poglobljenega obhajanja bogoslužja (prim. PiP 72), papež poudarja, da vesela skupnost, ki oznanja, zna vedno tudi praznovati vsako majhno zmago, vsak napredek v evangelizaciji. "Vesela evangelizacija poskrbi za lepoto v bogoslužju. Cerkev oznanja evangelij z lepoto bogoslužja, ki je tudi obhajanje oznanjevalne dejavnosti in vir prenovljenega nagiba, da se daruje" (EG 24).
Gradiva
 

Gradiva z izobraževanja za pastoralno načrtovanje, marec 2014


Na poti k izviru: PowerPoint diaprojekcije in druga gradiva za seje ŽPS v pastoralnih letih 2013-2014 in 2014-2015
 

9. poglavje: Obhajanje bogoslužja oz. evharistije v naši župniji


Duhovnost Druga gradiva Škofijskega urada za laike

Vsa gradiva uradov Pastoralne službe Nadškofije Ljubljana pa najdete na naslednji povezavi.


Vas zanima? Oglejte si!
Vabimo vas, da ... z nami podelite svoje vtise ob pastoralnem načrtovanju v župniji ali nam pošljete svoja vprašanja glede slednjega...

Svojo elektronsko pošto pošljite na: [email protected]. V primeru prejetih vprašanj ali morebitnih zadreg, vam bomo z veseljem pomagali.

200-letnica podobe Marije Pomagaj na Brezjah

Na Brezjah bo 23. in 24. maja potekal bogat program ob 200-letnici podobe Marije Pomagaj.
Program programa je dostopen na: http://www.marija.si.

 
Romanje prvoobhajancev in njihovih staršev na Brezje

Škofijski Urad za družino, vabi duhovnike, katehistinje in druge pastoralne delavce, da skupaj s prvoobhajanci in njihovimi starši poromate k Mariji Pomagaj na Brezje. Za dar evharistije se bomo zahvalili v soboto, 14. junija. Začeli bomo ob 9.30 z uvodnim programom Po Mariji k Jezusu, nadaljevali ob 10.00 z družinsko sveto mašo in zaključili z “romanjem” okrog Marijinega oltarja.
Organizatorji prosimo, da sporočite okvirno število romarjev (otrok in odraslih) iz vaše župnije do 2. junija, na naslov: Škofijski urad za družino, Ljubljana, tel: 01/234 75 82, ali po e-pošti: [email protected].
 
Škofijski urad za laike
Ciril Metodov trg 4
1000 Ljubljana

[email protected]

http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/









Email Marketing Powered by MailChimp